De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Pilootprojecten Vorming Regionale Zorgplatformen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Pilootprojecten Vorming Regionale Zorgplatformen"— Transcript van de presentatie:

1 Pilootprojecten Vorming Regionale Zorgplatformen
INFOSESSIE 24 september 2019

2 Context Goedgekeurd decreet eerstelijnszorg voorziet in de oprichting van regionale zorgplatformen (Hoofdstuk 6, art. 14 t.e.m. 18) Mededeling Vlaamse Regering 29/03: Voorstelling afbakening regionale zorgzones: 14 regionale zorgzones VIVEL erkenning per 1/5/19 en vorming voorlopige zorgraden voorjaar/najaar 2019, voorziene definitieve erkenning midden 2020 Goedkeuring wettelijk kader locoregionale ziekenhuisnetwerken 28/2/2019 en lopende proefprojecten regionale zorgstrategische planning => noodzaak tot realisatie voorziene structuren op regionaal niveau

3

4 Betrokken partners Verplicht:
de Logo’s, vermeld in artikel 2, 19°, van het decreet van 21 november betreffende het preventieve gezondheidsbeleid; de palliatieve netwerken en samenwerkingsverbanden voor palliatieve zorg; de erkende regionale expertisecentra dementie; de geestelijke gezondheidsnetwerken; de zorgraden binnen het werkgebied van het regionaal zorgplatform; de verenigingen van personen met een zorg- en ondersteuningsvraag en van erkende verenigingen van mantelzorgers en gebruikers. Optioneel: samenwerkingsinitiatieven van ziekenhuizen; elke vereniging of dienst met een aanbod aan zorg en ondersteuning, mits regionale werking

5 Regionaal Zorgplatform = netwerkorganisatie
Wat is het niet: Er worden geen opdrachten noch personeel of middelen van deelhebbende structuren overgenomen/overgedragen Het regionaal zorgplatform zal ook geen hiërarchische of sturende rol hebben t.a.v. deelhebbende structuren Wat is het wel: Overlegplatform in functie van de uitvoering van de opdrachten, afstemming van werking, delen van kennis Potentieel andere functies maar dat kan blijken uit pioniersprojecten

6 Doelstellingen pilootproject
Creëren van een overlegplatform voor de uitvoering van de decretale opdrachten: Advisering VR afstemming van aanbod aan zorg & ondersteuning binnen zijn werkingsgebied Zorg & ondersteuning op elkaar afstemmen i.f.v. zorgcontinuïteit Problemen, drempels of knelpunten die ELZ overstijgen, behandelen Definiëring van opdrachten die nog niet in de decretale opdrachten gevat zijn. Visie op de uitvoering van opdrachten regionaal zorgplatform, vanuit de eigen opdrachten. Onderzoeken van een mogelijke beheersstructuur. Onderzoeken van de noodzakelijke ondersteuning voor een optimale werking regionaal zorgplatform. Inzichten verzamelen over de afstemming van de werkgebieden van elke betrokken partners, in functie van toekomstige te ontwikkelen aanpak.

7 Criteria Kwantitatieve criteria:
Betrokkenheid van alle verplichte partners binnen 1 afgebakende regionale zorgzone; Betrokkenheid optionele partners. Kwalitatieve criteria: Eerste aanzet tot visie op de uitwerking van de doelen; Motivatie van betrokken partners tot deelname; Omschrijving van concrete inbreng van de betrokken partners; Beperkt plan van aanpak.

8 Tijdslijn Looptijd tot 31 december 2020
September – 11 november 2019: Opstellen aanvragen; Indienen aanvragen; Beoordeling en selectie 9 december 2019: looptijd pilootprojecten met begeleiding Juni 2020: opmaak uitvoeringsbesluit regionale zorgplatformen en administratieve afhandeling Looptijd tot 31 december 2020

9 Ondersteuning pilootprojecten
1/4de transitiecoach per pilootproject Geregelde intervisie en uitwisseling Werkingsbudget per pilootproject: euro

10 Ontvangen vragen

11 Optionele partner: Samenwerkingsinitiatieven van ziekenhuizen In onze regio hebben we zowel ‘algemene ziekenhuizen’ als ‘psychiatrische ziekenhuizen’. Vallen beide onder de term ‘ziekenhuis’? De samenwerkingsinitiatieven van de ziekenhuizen zijn de optionele partner. Niet de individuele algemene ziekenhuizen. De psychiatrische ziekenhuizen worden gevat binnen de netwerken geestelijke gezondheidszorg artikel 107 (verplichte partner).

12 Verplichte partners Eén van de verplichte partners wil niet deelnemen aan het pilootproject, wat is de conclusie? Alle verplichte partners binnen het werkgebied van het regionale zorgplatform moeten vertegenwoordigd zijn in het pilootproject. Er kunnen afspraken gemaakt worden over de inbreng van de verschillende partners in functie van hun relatief belang binnen de regionale zorgzone.

13 Zorgraden Kunnen we werken met een ‘volmacht formulier’, bijvoorbeeld één persoon vertegenwoordigd alle zorgraden in de regio? Is dit ook aangeraden? Elke zorgraad moet vertegenwoordigd zijn met een afzonderlijke vertegenwoordiging. Het is dus niet aangeraden om alle zorgraden te laten vertegenwoordigen door een persoon.

14 De SEL kan geen trekker zijn van een pilootproject.
Kan een optionele partner, bijvoorbeeld een SEL, de trekker zijn van het pilootproject? Mits gedragenheid van de verplichte partners? De SEL kan geen trekker zijn van een pilootproject. Argumenten hiervoor: Vanaf 1/7/2020 zullen de SEL’s niet langer een door de Vlaamse overheid erkende voorziening zijn. De samenstelling van de SEL’s weerspiegelt niet de toekomstige betrokken partners op een regionaal zorgzone niveau. De SEL kan een optionele partner zijn, vanuit haar historische rol en deskundigheid op het regionale niveau.

15 Werkingsbudget: graag meer informatie
Vooropgesteld budget: euro per pilootproject Zal uitbetaald worden in schijven, maar precieze fasering moet nog bepaald worden.

16 Betrokkenheid (voorlopige) zorgraden
De voorzitter van de voorlopige zorgraad gaat het engagement aan tot deelname. Als er nog geen voorlopige zorgraad zou zijn, dan tekenen alle leden van het veranderteam. Het is aan de voorlopige zorgraad om te bepalen wie deze vertegenwoordiging opneemt. We begrijpen dat de gelijktijdigheid van zowel vorming zorgraad als aanvraag pilootproject regionaal zorgplatform niet evident is. Het aanvraagdossier werd bewust niet te zwaar gemaakt. Op inhoudelijk vlak verwachten we vooral een antwoord op de volgende vraag: “wat willen wij samen als partners in een regionaal zorgplatform gaan realiseren?”

17 Nadenken over specifieke populaties:
We dachten dat het regionale zorgplatform een plaats was waar er nagedacht zou worden over de zorg voor een specifieke populatie in een bepaalde regio. Op dit moment zijn enkel de gespecialiseerde eerstelijnsactoren betrokken. Hoe zien jullie dat? En wat is dan de plaats waarop alle actoren (inclusief ziekenhuizen en eerstelijnszones) samenkomen? Nadenken over specifieke populaties: Dit kan een onderdeel zijn van een van de omschreven opdrachten; We laten ruimte voor de formulering van extra opdrachten. Gespecialiseerde eerstelijnsactoren? De zorgraden zijn verplichte partner op het regionale niveau. Op het regionale niveau komen zorgraden en de samenwerkingsinitiatieven van ziekenhuizen samen.

18 Rol en betrokkenheid van patiëntenverenigingen?
Ook op dit niveau vinden we de vertegenwoordiging van het patiëntenperspectief belangrijk. Het klopt dat een ziektespecifiek perspectief niet beoogd wordt. Het vergt een opbouw van ervaringsdeskundigheid bij de vertegenwoordigers van het patiëntenperspectief. Te onderzoeken hoe dit best opgebouwd wordt en welke goede praktijkvoorbeelden hierover al bestaan. Er is geen minimum of maximum aantal betrokkenen bepaald. Net hiervoor dienen de pilootprojecten. Om te bepalen wat een passende samenstelling van een regionaal zorgplatform is.


Download ppt "Pilootprojecten Vorming Regionale Zorgplatformen"

Verwante presentaties


Ads door Google