De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Zuivel & Bloeddruk: Verbreding naar de huisartspraktijk Jaap van Binsbergen afdeling Eerstelijnsgeneeskunde.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Zuivel & Bloeddruk: Verbreding naar de huisartspraktijk Jaap van Binsbergen afdeling Eerstelijnsgeneeskunde."— Transcript van de presentatie:

1 Zuivel & Bloeddruk: Verbreding naar de huisartspraktijk Jaap van Binsbergen afdeling Eerstelijnsgeneeskunde

2 .....verbreding naar de huisartspraktijk Bloeddruk in de huisartspraktijk Geïsoleerde bloeddrukbehandeling??

3 .....verbreding naar de huisartspraktijk

4

5 Hypertensie Als onderdeel van het veel bredere: Cardiovasculair risicomanagement {hypertensie, myocardinfarct, angina pectoris, CVA, TIA, hartfalen, perifeer arterieel vaatlijden, aneurysma aortea} plus Diabetes type 2!

6 .....verbreding naar de huisartspraktijk

7

8 Voortschrijdend inzicht NHG: verbreding van hypertensie naar cardiovasculair risicomanagement inclusief diabetes type 2

9 .....verbreding naar de huisartspraktijk Niet-medicamenteuze behandeling CVRM + DM2 Stop met roken Beweeg veel Richtlijnen Goede Voeding 2006 Alcohol vrouwen maximaal twee, mannen drie/dag Optimaal gewicht BMI <25 Kg/m 2 Middelomtrek vrouwen < 80 cm, mannen < 94 cm

10 .....verbreding naar de huisartspraktijk Voortschrijdend inzicht GR: verbreding van geïsoleerde voedingsadviezen naar totale voedingspatroon Inclusief beweegadviezen

11 .....verbreding naar de huisartspraktijk Aldus……. Spreekt men over niet-medicamenteuze behandeling van hypertensie dan spreekt men over: Geïntegreerde leefstijladviezen bij CVRM en DM2 volgens de Richtlijnen Goede Voeding 2006

12 .....verbreding naar de huisartspraktijk Voedinggerelateerde adviezen Bewegen Lichaamsgewicht Voedingspatroon

13 .....verbreding naar de huisartspraktijk Voedinggerelateerde adviezen: bewegen Stabiel en gezond lichaamsgewicht: voor volwassenen BMI: 18,5 – 24,9 kg/m 2 ; middelomtrek mannen < 94 cm en vrouwen < 80 cm Op ten minste vijf -maar bij voorkeur op alle - dagen van de week minstens een half uur matig inspannende lichamelijke activiteit (fietsen, stevig lopen, tuinieren) Bij personen met een BMI ≥ 25 kg/m 2 Verhoog de lichamelijke activiteit tot ten minste een uur matig inspannende activiteit per dag

14 .....verbreding naar de huisartspraktijk Voedinggerelateerde adviezen: lichaamsgewicht Centrale plaats in de interventie; 10-15% gewichtsreductie geeft substantiële gezondheidswinst {met name in relatie tot CVRM en DM2}

15 .....verbreding naar de huisartspraktijk Maar ja, afvallen…..??!!

16 .....verbreding naar de huisartspraktijk

17 Vijf opmerkelijke initiatieven 2005: Covenant Overgewicht en Obesitas 2006: GR: Richtlijnen Goede Voeding 2007: CBO: Richtlijn Obesitas 2008: PON: Partnerschap Overgewicht Nederland 2009: NHG: NHG-Standaard Obesitas

18 .....verbreding naar de huisartspraktijk Covenant Overgewicht en Obesitas, 2005 PARTIJEN: (niet-medische professionals) – Ministerie VWS en Onderwijs, Cultuur, Wetenschappen – Voedingsmiddelenindustrie – Detailhandel – Zorgverzekeraars – MKB-Nederland – Nederlands Olympisch Committee & Nederlandse Sport Federatie – Catering Organisaties Et cetera……………….

19 .....verbreding naar de huisartspraktijk GR: Richtlijnen Goede Voeding, 2006 “Nationale richtlijnen voor gezonde voeding en beweegadviezen” Nu geclassificeerd naar: BMI: 18,5-24,9 kg/m 2 {middelomtrek vrouwen <80 cm - mannen < 94 cm} BMI ≥ 25,0 kg/m 2

20 .....verbreding naar de huisartspraktijk CBO: Richtlijn Obesitas, 2007 Partijen: (medisch professionals) Internisten Cardiologen Jeugdgezondheidsartsen Chirurgen Longartsen Huisartsen Kinderartsen Psychologen Fysiotherapeuten Diëtisten Obesitas patiëntenvereniging Et cetera………….

21 .....verbreding naar de huisartspraktijk PON: Partnerschap Overgewicht Nederland, 2008 Doel: samenwerking alle gezondheidszorgwerkers die met overgewicht/obesitas van doen hebben inclusief patiëntenvereniging de CBO Richtlijn Obesitas te implementeren

22 .....verbreding naar de huisartspraktijk Nederlands Huisartsen Genootschap, 2009 NHG-Standaard Obesitas LESA Obesitas LTA Obesitas

23 .....verbreding naar de huisartspraktijk Voedinggerelateerde adviezen: voedingspatroon Voedingsadviezen bij CVRM en DM2 vallen volledig samen

24 .....verbreding naar de huisartspraktijk

25

26

27

28 Accenten Specifieke aandacht bij CVRM en DM2 {“hypertensie”} Zout, in het bijzonder de Na/K ratio in de voeding

29 .....verbreding naar de huisartspraktijk “Ik, minder zout? Dokter, wij gebruiken nooit zout…..”

30 .....verbreding naar de huisartspraktijk Zout in fysiologisch perspectief Oer-mens: voeding natriumarm/kaliumrijk zeer lage Na/K-ratio in de voeding Wel: Natrium-sparende mechanismen (Renine- Angiotensine-Aldosteron-Systeem) Geen: Kalium-sparende mechanismen Zout als smaakstof “goud” waard: Sel-Salaris Zout als conserveringsmiddel Geïndustrialiseerde-mens: voeding natriumrijk/kaliumarm zeer hoge Na/K-ratio in de voeding

31 .....verbreding naar de huisartspraktijk Zout en voeding Van nature bevat de voeding weinig natrium (vlees/vis) en veel kalium (groenten/fruit): zeer lage Na/K-ratio Toevoeging natrium aan allerlei producten en vermindering van het gebruik van natuurlijke kaliumbronnen leidt tot verhoging van de natrium-, verlaging van de kaliuminneming en aldus een drastische verhoging van de molaire Na/K-ratio in de voeding

32 .....verbreding naar de huisartspraktijk Molaire Na/K-ratio (Na en K mg/100 g) Voedingsmiddel Na in mg/100g K in mg/100g Mol Na/K ratio Aardappelen24500,006 Aardappelkroket ,7 Maïs12500,052 Cornflakes ,4 Halfvolle melk451600,47 Yoghurt/Vla (halfvol)55 / / 1400,54 / 0,59 Halfvolle 30+ kaas ,06

33 .....verbreding naar de huisartspraktijk Zout in de voeding waar komt het vandaan? 80% bedrijfsmatig bewerkte voedingsmiddelen en kant-en- klaar maaltijden: “verborgen zout” 20% van nature en zelf toegevoegd

34 .....verbreding naar de huisartspraktijk Zout & Ziekte Bloeddruk Hypertensie: 60% alle CVA’s, 50% alle hartziekten Zout reductie met 6 g: 24% reductie CVA-doden en 18% reductie van overlijden aan coronaire hartziekten  2,6 miljoen mensen wereldwijd per jaar

35 .....verbreding naar de huisartspraktijk Wat staat vast? 5000 sterfgevallen per jaar ten gevolge van te veel zout in de voeding {Geleijnse, et al} 70-80% verborgen zout 10-tallen procenten reductie van het zoutgehalte is haalbaar 5-6 gram/dag keukenzout als maximum

36 .....verbreding naar de huisartspraktijk Richtlijnen Goede Voeding 2006: Kwantitatief Stabiel en gezond lichaamsgewicht: voor volwassenen BMI: 18,5 – 24,9 kg/m 2 ; middelomtrek mannen < 94 cm en vrouwen < 80 cm Op ten minste vijf -maar bij voorkeur op alle - dagen van de week minstens een half uur matig inspannende lichamelijke activiteit (fietsen, stevig lopen, tuinieren) Gebruik dagelijks gram groente en 200 gram fruit Gebruik een voeding die dagelijks gram vezel afkomstig van groente, fruit en volkoren graanproducten bevat Beperk het gebruik van verzadigde vetzuren tot maximaal 10 en% en van trans-onverzadigde vetzuren tot maximaal 1 en% Twee porties ( gram) (vette) vis per week Maximaal 7 eet/drinkmomenten per dag Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag Indien men alcoholische drank gebruikt beperk dit dan tot twee standaard glazen (mannen) of één standaardglas (vrouwen) per dag

37 .....verbreding naar de huisartspraktijk

38 WASH: World Action on Salt and Health Gestart: 2005 Wetenschappers: 338 uit 83 landen WASH-NL Missie: reductie zoutinneming van g/dag tot WHO-doel 5 g/dag

39 .....verbreding naar de huisartspraktijk WASH: World Action on Salt and Health

40 .....verbreding naar de huisartspraktijk

41 “Ik hoor en zie u denken…..!” En de zuivel dan……………..??

42 .....verbreding naar de huisartspraktijk DASH-dieet Rijk aan: Graan en –producten Groente en fruit Magere en halfvolle zuivelproducten Mager vlees, vis en gevogelte Noten en peulvruchten

43 .....verbreding naar de huisartspraktijk DASH-dieet Toonaangevend inzake voeding en bloeddruk Toonaangevend inzake zuivel en bloeddruk Ook hier geldt: verlaat geïsoleerde diagnosen en voedingsinterventies

44 .....verbreding naar de huisartspraktijk DASH-dieet Waarom toonaangevend inzake voeding/zuivel en bloeddruk? Vanwege de gunstige Na/K ratio van de DASH voeding Extra natriumbeperking  meer bloeddrukverlaging

45 .....verbreding naar de huisartspraktijk DASH-dieet Waarom toonaangevend inzake voeding/zuivel en bloeddruk? Calcium (gladde spiertonus vaten)? Melkeiwitten? Relatief hoge inneming in Nederland!

46 .....verbreding naar de huisartspraktijk Zuivel Hoort thuis in een gezond, gavarieerd voedingspatroon Hoge hoge nutriëntendichtheid/energie-eenheid Lage Natrium/Kalium ratio  Halfvolle/magere melk: (45 mg Na &160 mg K) Molaire Na/K ratio: 0,47

47 .....verbreding naar de huisartspraktijk

48 Concluderend Denk in gecombineerde diagnosen en gecombineerde leefstijlinterventies Magere of halfvolle zuivel past in een breed gevarieerd voedingspatroon bij cardiovasculair risicomanagement/diabetes type 2

49 Zuivel & Bloeddruk: Verbreding naar Verbreding naar de huisartspraktijk Jaap van Binsbergen afdeling Eerstelijnsgeneeskunde Dank voor uw aandacht!


Download ppt "Zuivel & Bloeddruk: Verbreding naar de huisartspraktijk Jaap van Binsbergen afdeling Eerstelijnsgeneeskunde."

Verwante presentaties


Ads door Google