Presentatie Bijeenkomst LTTR LWG BPV TR en LTTR

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Differentiëren naar leerwegen
Advertisements

Vervolgbijeenkomst 1 Taken analyseren en ontwerpen
CiR/menukaart/J. Gerritsen/C. Winkel/april 2008 Competent in Reiswerk Menukaart J. Gerritsen / C. Winkel.
Werkveldtraining 26 september 2013
Presentatie introductie BGL
Welkom collegae.
Hoe competentiegericht is uw opleiding?
Stage (th)at Work(s) together
Begeleiden van het B-leerproces
Workshop ‘Competenties’
Examinering Conferentie BTG HTVF
Van, voor én door het onderwijs.
Van, voor én door het onderwijs.
Van, voor én door het onderwijs.
Beoordelingssystematiek als motor voor flexibilisering beroepsonderwijs CompetentCity 2008 Jan Gerritsen.
Van, voor én door het onderwijs.
Kees van der Eem Team ICT Gouda ID college
CiR/menukaart/J. Gerritsen/C. Winkel/april Examenstichtingen Bedrijfstakgroep HTV Horeca, Toerisme en Voeding.
Respons ervaringscertificaten beoordelen Aantal uitgezette certificaten: 81 Aantal teruggekregen certificaten: 45 Van 9 certificaten is bekend dat er geen.
VELON Opleiden in de school 9 november 2007
Herziening kwalificatiestructuur Meer of minder ruimte?
Landbouwbreed Floracollege.
Bijeenkomst bedrijfsleven en onderwijs SLEBB Examenmix 20 januari 2010.
Visie, Instrumenten, Onderwijsinspectie en Deskundige Beoordelaar
Werkgroep Examinering
Instructie-bijeenkomst NBB Opleiders januari/maart 2010
Afstudeerproject = Proeve van Bekwaamheid
Portfolio
Workshop Stem Welkom.
Beoordelen en kwalificeren in het vmbo
Leren en kwalificeren in de opleidingen Mediavormgever
Competentiegericht leren vmbo
Opleiding verzorgende-IG Fasen indeling en BPV
Een blik op de Kwalificatiedossiers
Van, voor én door het onderwijs.
Workshop “Beoordelen”
Het belang van een stage
Carla Her Mondriaan Bert Kortman Mondriaan
PvB volgens KOC-model Wendy Bosma en Senta Mooijman Afdeling Examinering & kwalificering Projectleiding en ontwikkeling.
Van, voor én door het onderwijs.
Inhoud workshop Wat is de bedoeling van het V2- assessment?
“het ritme van het bedrijf” Uitgangpunt van regionalisering 29 maart 2007 Pauline van der Laan.
Van, voor én door het onderwijs.
Project doorstromen in competentiegericht leren en opleiden VMBO MBO
Bachelor Medische Hulpverlening
Werkveldconferentie 13 november 2014
Pemprl.
De rode draad in opleiden binnen AAOS
Praktijkervaring en reflectie
Startbijeenkomst BPV 1 september Wat moet vandaag in orde zijn 1.POK moet ingeleverd zijn. 2.Deskundigheidsverklaring moet ingeleverd zijn. 3.Indien.
Werkveldoverleg Maatschappelijke Zorg 17 juni 2014.
Vrijwilligersstage 2. BASISHOUDING EN CONTACT MAKEN.
werkveldoverleg bbl mz 5 november 2013
WELKOM WERKBEGELEIDERS EN PRAKTIJKBEGELEIDERS WERKVELDOVERLEG MZ 28 OKTOBER 2014.
Hoe is de vaststellingscommissie georganiseerd? Er is één centrale vaststellingscommissie. De vaststellingscommissie heeft een aantal benoemde leden. Iedere.
IOP Individueel opleidingsplan. Definitie IOP Het individuele opleidingsplan is een document waarin de afspraken m.b.t. persoonlijke leerdoelen vastgelegd.
VAD bijeenkomst 1.2. Inhoud VAD bijeenkomst Welkom 2.Huishoudelijke mededelingen 3.Test kwalificatie dossier 4.Terugblik en bespreken thuisopdrachten.
(basis)training voor praktijkbegeleiders 13 december 2015 Module rol van de beoordelaar.
Digitaal BPV-werkboek: Studenten instructie
Digitaal BPV-werkboek: Instructie Praktijkopleiders
PowerPoint Taal Bijeenkomst 6: Evalueren op leerlingniveau
Hoe te werken met de oefenopdrachten
Werkveldbijeenkomst Z&W 19 Juni 2018
PowerPoint Taal Bijeenkomst 6: Evalueren op leerlingniveau
Werkveldoverleg Maatschappelijke Zorg
Evalueren om te leren vs. evalueren van het leren
werkveldoverleg mz 28 oktober 2014
werkveldoverleg bbl mz 5 november 2013
Hoofdstuk 4 Opleiden en begeleiden
Hoofdstuk 4 Opleiden en begeleiden
Transcript van de presentatie:

Presentatie Bijeenkomst LTTR LWG BPV TR en LTTR Leisure & hospitality host

Downloaden www.examenwerk.nl Deze presentatie kunt u downloaden via Openbaar downloadcentrum

Visie Competentiegericht beoordelen: Ontwikkelingsgerichte beoordeling (formatief) van het leerproces. In te zetten als praktijkmap voor BPV / Stage. Kwalificerende beoordeling (summatief) voor het examendossier. In te zetten als praktijkmap voor Examinering.

Visie Competentiegericht beoordelen: Basis: De student is in staat om activiteiten binnen een werkproces zelfstandig uit te voeren. Gevorderd: De student is in staat om een werkproces zelfstandig uit te voeren. Competent: De student is in staat om de kerntaak zelfstandig uit te voeren en de onderliggende werkprocessen op elkaar af te stemmen.

Beoordelen van een werkproces en competentie Een competentie is het zichtbare vermogen van een individu… …om in veelvoorkomende relevante (beroeps) situaties… … op adequate wijze product- en procesgericht te handelen.

Even een voorbeeld Een gast wilt voor een gezelschap van acht personen een arrangement boeken. De Leisure & hospitality host verkoopt aan de gast een fietsarrangement, met aansluitend een borrel en een steengrill menu in het restaurant van de accommodatie. De gast stelt hieraan hele hoge eisen. Na het boeken van het arrangement is de klant buitengewoon tevreden…

Even een voorbeeld De Leisure & hospitality host is kennelijk in staat geweest om ter plekke aan te tonen dat hij: beschikt over de juiste kennis om een goed voorstel te doen; vaardig is om de juiste handelingen uit te voeren; een klantvriendelijke en professionele houding naar de gast toe heeft.

Kenmerken competentiegericht beoordelen De deelnemer wordt beoordeeld: op waarneembaar gedrag en handelingen; op meerdere momenten met meerdere beoordelingsinstrumenten; door meerdere beoordelaars (op verschillende momenten)

Kenmerken competentiegericht beoordelen Beoordelen van proces en product, geen afvinklijst. De beoordelaar moet observeren volgens de WAKKER-methode. De beoordelaar moet een gesprek kunnen voeren volgens STAR. De beoordelaar moet bewijzen/(beroeps)producten kunnen beoordelen. Verschil afvinken en waarnemen proces en product.

Beoordeling Beroepspraktijkvorming Ontwikkelingsgericht BASIS beroepspraktijkvorming - werkplan/planning - (zelfevaluatie) - beoordeling voortgang - eindbeoordeling basis Kwalificerend COMPETENT beroepspraktijkvorming werkplan/planning algemene beschrijving bedrijf reflectie bewijsstukken/producten eindbeoordeling competent Menukaart basis bijwerken GEVORDERD beroepspraktijkvorming - werkplan/planning - (zelfevaluatie) - beoordeling voortgang - eindbeoordeling gevorderd Menukaart competent bijwerken Menukaart gevorderd bijwerken

Beoordelingsinstrument Beroepspraktijkvorming horeca Ontwikkelingsgericht Voorblad Inhoudsopgave Planning Algemene instructie Beoordeling werkprocessen Invulinstructie praktijkbegeleider Menukaart voortgang student Invulinstructie student Opdrachten Algemene beschrijving bedrijf Reflectieformulier Servicedocumenten

Beoordelingsinstrument Beroepspraktijkvorming horeca Kwalificerend Voorblad Inhoudsopgave Planning Algemene instructie Beoordeling kerntaken Invulinstructie beoordelaar Menukaart voortgang student Invulinstructie student Opdrachten Algemene beschrijving bedrijf Reflectieformulier Beoordeling context voor afname Servicedocumenten

Werken met de praktijkmap Een goede implementatie van de systematiek is een verantwoording van de onderwijsinstelling. Instructie voor leermeester en beoordelaar doornemen. Hierin staat alles over begeleiding en beoordeling van de leerling. Afspraken maken tussen leerbedrijf, leerling en school over wat geleerd gaat worden > menukaart en werkplan. Dat kan op niveau van: - activiteiten binnen werkprocessen - een of meerdere werkprocessen - een kerntaak

Werken met de praktijkmap Praktijkmappen Ontwikkelingsgericht Kwalificerend Beschikbaar voor de uitstromen Toerisme en recreatie Let op juiste versies van cohorten.

Werken met de praktijkmap Tips en Trics Zelf te bepalen en samen te stellen door onderwijsinstelling. Maatwerk, versus bepaalde (leer)periode student. Losse onderdelen verstrekken. Wijze aanbieden student gehele map, begeleider/beoordelaar alleen instructie. Alleen benodigde opdrachten en beoordeling voor leerbedrijf. Planning is 1 A4 met overzicht opdrachten, begeleiding en beoordeling. Reflectie is ingevuld door en van de student. Evaluatie is oordeel van begeleider/beoordelaar over een periode. Examenmix opgenomen als voorbeeld, onderwijsinstelling kan deze zelf aanpassen. Begrippenlijst zit in alle mappen

Werken met de praktijkmap De ontwikkelingsgerichte en kwalificerende beoordeling sluit naadloos aan op de bedrijfssituatie. Menukaart bij ontwikkelingsgericht voor twee perioden opgenomen. Eindbeoordelingsformulier ook blokjes om voortgang inwerkperiode aan te geven. Erkenningsystematiek Kenwerk is afgestemd op het principe van de menukaart.

Werken met de praktijkmap Vertalingen praktijkmap In de vorige LWGB is het volgende afgesproken: Er zou een kleine werkgroep worden geformeerd die zou bekijken welke onderdelen van de praktijkmap vertaald moeten worden. Vervolgens zou bekeken worden of deze vertalingen er al zijn cq. nog gemaakt moeten worden. Dit alles op basis van minimaal budget/kosten. Wie nemen er zitting in de werkgroep?

Overig aanbod LTTR Comscan De Comscan wordt ontwikkelingsgericht ingezet en dient als ondersteuning bij de uitvoering van de werkprocessen. Blijkt bijvoorbeeld dat een student moeite heeft met plannen en organiseren of samenwerken dan kan met behulp van de Comscan worden vastgesteld wat de student kan verbeteren aan houding en gedrag.

Overig aanbod LTTR Theorie Voor het ontwikkelingsgerichte deel stelt de LTTR ook theorie items, cases ed. beschikbaar, waarmee de onderwijsinstelling zelf een theorietoets kan samenstellen.

Overig aanbod LTTR Proeve De Proeve van Bekwaamheid (Proeve) is een beoordelingsvorm waarbij de student in een reële beroepssituatie een set van samenhangende beroepsactiviteiten uitvoert. Tijdens de Proeve wordt vastgesteld of de student de kerntaak of werkprocessen in voldoende mate beheerst en weet toe te passen. De beoordeling in de Proeve is gericht op het waarneembare gedrag dat de student laat zien. De Proeve is goed in te zetten bij een afgebakende beoordelingseenheid, bij voorkeur een kerntaak. Doordat vooraf de setting en opdrachten worden bepaald, is er sprake van redelijk gecontroleerde omstandigheden, waarin de complexiteit van de opdrachten vooraf kan worden bepaald.

Deskundige beoordelaar Overig aanbod LTTR Deskundige beoordelaar In de training ‘Competentiegericht beoordelen’ maken beoordelaars zich methodieken eigen die het competentiegericht beoordelen vergemakkelijken. Leren observeren volgens de WAKKER-methode, toepassen van de STAR-methode tijdens het panelgesprek en leren de bewijslast van de leerling te beoordelen op zijn authenticiteit. Competentieprofiel, handleiding en trainingsmateriaal zijn voor deelnemers LTTR beschikbaar.

Overig aanbod LTTR Overzicht volledig productaanbod: www.examenwerk.nl Producten en diensten Productaanbod Toetscenter > TSSBVE

Vragen ? ? ? ? ? ?