Mag ik een monastiek momentje van U? Jos Douma voorganger Plantagekerk Zwolle.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wat is geloven? Voor de één een vraag, voor de ander een weet… !
Advertisements

Liturgie met kinderen, gave of opgave?
Woord van Leven Januari 2008.
“Het is allemaal toch maar gedoe”
Jezus vol liefde, U wilt ons leiden. Wij prijzen U als onze Heer
Ik wens je De kracht van god.
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
“Een reis naar Licht”.
Waarom ben ik hier op aarde?
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Mijn gegevens op het web!?
Laatste zondag van het kerkelijk jaar
Je hoofd veilig op Zijn schoot.
Kennis maken met: Levend Woord Gemeente Franeker
Lees aandachtig deze boodschap, heel belangrijk !
Jeugddienst 11 januari Thema: Jezus vertrouwen = Feestje bouwen
4/4/2017 6:30 AM Markus 12:13-17 © 2007 Microsoft Corporation. All rights reserved. Microsoft, Windows, Windows Vista and other product names are or may.
Wat is het verschil tussen onze God en een totempaal?
Woord van Leven April 2014.
Welkom.
Woord van Leven November 2009.
Preek: Jaap de Schipper.
Strelingen van het Leven.
Het Potlood.
Hemelvaart: Met ons Hoofd in de wolken en de voeten op aarde.
Welkom in deze kerkdienst
BIDDEN IS INTIMITEIT MET GOD
Echt of nep?.
WELKOM OP TOV!.
Welkom.
Antwoord voor jezelf op de volgende vragen met NOOIT, WEINIG of REGELMATIG 1Hoe vaak nodig jij anderen uit voor een bakje koffie? 2Hoe vaak laat jij.
Woord van Leven December 2009 “Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede werken zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de.
“De andere kant van de medaille”
Hoe bid je vol verwachting? mogen en moeten Hoe bid je vol verwachting? mogen en moeten een worsteling.
Eigenaardig hoe dit uitkomt.
Hoe spiritueel zijn onze preken?. Spiritualiteit Spirituele homiletiek.
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
In de leerschool van het gebed
Interpreteren van data
Vrolijk Grappen maken Lol TREUREN??? Carnaval 26 februari.
Welkom op TOV!.
Tien basishoudingen om vertrouwvol in te groeien.
AAN UW TAFEL.
Leven zoals past bij God
Preek Jesaja 42: 1-9.
Preek Jakobus 2:
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
Preek Matteüs 7: 1-12.
Noorwegen Juli 2011 ; Een dag naar de Gletsjer Nygardsbreen. En het stuwmeer /Gletsjer Styggevatnet. Muziek bespeeld door ; Kees Alers ; Fluit Martin.
Protestantse gemeente
Welkom in deze kerkdienst
Woord van Leven Maart 2011.
Christen-zijn op je werk: fijn of eng ??
Pasen 2015 Groep 5, 6, 7 en 8 ‘t Bolwerk.
Wat een waarheid schuilen er in deze woorden
God liefhebben boven alles En je naaste als jezelf?!
Het zingen op eerste kerstdag ochtend gaat, wegens te weinig animo niet door.
Beste vriend(in) Muziek : Francis Goya “Blue Moon”
Startzondag-viering ‘Goede buren‘
Voorganger: Ds. D.J Lagerweij Ouderling van dienst: J. Boersma
Welkom Zondag 30 augustus 2015
Gods aanwezigheid maakt het verschil. Mozes was gewoon de schapen en geiten van zijn schoonvader Jetro, de Midjanitische priester, te weiden. Eens dreef.
Eigenaardig hoe dit uitkomt. Zelfs als je niet religieus bent, zou je dit moeten lezen …
Kom laat ons zingen vandaag, klappen vandaag, dansen vandaag, prijzen vandaag en bidden tot de eer van God.
Toegewijd aan de Bijbel. Ezra 7:1 en 6 Later, tijdens de regering van Artaxerxes, de koning van Perzië, vertrok een zekere Ezra uit Babylonië. Hij was.
Wat heeft een eenzaam en bang schaap nodig?. Zoek je ook naar liefde, warmte, bemoediging en bescherming? Verlang je naar een goede relatie? Is er iemand.
DE KIEZENDE GOD SPREEKT DOOR JEZUS CHRISTUS – WAT EEN ZEKERHEID! - welke zekerheid heb je over je uitverkiezing - 1. Zekerheid in Christus – - niet ‘later.
Tussen kroegen en kerken
Een briefje uit de hemel? Nevendienst voor jongeren
Blik omhoog: geestelijk gezond(en)
Transcript van de presentatie:

Mag ik een monastiek momentje van U? Jos Douma voorganger Plantagekerk Zwolle

Dom Bernardus, abt van Koningshoeven “Buiten het klooster zitten de meeste mensen zo vol verplichtingen dat het je gewoon niet lukt om de dagorde van een kloosterorde te volgen. Dat hoeft ook helemaal niet. Probeer gewoon het alledaagse leven te leiden maar dan met iets meer aandacht, raad ik iedereen aan. Doe een schietgebedje bij de afwas voor iemand die het nodig heeft. Of ga eens langs bij een eenzame.”

Thomas Quartier, Anders leven

Beppie de Rooy en Jan Hafmans

Benoit Standaert, Spiritualiteit als levenskunst ‘Alles is genade, ook al is alles discipline.’ [Stanley Hauerwas: ‘De meest fundamentele dingen kiezen we niet, maar die overkomen ons.’]

Rosaliene Israël ‘Veel meer dan het zoeken naar rust of stilte, richt zich het monastieke leven dus op het oefenen in aandacht voor die momenten waarin inzicht, het goddelijke, zich aan ons toont.’

Thomas Quartier ‘Het klooster heet niet voor niets ‘claustrum’, en de dag heeft afgescheiden, apart gezette momenten nodig, momenten op het grensgebied waar de waan van alledag even niet geldt, waarop de tijd stil lijkt te staan. Even de stilte laten staan op de bijzondere plek. Die momenten te koesteren, dat is een taak voor iedereen – in het klooster, de kerken, het persoonlijke leven.’

Lectio divina Lectio -lezen Meditatio - overwegen Oratio - bidden Contemplatio - schouwen Lezen > Leven Leesregel > Leefregel

Guigo II, Scala Claustralium (± 1150) “Toen ik op zeker dag met handenarbeid bezig was, begon ik te denken over het geestelijk leven van de mens en plots kwam het in mijn nadenkende geest op dat er vier trappen van geestelijk leven zijn, namelijk: de lezing (lectio), de overweging (meditatio), het gebed (oratio) en het schouwen (contemplatio). Dat is de ladder van de monniken waarmee zij van de aarde naar de hemel opklimmen; hoewel zij slechts weinig trappen telt, is zij toch onmetelijk en ongelooflijk lang; haar voet steunt op de aarde, terwijl haar top door de wolken dringt en de geheimen van de hemel doorvorst.”

Lectio divina als Leefregel voor geloofsgemeenschappen ● Lectio: oprechte aandacht en openheid voor wat er is, wat het ook is, wie het ook is; ● Meditatio: een zich verdiepen in wat er is, wat er de betekenis van is, wat het met jou doet; ● Oratio: een verlangen om doorheen wat zich aandient in contact met God te zijn, zijn stem te horen, met hem in gesprek te zijn; ● Contemplatio: Gods aanwezigheid in alles ontdekken en ondergaan, rusten in zijn genade, je verwonderen voorbij de woorden en de daden, thuiskomen bij Christus.

Lectio divina als Leefregel Oprechte en gastvrije aandacht voor wat of wie zich aandient (lectio). Zich willen verdiepen in het andere en de ander (meditatio). Kijken met Gods ogen en luisteren met Gods hart (oratio). Je verwonderen dat we leven, in deze situatie, samen met deze mens, onder de genadige blik van de God wiens luister afstraalt van het gezicht van Christus (contemplatio).