De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Les 1.  Je bent student in de laatste fase van de opleiding Medewerker Maatschappelijke Zorg of de opleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Les 1.  Je bent student in de laatste fase van de opleiding Medewerker Maatschappelijke Zorg of de opleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen."— Transcript van de presentatie:

1 Les 1

2  Je bent student in de laatste fase van de opleiding Medewerker Maatschappelijke Zorg of de opleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen. Wanneer je aan het eind van dit schooljaar je diploma ontvangt, ben je gekwalificeerd als begeleider in de ouderen- en gehandicaptenzorg of persoonlijk begeleider voor diverse doelgroepen.  Het volgen en behalen van het keuzedeel Verpleegtechnische handelen kwalificeert je nog breder voor een toekomstige baan in de zorg.

3 Dit keuzedeel is geschreven voor twee leerperiodes en bestaat uit de volgende vier onderdelen:  Theorielessen  Het trainen van Verpleegtechnische vaardigheden  Zelfstudie  Het werken aan opdrachten.

4 Je krijgt theorie en vaardigheidsonderwijs over de volgende thema’s:  De wet BIG, hygiëne, medicatie, injecteren, verzorgen van wonden, EHBO, spijsvertering, voeding en sondevoeding, het verzamelen van monsters, zorg bij urineren, onderzoek en diagnostiek, regulatie van de lichaamstemperatuur, zorg voor de ademhaling.

5  Je beheerst de basiskennis van bovengenoemde Verpleegtechnische handelingen.  Je kunt de handelingen in simulatie uitvoeren.

6  Aan het eind van elke periode een schriftelijke toets over de bestudeerde theorie.  Aan het eind van elke periode voer je de geoefende verpleegtechnische handelingen uit in een simulatie.  Het uitwerken van de behandelde thema’s m.b.v. de Rode Loper en de verwerkingsopdrachten uit de boeken.

7 Voorbehouden handelingen Dit zijn geneeskundige handelingen met een verhoogd risico, die alleen uitgevoerd mogen worden door daarvoor opgeleide personen, die bekwaam zijn Risicovolle handeling Dit zijn geneeskundige en verzorgende handelingen met een risico op ongelukken. Heelkundige handelingen Verloskundige handelingen Endoscopieën Katheterisaties Injecties Puncties Narcose toepassen Radioactieve stoffen gebruiken Defibrilleren Steenvergruizing Stroomstoot toedienen Zuurstof toedienen Sondevoeding toedienen Bloeddruk opmeten Medicatie toedienen Wondverzorging Stomaverzorging

8  Bevoegd ben je als je opgeleid bent om een voorbehouden of risicovolle handeling uit te voeren, mits je bekwaam bent.  Dwz. dat je de handeling regelmatig uitvoert, op de hoogte bent van de protocollen.  Bekwaam ben je als in staat bent de handeling adequaat en volgens protocol kunt uitvoeren.

9  Je mag alleen een handeling uitvoeren als je zeker bent van je bekwaamheid.MZ4:  De opdracht tot uitvoering moet door een zelfstandig beroepsbeoefenaar gegeven zijn. Dat kan volgens een standaardprocedure of in een individueel geval.  De PB-er acht zichzelf bekwaam om de handeling uit te voeren.  De PB-er controleert de aanwijzing van de beroepsbeoefenaar en volgt deze op.

10 o Werk schoon en veilig o Voorkom besmetting o Zog dat je jezelf beschermt o WIP methode voor handen wassen.

11 o Werk veilig, efficiënt en met oog voor de cliënt. o Onderscheid: voor de handeling, tijdens de handeling en na de handeling. o Schema doornemen 


Download ppt "Les 1.  Je bent student in de laatste fase van de opleiding Medewerker Maatschappelijke Zorg of de opleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen."

Verwante presentaties


Ads door Google