De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Raamovereenkomst Delegatie Voorbehouden Handelingen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Raamovereenkomst Delegatie Voorbehouden Handelingen"— Transcript van de presentatie:

1 Raamovereenkomst Delegatie Voorbehouden Handelingen

2 Steeds meer opdrachten ‘over de muren heen’
Ouderen die niet naar de praktijk kunnen komen, krijgen in opdracht van de huisarts via de wijkverpleging een griepprik aan huis. Een verstandelijk gehandicapte bewoner heeft geregeld blaasspoelingen nodig. De behandelend arts vraagt of de vaste verzorgers dit niet kunnen leren en uitvoeren. Een kankerpatiënt wil de infuusbehandeling graag thuis. De oncoloog schakelt de specialistisch verpleegkundige in.

3 Kun je er dan op vertrouwen..
dat de uitvoerende zorgverlener voldoende deskundig is om de handeling vakkundig uit te voeren? dat de opdrachtgevende arts het uitvoeringsverzoek tekent? dat de organisatie ook een verantwoordelijkheid heeft? dat dit contractueel is vastgelegd? JA !

4 Wet BIG beschermt patiënt tegen onvakkundige zorg
De Wet BIG zegt dat handelingen aan het lichaam die een risico vormen voor de gezondheid alleen uitgevoerd mogen worden door daartoe bevoegde en bekwame professionals. Dit zijn de zogenaamde voorbehouden handelingen. Bijvoorbeeld: een blindedarmoperatie mag alleen door een chirurg worden uitgevoerd.

5 Delegatie van Voorbehouden Handelingen
Bepaalde voorbehouden handelingen met doorgaans een kleiner risico mag de arts overdragen aan niet-medici. Dit zijn de zogenaamde te delegeren voorbehouden handelingen. Bijvoorbeeld: het toedienen van een injectie kan door de behandelend arts worden gedelegeerd aan de verzorgenden van een patiënt.

6 Voorwaarden delegatie
De opdrachtgever moet: Een correcte opdracht geven Aanwijzingen voor uitvoering geven Eventueel bijstand verlenen Bekwaamheid van opdrachtnemer vaststellen De opdrachtnemer moet: Alleen in opdracht handelen Bevoegdheid opdrachtgever kennen Uitvoeren conform de instructies Zichzelf bekwaam weten

7 Praktijk niet 1 op 1 situatie
Per geval alles checken is onwerkbaar omdat: Opdrachtnemer = team van uitvoerenden Opdrachtgever = waarneemgroep/maatschap Zoveel mogelijk collectief op organisatieniveau regelen in kwaliteitssysteem: protocollen, deskundigheden, vaardigheidstoetsen, etc. En tussen de organisaties met een Raamovereenkomst!

8 Raamovereenkomst Midden-Holland
Zorgaanbieders in Midden-Holland verklaren over en weer dat vanuit hun organisatie of beroepsgroep: De betrokken zorgverleners bekwaam en deskundig zijn; Per organisatie de protocollen actueel, beschikbaar en bekend zijn; Het uitvoeringsverzoek via een heldere en correcte procedure wordt gecommuniceerd; Medische bijstand is geregeld.

9 Ondertekenaars Midden-Holland
Regionale Organisatie Huisartsen Vereniging Medisch Specialisten GHZ Vierstroomzorgring Groene Hart Ziekenhuis ZorgBrug Sophia Revalidatie Zorgpartners Gemiva-SVG Groep De Bruggen Zorgcentrum Beth San Zorgcentrum Zevenster GGZ Midden-Holland


Download ppt "Raamovereenkomst Delegatie Voorbehouden Handelingen"

Verwante presentaties


Ads door Google