De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Champagneproeverij KBC-Wijnclub December 2009 Dirk Dirix.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Champagneproeverij KBC-Wijnclub December 2009 Dirk Dirix."— Transcript van de presentatie:

1 Champagneproeverij KBC-Wijnclub December 2009 Dirk Dirix

2 2 Champagneproeverij Inleiding •Herkomstbenaming. •Wijnstreek. •Klassering. •Producenten. •Druiven. •Méthode champenoise/traditionelle. •Aanduidingen op het etiket. •Champagne bewaren en serveren. •Champagneflessen. •Beroemde personen.

3 3 Herkomstbenaming •Drie Appellations d’Origine Contrôlée: –AOC champagne: •Schuimwijn: wit of rosé. •Méthode champenoise. –AOC coteaux champenois: •Stille wijn: rood (of wit). –AOC rosé-des-Riceys: •Stille wijn: rosé. •Enige gemeentelijke appellatie. Deze proeverij

4 4 Wijnstreek •Verspreid over vijf departementen: –Marne. –Aube. –Haute-Marne. –Aisne. –Seine-et-Marne. •Aantal gemeenten: 319. •Oppervlakte: +/ ha. •Basisrendement: 66,3 hl/ha. 75% v/d. Oppervlakte 25% v/d. Oppervlakte

5 5 Wijnstreek •Deelgebieden: –Montagne de Reims. –Côte des Blancs. –Valée de la Marne. –Côte de Sézanne. –Côte des Bar. •Jaarlijkse verkoop: +/- 322 miljoen flessen. •Jaarlijkse omzet: 4,4 miljard euro. •Gemiddelde prijs per fles: 13,66 euro. •Voorraad in kelders: +/- 1 miljard flessen.

6 6 Wijnstreek •Zee-/Semicontinentaal Klimaat: –Strenge winter en lente. –Gematigde/zonnige zomer en herfst. •Gemiddelde temperatuur: 10,4 °C. •Bodem: –Marne: kalk- en krijtlaag. –Aube: mergel. •Natuurlijke vocht- en temperatuurregulatoren: –Bossen. –Rivieren. –Bodem.

7 7 Wijnstreek

8 8 Klassering Echelle des crus KlasseScoreAantal gemeenten Deel van de totale oppervlakte Grand Cru100%1714,0% Premier Cru90% – 99%4117,9% /80% – 89%26168,1% Totaal319100,0%

9 9 Klassering 17 Grand Cru Gemeenten •Ambonnay •Avize •Aÿ •Beaumont-sur-Vesle •Bouzy •Chouilly •Cramant •Le Mesnil-sur-Oger •Louvois •Mailly-Champagne •Oger •Oiry •Puisieulx •Sillery •Tours-sur-Marne •Verzenay •Verzy

10 10 Producenten TypeAantalKenmerken Champagnehuizen265Grote groepen domineren de markt: • 5 grote groepen: bijna 2/3 van totale omzet. • 20 kleinere groepen: 1/3 van totale omzet. • 30 kleinere handelshuizen: 5% totale omzet. Constante herkenbare smaak. Wijnbouwers15.000Bezitten meerderheid van de wijngaarden. Benadrukken hun “terroir”. Jaarverschillen mogelijk. Coöperaties44Middelgroot tot groot. Kwaliteitsvolle producten. Succesvol.

11 11 Producenten De Vijf Grote Groepen GroepChampagnemerken LVMHMoët & Chandon, Mercier, Ruinart, Montaudon,Veuve Clicquot-Ponsardin, Krug. Vranken-PommeryPommery, Charles Lafitte, Heidsieck & C° Monopole, Vranken, Demoiselle. BCCLanson, Burtin Besserat de Bellefon, Boizel, Chanoine, Philipponat, de Venoge. Groupe Laurent- Perrier Laurent-Perrier, De Castellane, Salon-Delamotte, Lemoine. Groupe Pernod RicardMumm, Perrier-Jouët.

12 12 Druiven DruifPinot MeunierPinot NoirChardonnay KleurBlauw Wit Opp. In Champagne35%38%27% Opp. in Premier/Grand Cru 19%36%45% VoorjaarsvorstBestandKwetsbaar RotvoeligheidMinder kwetsbaarKwetsbaarMinder kwetsbaar Rijping druifSnellerTrager OpbrengstGroterKleiner Aroma’sFruitig, intensRood fruitFloraal, botertonen SmakenFris, levendigKarakterElegantie Bewaarcapaciteit van de schuimwijn BeperkterLanger Preferente bodemKalkbodem Krijtbodem

13 13 Méthode champenoise/traditionelle Oogsten Persen Eerste gisting Droesem verwijderen Afwerken Bezinksel verwijderen Tweede gisting op fles Mengen Vendanger Presser Débourbage statique Permière Fermentation Assemblage Dégorgement Terminer Prise de mousse Lie Chaptaliser? Vins de réserve Liqueur de tirage Liqueur d’expédition Dépot II. Schuimwijn maken I. Stille wijn maken Druiven Most Schone Most Stille Wijn (vin clair) Schuimwijn 5 maanden Min. 15 maanden … • Sur lattes • Remuage • Sur pointes • Alcoholisch • Malolactisch 12% Vol. Alc. 10,5% Vol. Alc.

14 14 Méthode champenoise/traditionelle Rosé champagne maken •Twee methodes: 1.Assemblage •Hoe? Stille rode wijn toevoegen. •Wanneer? Bij mengen: assemblage. •Toegevoegde wijn: rode coteaux champenois. •Alleen toegelaten in Champagnestreek. 2.Macération •Hoe? Stille rosé wijn maken. •Wanneer? Bij eerste gisting. •Blauwe schillen even laten meegisten: macération.

15 15 Aanduidingen op het etiket VermeldingVoorbeeld HerkomstbenamingChampagne MerknaamMoët & Chandon Smaakaanduiding – DoseringBrut Inhoud75 cl Alcoholgehalte12,5% Ev. Speciale CuvéeCuvée Dom Pérignon •Of Jaartal (Champagne Millésimé) •Of Geen jaartal (Champagne Non-millésimé) Millésime 1990 Ev. Klassering (Grand Cru, Premier Cru, Sans Cru)/ Type producent + nummer CIVCNM Overige Meldingen: •/ •Blanc de Blancs •Blanc de Noirs •Rosé / Wit Rosé

16 16 Aanduidingen op het etiket Smaakaanduiding – Dosering Smaakaanduiding op etiketDosering [gram/liter] Min.Max. Brut Nature, Dosage zéro03 Extra-brut06 Brut015 Extra-dry1220 Dry, Sec1735 Semi-dry, Demi-sec3350 Sweet, Doux50-

17 17 Aanduidingen op het etiket Geregistreerde Merknaam Afkor- ting BetekenisUitleg NMNégociant-manipulantHandelshuizen: gekochte + eigen druiven. Verkopen onder eigen naam. RMRécoltant-manipulantWijnbouwers: produceren volledig/gedeeltelijk zelf. Verkopen onder eigen naam. CMCooperative de manipulation Coöperatieven: persen druiven voor hun leden. Verkopen ook onder eigen naam. NDNégociant-distributeurDistributeurs: kopen/verkopen (afgewerkte) flessen. RCRécoltant-coopérateurWijnbouwers: laten coöperatieve produceren. Verkopen nadien met eigen etiket. MAMarque d’acheteur/Auxiliaire Supermarkten, handelsketens, horeca-uitbaters: eigen etiket van koper (BOB = Buyers Own Brand). SRSociété de récoltantsGroep wijnbouwers: produceren en verkopen samen, vaak in familieverband. RRécoltantWijnbouwer: laat NM in loondienst produceren. Krijgt de gebottelde champagne van hem terug.

18 18 Champagne bewaren en serveren •Champagne Bewaren: –Enkele dagen rust na transport. –Flessen liggend bewaren. –Bescherm flessen tegen licht. –Keldertemperatuur: 10 – 15 °C. –Luchtvochtigheid: 70 – 80 %. –Bewaartermijn: •Aanbevolen: 1 jaar. •Maximaal: 3 jaar. •Champagne Serveren: –Temperatuur: 6 – 9 °C. –Glas: ‘Flûte’ i.p.v. ‘Coupe’.

19 19 Champagneflessen NaamAantal gewone flessen Inhoud [liter] Piccolo0,2670,20 Quart1/30,25 Demie1/20,375 Bouteille10,75 Magnum21,5 Jéroboam43 Réhoboam64,5 Mathusalem86 Salmanazar129 Balthazar1612 Nebuchadnezar2015

20 20 Beroemde Personen •Dom Pérignon (1639 – 1715): –Keldermeester van de abdij te Hautvillers. –Optimalisatie “méthode champenoise”: •Mengen. •Witte wijn uit blauwe druiven. •Veralgemeend gebruik van kurken. •Veuve Clicquot-Ponsardin (1777 – 1866): –Nicole-Barbe Ponsardin. –Huwelijk met François Clicquot in –Weduwe in –Optimalisatie “méthode champenoise”: •Introductie “remuage” en “dégorgement”.

21 21 Scoresysteem van KBC-Wijnclub ScoreOmschrijving AAUitmuntend, overrompelend AZeer goed B+Betere wijn BCorrecte wijn B-Wijn vertoont kleine gebreken CTechnisch fout, afgekeurd

22 22 Scoresysteem van KBC-Wijnclub •Degustatieformulier: –A4-formaat. –Voor de deelnemer: om mee te nemen. •Noteer uw beoordeling: oog, neus, mond, retronasaal, lengte, culinaire associatie. •Noteer uw score. •Scoreformulier: –A3-formaat. –Voor de KBC-Wijnclub: om achter te laten. •Noteer uw scores. •Bestemd voor statistieken.

23 23 Wettelijk Toegelaten Alcoholgehalte •Doelstelling: uw wijnkennis verhogen. •Wij schenken proefhoeveelheden. •Gebruik de spuwemmertjes: –Om goed te (blijven) proeven. –Om veilig te rijden -> ‘Bob’ drinkt niet! •Neem uw verantwoordelijkheid. •Het bestuur van KBC-Wijnclub is niet aansprakelijk.


Download ppt "Champagneproeverij KBC-Wijnclub December 2009 Dirk Dirix."

Verwante presentaties


Ads door Google