De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

OCMW in tijdelijke werkervaring: BeroepsVerkennendeStage

Verwante presentaties


Presentatie over: "OCMW in tijdelijke werkervaring: BeroepsVerkennendeStage"— Transcript van de presentatie:

1 OCMW in tijdelijke werkervaring: BeroepsVerkennendeStage
januari 2016

2 BEROEPSVERKENNENDE STAGE (1/8) ______________________________
Oriënterende fase van de bemiddeling Een BVS is GEEN vervanging van de proefperiode Voor wie ? Enkel voor klanten in TWE-traject! Twijfel over jobdoelwit Hulpmiddel om competentiekloof vast te stellen Welke werkgevers privé-sector, een VZW of een openbare dienst in Vlaams Gewest Een BVS is GEEN vervanging van de proefperiode klant krijgt geen loon! Krijgt enkel KM-vergoeding en kinderopvang (en eventueel stimulanspremie). Is dus een minder interessant product voor een klant.

3 BEROEPSVERKENNENDE STAGE (2/8) ______________________________
Initiatief Vanuit bemiddelaar of werkzoekende Keuze bedrijf: Netwerk bedrijven Gedetecteerde nood werkzoekende Duurtijd: Fase 1+ Fase 2 = max 30 kalenderdagen per bedrijf. Fase 1 = beroepsverkenning = max 5 kalenderdagen (te tellen vanaf dag 1 van het contract) Na bevestiging interesse in beroep kan Fase 2 = competentiegap in kaart brengen = de reeds opgebruikte dagen voor beroepsverkenning aftrekken van het max van 30 kalenderdagen Afhankelijk van de inhoud van het verplichte stageplan

4 BEROEPSVERKENNENDE STAGE (3/8) ______________________________
Stageplan Wat: doelstellingen zorg voor afwisseling van taken om te proeven van de job = goed beeld van de job in 1ste 5 kalenderdagen Hoe: doelstellingen bereiken geen 8u aan een stuk dezelfde taak laten doen, wél proeven ≠economische meerwaarde leveren Wie begeleidt? WZ enkel onder begeleiding in een productieve omgeving Wordt opgeladen in MLP → Traject → Documentenoverzicht Basisplan per beroep op VDAB-site competent databank kan helpen met beschrijving van taken

5 BEROEPSVERKENNENDE STAGE (4/8) ______________________________
Verslag Bemiddelaar en werkgever volgen op en evalueren. Na fase 1: Bemiddelaar evalueert de beroepsverkenning: - Is het jobdoelwit geschikt? - Neem contact op met de klant en de stagebegeleider. - Registratielijn ‘Begeleiding tijdens stage’. Samenvatting noteren in deze registratielijn. Indien positieve evaluatie, dan pas verderzetting naar fase 2 (indien nodig!) Indien negatieve evaluatie, dan stopzetting van de BVS (ook indien contract = 30 kalenderdagen)

6 BEROEPSVERKENNENDE STAGE (5/8) ______________________________
Resultaat Werkzoekende heeft concreet en realistisch jobdoelwit Je zet dit jobdoelwit in het dossier van de klant (=MLP). Geobserveerde competenties scoren in MLP (balkjes verschuiven).

7 BEROEPSVERKENNENDE STAGE (6/8) ______________________________
Aandachtspunten voor de werkgever Geen aanwervingsverplichting Verplichte DIMONA-aangifte (Dimona without DmfA = ik geef aan dat de werkzoekende op mijn werkvloer taken uitvoert, maar ik moet geen RSZ betalen) Verplicht medisch onderzoek! Kan via VDAB (wachttijd!) of door werkgever zelf te bekostigen (geen terugvordering). Werkgever verantwoordelijk risico-analyse, beschermingsmiddelen Contract + stageplan tonen bij inspectie

8 BEROEPSVERKENNENDE STAGE (7/8) ______________________________
Aandachtspunten voor de klant Cursist krijgt vergoeding (vervoer, kinderopvang, stimulanspremie) VDAB = de arbeidsongevallenverzekering Stagebedrijf = verzekering burgerlijke aansprakelijkheid Contract + stageplan tonen bij inspectie Aandachtspunten voor het OCMW Prestaties = Aanwezigheden registreren in MLP > Prestatiebeheer BVS kan gevolgd worden door een artikel 60 Geen BIO in TWE (de begeleiding valt puur onder de taak van de wg)

9 BEROEPSVERKENNENDE STAGE (8/8)
Aandachtspunt! Op het stagecontract is VDAB als contracterende partij opgenomen. Dit in afwachting van een verdere uitwerking van het juridisch kader, die de handtekening van VDAB overbodig zal maken. Op het contract verschijnt de handtekening van ‘Bert Schelfaut’.

10 Verdere vragen ______________________________
voor algemene vragen voor registratie-vragen voor inhoudelijke vragen over werkplekleren Vervolgopleiding werkplekleren: IBO en Werkervaringsstages. Uitnodiging volgt nog.


Download ppt "OCMW in tijdelijke werkervaring: BeroepsVerkennendeStage"

Verwante presentaties


Ads door Google