De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wanneer heb je een echt, levend, geloof?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wanneer heb je een echt, levend, geloof?"— Transcript van de presentatie:

1 Wanneer heb je een echt, levend, geloof?

2 Echt geloof werkt Jacobus 2:14-26

3 14 Wat voor nut heeft het, mijn broeders, als iemand zegt dat hij geloof heeft, en hij heeft geen werken? Kan dat geloof hem zalig maken? 15 Als er nu een broeder of zuster zonder kleding zou zijn en gebrek zou hebben aan dagelijks voedsel, 16 en iemand van u zou tegen hen zeggen: Ga heen in vrede, word warm en word verzadigd, en u zou hun niet geven wat het lichaam nodig heeft, wat voor nut heeft dat dan? 17 Zo is ook het geloof als het geen werken heeft, in zichzelf dood. 18 Maar nu zal iemand zeggen: U hebt geloof en ik heb werken. Laat mij dan uw geloof zien uit uw werken en ik zal u uit mijn werken mijn geloof laten zien. 19 U gelooft dat God één is en daar doet u goed aan. Maar ook de demonen geloven dit, en zij sidderen.

4 20 Maar wilt u weten, o nietig mens, dat het geloof zonder de werken dood is? 21 Is Abraham, onze vader, niet uit de werken gerechtvaardigd, toen hij Izak, zijn zoon, op het altaar offerde? 22 Ziet u wel dat het geloof samenwerkte met zijn werken en dat door de werken het geloof volmaakt is geworden? 23 En de Schrift is vervuld die zegt: En Abraham geloofde God, en het is hem tot gerechtigheid gerekend, en hij werd een vriend van God genoemd. 24 U ziet dus nu dat een mens uit werken gerechtvaardigd wordt en niet alleen uit geloof. 25 En is Rachab, de hoer, niet op dezelfde manier uit werken gerechtvaardigd, toen zij de boden heeft ontvangen en langs een andere weg heeft laten weggaan? 26 Want zoals het lichaam zonder geest dood is, zo is ook het geloof zonder de werken dood.

5 Achtergrond ontvangers
Het Oude Testament Het onderwijs van Jezus Want Ik had honger en u hebt Mij te eten gegeven; Ik had dorst en u hebt Mij te drinken gegeven... (Matth.25:35)

6 15 Als er nu een broeder of zuster zonder kleding zou zijn en gebrek zou hebben aan dagelijks voedsel, 16 en iemand van u zou tegen hen zeggen: Ga heen in vrede, word warm en word verzadigd, en u zou hun niet geven wat het lichaam nodig heeft, wat voor nut heeft dat dan?

7

8 Zo is ook het geloof als het geen werken heeft, in zichzelf dood.
Hoe kan Gods liefde in iemand blijven die meer dan genoeg heeft om van te bestaan, maar zijn hart sluit voor een broeder of zuster die hij gebrek ziet lijden? Kinderen, we moeten niet liefhebben met de mond, met woorden, maar waarachtig, met daden. (1 Joh.3:17 en 18)

9

10 18. Maar dan zegt iemand: ‘De een gelooft, de ander doet
18 Maar dan zegt iemand: ‘De een gelooft, de ander doet.’ Laat mij maar eens zien dat je kunt geloven zonder daden; ik zal u door mijn daden tonen dat ik geloof.

11 19. U gelooft dat God één is en daar doet u goed aan
19 U gelooft dat God één is en daar doet u goed aan. Maar ook de demonen geloven dit, en zij sidderen.

12 20 Maar wilt u weten, o nietig (lege) mens, dat het geloof zonder de werken dood is? 21 Is Abraham, onze vader, niet uit de werken gerechtvaardigd, toen hij Izak, zijn zoon, op het altaar offerde?

13 22 Ziet u wel dat het geloof samenwerkte met zijn werken en dat door de werken het geloof volmaakt is geworden? 23 En de Schrift is vervuld die zegt: En Abraham geloofde God, en het is hem tot gerechtigheid gerekend, en hij werd een vriend van God genoemd.

14 Paulus Jacobus Wij komen dus tot de slotsom dat de mens door het geloof gerechtvaardigd wordt zonder werken van de wet. (Romeinen 3:28) (24) U ziet dus nu dat een mens uit werken gerechtvaardigd wordt en niet alleen uit geloof.

15 Paulus Jacobus Wij komen dus tot de slotsom dat de mens door het geloof gerechtvaardigd wordt zonder werken van de wet. (Romeinen 3:28) (24) U ziet dus nu dat een mens uit werken gerechtvaardigd wordt en niet alleen uit geloof.

16 In Christus Jezus heeft namelijk niet het besneden zijn enige kracht, en ook niet het onbesneden zijn, maar het geloof, dat door de liefde werkzaam is. (Galaten 5:6)

17 25 En is Rachab, de hoer, niet op dezelfde manier uit werken gerechtvaardigd, toen zij de boden heeft ontvangen en langs een andere weg heeft laten weggaan?

18 ‘Ik weet,’ zei ze tegen hen, ‘dat de HEER dit land aan jullie heeft gegeven. Wij zijn door angst overmand. (...) De HEER, jullie God, is immers een God die macht heeft in de hemel en op aarde...’ (Jozua 2:9 en 11)

19 GOD Levend geloof Dood geloof Daden X Levenshouding alle macht
heilig, volkomen zuiver rechtvaardig liefde genadig vergevend GOD gehoorzamen vertrouwen liefde relatie Heilige Geest Levend geloof Dood geloof Daden Levenshouding X

20 26 Want zoals het lichaam zonder geest dood is, zo is ook het geloof zonder de werken dood.

21 Vragen 1. Wat maakt jouw geloof voor verschil ten opzichte van anderen (in vergelijkbare omstandigheden) die niet geloven? Bijvoorbeeld wat betreft: - besteding van geld - besteding van je tijd - omgang met of hulp aan anderen 2. Hoe kan jouw geloof nog meer tot een levend geloof worden?


Download ppt "Wanneer heb je een echt, levend, geloof?"

Verwante presentaties


Ads door Google