De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

2. Een onvergankelijke erfenis

Verwante presentaties


Presentatie over: "2. Een onvergankelijke erfenis"— Transcript van de presentatie:

1 2. Een onvergankelijke erfenis
1 Petrus 1

2 Vertrekpunt: uitverkiezing / voor-bestemming en barmhartigheid van God
Resultaat: een nieuw leven (v. 3) in geloof, hoop en liefde… en gehoorzaam­heid redding, een onvergankelijke erfenis, die nabij is Gevolg: dit geeft vreugde, niettegenstaande beproevingen Aansporing om dat nieuwe leven concreet te maken (vanaf v. 13): wees toegewijd, en houd vol! Deel met elkaar de eerste indrukken bij het lezen van dit hoofdstuk… Wat spreekt aan, wat niet? Wat is makkelijk te begrijpen, wat vind je eerder moeilijk?

3 Uitverkiezing: God kiest voor de mens
“Van Petrus, apostel van Jezus Christus. Aan de uitveko- renen die als vreemdelingen verspreid in Pontus, Galatië, Kappadocië, Asia en Bitynië verblijven, 2 door God, de Vader, voorbestemd om; geheiligd door de Geest, ge- hoorzaam te zijn aan Jezus Christus en met zijn bloed besprenkeld te worden. Genade zij u en vrede, in over- vloed.  Geprezen zij de God en Vader van onze Heer Jezus Christus: in zijn grote barmhartigheid heeft hij ons opnieuw geboren doen worden…” – 1 Petrus 1:1,2 Uitverkiezing: God kiest voor de mens Barmhartigheid: ‘baarmoederlijke liefde’ Voorbestemd: God heeft een bestemming in gedachten voor de mens: het beste !

4 Wat zou er volgens jou bedoeld zijn met ‘uitverkiezing’ en ‘voorbestemming’? Welke gevolgen heeft de visie hierop voor het Godsbeeld en het mensbeeld? Barmhartigheid en genade van Godswege: hoe belangrijk is dit als vertrekpunt?

5 “In zijn grote barmhartigheid heeft hij ons opnieuw ge-boren doen worden door de opstanding van Jezus Christus uit de dood, waardoor wij leven in hoop.” 1 Petr 1:3 een leven in gehoorzaamheid aan (of: in overeenstemming met) Jezus Christus (1:2, 14) besprenkeld door zijn bloed: = de idee van reiniging en vergiffenis zijn opstanding geeft hoop (v 3 – zie ook v. 21) de gelovige heeft Christus lief en gelooft in hem, ook zonder hem te zien (v. 8)

6 Een nieuw leven… Heb jij dat zelf ook ervaren? Deel met elkaar!
Gehoorzaamheid aan Christus: betekent dit gewoon gehoorzamen aan zijn bevelen? Of zie jij dit anders? Wat betekent het concreet in Christus te geloven en hem lief te hebben?

7 Erfenis: beeld van het Beloofde Land Kanaän
“Er wacht u, die door Gods kracht wordt beschermd omdat u gelooft, in de hemel een onvergan­kelijke, ongerepte erfenis die nooit verwelkt. U ziet de redding tegemoet, die aan het einde van de tijd zeker geopen-baard zal worden” – 1:4,5 Redding: YASHA = te hulp komen (helpen, redden, bevrijden, steunen, genezen, verzorgen…) Erfenis: beeld van het Beloofde Land Kanaän Einde van de tijd: ”Nu is Christus aan het einde van de tijd verschenen…” (v. 20)

8 Wat betekent ‘redding’ voor jou
Wat betekent ‘redding’ voor jou? Situeer je dit in het heden of in de toekomst? Of allebei? Verklaar… In 1:8 wordt redding het ‘einddoel van uw geloof’ genoemd. Streefdoel? Eindpunt? Uiteindelijk resultaat (zoals een vrucht)? Kun je begrijpen dat naargelang de omstandigheden de nadruk verschuift van het nu naar de toe­komst of omgekeerd? Kun je voorbeelden geven?

9 Hoe kan dat: een ‘onuitsprekelijke he-
“Verheug u hierover, ook al moet u nu tot uw verdriet nog een korte tijd allerlei beproevingen verduren.” - 1:6 “Zonder hem nu te zien gelooft u in hem en ervaart u een onuitsprekelijke, hemelse vreugde, 9 omdat u het einddoel van uw geloof bereikt: uw redding.” – 1:8 Hoe kan dat: een ‘onuitsprekelijke he- melse vreugde’ temidden van moeilijk- heden en vervolging? Heb je zelf al zo- iets ervaren? Vertel! Hoe bereik je dat… of wat helpt om die vreugde te ervaren?

10 Maak het nieuwe leven concreet !
v. 13 “laat uw geest paraat zijn” / lett.: omgordt uw lendenen met verstand”. “wees waakzaam” lett.: wees nuchter “vestig al uw hoop op de genade die u ontvangt bij de openbaring van Jezus Christus” Kun je concrete tips geven over hoe je ‘al je mentale mogelijkheden kunt mobiliseren’? Probeer eens in te vullen wat het tegenovergestelde zou kunnen zijn van ‘nuchter zijn’. Wat kan er zoal de oorzaak van zijn dat iemand niet al zijn mogelijkheden (mentale of andere) gebruikt?

11 v. 14 : “Wees als gehoorzame kinderen”
gehoorzaam aan Jezus Christus (v. 2) Gehoorzaam aan de waarheid (v.22) Deel met elkaar wat het beeld van ‘gehoorzame kinderen’ bij u oproept. Wat zegt dit over God? En over ons? Vergelijk dit met de ervaringen van het volk van Israël. En wat leert de link met Jezus Christus ons in dit verband?

12 “Geef niet opnieuw toe aan de begeerten waardoor u vroeger, toen u nog onwetend was, werd beheerst, 15 maar leid een leven dat in alle opzichten heilig is, zoals hij die u geroepen heeft heilig is. 16 Er staat immers geschreven: ‘Wees heilig, want ik ben heilig.” (v ) Heilig: anders + toegewijd Contrast: Zinloos, ijdel leven >< onvergankelijk, wat nooit verwelkt Hebt u ook een ‘ervoor’ en ‘erna’ ervaren? Vertel elkaar hierover… Ervaart u ook soms de zuigkracht van uw verleden? Zo ja, hoe overwin je dat? Kun je hierover iets delen?

13 v. 22,23 “Nu u gehoorzaam bent aan de waarheid, is uw hart gelouterd en kunt u oprecht van uw broeders en zusters houden; heb elkaar dan ook onvoorwaardelijk lief, met een zuiver hart, 23 als mensen die opnieuw zijn geboren, niet uit vergankelijk maar uit onvergankelijk zaad, door Gods levende en altijd blijvende woord. 24 ‘De mens is als gras en zijn schoonheid als een bloem in het veld: het gras verdort en de bloem valt af, 25 maar het woord van de Heer blijft eeuwig bestaan.’ Dit woord is het evangelie dat u verkondigd is…”

14 Vindt u het terecht dat heel het betoog uitmondt in de liefde
Vindt u het terecht dat heel het betoog uitmondt in de liefde? Waarom wel / niet? Waarom preciseert de schrijver dat deze liefde oprecht, onvoorwaardelijk (of: bestendig, vurig, intens), en met een zuiver hart (of: van harte) moet zijn? Wat betekent elk van deze bepalingen en wat waarom legt de schrijver er de nadruk op? Hoe kan dit ook bij ons (individueel en in de gemeenschap) realiteit worden?


Download ppt "2. Een onvergankelijke erfenis"

Verwante presentaties


Ads door Google