Karel en Elegast.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Haar moeder, de Koningin, noemde men Ze woonde in een klein landje en haar vader was Er was eens een wondermooie prinses en ze noemden haar... Ze woonden.
Advertisements

Plaatje vrienden op een bank
Bijbeltekst: 1 Samuël 20: 1-17
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Jozua Hoofdstuk 9 Lopen en gedragen worden Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Amstelland 2 Emmeloord Over het boek Jozua Hoofdstuk 4.
Eerste epeisodion Eerste stasimon Door: Jasper
Harry Potter en de Geheime Kamer
Atari ! Ik speel KO, als je niets doet heb je nog maar één oog. Amai ! Ik ben dood. Ik gooi deze steen dan maar in dat kost je een hele groep Ik splits.
Jezus over het koninkrijk 1. Marcus 1: 14. Nadat Johannes gevangen was genomen, ging Jezus naar Galilea, waar hij Gods goede nieuws verkondigde 15 Dit.
het licht van Pasen schijnt. Het is aan ons te zorgen dat, Wanneer vele paaskaarsjes branden Is dat een prachtig gezicht. Want dan zie je iedereen.
Met TWEE handen !!!.
MARKUS 2 vers 1 t/m 12 Toen Jezus enkele dagen later terugkwam in Kafarnaum, werd bekend dat Hij weer thuis was. Er stroomden zoveel mensen toe, dat er.
Het 4e Epeisodion en Stasimon
Een Griekse tragedie geschreven door Euripides
WIJZE SPREUKEN !.
“Het is niet altijd wat het lijkt.”
NIET OP DOOIEND IJS !!.
Eerste epeisodion en eerste stasimon. Compromis In eerste instantie is Kreon nog erg streng en vastberaden Medea te verbannen. Medea.
Een geluksmopje….. Alleen het lezen van deze mop brengt geluk.
Drie echtparen willen toetreden tot een kerk.
Het kerstverhaal Met schilderijen van Lewis Lavoie
Huwelijksnacht.
Het verhaal van bevrijding
Zzz 2Koningen 11: Kronieken 22/23 2Koningen 11: Kronieken 22/23.
Boekbespreking van: Damon Dekker.
Verbonden … Van boven bekeken
Godsdienst.
Godsdienst 1 1.
Godsdienst. Herdenken Jij weet het wel maar twijfelt of het waar is? Doe de twijfeltest!
“Het is niet altijd wat het lijkt.”
WELKOM OP TOV!.
Vijfde zondag van de 40 dagentijd 10 april 2011 Ontmoeting bij het graf Johannes 11:17–44 Jezus hoorde dat Lazerus al vier dagen in het graf lag. Jezus.
Nu kon de heks niet meer toveren, en Jorinde stond weer voor hem.
Wanneer iemand binnen honderd meter van het kasteel kwam, moest hij stilstaan en kon zich niet meer verroeren.
Onze Vader in de hemel.
Kruisweg geschilderd door Lucien Lantier
Euripides Medea 1e epeisodion
Een boer heeft drie zonen waarvan de jongste naar de Kongo trekt omdat er thuis geen boerderijen meer op te starten zijn.
Wat gaan we doen? Vrijdag: Wat ligt er bij jou op tafel? Zaterdagochtend: Wat wil je met God delen? Zaterdagavond: Wat heeft Jezus in jouw situatie? Zondag:
De koninklijke weg Terugpakken, betaald zetten, lik op stuk geven… dat is normaal Wat David doet valt daarom op Hij gaat de koninklijke weg.
Waar heb jij Jezus voor nodig?
Witte wieven Dit verhaal Karlijn, Lori, Sanne, Lisa, Lotte. Betekenis.
Op de Berg van God “Ik zal je in een kloof laten schuilen en mijn hand beschermend voor je houden tot ik voorbij ben. Als ik mijn hand weg haal,
Steeds verder met een muisklik. Twee nonnen verlaten hun klooster om gebakjes te gaan verkopen. De ene is bekend als Zuster Bezorgd (ZB) en de andere.
Vreemd. Theo, een nog vitale al wat op leeftijd gekomen heer loopt een stukje over het naaktstrand. Een vrouw spreekt hem aan. Mijnheer, mag ik U een wat.
HET TORNOOI. ER IS EEN TORNOOI BEZIG. DE WACHTERS KIJKEN OOK.
Daar was de heks bezig de vogels in hun zevenduizend kooien te voeren.
Opstaan egeltje, het is lente!
Woord van Leven September 2011.
De stem van God 2x Jozef: -Mattheus 2 vers Genesis 45 vers 1-7.
Welkom 3e Lijdenszondag 2015.
Welkom 6e Lijdenszondag 2015.
DE POSTBODE.
Welkom 7de Lijdenszondag 2015.
Een geluksmopje….. Alleen het lezen van deze mop brengt geluk.
Boer Sjarel en de veearts....
Preek 1 Koningen 17: Louis Hersent
Literatuurgeschiedenis middeleeuwen
Openbaring 3:14-20 Schrijf aan de engel van de gemeente in Laodicea: “Dit zegt Amen, de trouwe en betrouwbare getuige, het begin van Gods schepping: Ik.
Katholieke kerk Rond 1500 is bijna iedereen in Europa christen
Welkom. Muziek en zangtalenten Meer dan 300 vrienden op facebook, maar hoe goed kennen die jou eigenlijk als je alleen maar de leuke dingen op facebook.
Recht en Macht David jonge jaren.
Liturgie ♪ OPW:430 ♫ KND Voor we gaan ♪ 536:1,3 ♪ 518:1,3 ♪ 518:4,6 ♪ 575:1,2,6 ♪ 908:1,2,3 ♪ 908:4,5,7.
Don Quichot – Pablo Picasso Tableau Vivant. Don Quichot Het verhaal.
4G Geven Gunst Genade Gratie Geven 4G Geven & ontvangen …
Mensen wordt wakker Mensen wordt wakker voordat het te laat is
God zei tegen Jona: “Ga naar Ninevé, de mensen daar doen allemaal gemeen.” Maar Jona dacht: ”Ik ga er met de boot vandoor, want Ninevé, daar ga ik mooi.
13 maart 2016 Zoetermeer. alverzoening is: alle mensen komen na hun dood bij God terecht... 1.
literatuurgeschiedenis
Simson steekt het koren van de Filistijnen in brand
Transcript van de presentatie:

Karel en Elegast

I Het Bevel Koning Karel de Grote wordt in de nacht voor een hofdag gewekt door een engel. Deze beveelt Karel, namens God, om te gaan stelen. Eerst staat hij sceptisch tegenover de betrouwbaarheid van de engel, maar wanneer deze de opdracht tot driemaal toe herhaalt, is hij toch overtuigd en trekt hij het donkere woud in om te gaan stelen. Hij denkt nu aan Elegast, die hij van het hof verbannen heeft en die nu ook aan de kost komt met stelen.

II De ontmoeting Opeens komt Karel een zwarte ridder tegen. Nadat geen van beiden elkaar het eerst wil begroeten (dan geef je toe dat je ondergeschikt aan de ander bent), begint een langdurig tweegevecht, dat Karel uiteindelijk wint. Om zijn leven te sparen maakt de zwarte ridder zich als Elegast bekend. Karel stelt zich voor als Adelbrecht omdat hij niet wil dat Elegast weet dat de koning uit stelen is gegaan.

III De diefstal Karel stelt voor om bij de koning te gaan stelen, maar Elegast verwerpt dat als een trouwe vriend van de koning. Samen besluiten ze om bij Eggeric (zwager van Karel) het kasteel binnen te dringen. Elegast sluipt als eerste naar binnen. Daar wordt hij door een haan, die hij met behulp van magische kruiden kan verstaan, gewaarschuwd dat de koning in de buurt is. Wanneer Elegast dit hoort, wil hij meteen terugkeren, maar Karel overtuigt hem om door te zetten.

IV Het verraad Nadat ze een grote buit vergaard hebben, gaat Elegast nog een keer terug om een fraai zadel met honderd gouden belletjes te stelen uit Eggerics slaapkamer, maar door het gerinkel schrikt Eggeric wakker. Als zijn vrouw, de zuster van koning Karel, hem probeert te kalmeren vertelt hij over zijn plan Karel op de hofdag te willen doden. Omdat ze vervolgens kwaad wordt, slaat Eggeric haar een bloedneus. Elegast vangt wat van haar bloed als bewijs in zijn handschoen en vlucht het kasteel uit. Dan vertelt hij alles aan Karel. 

V De beschuldiging De koning beseft nu waarom God hem uit stelen liet gaan. Hij komt veilig weer in zijn kasteel en vertelt aan zijn vertrouwelingen over de komende aanslag. Als Eggerics volgelingen het kasteel binnenkomen, blijkt dat ze wapens onder hun kleding verborgen hebben. Ze worden direct gevangen genomen en van verraad beschuldigd maar Eggeric ontkent alles. Boodschappers van Karel gaan naar Elegast, met het bericht dat hij snel moet komen en dat al zijn misdaden vergeven worden.

VI De tweekamp als godsgericht Elegast toont de bebloede handschoen als bewijs van Eggerics schuld en daagt hem uit tot een tweekamp. Degene die de waarheid spreekt zal winnen en door God geholpen worden. Elegast bidt eerst tot God, Eggeric niet. Na een lang gevecht wint Elegast en wordt weer in ere hersteld en hij krijgt Eggerics ex-vrouw, zuster van Karel de Grote, als vrouw. 

Samenvatting :

doodt