De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

In de leerschool van het gebed

Verwante presentaties


Presentatie over: "In de leerschool van het gebed"— Transcript van de presentatie:

1

2 In de leerschool van het gebed
waarom we moeten bidden hoe we mogen bidden wat we kunnen bidden

3 1. Waarom we moeten bidden
Niet nood, maar Gods genade leert je bidden (besef dat je afhankelijk van zijn genade bent). Antwoord 117: “dat wij onze nood en ellende grondig kennen, om ons voor het aangezicht van zijn majesteit te verootmoedigen”.

4 1. Waarom we moeten bidden
Lijden en luister (NBG ‘51: lijden en heerlijkheid) zijn beide de werkelijkheid waarin je als gelovige leeft (vers 17/18). Door je verbondenheid met Christus ga je dezelfde weg als Hij ging: via lijden naar luister, de glorie van de overwinning.

5 1. Waarom we moeten bidden
Die spanning zie je allereerst in de schepping (vers 19-22): de spanning tussen lijden en hoop. Maar hoop overheerst: De schepping ziet er reikhalzend naar uit dat openbaar wordt wie Gods kinderen zijn (vers 19)!

6 1. Waarom we moeten bidden
Leert nood bidden? Nood leert sommigen ook vloeken… Niet nood maar hoop doet bidden: je mag dankzij Christus’ overwinning zeker weten dat er een nieuwe wereld komt!

7 2. Hoe we mogen bidden En net als Gods schepping zuchten ook (zélfs) wij (vers 23). Zelfs wij: wij hebben toch een voorschot op die dat nieuwe leven gekregen? De Heilige Geest! Gods Geest is voor ons het eerste bewijs van de volkomen glorie en overwinning.

8 2. Hoe we mogen bidden Juist door Gods Geest voel je de pijn: nog niet helemaal verlost, en verlangen naar de volmaakte verlossing. Wanneer komt er een eind aan lijden en verdriet? Waarom grijpt God niet in? In die hoop zijn we gered (vers 24): door gelovig aannemen van Gods genade en Geest zijn beide er tegelijk: lijden en glorie.

9 2. Hoe we mogen bidden Daarom blijven we vol verwachting (vers 25): verwachting doet bidden. Zo komt er balans tussen: Te lijdelijk geloven: pessimistisch, zonde wordt een ‘fatum’ of doem. Of te idealistisch: alsof het kwaad niet bestaat en de overwinning al compleet is.

10 3. Wat we kunnen bidden De Geest helpt ons: want wij weten niet wat wij in ons gebed tegen God moeten zeggen (vers 26). Bidden om een oplossing? Of bidden om kracht? Beide worden ons geleerd in de Bijbel. Bidden om kracht (Jakobus); je kruis op je nemen (Jezus). Maar ook: het gelovige gebed zal de zieke oprichten (Jakobus); wie bidt ontvangt (Jezus).

11 3. Wat we kunnen bidden Ook de Geest ‘zucht’: met ‘woordloze zuchten’ (vers 26)! God die onze harten doorgrondt, weet wat zijn Geest bedoelt (vers 27!). De Geest vertaalt je gebeden. En God hoort daarin dan de stem van zijn Zoon, die hij liefheeft, en in Hem ons.

12 3. Wat we kunnen bidden Doe dus beide: bid om genezing, wegneming van je leed of probleem; en tegelijk: leg het in Gods hand, laat Hem de uitkomst geven die Hij wil. In dit alles (in lijden en verdriet) zijn wij overwinnaars, door Hem die ons heeft liefgehad (vers 37)!

13 In de leerschool van het gebed
Waarom Hoe Wat Bid voor je leven!


Download ppt "In de leerschool van het gebed"

Verwante presentaties


Ads door Google