De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Basisopleiding schoolsecretariaten Maart 2018

Verwante presentaties


Presentatie over: "Basisopleiding schoolsecretariaten Maart 2018"— Transcript van de presentatie:

1 Basisopleiding schoolsecretariaten Maart 2018
Ziekte, bevalling, adoptie/pleegvoogdij en aanverwante verloven Moederschapsbescherming en profylactische maatregelen Basisopleiding schoolsecretariaten Maart 2018 Ronald Gyselinck Tania Van Labeke

2 Inhoud Ziekteverlof Anders werken omwille ziekte Bevallingsverlof
Adoptie en pleegvoogdij Verloven na bevalling en adoptie Bedreiging beroepsziekte tijdens de zwangerschap en moederschapsbescherming Profylactisch verlof

3 Doelstelling Dossierbeheerders hebben notie van de dienstonderbrekingen en weten welke documenten/attesten noodzakelijk zijn. Dossierbeheerders weten hoe de elektronische zendingen moeten gebeuren.

4 Ziekteverlof Zie ook cursus schoolsecretariaten

5 Ziekteverlof - meldingen
Personeelslid kan niet gaan werken omwille van ziekte: Aan school melding 1ste uur afwezigheid/schooluur en melding verblijfplaats (omwille controle). ééndagsziekte enkel bij werkgever van die dag. In de andere gevallen bij alle werkgevers. toezending ‘afwezigheidsattest’ (niet voor ééndagsziekte). bij verlenging melden op de vooravond. Geen verplichting om een attest te laten opmaken over de vrije dagen heen Aan controleorgaan (Certimed) toezending ‘medisch attest’ aan Certimed met vermelding verblijfplaats (niet voor ééndagsziekte). melding nieuwe verblijfplaats indien wijziging tijdens de ziekte. toezending nieuw ‘medisch attest’ indien hospitalisatie tijdens de ziekte. Aan ziekenfonds tijdelijke personeelsleden moeten steeds aangifte doen aan de hand van een “getuigschrift van arbeidsongeschiktheid” om hun rechten op uitkering te behouden.

6 Ziekteverlof - meldingen
Personeelslid wordt ziek tijdens het werk: Aan school melding. geen verplicht doktersattest voor die dag nodig. Personeelslid wenst vrijwillig vervroegd te hernemen: melding de dag voordien. Personeelslid wenst naar het buitenland te gaan voor meer dan 1 dag tijdens de periode vermeld op het medisch attest: Aan controleorgaan (Certimed) aanvraag toestemming 4 dagen vooraf via het “medisch attest” Vak II.

7 Ziekteverlof - meldingen
De school meldt de afwezigheid zo snel mogelijk met RL : alle ééndagsziekte. alle ziektedagen zoals vermeld op het ‘afwezigheidsattest’ (dus ook feestdagen, weekends, verloven en vakanties). uitgezonderd: feestdagen, weekends, vakanties tussen twee ziekteperioden in waarvoor geen afwezigheidsattest, worden nooit doorgezonden maar mogelijk wel aangerekend als ziekte. het werk aanvatten maar verlaten omwille van ziekte is een arbeidsdag en mag niet gemeld worden als ziekte. Bij vervroegde diensthervatting al of niet verplicht: annulatie van de oorspronkelijke ziekteperiode RL zending correcte RL RL3 met als opmerking “vervroegde diensthervatting”. Vervanger blijft voor de gewerkte periode bezoldigd indien oorspronkelijk 10 kalenderdagen afwezig. Certimed verwittigen van de vervroegde diensthervatting.

8 Ziekteverlof - controle
Aanvraag controle bij Certimed door werkgever: Schriftelijk of telefonisch (steeds te bevestigen) met ‘aanvraag medische controle’ (per post of Vergeet niet te vermelden de (vermoedelijke) duur van de afwezigheid en verblijfplaats waar de controle moet gebeuren. Ieder personeelslid is verplicht zich te onderwerpen aan de controle (kan op alle dagen van 8:00 tot 21:00) thuis (verplichting om 1ste dag thuis te blijven tenzij om medische redenen). bij de controlegeneesheer (eerstvolgende spreekuur) (n.v.t. bij ééndagsziekte). controlecentrum van Certimed. Resultaat onderzoek wordt door Certimed gemeld aan school en WS. Ook werkstation kan controle aanvragen en controle kan ook spontaan gebeuren door Certimed op basis van de gegevens vermeld op het medisch attest.

9 Ziekteverlof - controle
Beslissingen controlearts (attest ter kennisname aan personeelslid): gerechtvaardigd. niet of niet langer gerechtvaardigd: controle bij een ééndagsziekte: verplicht om onmiddellijk die dag nog te hernemen. controle ingeval een langdurige ziekte: bij akkoord hernemen eerstvolgende dag tenzij anders bepaald. niet akkoord. Overleg met eigen arts arts is akkoord met beslissing dan gevolg geven aan beslissing. arts is niet akkoord met de beslissing dan overleg met de controlegeneesheer ten laatste de dag voor het verplicht hernemen: indien gezamenlijk akkoord dan gevolg geven aan dat akkoord (personeelslid informeert bij eigen arts naar deze eindbeslissing). indien geen akkoord dan beroepsprocedure via arts-scheidsrechter. Betrokkene blijft verder ziek tot onderzoek door arts-scheidsrechter. Deze neemt een definitieve eindbeslissing waartegen geen verhaal meer mogelijk is gedurende de duur van het oorspronkelijke attest.

10 Ziekteverlof - controle
Personeelsleden die zich niet onderwerpen aan de controle of geen gevolg geven aan de beslissingen van de controlegeneesheer/arts-scheidsrechter. → Mogelijkheid tot beslissing ‘ongewettigde afwezigheid’ en inhouding van het salaris voor de niet gerechtvaardigde periode van afwezigheid: artikel 21 van het BVR betreffende de controle op de afwezigheid wegens ziekte van 08/12/1993 … niet naleven van de bepalingen van [[de artikelen 5, 6, 7, 8, § 3, 15, § 1, 15bis en 18]] van dit besluit tot gevolg dat het betrokken personeelslid onwettig afwezig is en het recht op wedde of weddetoelage voor de duur van de afwezigheid verliest. Opvolging resultaten is een verantwoordelijkheid van de school maar zal ook gebeuren door het werkstation. → Indien een ontoereikende verantwoording dan: inhouding salaris na onderzoek door het werkstation of uitspraak ongewettigde afwezigheid na onderzoek door werkgever.

11 Ziekteverlof - aanrekening
Elke melding van ziekte in het niet-tertiair onderwijs wordt aangerekend voor een volledige dag. Enkel die ziektedagen worden aangerekend gemeld in de periode van: 01/09 tot 31/08 voor vastbenoemde en tijdelijke personeelsleden zonder UB. 01/09 tot 30/06 voor tijdelijke personeelsleden met UB (ook TADD). Als men zich ziek meldt in het dagonderwijs en gaat werken in het volwassenonderwijs wordt toch een volledige dag aangerekend. Het werk aanvatten maar verlaten omwille van ziekte is een arbeidsdag en voor deze dag mag dan ook geen enkele school een zending ziekte doen. Perioden van ziekte in het hoger onderwijs (bezoldigd door Onderwijs) worden enkel in rekening gebracht bij een volgende melding van ziekte in het niet-tertiair onderwijs.

12 Ziekteverlof - aanrekening
Wanneer men afwezig is wegens ziekte vóór een feestdag, weekend of vakantie en opnieuw afwezig is wegens ziekte na een feestdag, weekend of vakantie), dan wordt de feestdag, weekend of vakantie eveneens aangerekend als een afwezigheid wegens ziekte. ≠ niet van toepassing op de zomervakantie indien afwezig op 30/06 en terug afwezig op 01/09 Wanneer men afwezigheid is wegens ziekte gedurende minimum 10 kalenderdagen in een periode van 15 kalenderdagen voor de zomervakantie en ook afwezig is wegens ziekte gedurende minimum 10 kalenderdagen in een periode van 15 kalenderdagen na de zomervakantie, dan wordt de zomervakantie aangerekend als een afwezigheid wegens ziekte. geldt enkel voor vaste personeelsleden

13 Ziekteverlof - aanrekening
Wanneer de tweede ziekteperiode geen verband houdt met de eerste ziekteperiode, dan mag de feestdag, weekend of vakantie niet aangerekend worden als ziekte (ook van toepassing op de zomervakantie 01/07 – 31/08). Het personeelslid vraagt aan het controleorgaan (Certimed) om op basis van de medische attesten aan hen bezorgd, het WS ervan op de hoogte te brengen dat beide afwezigheden geen verband houden met elkaar. Indien men daadwerkelijk gewerkt heeft op de feestdag of in het weekend of vakantieperiode, mag er evenmin een aanrekening ziekte van die gewerkte dagen (vb. tewerkstelling op zaterdag in het CVO). Hiervoor is een bewijs nodig van de directie.

14 Ziekteverlof – overschrijden ziekterecht
Het ziekterecht wordt berekend in het werkstation en is verschillend naargelang tijdelijke of vaste opdrachten. Regelgeving voor de tijdelijke: Recht op één dag per reeks van tien dagen (met een maximum van 300 dagen per schooljaar) waarvoor een salaris door onderwijs als tijdelijk personeelslid werd verstrekt, verminderd met het al genoten/aangerekend bezoldigd ziekteverlof tijdens die aanstelling als tijdelijke. Recht op dertig kalenderdagen voor het schooljaar, indien onmiddellijk aangesteld voor een volledig schooljaar en dit gunstiger is dan de 1/10 regeling op de 1ste dag van ziekte in dat schooljaar. Regelgeving voor de vaste (incl. R/W en TAO opdrachten): Recht op dertig dagen per twaalf maanden sociale anciënniteit, verminderd met het al genoten/aangerekend bezoldigd ziekteverlof in de periodes meetellend voor de berekening van die sociale anciënniteit. Op de dag van uitputting wordt opnieuw de SA berekend, waardoor mogelijk nog een extra ziekterecht bij verhoging SA (SA = alle overheidsdiensten die in aanmerking kunnen komen voor het bepalen van de geldelijke anciënniteit)

15 Ziekteverlof – overschrijden ziekterecht
Bij uitputting van het ziekterecht: Tijdelijke personeelsleden hebben geen recht meer op een salaris(toelage) maar ontvangen een uitkering van het ziekenfonds. Tijdelijke personeelsleden die omwille van ziekte hun opdracht niet daadwerkelijk opnamen hebben evenmin recht op een salaris(toelage) maar ontvangen een uitkering van het ziekenfonds. WS bezorgt het personeelslid een attest voor het ziekenfonds. onbezoldigd ziekteverlof komt wel in aanmerking bij de berekening van de EJT Vaste personeelsleden worden ter beschikking gesteld wegens ziekte (TBSWZ) en ontvangen van Onderwijs een wachtgeld tussen de 50% (minimum) en 75% (maximum) van het laatste bruto activiteitssalaris. De toekenning van 50/75% berust op basis van de geldelijke anciënniteit (5jx5% + 5jx4%+restjx2%) op de vooravond van de TBSWZ. Tijdens de TBSWZ is er geen recht op verhoging van de GA. Het wachtgeld blijft in principe ongewijzigd, maar er zijn uitzonderingen. Na de ziekte telt de periode van TBSWZ wel mee voor de GA maar beperkt tot maximaal 2 jaar voor de volledige loopbaan. WS deelt dit mee aan de school, die op haar beurt het personeelslid hiervan op de hoogte brengt.

16 Ziekteverlof – overschrijden ziekterecht
Een vast personeelslid, TBSWZ, wordt opgeroepen door Medex voor onderzoek en beslissing omtrent de: aandoening indien een ernstige en langdurige ziekte van al tenminste 6 maanden op datum van het onderzoek ⇒ recht op een wachtgeld(toelage) van 100% vanaf aanvang TBSWZ. geschiktheid geschikt, tijdelijk ongeschikt. tijdelijk ongeschikt maar geschikt om wederaanpassing met ½ dagtaak bepaalde duur. definitief ongeschikt maar geschikt voor een specifieke functie. tijdelijk pensioen, definitief pensioen. De beslissing wordt na onderzoek aan betrokkene aangetekend verstuurd. De definitieve beslissing wordt, na de beroepstermijn van 30 dagen of na de beroepsprocedure, ook verstuurd naar het werkstation (niet naar de school).

17 Ziekteverlof – anders werken Verlof voor verminderde prestaties wegens ziekte (Certimed) voor tijdelijke en vaste personeelsleden Voorwaarden ten minste 50% aangesteld in het niet-tertiair onderwijs. het recht op ziekteverlof niet hebben uitgeput hetzij als tijdelijke, hetzij als vaste. moet aansluiten op een afwezigheid wegens ziekte (geen minimum aantal dagen voorzien) of op verminderde prestaties wegens ziekte/arbeidsongeval. Aanvraag op verzoek personeelslid/arts opmaak “medisch attest” Vak I, II (aanduiding aanvraag VVPziekte) en III opmaak “plan” met vermelding: medische gegevens. aanvang (tijdens of aansluitend ziekteverlof) en einde (duur is niet bepaald). nog te presteren (tussen de 50% en 99% van een volledige opdracht). wanneer de oorspronkelijke opdracht opnieuw volledig kan opgenomen worden. doorsturen naar Certimed

18 Ziekteverlof – anders werken Verlof voor verminderde prestaties wegens ziekte (Certimed) voor tijdelijke en vaste personeelsleden Afspraak maken bij Certimed voor controle door controlearts controle en goedkeuring door controlegeneesheer nodig alvorens te starten. zolang geen goedkeuring mag het personeelslid het werk niet aanvatten = ziekte goedkeuring maximaal per 2 maanden (resultaat naar school en WS). hercontrole op de laatste woensdag voor het einde Dienstonderbreking codes: RL1 - code 158 “VVP wegens ziekte %” wordt gebruikt voor een hervattingspercentage tussen 50 en 74 % en wordt aangerekend voor een halve dag ziekteverlof. RL1 - code 159 VVP wegens ziekte >=75 % wordt gebruikt voor een hervattingspercentage van >= 75 % en wordt aangerekend voor 1/4de dag ziekteverlof. De nog te verrichten wekelijkse prestaties worden afgerond naar de hogere eenheid en blijven ongewijzigd gedurende de goedgekeurde periode.

19 Ziekteverlof – anders werken Verlof voor verminderde prestaties wegens ziekte (Certimed) voor tijdelijke en vaste personeelsleden Opschorting Een ziekteperiode en andere dienstonderbrekingen tijdens de goedgekeurde periode schorten de VVP ziekte op. Betrokkene kan nadien wel hervatten in het stelsel van de VVP ziekte, binnen de goedgekeurde periode. Tijdens de “andere dienstonderbrekingen” moet de DO “VVP ziekte” verwijderd worden. Einde wanneer het personeelslid geen recht meer heeft op bezoldigd ziekteverlof. wanneer het hervattingspercentage wijzigt. indien geen goedkeuring meer vanwege Certimed. Bezoldiging: Behoud salaris(toelage)

20 Ziekteverlof – anders werken Langdurig verlof voor verminderde prestaties wegens medische redenen (Certimed) voor vast benoemden. Voorwaarden ten minste 50% vast benoemd in het niet-tertiair onderwijs. aansluitend op ten minste 30 dagen ziekte en/of TBSWZ en/of wederaanpassing ½ dagtaak en/of VVP arbeidsongeval. ofwel aansluitend op nog 50% tewerkstelling bij een dienstonderbreking (geen VVPziekte) (duur is niet bepaald). Aanvraag op verzoek personeelslid/geneesheer-specialist Opmaak “medisch attest” Vak I, II (aanduiding aanvraag LVVPmed) en III. Opmaak “aanvraag langdurig VVP medische redenen” + geneeskundig verslag. aanvang (tijdens of aansluitend ziekte/TBSWZ/wederaanpassing ½ dagtaak of VVP arbeidsongeval/dienstonderbreking. nog te presteren (tussen de 50% en 75% van een volledige opdracht). einddatum is automatisch 31/08 van het volgende schooljaar. doorsturen naar Certimed Afspraak maken bij Certimed voor controle door controlearts controle en goedkeuring door controlegeneesheer nodig alvorens te starten. resultaat naar school en WS.

21 Ziekteverlof – anders werken Langdurig verlof voor verminderde prestaties wegens medische redenen (Certimed) voor vast benoemden Zending RL1 – code 189 “langdurig verlof voor verminderde prestaties wegens medische redenen” enkel op de vaste uren. de nog te verrichten wekelijkse prestaties worden afgerond naar de hogere eenheid (niet verplicht bij 75%) en blijven ongewijzigd gedurende de goedgekeurde periode. Wanneer men het volume van meer dan 50%, niet meer aankan, dan nieuwe aanvraag. voorafgaande verlofstelsel moet worden stopgezet. inkorting ziekte. stopzetting andere verlofstelsel (uitgezonderd in school waar LVVPmed). Einde 31/08 verlenging per schooljaar is mogelijk mits een nieuwe aanvraag. tewerkstellingsvolume hoeft niet hetzelfde te zijn. wanneer het hervattingspercentage wijzigt. geen goedkeuring meer vanwege Certimed bij nieuwe aanvraag. Bezoldiging 100% salaris voor de nog geleverde prestaties 60% salaris voor de niet-verrichte prestaties geen recht op salaris voor de niet-verrichte prestaties die een ambt met volledige prestaties overschrijden

22 Ziekteverlof – anders werken Langdurig verlof voor verminderde prestaties wegens medische redenen (Certimed) voor vast benoemden Opschorting een dienstonderbreking met recht op een salaris of wachtgeld schort het langdurig VVP medische redenen niet op. salaris of wachtgeld berekend op het laatste activiteitsalaris (100% + 60%) een dienstonderbreking zonder recht op salaris of wachtgeld maakt een einde aan het langdurig VVP medische redenen. Betrokkene kan nadien wel hervatten in het stelsel tot het einde van de goedgekeurde periode. Aanstelling tijdelijke uitbreiding van de opdracht ten opzichte volume aan de vooravond van het verlof kan niet. uitbreiding vaste benoeming maximaal beperkt tot volume van werkhervatting. geen invloed op het ziekterecht personeelslid behoudt zijn vaste benoeming indien zijn opdracht vacant wordt na 24 maanden.

23 Ziekteverlof – anders werken Langdurig verlof voor verminderde prestaties wegens medische redenen (Certimed) voor vast benoemden Vacantverklaring na 24 maanden al of niet aaneengesloten periode LVVPmed Uren LVVPmed worden doorgezonden met een RL1 – 221 en OOM 23 (vervanging niet meer mogelijk) TBSOB neemt een einde en de verplichting tot reaffectatie vervalt Vermindering van het tewerkstellingsvolume na 24 maanden De verlaten uren worden onmiddellijk vacant Verhoging van het tewerkstellingsvolume of volledige hervatting na 24 maanden Neemt zijn opdracht terug op indien nog altijd vacant Indien niet meer beschikbaar dan regeling TBSOB

24 Ziekteverlof – anders werken Herinschakeling in het kader van een Re-integratie (preventieadviseur-arbeidsgeneesheer) voor vaste personeelsleden Voorwaarden vast benoemd voor het ambt van arbeidsongeschiktheid niet TBSWZ op aanvangsdatum herinschakeling Aanvraag op verzoek personeelslid/arts attest vaststelling definitieve arbeidsongeschiktheid door arts aangetekend verzoek aan de werkgever om onderzoek door preventieadviseur- arbeidsgeneesheer goedkeuring door preventieadviseur-arbeidsgeneesheer (na voorafgaand overleg) overeenkomst met de werkgever omtrent de vorm van tewerkstelling Tewerkstelling: aangepaste functiebeschrijving inperking draagwijdte van de vaste benoeming (ook afdwingbaar bij andere schoolbesturen) ander ambt proefperiode (6-12 maanden) bij positieve evaluatie dan nieuwe vaste benoeming

25 Ziekteverlof – anders werken Herinschakeling in het kader van een Re-integratie (preventieadviseur-arbeidsgeneesheer) voor vaste personeelsleden Melding en zendingen bij: aangepast functiebeschrijving eventueel nieuw opdrachtenpakket inperking vaste benoeming TBSOB en RL-3 opgave vakken van inperking advies preventieadviseur-arbeidsgeneesheer ander ambt RL-1 code 191 “herinschakeling na definitieve arbeidsongeschiktheid in het kader van een re-integratieprocedure” tijdens de proefperiode Bezoldiging: behoudt salaris vaste benoeming ingeval nieuwe vaste benoeming dan salaris nieuwe ambt en ontslag uit vorig ambt opgelet met de beperkt deelbare ambten Einde: indien geen overeenkomst geen nieuwe vaste benoeming dan verder ziek of ander verlofstelsel

26 Ziekteverlof – anders werken Wederaanpassing met halve dagtaak (MEDEX) voor vast benoemden
Voorwaarden: TBSWZ maximaal 90 dagen / 10 jaar Toekenning: voorstel van Medex indien geen gevolg door personeelslid dan verder ziek en nieuw onderzoek MEDEX Zending: aanvang de eerste werkdag na betekening en akkoord personeelslid en aansluitend TBSWZ personeelslid meld de indiensttreding tijdig aan de werkgever nog exact 50% van een volledige opdracht presteren, afronding hogere eenheid RL1- code 116 “VVP Pensioencommissie” enkel op de vaste uren Opschorting: ziektedag schort op en geeft recht tot toevoegen aan de toegekende periode periode van ziekte > 14 kalenderdagen of ziekteperiode over einddatum heen schort op en beëindigt Behoudt salaris(toelage)

27 Ziekteverlof – anders werken Herinschakeling na beslissing definitief ongeschikt (MEDEX) maar geschikt voor een specifieke functie voor vast benoemden Voorwaarden: TBSWZ eventueel voorafgaand overleg binnen de school over de mogelijkheden tot tewerkstelling beslissing door MEDEX na oproeping voor onderzoek Toekenning: het ongeschikt personeelslid wenst een andere tewerkstelling overleg met preventieadviseur-arbeidsgeneesheer overeenkomst met de werkgever omtrent de vorm van tewerkstelling Tewerkstelling: aangepaste functiebeschrijving inperking draagwijdte van de vaste benoeming (ook afdwingbaar bij andere schoolbesturen) ander ambt proefperiode (6-12 maanden) bij positieve evaluatie dan nieuwe vaste benoeming uiterlijk voor het verstrijken van de termijn van 12 maanden na de beslissing van MEDEX

28 Ziekteverlof – anders werken Herinschakeling na beslissing definitief ongeschikt (MEDEX) maar geschikt voor een specifieke functie voor vast benoemden Melding en zendingen bij: aangepast functiebeschrijving eventueel nieuw opdrachtenpakket inperking vaste benoeming TBSOB en RL-3 opgave vakken van inperking advies preventieadviseur-arbeidsgeneesheer ander ambt RL-1 code 190 “herinschakeling na definitieve arbeidsongeschiktheid …Medex” tijdens de proefperiode Bezoldiging: behoudt salaris vaste benoeming ingeval nieuwe vaste benoeming dan salaris nieuw ambt en ontslag uit vorig ambt opgelet met de beperkt deelbare ambten Einde: het ongeschikt personeelslid wenst geen andere tewerkstelling indien geen overeenkomst geen nieuwe vaste benoeming Het personeelslid is verder ziek (TBSWZ) en moet ambtshalve op pensioen de eerste van de maand na het verstrijken van de termijn van 12 maanden sinds de beslissing van MEDEX

29 Ziekteverlof – anders werken Deeltijdse werkhervatting (adviserende geneesheer ziekenfonds) voor tijdelijke personeelsleden (progressieve tewerkstelling) Voorwaarden: onbezoldigd ziekteverlof als tijdelijke toegestaan door het ziekenfonds werkgever moet akkoord gaan (heeft geen verplichting om dit toe te staan) Zending = geen wettelijk kader: einde ziekte geen zending van de niet gepresteerde tijdelijke uren (opletten met het nog te presteren volume) Bezoldiging: volgens de nog gepresteerde opdracht uitkering ziekenfonds voor de resterende uren

30 Ziekteverlof – anders werken Ondersteuning gehandicapte
De werkgever die een persoon met een arbeidshandicap tewerkstelt, die in aanmerking komt voor de Vlaamse ondersteuningspremie, kan een premie bekomen tot 60% van de loonkost. Naast tewerkstellingsondersteunende maatregelen kan deze premie ook aangewend worden in de aanstelling van een extra personeelslid, dit ter compensatie van het rendementsverlies van het personeelslid met een arbeidshandicap. werknemer blijft volledig bezoldigd (geen dienstonderbreking) vervanger wordt in dienst gemeld in vacante uren met kenmerk PWB (personeel ten laste van het werkingsbudget) totale loonkost wordt teruggevorderd aan de inrichtende macht Aanvraag en informatie op de website van de VDAB over de Vlaamse ondersteuningspremie (VOP)

31 Ziekteverlof – ambtshalve pensioen
Uitspraak MEDEX bij TBSWZ voor vast benoemden: tijdelijk pensioen RL2 – “tijdelijk rustpensioen” code 095 blijft titularis van zijn ambt gedurende twee jaar waarbinnen een nieuwe beslissing moet worden genomen definitief pensioen RL2 – “rustpensioen” code 062 bij beslissing “definitief ongeschikt maar geschikt voor een specifieke functie” en het personeelslid wenst of heeft geen andere tewerkstelling in andere functie na 12 maanden, dan ambtshalve pensioen zonder nieuw onderzoek Indien 60 jaar, vast benoemd en TBSWZ dan: ambtshalve pensioen indien P-datum bereikt en 30 dienstjaren in aanmerking voor de berekening rustpensioen voor de overheidssector Indien 63 jaar ambtshalve pensioen na 365 ziektedagen, niet noodzakelijk aaneensluitend Pensioen steeds op de 1ste van de maand volgend op de beslissing of uitputting indien ook nog een tijdelijke opdracht, dan moet betrokkene hierin ontslag nemen indien tijdelijk pensioen is de tijdelijk opdracht = onbezoldigd ziek

32 Ziekteverlof versus ongeval
Arbeidsongeval: bij niet erkenning of niet meer aanvaarding arbeidsongeval (na consolidatie) ⇒ omzetten naar ziekte Buitendienstongeval fout derde: zending ziekte indien terugbetaling van een afwezigheidsperiode door de verzekering derde: tijdelijk personeelslid aangerekende ziektedagen worden bij de volgende ziekteberekening teruggegeven geen zending nodig vast personeelslid zending annulatie ziektedagen zending “ongeval buiten dienstverband” code 056

33 Contractuelen Bedienden met een contract > 3 maanden of onbepaald
gewaarborgd salaris 100% tijdens de eerste 30 dagen ziekte (niet noodzakelijk aaneensluitend – 14 dagen regeling) Tijdelijk Werklieden Personeel Bedienden met een contract < 3 maanden gewaarborgd salaris tijdens de eerste 30 dagen ziekte (niet noodzakelijk aaneensluitend – 14 dagen regeling) eerste 7 dagen aan 100%, daarna verminderingen en bijkomende uitkering van het ziekenfonds vanaf de 15de dag echter geen bezoldiging bij ziekte tijdens de eerste maand dienst Na 30 dagen mogelijkheid tot anders werken, mits toestemming van het ziekenfonds zending VVPziekte werkgever hoeft dit niet toe te staan

34

35 Bevallingsverlof Zie ook cursus schoolsecretariaten

36 BV - basisregelgeving Prenataal verlof: Postnataal verlof:
Het bevallingsverlof moet verplicht 7 kalenderdagen voor de vermoedelijke bevallingsdatum aanvangen, ook indien het personeelslid op dat ogenblik in verlof of arbeidsongeschikt is. Het bevallingsverlof mag starten vanaf de 6de week (= 42 kalenderdagen) voor de vermoedelijke bevallingsdatum. 8ste week = 56 kalenderdagen ingeval een meerling. Postnataal verlof: Het personeelslid mag gedurende 9 weken (= 63 kalenderdagen), de dag van bevalling inbegrepen, geen arbeid verrichten.

37 BV – melding aanvang Personeelslid: Aan school:
de vermoedelijke bevallingsdatum via een “medisch attest” ten laatste 7 weken (9 weken indien een meerling) voor de vermoedelijke bevallingsdatum. terzelfdertijd of later de melding van de aanvang van het bevallingsverlof. Aan controleorgaan (Certimed) toezending ‘medisch attest’ met aanvang bevallingsverlof. Aan ziekenfonds: tijdelijke personeelsleden moeten steeds aangifte doen aan de hand van een “medisch attest” (verkrijgbaar bij het ziekenfonds) om hun rechten op een moederschapsuitkering te verzekeren.

38 BV – melding aanvang School:
Zodra de aanvang gekend is wordt dit gemeld met een RL2 “bevallingsverlof” code met de begindatum bevallingsverlof vermoedelijke bevallingsdatum aantal te verwachte kinderen fictieve einddatum = 105 dagen (= 42 pre post-) bij een meerling = 119 dagen (= 56 pre post-) + extra 14 dagen = 133 dagen Een zending voor tijdelijke personeelsleden kan steeds over de aanstelling heen. Op het ogenblik van de bevalling zal de juiste einddatum moeten berekend worden, waarbij alle gebeurtenissen in de 6 weken (8 weken indien een meerling) voor de werkelijke bevallingsdatum een invloed hebben op de duur van het postnatale verlof.

39 BV – postnataal Het personeelslid mag gedurende 9 weken (= 63 kalenderdagen), de dag van bevalling inbegrepen, geen arbeid verrichten. Het verplichte postnataal verlof kan uitgebreid worden met: de gewerkte en gelijkgestelde dagen (o.a. zomervakantie) vanaf de 6de week (8ste week bij een meerling) voor de werkelijke bevallingsdatum met uitsluiting van de laatste 7 dagen. Zijn geen gewerkte dagen en mogen niet overgedragen worden: het al genoten prenataal verlof elke periode van arbeidsongeschiktheid: ziekte, arbeidsongevallen, beroepsziekte, deeltijdse en voltijdse perioden van BBZ en MB elke periode van voltijdse dienstonderbrekingen: AVP/VVP, LBO, staking, schorsing … 1 week ingevolge ziekte of ongeval in de volledige periode van 6 weken (8 weken bij een meerling) voor de werkelijke bevallingsdatum. ! zending nodig van ziekte of ongeval uiterlijk tot aan de vooravond van de bevalling. max. 2 weken op verzoek van het personeelslid ingeval een meerling

40 BV – postnataal Na de bevalling stuur je een RL2 “ aanvullend bevallingsverlof” code waarin staat: de werkelijke bevallingsdatum de correcte einddatum bevallingsverlof (63 dagen + overdracht) aan de vermoedelijke bevallingsdatum, begindatum bevallingsverlof en aantal kinderen wijzigt er niets Melding “aanvullend bevallingsrust” overschrijft melding “bevallingsrust”. De controle van de duur bevallingsrust gebeurt in het werkstation. Een rechtzetting van de einddatum gebeurt door een nieuwe zending “aanvullend bevallingsrust” code Ingeval een vroeggeboorte vooraleer het bevallingsverlof zijn aanvang nam, is de begindatum van het bevallingsverlof = dag van vroeggeboorte. De melding hiervan doe je door: eventueel een annulatie van het al ingezonden bevallingsverlof RL2 “bevallingsverlof” code waarin ook de werkelijke bevallingsdatum vermeld wordt als betrokkene de dag van bevalling nog gewerkt heeft meld je dit met 1 extra dag via een RL2- gebeurteniscode “verlenging bevallingsverlof 1 dag “aansluitend op de zending bevallingsverlof. Deze gewerkte dag geeft recht op bezoldigd.

41 BV – miskraam Een doodgeboorte na de 180ste dag zwangerschap geeft recht op bevallingsverlof. Het bewijs hiervan wordt geleverd door een speciale akte opgemaakt door de burgerlijke stand. Je stuurt een RL2 “bevallingsverlof” of “aanvullend bevallingsverlof” met melding juiste duur van het bevallingsverlof aantal te verwachte kinderen datum miskraam aantal dagen zwanger (minstens 181 dagen) Een afwezigheid ingevolge een miskraam voor de 181ste dag zwangerschap = ziekteverlof. Elke geboorte voor de 181ste dag zwangerschap = bevallingsverlof.

42 BV – hospitalisatie kind
Een ononderbroken opname van het kind vanaf de geboorte in een verpleeginstelling, na de eerste 7 dagen, geeft recht op een verlenging van het bevallingsverlof. Personeelslid: bezorgt de school een attest hospitalisatie kind. tijdelijken melden dit ook aan het ziekenfonds. School: aansluitend het bevallingsverlof stuur je een RL2 “Verlenging beval-hospitalisatie kind” code maximaal duur 24 weken. Opmerkingen: een heropname van het kind na thuiskomst telt niet meer. geen optelling van de opnames bij een meerling.

43 BV – uitstel bevallingsrust
Wanneer het verplichte postnatale verlof van 63 dagen met tenminste 14 dagen kan worden verlengd (alle mogelijke uitbreidingen komen hiervoor in aanmerking) mag het personeelslid verzoeken om hiervan 2 weken later op te nemen = verlofweken postnatale rust. Het personeelslid komt dus eerst terug in dienst alvorens het de verlofweken opneemt. Personeelslid: schriftelijk te melden aan de werkgever binnen de 5 weken na bevalling planning van opname omzetting steeds met 2x 7 volledige kalenderdagen, niet noodzakelijk aaneensluitend te nemen binnen de 8 weken na de vervroegde diensthervatting tijdelijken melden dit ook aan het ziekenfonds School: inkorting zending “aanvullende bevallingsrust of hospitalisatie kind” met tenminste 14 dagen je stuurt een RL2 “Verlofweken van postnatale rust” code 145 (1x 14dagen ofwel 2x 7dagen) opmaak van de nodige documenten ten behoeve het ziekenfonds ingeval tijdelijke

44 BV – simulatie

45 BV – bezoldiging Bevallingsverlof, verlofweken postnatale rust en verlof hospitalisatie kind: vaste opdracht = salaris(toelage) tijdelijke opdracht = moederschapsuitkering door ziekenfonds wel recht op uitgestelde bezoldiging, vakantiegeld en eindejaarstoelage De periode van ziekte in de 6 (8) weken voor de effectieve bevallingsdatum zonder werkhervatting worden ambtshalve omgezet in bevallingsverlof. Bevallingsverlof geeft aanleiding tot opschorting van een: verlof verminderde prestaties en een afwezigheid verminderde prestaties (ook indien FT) TBSWZ en onbezoldigd ziekte tijdelijke Het personeelslid bekomt nu een salaris of moederschapsuitkering voor de volledige aanstelling alsof geen verlof of uitputting ziekterecht

46 BV – borstvoedingspauzes
Het personeelslid heeft recht om op het werk het kind te voeden of melk af te kolven. Personeelslid maakt afspraak hierover met de werkgever omtrent het tijdstip en duur (afhankelijk de arbeidsduur tijdens de arbeidsdag). School deze borstvoedingspauzes moeten niet gemeld worden aan Onderwijs. Bezoldiging zijn zowel voor de tijdelijke als vaste personeelsleden bezoldigd.

47

48 Adoptie en pleegvoogdij
Zie ook cursus schoolsecretariaten

49 Opvangverlof Een bezoldigd opvangverlof kan toegekend worden aan die tijdelijke en vaste personeelsleden die effectief een kind jonger dan tien jaar opnemen in hun gezin met de bedoeling dit kind te adopteren of er de pleegvoogdij op uit te oefenen. Terminologie: Adoptie = het buitenlandse of binnenlandse kind wordt definitief, via de adoptieprocedure, opgenomen in het gezin meemoeders moeten geen adoptieprocedure meer doorlopen en hebben dan ook geen recht op opvangverlof Pleegvoogdij = juridisch instaan voor het onderhoud en opvoeding van iemand anders zijn minderjarige kind bij pleegvoogdij hoeft het kind niet noodzakelijk in het gezin opgenomen te zijn. In dat geval kan geen opvangverlof worden toegestaan. Pleegzorg = tijdelijke opname in het gezin en geeft geen recht op opvangverlof.

50 Opvangverlof Enkel het personeelslid dat effectief adopteert of de pleegvoogdij uitoefent kan het opvangverlof verkrijgen. Duur: maximum zes ononderbroken weken als het opgenomen kind nog geen drie jaar is bij de aanvang van het opvangverlof maximum vier ononderbroken weken als het opgenomen kind drie jaar of ouder is bij de aanvang van het opvangverlof indien het opgenomen kind mindervalide is dan wordt de maximumduur van het opvangverlof verdubbeld. er is eveneens recht op dienstvrijstelling voor het volgen van het noodzakelijke voorbereidingsprogramma bij adoptie.

51 Opvangverlof - melding
Personeelslid adoptie: bewijs opname kind in het gezin middels een getuigschrift van domiciliëring bewijs van adoptie het verzoekschrift tot adoptie bij opname in het gezin geeft een voorlopig recht op opvangverlof melding aanvang binnen de vier maanden waarop het kind effectief in het gezin werd opgenomen de dag van afreis naar het buitenland ingeval een buitenlandse adoptie indien geen adoptie bij terugkeer dan omzetting naar een AVP of VVP pleegvoogdij: akte van pleegvoogdij

52 Opvangverlof - melding
School RL2 “dienstvrijstelling in het kader ,,, voorbereidingsprogramma ,,,” code 157 (indien reglementaire vervanging) RL2 “adoptieverlof” code 007 voor alle opdrachten in alle scholen Opvangverlof geeft aanleiding tot opschorting van een: verlof verminderde prestaties en een afwezigheid verminderde prestaties (ook indien FT) TBSWZ en onbezoldigd ziekte tijdelijke Het personeelslid bekomt nu een salaris voor de volledige aanstelling alsof geen verlof of uitputting ziekterecht

53

54 Overige verloven Zie ook cursus schoolsecretariaten

55 Geboorteverlof Overzetting van het resterende postnataal bevallingsverlof van de moeder naar de vader of partner bij een langdurige hospitalisatie of overlijden van de moeder na de geboorte van het kind. Meldingen: Personeelslid geen procedure voorzien School Vader of partner RL2 “geboorteverlof” code 163 voor alle opdrachten in alle scholen Vanaf 8 dag na geboorte bij langdurige hospitalisatie Vanaf overlijden Moeder overlijden ofwel ziekte voor de duur van de hospitalisatie nadat het kind het ziekenhuis heeft verlaten. Daarna opnieuw bevallingsverlof i.p.v. van geboorteverlof vader of partner, indien nog recht geen zending mogelijk enkel melding aan werkstation Bezoldiging geboorteverlof: Net als bij bevallingsverlof

56 Omstandigheidsverlof bevalling
Toekenning van 10 werkdagen omstandigheidsverlof (waarvan eerste vijf werkdagen aaneensluitend) aan de vader of samenwonende partner. Meldingen personeelslid bewijs geboorte wijze van opname binnen de 4 maanden vanaf de bevalling school RL2 “omstandigheidsverlof n.a.v. de geboorte” code 119 (enkel bij aanstelling van een vervanger) zending mag over een weekend heen Bezoldigd

57 Onbezoldigd ouderschapsverlof
Beide ouders kunnen bij geboorte of adoptie een onbezoldigd ouderschapsverlof aanvragen van maximaal 3 ononderbroken maanden. ook 3 maanden indien geboorte van een meerling Meldingen: personeelslid bewijs geboorte of adoptie aanvang binnen het jaar na de geboorte of deel uitmakend van het gezin bij adoptie verlies saldo bij opname minder dan 3 maanden school RL2 “onbezoldigd ouderschapsverlof” code 143 voor alle opdrachten in alle scholen vervroegde beëindiging mogelijk Bezoldiging onbezoldigd recht op vakantiegeld en eindejaarstoelage geen recht op uitgestelde bezoldiging voor tijdelijken

58 Ouderschapsverlof loopbaanonderbreking
Beide ouders kunnen bij geboorte of adoptie per kind een loopbaanonderbreking voor ouderschapsverlof aanvragen. Meldingen: personeelslid bewijs geboorte of adoptie aanvang ten laatste op de vooravond dat het kind 12 jaar wordt bij een ongeschiktheid van 66% is de leeftijdsgrens 21 jaar opname en duur per kind ononderbroken volledige loopbaanonderbreking - maximaal 4 maanden ononderbroken halftijdse loopbaanonderbreking - maximaal 8 maanden ononderbroken 1/5 loopbaanonderbreking (indien een volledige opdracht) – maximaal 20 maanden verlies saldo indien geen volledige opname vervroegde beëindiging om reden mogelijk (toestemming onderwijs nodig) in welbepaalde gevallen opsplitsing mogelijk (indien opname voor 01/09/2012 of maar maximaal 1 maand voor de zomervakantie)

59 Ouderschapsverlof loopbaanonderbreking
school RL2 “Ouderschapsverlof lbo” code 097 RL1 bij “Ouderschapsverlof deeltijdse LBO” code 122 RL1 bij “Ouderschapsverlof GLBO met 1/5de” code 154 opmaak documenten ten behoeve de RVA Bezoldiging salaris voor de nog gepresteerde prestaties uitkering RVA voor de niet meer gepresteerde uren

60 Zorgkrediet Een zorgkrediet kan toegekend worden om te zorgen voor een kind tot en met de leeftijd van twaalf jaar, voor het eigen kind, kind van de partner waarmee gehuwd of wettelijk samenwonend, het geadopteerde kind, het pleegkind en het inwonende kind waarvan pleegvoogd. Meldingen: Personeelslid aanvraag een maand voor de aanvangsdatum bij de werkgever neemt een einde op vooravond dat het kind 13 jaar wordt bij een ongeschiktheid van 66% is er geen leeftijdsbeperking opname per kind volledig zorgkrediet halftijds zorgkrediet 1/5 zorgkrediet (indien een volledige opdracht)

61 Zorgkrediet duur Minimum drie en maximaal 12 gehele maanden per aanvraag maar beperkt tot het maximaal recht tijdens de loopbaan neemt een einde bij einde aanstelling voor tijdelijke en contractuelen en kan in deze gevallen ook voor minder dan 3 maanden combinatie van opnamen, al of niet onderbroken, voor hetzelfde kind zijn mogelijk onder voorwaarden is vervroegde beëindiging mogelijk (melding bij departement WSE)

62 Zorgkrediet school Bezoldiging
RL2 code 197 Zorgkrediet voor een kind tot en met 12 jaar voltijds RL1 code 198 Zorgkrediet voor een kind tot en met 12 jaar halftijds RL1 code 199 Zorgkrediet voor een kind tot en met 12 jaar met 1/5 RL2 code 206 Zorgkrediet voor een kind met een handicap voltijds RL1 code 207 Zorgkrediet voor een kind met een handicap halftijds RL1 code 208 Zorgkrediet voor een kind met een handicap met 1/5 opmaak documenten ten behoeve departement WSE indien geen goedkeuring vanwege departement WSE = omzetting naar een ander verlofstelsel Bezoldiging salaris voor de nog gepresteerde prestaties onderbrekingsuitkering vanwege departement WSE voor de niet meer gepresteerde uren

63

64 Bedreiging beroepsziekte tijdens de zwangerschap en moederschapsbescherming
Zie ook cursus schoolsecretariaten

65 BBZ / MB – risico’s Onder voorwaarden kan de werkgever een aanpassing van: - werkomstandigheden doorvoeren, - een andere betrekking aanbieden of - vrijstelling van arbeid verlenen aan zwangere vrouwen of ter bescherming van vrouwen die borstvoeding geven en tewerkgesteld zijn in een risico functie als beschreven in de risico-evaluatie en door de Preventieadviseur-arbeidsgeneesheer na onderzoek bevestigd. Het is aan de werkgever om voorafgaand een lijst van alle functies met een mogelijk risico’s op te stellen evenals de beschermende maatregelen die moeten genomen worden bij het risico.

66 BBZ / MB – risico’s Bedreiging beroepsziekte Moederschapsbescherming
Blootstelling aan infectieziekten: personeelsleden buitengewoon secundair onderwijs leerkrachten stage verpleegkunde/verzorging leerkrachten dierenzorg leerkrachten Nederlands voor nieuwkomers Blootstelling aan Chemische stoffen leerkrachten chemie, grafische technieken, agrarische technieken Moederschapsbescherming Agressief gedrag van jongeren en tillen lasten Moederschapsbescherming lactatie Blootstelling aan infectieziekten (CMV enkel bij laag geboortegewicht) Tillen van laste enkel in de 10de week na bevalling

67 BBZ / MB – melding Personeelslid Directeur
onmiddellijk melding van zwangerschap indien tewerkstelling in een risicofunctie als vermeld in de risico-evaluatie Directeur preventieve verwijdering van het personeelslid als bepaald in de risico-evaluatie opmaak nodige aangifteformulier (BBZ ofwel MB) doorverwijzing personeelslid naar de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer Preventieadviseur-arbeidsgeneesheer vult het aangifteformulier verder aan beslissing of het personeelslid al of niet haar opdrachten kan voortzetten welke aanpassingen of preventiemaatregelen moeten genomen worden wend zich met het aangifteformulier bij de Directeur

68 BBZ / MB – melding Directeur School
indien verwijdering noodzakelijk dan onderzoek of 1ste aanpassing arbeidsomstandigheden mogelijk is 2de een aangepast betrekking kan aangeboden worden met respect voor de geldende rechtpositie 3de Indien aanpassing niet mogelijk is dan vrijstelling van arbeid wijze van verwijdering op aangifteformulier vermelden De verwijdering is niet noodzakelijk voor de volledige opdracht, maar afhankelijk voor welk gedeelte er een risico is. School de nodige zendingen doen ingeval vrijstelling van arbeid bij MB: het aangifteformulier overmaken aan het werkstation bij BBZ: het aangifteformulier overmaken aan Medex

69 BBZ / MB – zendingen Aanpassing van werkomstandigheden
nihil Aanbieden andere betrekking tijdelijken = nieuw opdrachtenpakket (eventueel AVP) vaste = VTAO tenzij nieuwe opdracht binnen de draagwijdte VB Vrijstelling van arbeid RL1 “Melding bedreigd door een beroepsziekte” code 109 erkenning als mogelijke beroepsziekte door Medex is noodzakelijk RL1 “Melding moederschapsbescherming” code 113 erkenning door onderwijs kan enkel indien het risico vermeld is op de risico-evaluatie

70 BBZ / MB – zendingen Aanvang vrijstelling Einde vrijstelling
onmiddellijk 1ste risicodag na melding zwangerschap aansluitend op het bevallingsverlof indien borstvoeding Einde vrijstelling indien er geen risico meer is einde opdracht als tijdelijke bij een nieuwe niet-risico aanstelling begin zomervakantie Indien bij het begin van de 6 weken (8weken indien een meerling) voorafgaand de vermoedelijke bevallingsdatum er nog een risico is, dan verplicht met bevallingsverlof. 5 maanden te tellen vanaf de effectieve bevallingsdatum bij lactatie (tillen van lasten enkel mogelijk in de 10de week)

71 BBZ / MB – bezoldiging Bij aanpassing werkomstandigheden
doorbetaling van het salaris Bij aangepast werk salaris volgens de nieuwe aanstelling Bij vrijstelling van arbeid vaste opdracht doorbetaling salaris zowel bij BBZ als MB tijdelijke opdracht doorbetaling salaris bij BBZ of 90% van het salaris bij een volgende nieuwe aanstelling bij dezelfde werkgever in dezelfde risicofunctie uitkering van het ziekenfonds bij MB. wel recht op UB, VG en EJT

72

73 Profylactisch verlof

74 Profylactisch verlof - meldingen
Besmettelijke ziekte van een inwonend familielid personeelslid melding bij Certimed via het “medisch attest “ + ziekteattest van het zieke familielid melding aan school school RL2 “profylactische maatregelen” code 047 Bezoldigd

75 Profylactisch verlof - meldingen
Tijdelijke infectieziekte in het gewoon lager en secundair onderwijs (varicella, rubella, mazelen, bof) School Melding aan CLB Zwangere vrouwen, niet vrijgesteld van arbeid omwille BBZ, doorverwijzen naar preventieadviseur-arbeidsgeneesheer Preventieadviseur-arbeidsgeneesheer Beslissing al of niet verwijdering gedurende de duur van de infectie in de school RL2 “profylactische maatregelen” code 047 Bezoldigd

76


Download ppt "Basisopleiding schoolsecretariaten Maart 2018"

Verwante presentaties


Ads door Google