De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Jakobus (3).

Verwante presentaties


Presentatie over: "Jakobus (3)."— Transcript van de presentatie:

1 Jakobus (3)

2 Jakobus (3) WELKOM

3 GK 171: 1 Wees stil voor het aangezicht van God,
want heilig is de Heer. Aanbid Hem met eerbied en ontzag en kniel nu voor Hem neer; die zelf geen zonde kent en ons genade schenkt.

4 GK 171: 2 Wees stil, want de heerlijkheid van God
omgeeft ons in dit uur. Wij staan nu op heilige grond, waar Hij verschijnt met vuur; een eeuwigdurend licht straalt van zijn aangezicht.

5 Jakobus (3) GEBED

6 Lezen Jakobus 3:13-17 Vragen naar aanleiding vorige keer.

7 Jakobus (3) Jakobus 3:13-17 WIJSHEID < denk terug aan Jakobus 1:5
Wijsheid is een rode draad in dit Bijbelboek. Wijsheid is de kern van De Bergrede (Matteüs 5-7) Op blz staat een aantal parallellen. WIJSHEID is aan de ene kant een geschenk, een gave, een talent – van de heilige Geest Aan de andere kant is wijsheid een leerproces WIJSHEID is nodig voor goede barmhartigheid

8 Jakobus (3) Hoe kun je wijsheid leren? Denk daar even over na.

9 Jakobus (3) Hoe kun je wijsheid leren?
De HEER Jezus ging in gesprek met de Schriftgeleerden en stelde vragen! (Lukas 2:41-52) De HEER Jezus leerde zijn leerlingen wijsheid. Hoe? Door ze soms bewust in verwarring te brengen. En, door vragen te stellen. En door repeterend / mediterend / luisterend te lezen uit de Bijbel.

10 Jakobus (3) Hoe kun je wijsheid leren? Vragen stellen. Tip:
Gebruik vragen die beginnen met “hoe” en niet vragen die beginnen met “waarom” Je kunt ook met jezelf in gesprek gaan door de vragen op papier te zetten en dan telkens een stapje verder te zetten. Dat vraagt enige oefening.

11 Jakobus (3) Hoe kun je wijsheid leren?
Mediterend, repeterend lezen – voor zover bekend, dit is niet lectio divina. Voorbeeld Gelukkig de barmhartigen, want zij zullen barmhartigheid ondervinden. (Mt 5:7)

12 Jakobus (3) Lezen Jakobus 4:1-12
Bij conflicten in de gemeente – onze eigen aanpak Het kan goed zijn om de vragen die Jakobus stelt te gebruiken in de eigen situatie. Natuurlijk soms wel aanpassen aan de situatie, want dat is een andere. Jakobus gebruikt hier zinnen, die minder gemakkelijk te vertalen zijn. Bedoeling voelen we vaak wel aan.

13 Jakobus (3) Bij Jakobus 4:11, 12 en Matteüs 7:1-6) – blz 28.
Ik heb als voorbeeld gegeven: Mat 12:1-8 Dit is een heel sterk voorbeeld van WIJS omgaan met de wet. (Wijsheid leren!)

14 Jakobus (3) Tenslotte Jakobus 5:13-17(-20)
Hoe staat u tegenover gebed en genezing?

15 Jakobus (3)

16 Jakobus (3) Dit zijn niet de gemakkelijkste teksten uit de Bijbel.
Calvijn gaat bij zijn uitleg fel te keer tegen de RK- praktijk van het laatste oliesel. Van Bruggen wijst erop dat deze oudsten behoren tot de kring die Jezus nog heeft gekend – en uit Jeruzalem komen – nu zijn deze oudsten allemaal overleden Anderen passen deze teksten één op één toe in het heden.

17 Jakobus (3) Niet alleen de context toen en nu levert vragen op.
Ook de woorden die Jakobus gebruikt, en dan komt het aan op vertalingen. Aantekeningen op blz. 33. Tenslotte Jakobus5:19-20 Dit is een afsluiting van dit gedeelte Het is een afsluiting van de hele brief Opvallend – geen groet en zegen

18 Jakobus (3) Zijn er nog vragen over gebleven?

19 GK 171: 3 Wees stil, want de kracht van onze God
daalt neer op dit moment. De kracht van de God die vergeeft en ons genezing brengt; niets is onmogelijk voor wie gelooft in Hem.

20 Jakobus (3) DANKGEBED


Download ppt "Jakobus (3)."

Verwante presentaties


Ads door Google