De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Iedereen kan pastor zijn

Verwante presentaties


Presentatie over: "Iedereen kan pastor zijn"— Transcript van de presentatie:

1 Iedereen kan pastor zijn
15 september De Herder, de schapen en de herders 22 september Hoe kan ik een pastor zijn? 6 oktober Pastoraat voor kinderen, jongeren en volwassenen

2 1 februari: pastoraat Pastoraat (herderlijke zorg) ontvang je van
– de HEER God – de Heer Jezus – ouderlingen

3 1 februari: pastoraat Pastoraat (herderlijke zorg) ontvang je van
– de HEER God – de Heer Jezus – elkaar! – ouderlingen

4 1 februari: onderling pastoraat
Leef in vrede met elkaar, vergeef elkaar, wees eensgezind, wees nederig, aanvaard elkaar, wees verdraagzaam, leef in harmonie met elkaar en begroet elkaar met een kus Oordeel niet, lieg niet, mopper niet Wees gastvrij voor elkaar Beken je zonden aan elkaar Wees vriendelijk, bezorgd, toegewijd, dienstbaar voor elkaar en doe goed Onderwijs elkaar Vermaan en berisp elkaar, spoor elkaar aan en stimuleer elkaar Troost en bemoedig elkaar

5 Doel van (onderling) pastoraat:
mensen in nood brengen tot een leven van aanbidding en dienstbetoon.

6 Doel van (onderling) pastoraat:
mensen in nood brengen tot een leven van aanbidding en dienstbetoon. Laten we opmerkzaam blijven en elkaar ertoe aansporen lief te hebben en goed te doen, en in plaats van weg te blijven van onze samenkomsten, zoals sommigen doen, elkaar juist bemoedigen, en dat des te meer naarmate u de dag van zijn komst ziet naderen. (Hebreeën 10,24-25)

7 Doel van (onderling) pastoraat:
mensen in nood brengen tot een leven van aanbidding en dienstbetoon. Laten we opmerkzaam blijven en elkaar ertoe aansporen lief te hebben en goed te doen, en in plaats van weg te blijven van onze samenkomsten, zoals sommigen doen, elkaar juist bemoedigen, en dat des te meer naarmate u de dag van zijn komst ziet naderen. (Hebreeën 10,24-25)

8 De basis van (onderling) pastoraat
Broeders en zusters, dankzij het bloed van Jezus kunnen we zonder schroom binnengaan in het heiligdom, omdat hij voor ons met zijn lichaam een weg naar een nieuw leven gebaand heeft, door het voorhangsel heen. We hebben nu een hogepriester die dienstdoet in het huis van God; laten we God dan naderen met een oprecht hart en een vast geloof, nu ons hart gereinigd is, wij van een slecht geweten bevrijd zijn en ons lichaam met zuiver water is gewassen. Laten we zonder te wankelen datgene blijven belijden waarop we hopen, want hij die de belofte heeft gedaan is trouw. (Hebreeën 10,19-23)

9 De basis van (onderling) pastoraat
Nu u gehoorzaam bent aan de waarheid, is uw hart gelouterd en kunt u oprecht van uw broeders en zusters houden; heb elkaar dan ook onvoorwaardelijk lief, met een zuiver hart, als mensen die opnieuw zijn geboren, niet uit vergankelijk maar uit onvergankelijk zaad, door Gods levende en altijd blijvende woord. ‘De mens is als gras en zijn schoonheid als een bloem in het veld: het gras verdort en de bloem valt af, 25 maar het woord van de Heer blijft eeuwig bestaan.’ Dit woord is het evangelie dat u verkondigd is. (1 Petrus 1,22-25)

10 De basis van (onderling) pastoraat:
Van identiteit naar actie: Nu u gehoorzaam bent aan de waarheid, is uw hart gelouterd en kunt u oprecht van uw broeders en zusters houden; heb elkaar dan ook onvoorwaardelijk lief, met een zuiver hart, als mensen die opnieuw zijn geboren, niet uit vergankelijk maar uit onvergankelijk zaad, door Gods levende en altijd blijvende woord. (1 Petrus 2,22-23)

11 Verschillende typen 'herders'
– priesters zoeken verbinding – profeten confronteren en wijzen de richting – koningen staan in de strijd

12 Een priester... stemt fijngevoelig af maakt verbinding
toont bewogenheid bemoedigt en troost hoort schuldbelijdenissen (biechten) aan bedient verzoening pleit bij God voor de ander

13 Een profeet... opent perspectief wijst zonden aan
roept op tot bekering ontmaskert met Gods waarheid leugens roept op afgoden weg te doen spreekt woorden van God verkondigt dreiging en heil

14 Een koning... vuurt aan tot de strijd neemt een gevechtspositie in
treedt met gezag en kracht op tegenover de macht van het kwaad beschermt het leven

15 Priester, profeet of koning?
Denk hierover na en deel met je buurman/-vrouw: Wat ben je zelf vooral? Wat kun je leren van de andere twee?

16 Verschillende situaties 'schapen':
– onwetende mensen – angstige mensen – eigenzinnige mensen

17 Verschillende situaties 'schapen':
– onwetende mensen hebben onderwijs of instructie nodig (samen bijbelstudie doen) – angstige mensen hebben bemoediging of troost nodig (samen de kracht van het goede nieuws ervaren) – eigenzinnige mensen hebben een terechtwijzing of vermaning nodig (samen Gods weg ontdekken)

18 Pastorale zorg – speelt zich af in het alledaagse leven (≠ spontaan)

19 Pastorale zorg – speelt zich af in het alledaagse leven (≠ spontaan)
– is een taak van de hele gemeenschap

20 Pastorale zorg – speelt zich af in het alledaagse leven (≠ spontaan)
– is een taak van de hele gemeenschap – duurt een leven lang

21 Pastorale zorg – speelt zich af in het alledaagse leven (≠ spontaan)
– is een taak van de hele gemeenschap – duurt een leven lang – doen we vanuit een sterk besef van Gods genade voor jou en de ander

22 Pastorale zorg – speelt zich af in het alledaagse leven (≠ spontaan)
– is een taak van de hele gemeenschap – duurt een leven lang – doen we vanuit een sterk besef van Gods genade voor jou en de ander – is elkaar het goede nieuws brengen (≠ een opdracht om positief te denken, een goed advies of de wet voorhouden)

23 Hoe kom je tot de kern?

24 Hoe kom je tot de kern? Onze innerlijke ruimte
(van buiten naar binnen): Feiten Gevoelens Levensbeschouwing Spiritualiteit

25 Hoe kom je tot de kern? Kaats het werkelijke probleem waar wat aan gedaan moet worden terug naar de spreker (reflecteren)

26 Hoe kom je tot de kern? Kaats het werkelijke probleem waar wat aan gedaan moet worden terug naar de spreker (reflecteren) Vraag wat de de ander bedoelt i.p.v. te denken dat je het weet (verhelderen)

27 Hoe kom je tot de kern? Kaats het werkelijke probleem waar wat aan gedaan moet worden terug naar de spreker (reflecteren) Vraag wat de de ander bedoelt i.p.v. te denken dat je het weet (verhelderen) Stel open vragen: wat doe je en waarom? (uitdiepen)

28 Hoe kom je tot de kern? Kaats het werkelijke probleem waar wat aan gedaan moet worden terug naar de spreker (reflecteren) Vraag wat de de ander bedoelt i.p.v. te denken dat je het weet (verhelderen) Stel open vragen: wat doe je en waarom? (uitdiepen) Spreek vanuit liefde tot de angst van de ander (spreken van hart tot hart)

29 De goede 'techniek' Kijk de ander recht aan Neem een open houding aan
Buig je licht voorover naar de ander Maak oogcontact Gedraag je ontspannen

30 Do's Wees langzaam in het spreken. Concentreer je op wat de ander zegt.

31 Do's Wees langzaam in het spreken. Concentreer je op wat de ander zegt. Wees gevoelig in het spreken. Stem je af op de omstandigheden en de persoonlijkheid van de ander.

32 Do's Wees langzaam in het spreken. Concentreer je op wat de ander zegt. Wees gevoelig in het spreken. Stem je af op de omstandigheden en de persoonlijkheid van de ander. Wees vriendelijk in het spreken. Laat er genade in doorklinken.

33 Don'ts Als je kritiek krijgt direct jezelf verontschuldigen verdedigen, of het uitleggen

34 Don'ts Als je kritiek krijgt direct jezelf verontschuldigen verdedigen, of het uitleggen Grappig bedoelde aanvallende en scherpe opmerkingen plaatsen

35 Don'ts Als je kritiek krijgt direct jezelf verontschuldigen verdedigen, of het uitleggen Grappig bedoelde aanvallende en scherpe opmerkingen plaatsen Gevoelens bij de ander niet accepteren

36 Don'ts Als je kritiek krijgt direct jezelf verontschuldigen verdedigen, of het uitleggen Grappig bedoelde aanvallende en scherpe opmerkingen plaatsen Gevoelens bij de ander niet accepteren Met oplossingen komen voor je het probleem begrijpt

37 De kern van (onderling) pastoraat:
Besef: Christus leeft in ons (Galaten 2,20) De goede houding: 'Ik wil jou van harte dienen en als Christus voor je zijn' (Filippenzen 2,5-8)

38 Inspiratiebronnen

39 Vragen/ opmerkingen? predikant@gorinchem.gkv.nl


Download ppt "Iedereen kan pastor zijn"

Verwante presentaties


Ads door Google