De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Toepassing in de praktijk van de diëtist Jolein Iestra, UMCUtrecht.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Toepassing in de praktijk van de diëtist Jolein Iestra, UMCUtrecht."— Transcript van de presentatie:

1 Toepassing in de praktijk van de diëtist Jolein Iestra, UMCUtrecht

2 Kwaliteit voedingsinterventies ‘evidence based’: ‘evidence based’: redelijke verwachting van een (biologisch) effect ‘theory based’: ‘theory based’: verantwoording gedragsveranderingsmodel ‘tailored’: ‘tailored’: aangepast individuele wensen en mogelijkheden

3 Wie?

4 Misleiding van afkappunten bloeddruk 120 mm140 mm 160 mm Cardiovasculair risico

5 ESH en ESC Guideline hypertension, 2007

6 Doelgroepen Iedereen met bloeddruk ≥ 140/85 mm Hg Iedereen met bloeddruk ≥ 140/85 mm Hg Iedereen zonder verhoogde bloeddruk, maar met extra risico op HVZ: Iedereen zonder verhoogde bloeddruk, maar met extra risico op HVZ: ≥ 1 risicofactor ≥ 1 risicofactor Persoonlijk ischemisch event (cardiaal, cerebraal, perifeer) Persoonlijk ischemisch event (cardiaal, cerebraal, perifeer) Diabetes Mellitus type 2 Diabetes Mellitus type 2

7 Doelgroepen Discussiepunten: Geen screening op risicofactoren. Interventie voor: Iedereen ≥ 55 jaar ? (Wald NJ, Law MR, BMJ 2003) Iedereen ≥ 55 jaar ? (Wald NJ, Law MR, BMJ 2003) Iedereen die ‘open’ is voor voedings- en leefstijlvoorlichting Iedereen die ‘open’ is voor voedings- en leefstijlvoorlichting

8 Doelgroepen bereiken? Zorgorganisaties werken vraag/probleemgestuurd. Zorgorganisaties werken vraag/probleemgestuurd. Preventie vraagt om anticiperende benadering Preventie vraagt om anticiperende benadering

9 % mensen met een verhoogde bloeddruk en/of bloeddrukverlagende medicatie, naar opleidingsniveau en geslacht (bron: Regenboog, ). Gestandaardiseerd naar de Nederlandse bevolking van Doelgroepen

10 Wat?

11 Leefstijladvies en hypertensie InterventieSBD-daling (mm Hg) 10 kg gewichtsverlies DASH-dieet (groente,fruit, magere melkprducten) Zout beperking Lichaamsbeweging Matigen van de alcohol consumptie 5-20 mm 8-14 mm 2-8 mm 4-9 mm 2-4 mm JNC report 7; JAMA 2003; 289:

12 Voeding en risico HVZ DIEET Energie Verzadigd vet Transvet N-3 vetzuren Glycemische Index Vezels Foliumzuur Antioxidanten Natrium Kalium Calcium bioactieve stoffen: Flavonolen… MECHANISMEN Lipidenprofiel: LDL HDL TG Bloeddruk Stolling Hartritme Endotheel functie Systemische inflammatie Insuline gevoeligheid Oxidatieve stress … CARDIOVASCULAIR RISICO

13 Richtlijn Hartrevalidatie 2004 Leefstijladviezen HVZ-risico rook niet rook niet beweeg voldoende (min. 5 x per week 30 minuten) beweeg voldoende (min. 5 x per week 30 minuten) als u alcohol gebruikt, niet meer dan 2-3 per dag als u alcohol gebruikt, niet meer dan 2-3 per dag zorg voor een goed gewicht (BMI< 25 kg/m2; middelomtrek < 80/102 cm) zorg voor een goed gewicht (BMI< 25 kg/m2; middelomtrek < 80/102 cm) beperk het gebruik van verzadigd vet (<10 En%) en transvet (<1 En%) beperk het gebruik van verzadigd vet (<10 En%) en transvet (<1 En%) eet minimaal 1 bijvoorkeur 2 maal per week vis eet minimaal 1 bijvoorkeur 2 maal per week vis eet 200 gr groente en 2 stuks fruit per dag eet 200 gr groente en 2 stuks fruit per dag wees zuinig met zout wees zuinig met zout

14 GR-richtlijn ‘Goede Voeding’ 2006 Leefstijladviezen: rook niet rook niet beweeg voldoende (min. 5 x per week 30 minuten) beweeg voldoende (min. 5 x per week 30 minuten) als u alcohol gebruikt, niet meer dan 2-3 per dag als u alcohol gebruikt, niet meer dan 2-3 per dag zorg voor een goed gewicht (BMI< 25 kg/m2; middelomtrek < 80/102 cm) zorg voor een goed gewicht (BMI< 25 kg/m2; middelomtrek < 80/102 cm) beperk het gebruik van verzadigd vet (<10 En%) en transvet (<1 En%) beperk het gebruik van verzadigd vet (<10 En%) en transvet (<1 En%) eet minimaal 1 bijvoorkeur 2 maal per week vis eet minimaal 1 bijvoorkeur 2 maal per week vis eet 150/200 gr groente en 2 stuks fruit per dag eet 150/200 gr groente en 2 stuks fruit per dag wees zuinig met zout wees zuinig met zout 1-2 (waarvan 1 x vette vis) en voldoende volkorenproducten

15 Voeding en cardiovasculair risico DASH-diet

16 Verschillen in benadering DASH-dieet (US) Groente en fruit ↑↑ Volkoren ↑ Noten, zaden, peulvruchten ↑ Kip en vis ↑ Magere melkproducten ↑ Olien en vetten↓ Vlees↓ Zoetigheid↓ Zout↓ Mediterranean diet Groente+ Fruit+ Volkoren+ Noten, zaden, peulvruchten+ Vis+ Olijfolie + Vlees, kip- Zuivel- Matig alcohol+

17 Verschillen in benadering DASH-dieet (US) Groente en fruit↑↑ Volkoren ↑ Noten, zaden, peulvruchten ↑ Kip en vis ↑ Magere melkproducten ↑ Olien en vetten↓ Vlees↓ Zoetigheid↓ Zout↓ Mediterraan dieet Groente+ Fruit+ Volkoren+ Noten, zaden, peulvruchten+ Vis+ Olijfolie + Vlees, kip- Zuivel- Matig alcohol+

18 HALE-study; 426 europese post-myocard infarct patiënten Iestra JA et al. Eur J Cardiovasc Prev Rehabil Dec;13(6): Associatie met sterfte (all-causes) Zuivel Cox proportional Hazard Ratio All (n=426) 0.83 ( ) Noord Europa (n=241) 0.68 (0.47 – 0.97) Zuid Europa (n=185)1.07 (0.68 – 1.67) Rol van zuivel? Risicofactoren Risicofactoren Incidentie & Mortaliteit Incidentie & Mortaliteit

19 Hoe?

20 Casus mw van der Haar Persoonlijke gegevens Martha van der Haar Martha van der Haar 38 jaar, gehuwd 38 jaar, gehuwd werkzaam in viswinkel Bunschoten werkzaam in viswinkel Bunschoten Hindostaanse afkomst Hindostaanse afkomst Medische gegevens Diabetes Mellitus Diabetes Mellitus Hypertensie Hypertensie BMI = 31 kg/m2 BMI = 31 kg/m2

21 AnamneseGewenstVeranderen 2600 kcal (11MJ) 1600 kcal 15 % verzadigd vet 10 % geen fruit 2 fruit Calcium 300 mg Calcium 1000 mg 20 g voedingsvezel Meer volkoren Meer fruit 4000 mg Na (10 gram zout) 2400 mg Na

22 AnamneseGewenstVeranderen 2600 kcal (11MJ) 1600 kcal Minder: glazen dubbeldrank, spritsen Anders: vlees, kaas, melkproducten 15 % verzadigd vet 10 % Minder: snacks Anders: broodsmeersel, bakproduct, saus Anders: vlees, kaas, melkproducten geen fruit 2 fruit Meer: fruit Calcium 300 mg Calcium 1000 mg Meer: zuivel 20 g voedingsvezel Meer volkoren Meer fruit Anders: brood, rijst 4000 mg Na (10 gram zout) 2400 mg Na Minder: zoute haring, zoute pinda’s, kant- en klaarproducten, zout toevoegen

23

24 Theory based Overdrachtsmodel Overdrachtsmodel Informatie = verandering Informatie = verandering ‘U doet wat wij zeggen’ ‘U doet wat wij zeggen’ Sociaal cognitieve leertheorie (Bandura) Sociaal cognitieve leertheorie (Bandura) Verandering moet geleerd worden met/in een sociale omgeving Verandering moet geleerd worden met/in een sociale omgeving Stages of change model (Prochaska en diClemente) Stages of change model (Prochaska en diClemente) Verandering kent fases met ieder hun eigen ondersteuningsbehoefte Verandering kent fases met ieder hun eigen ondersteuningsbehoefte Motivational Interviewing (Miller) Motivational Interviewing (Miller) Veranderen vraagt reflectie op innerlijke ambivalenties Veranderen vraagt reflectie op innerlijke ambivalenties

25 Motivational Interviewing Zorg voor respectvolle relatie Check readiness for change Bepaal samen de agenda Afronding ‘misschien later’ Exploreer ambivalentie ambivalentieOndersteunfasespecifiek Niet toe aan veranderen Onzeker over veranderen Klaar voor veranderen

26 ‘Tailoring’ 1 medische diagnose (hypertensie) = 10 gedragsdiagnoses… = 100 veranderdoelen… = 1000 leerwensen… * 1000 leerstijlen… ‘Tailoring’ kan alleen als je de patient / client een actieve rol geeft in het consult

27 Mijn doelen Lagere verzadigd vetinname Lagere verzadigd vetinname Hogere calciuminname Hogere calciuminname Huiswerkopdracht Wat belemmert me hierbij? Wat helpt me hierbij? Wat moet ik hiervoor weten? (Waar) heb ik (professionele) ondersteuning nodig?

28 Mijn leerwensen Kennis: Waar zit hoeveel calcium in? Waar zit hoeveel calcium in?Inzicht Wat betekent het getal op de verpakking? Wat betekent het getal op de verpakking?Vaardigheden: Plan maken Plan maken Sociaal weerbaar zijn Sociaal weerbaar zijn Bakken met minder (verzadigd) vet Bakken met minder (verzadigd) vet

29 Samenvatting Uitdagingen voor de praktijk: Bereiken van alle relevante doelgroepen Bereiken van alle relevante doelgroepen Integrale voedingsvoorlichting HVZ Integrale voedingsvoorlichting HVZ Voorlichting op maat Voorlichting op maat Actieve betrokkenheid patient Actieve betrokkenheid patient Systematische evaluatie Systematische evaluatie


Download ppt "Toepassing in de praktijk van de diëtist Jolein Iestra, UMCUtrecht."

Verwante presentaties


Ads door Google