WELKOM Niveau 2 van smal naar breed ……………………………… Albert Jan Hoeve.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
SAMENVATTING WORKSHOP: ”DE KANSEN VAN FOCUS OP VAKMANSCHAP” Workshop op Themadag FD ROC van Twente Almelo, 15 november 2013.
Advertisements

Laat zien wat je kunt. Het Praktijkonderwijs en de entree- opleidingen (mbo)
Van mbo naar hbo; enkele kanttekeningen
Het verhaal van Omix het onderwijs en de basisvaardigheden
Nieuw leren vraagt om nieuw organiseren Presentatie Jan Geurts
Duurzame ambitie van Fontys Werktuigbouwkunde
Diploma’s mbo: bouwstenen in de beroepskolom
SPORT DIENSTVERLENING & VEILIGHEID
Economie, juni 2013.
BPV in Entree Springplank naar werk?.
Missie: Calibris, adviseur voor praktijkleren, ondersteunt bedrijven binnen Zorg,Welzijn en Sport bij het hebben van voldoende en voldoende gekwalificeerd.
Actieplan MBO – concept concept. Actieplan MBO : basis voor kabinetsbeleid komende periode T.o.v. van eerdere versies hebben wij door lobby nog.
Loopbaanplein Achterhoek
Van, voor én door het onderwijs.
Veldhoven, BTG ESB&I, Onderwijscatalogus als basis voor onderwijslogistiek.
VM4 Technologieroute Dag van de Beroepskolom 2012.
Entreeopleidingen: een Twents scenario Marian Kroeze en Jolien van Uden 25 juni, 2012.
Herziening kwalificatiestructuur Meer of minder ruimte?
Entreeopleidingen en herziening kwalificatiedossiers
WerkGevers Service Punt Zoetermeer Jolanda Kroon
Kennisatelier Stage 23 april 2009
Pilot Economie & Ondernemen Vernieuwing in het VMBO
Programma Even terughalen: waarom Entree en voor wie?
Aan de slag met het dossier Dienstverlening
Welkom Voorlichting instroom leerjaar 3
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo: LOB
Nieuwe kwalificatiestructuur MBO
Onderwijsconferentie Programma Een korte presentatie Een actieve oefening Een kijkje in de keuken.
Vrije gedachten bij vmbo-mbo-Ad Hans Daale Leido.
Wij verwelkomen jullie hier op het Huygens college en hopen dat jullie je gaan vermaken.
Herziening MBO voor leerbedrijven Versie 1.0 – september 2015.
G/t Leerweg 3 november Kiezen Tussen gemengde of theoretische leerweg Welke sector Welk keuzevak(ken)
Het jaar van de waarheid!
Praktijkbegeleiders bijeenkomst verkenning van de mogelijkheden voor een samenwerking 18 november 2015 Filmpje..\..\Algemeen\Herziening mbo_ Wat levert.
Mini- symposium zorg. Passend onderwijs. Expertisecentrum Studentbegeleiding Alle 2 e en 3 e lijns-begeleiding samengebracht in één team Regie, samenhang.
werkveldoverleg bbl mz 5 november 2013
1 Succesvol deeltijd hogeronderwijs Waar staan we? - gedeelde praktijken - Workshop Ver. Hogescholen Praktijkervaring flexibel opleiden Elly.
De nieuwe studente krijgen in hun opleiding te maken met keuzedelen. Hoe ziet het keuzeproces van de student eruit? Wat zijn belangrijke momenten in het.
OVD 27 november 2015 Karin Geurts. Ontwerpen is keuzes maken.
Ruimte voor begeleide onderwijstijd (bot) is beperkt. Te weinig keuzedelen die herkenbaar en uitvoerbaar zijn in de praktijk. Lage bereidheid van bedrijven.
WELKOM VAKDIACTIEK PEDAGOGIEK 1.1
3HA1b CSV: afdeling Handel & Administratie ROC A12: opleiding Verkoper en Logistiek medewerker.
Levensfasebewust personeelsbeleid en PROS 2007 Impuls voor het binden & boeien van medewerkers.
Fatima Zorg. De organisatie Hét expertisecentrum voor wonen, dagbesteding, begeleiding én behandeling voor mensen met een meervoudige of verstandelijke.
Het jaar van de waarheid!. Agenda › Grip op de herziening: implementatievraagstukken › Amendementen als gevolg van Tweede Kamerbehandeling › Wat kun je.
Ontwikkelingen in MBO. Focus op vakmanschap start schooljaar 2013/2014 Geen drempelloze instroom in niveau 2 Studenten meer uren Minder kwalificaties.
‘ Bruggen Bouwen’ verbinden VSO – MBO en VSO- arbeidsmarkt SITS subsidie en subsidieonderzoek A2 Presentatie regio-overleg Agentschap SZW Zuid-Nederland.
Informatiebijeenkomst gemeenteraden ‘Transitie’ 11 en 12 juni 2013 Presentatie door: Pietsje Hulshoff en Heinrich Winter.
28 maart 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Passend Onderwijs: Een nieuwe werkelijkheid? STRATEGISCHE SESSIES (V)SO STRATEGISCHE SESSIES (V)SO Regio bijeenkomst April 2014.
17 november 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit, unit onderbouw slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Je hebt iets te kiezen op het mbo!
Examinering Z&W in de nieuwe kwalificatie structuur ROC A12
Netwerkmiddag ronde 3 Maart 2013 Welkom
Vernieuwend Middelbaar Beroepsonderwijs
Arbeidsmarkt GHZ in beeld 6 april 2017
Nieuw beroepsgericht examenprogramma vmbo en Zorgpact
Samen Slim Bouwen aan de Toekomst
Referentiemodel Flexibele onderwijslogistiek
Ouderbijeenkomst 20 juni 2017
Intersectoraal (opleiden) in het VMBO
Intersectoraal (opleiden) in het VMBO
Kennis delen.
Informatiebijeenkomst Opleidingsaanbod verpleegkunde 5 april 2017
Ouderavond 24 oktober 2017 WELKOM Ouders - verzorgers – begeleiders.
Op weg naar je eigen talent
MBO College Airport Presentatie Verdraaid Goed Onderwijs
ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT
UMCG Gilde niveau 4 MBO verpleegkundige.
Presentatie door Mijke van As en Anemie Klomp op
Transcript van de presentatie:

WELKOM Niveau 2 van smal naar breed ……………………………… Albert Jan Hoeve

Niveau 2 breed wat, waarom, hoe Onduidelijk arbeidsmarkt perspectief Om welke beroepen gaat het? Onduidelijk beroepsbeeld student Relatief grote uitval en overstappers Maar niet overal… er zijn ook duidelijke beroepen en goede arbeidsmarkt perspectieven of mogelijkheden voor doorstroom

Eerste verkenning niv.2-breed Trends in het werkveld: Minder zorg, meer dienstverlening en facilitair Vraag naar breed inzetbare arbeidskrachten Gastheerschap, communicatieve vaardigheden, omgaan met mensen wordt steeds belangrijker Verwachte toename beroepen/werkenden op niveau 2, laaggeschoolden in brede dienstverlenende functies (CPB 2015)

Waar hebben we het over? Medewerker secretariaat en receptie Medewerker (financiële) administratie Helpende zorg en welzijn Medewerker facilitaire dienstverlening Medewerker sport en recreatie Medewerker ICT Logistiek medewerker Parts-/baliemedewerker Verkoper

Over wie hebben we het? De student: -die vanuit Entree wil doorstromen -die niet weet wat hij/zij wil, of een verkeerde studiekeuze maakt -die een slecht of niet realistisch beeld heeft van de arbeidsmarkt (kansen en wensen) o Ik wil de zorg in, met kinderen werken… o Ik wil de ict in, ik kan goed gamen en snap veel van computers o Ik wil de handel in, veel verdienen

Verschillende scenario’s 1.Beter afstemmen tussen opleidingen en samenwerking met SSC, behoud bestaande 2.Uitbouwen niveau 2 HZW-Faciltair- Sport&Recreatie en voor de rest behouden 3.Ontwikkelen van een brede opleiding niveau 2 voor de eerder genoemde kwalificaties

Optie 3: brede opleiding Het ontwikkelen van een paar scenario’s voor de opzet van een brede opleiding niveau 2 Een brede opleiding die studenten de kans moet geven om vanuit eigen kwaliteiten en ambities een opleiding op assistent niveau te kunnen afronden. Een opleiding die de student kansen biedt in het breed oriënteren, het vakspecifiek inkleuren of zich te richten op doorstroom naar niveau 3.

Brede niveau 2 (vervolg) Een opleiding die zich inzet om studenten op te leiden binnen een uitdagende leer/werkomgeving; op te leiden in een vertrouwde en op de doelgroep afgestemd leerklimaat. Een opleiding die zichtbaar en merkbaar inzet op het voorbereiden van de student voor het werkveld of een vervolgstudie waarbij in het bijzonder ingestoken wordt op de 21-eeuwse vaardigheden (21st-skills).

Brede niveau 2 (vervolg) Een opleidingstraject dat grotere kansen biedt voor studenten vanuit Entree. Een soepele en flexibele doorstroom wordt mogelijk gemaakt.

Scenario’s De te ontwikkelen scenario’s houden rekening met het HUBO (haalbaar,uitvoerbaar,betaalbaar onderwijs) principe, doen uitspraken over intake, curriculum, examineren, bpv en organisatie. De scenario’s geven ook een richting betreffende de plek van de opleiding binnen Deltion, teamgrootte, teamdeskundigheid en organiseerbaarheid.

Over wie hebben wíj het: -Twijfelaars en onbewuste kiezers (‘iets met kinderen’) -Kiest niet op arbeidsmarktperspectief, maar korte termijn -Doeners-praktijkgericht -Beperkt concentratievermogen -Randvoorwaarden om te leren vaak niet op orde -Grote niveau-verschillen binnen groepen: instroom entree, doorstroomambities, NT2 -Dus… structuur, aandacht, duidelijkheid, contextrijk, vast team, kansen+geduld

We kiezen voor… Brede instroom van studenten Flexibel onderwijs op instroom en uitstroom Opdracht en taakgestuurd onderwijs Leren in de context, van breed naar smal Stamgroepen Portfolio in onderwijs en examineren “bewijs wat je kunt!”

Vanaf augustus 2016 Starten we met een team leraren dat wil In een contextrijke omgeving Met een beperkte groep studenten In een actieve samenwerking met bedrijven

Nog enkele hobbels te nemen… Breed inschrijven, hoe doen we dat (wordt nu ontmoedigd) Veel overschrijvers: overleg over rendement Verhouding BOT – BPV aanpassen in eerste leerjaar, leren in de context mogelijk maken Inzet remediërende keuzedelen Meer “vrije ruimte” om combinatie opleidingen mogelijk te maken (het wetsvoorstel cross-overs sluit hier niet bij aan, dat gaat over nieuwe beroepen MET een werkgever) Brede erkenning van leerbedrijven

En jullie? Albert Jan Hoeve Strategisch onderwijsadviseur Deltion College