De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hemelvaart: Met ons Hoofd in de wolken en de voeten op aarde.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hemelvaart: Met ons Hoofd in de wolken en de voeten op aarde."— Transcript van de presentatie:

1 Hemelvaart: Met ons Hoofd in de wolken en de voeten op aarde

2 1/3 Ingewikkeld gedoe? (1) Heidelbergse Catechismus is 400 jaar oud Afstand daagt ons uit Uitgangspunt: Stevig verankerd in de traditie staan helpt ons om geloven in deze tijd vorm te geven

3 2/3 Ingewikkeld gedoe? (2) Vraag 47: Is Christus dan niet bij ons tot aan de voleinding van de wereld, zoals Hij ons beloofd heeft? Christus is echt mens en echt God. Naar zijn menselijke natuur is Hij niet meer op aarde, maar naar zijn godheid, majesteit, genade en Geest verlaat Hij ons nooit meer.

4 2/3 Ingewikkeld gedoe? (2) Vraag 48: Maar als de menselijke natuur niet overal is waar de godheid is, worden dan de twee naturen in Christus niet van elkaar gescheiden? Beslist niet. Want zijn godheid kan door niets ingesloten worden en is overal tegenwoordig. Daaruit volgt dat deze godheid wel buiten haar aangenomen mensheid is, maar toch ook in haar is en persoonlijk met haar verenigd blijft.

5 2/3 Ingewikkeld gedoe? (2)  Wat moet je hiermee?  Ingewikkeld gedoe, dus maar overslaan?  Historische achtergrond van de catechismus  Katholieke kerk  Luthersche kerk  Wederdopers (ana-baptisten)

6 2/3 Ingewikkeld gedoe? (2)

7

8  Wat doet dit verschil er toe?  De Here Jezus werd echt mens en bleef echt mens  Zijn mens-zijn en God-zijn kunnen niet tegen elkaar uitgespeeld worden en heffen elkaar niet op  Dat bepaald hoe we aankijken tegen de verhoudingen: Hemel-Aarde God-Mens Geest-Materie  In Jezus Christus zijn hemel en aarde op elkaar betrokken

9 2/3 Ingewikkeld gedoe? (2)  Dit is nog steeds actueel:  Tegenover stromingen en visies die het goddelijke in de mens zoeken  Het helpt om het aardse op waarde te schatten: in de maatschappij, kunst, cultuur, wetenschap, economie onze plek in nemen op God betrokken.  Het helpt om het aardse niet te overschatten: we komen tot onze bestemming door op God betrokken te zijn.

10 3/3 Hemelvaart, wat heb je eraan? Met ons Hoofd in de wolken en de voeten op aarde: 1)Met ons Hoofd in de wolken:  Vrijheid: Dat de Here Jezus voor ons pleit, maakt de betrokkenheid van God op ons en van ons op Hem mogelijk. 2)Met ons hoofd in de wolken:  Onderpand leert ons omhoog kijken en te leven vanuit betrokkenheid op de hemel 3)Met de voeten op de aarde “Hemelvaartsmensen zijn geen zwevende figuren, maar vol van de Geest en van kracht, om op aarde te werken voor de Heer en zijn eer. Zij zoeken niet wat op de aarde is, maar zij zoeken er te brengen wat er niet is: de muziek van de hemel!”


Download ppt "Hemelvaart: Met ons Hoofd in de wolken en de voeten op aarde."

Verwante presentaties


Ads door Google