De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoofdstuk 3A: Wonen in de stad

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoofdstuk 3A: Wonen in de stad"— Transcript van de presentatie:

1 Hoofdstuk 3A: Wonen in de stad
Aardrijkskunde groep 7

2 Grote steden in Europa

3 Er zijn veel grote steden in Europa
Er zijn veel grote steden in Europa. In grote steden wonen veel mensen, het is er vaak druk. De belangrijkste reden om naar een grote stad te gaan is: werk. Andere redenen zijn: studeren, winkelen, uitgaan. Als er steeds meer mensen in een stad komen wonen, moeten er nieuwe huizen gebouwd worden. Het stadsbestuur is daar verantwoordelijk voor. Athene (hoofdstad van Griekenland) is een voorbeeld van een groeiende stad. De nieuwe wijken liggen ver van het centrum. Veel mensen werken in de stad of willen er inkopen doen. Om in het centrum te kunnen komen moeten mensen veel reizen, dat zorgt voor verkeersdrukte, lawaai en files. Door alle uitlaatgassen komt er veel smog in de lucht, dat is een vieze mist, het is slecht voor de gezondheid.

4 Nieuwbouw wijken Oude woningen in een oud wijk bouwgrond is duur, dus ook het huis is duur. het bouwen van nieuwe wijken gebeurt aan de rand van de stad, deze huizen worden vaak snel gebouwd. Er is ruimte voor woningen en winkelcentra. Er ontstaan voorsteden. deze huizen zijn minder duur, geschikt voor mensen die geen hoge huur kunnen of willen betalen. het opknappen van oude huizen heet renoveren. soms is slopen beter, dan komt er weer ruimte voor nieuwe woningen.

5 Voordelen grote stad: meer kans op werk meer voorzieningen zoals: musea, kantoren, ziekenhuizen, winkels, disco’s, restaurants, scholen etc… je hoeft niet lang te reizen, alles is in de buurt. Nadelen grote stad: Drukte en lawaai. Veel verkeer: trams, bussen, fietsen.. Veel uitlaatgassen smog. Minder woonruimte. Hogere woningprijzen.

6 Hoofdstuk 3B: Frankrijk

7 Frankrijk is een groot land. Er wonen ongeveer 65 miljoen (2011) mensen. Parijs is de grootste stad en tevens ook de hoofdstad met meer dan 11 miljoen inwoners. Tweede grote stad is Marseille, deze stad heeft ook een grote haven. Veel jonge mensen zijn vertrokken naar Parijs om daar te studeren en te werken. Op het platteland wonen daarom weinig jongeren, het zijn vooral oudere mensen. Het platteland vergrijst. Parijs is een belangrijke stad:het heeft een centrumfunctie. Dat betekent dat mensen in en om Parijs afhankelijk zijn van deze grote stad. Er zijn veel voorzieningen waar mensen gebruik van willen maken. Denk maar aan kantoren, fabrieken, winkels, universiteiten en ziekenhuizen.

8 De TGV: Train à Grande Vitesse: rijdt wel 300 km per uur
De TGV: Train à Grande Vitesse: rijdt wel 300 km per uur! Zo wordt het makkelijker om tussen de grote steden te reizen. Frankrijk is een belangrijk land. Er is veel industrie en landbouw. Daarnaast heeft dit land een rijke geschiedenis. Ook staat Frankrijk bekend als een land waar veel waarde wordt gehecht aan kunst en cultuur. Mensen uit de hele wereld gaan op vakantie in Frankrijk, het land is groot en heeft een prachtig landschap. Veel boeren verdienen er wat bij door kamers in hun boerderijen te verhuren aan de toeristen. Dit is een slimme manier om wat geld bij te verdienen.

9 Frankrijk is een belangrijk landbouwland
Frankrijk is een belangrijk landbouwland. De Fransen verkopen veel landbouwproducten aan het buitenland. Voorbeelden zijn: Franse kaas, wijn, brood, graan en fruit. Frankrijk heeft veel industrie, bijvoorbeeld productie van auto’s Een paar bekende Franse merken zijn: Citroën, Renault, Peugeot. Er zijn ook vliegtuigfabrieken . Op veel plaatsen langs de kust staan olieraffinaderijen----- bij Le Havre en Marseille.

10 Bekijk de volgende filmpjes voor extra informatie:
amsterdam01 middeleeuwsestad01 amsterdam02 mexicostad01


Download ppt "Hoofdstuk 3A: Wonen in de stad"

Verwante presentaties


Ads door Google