‘Niet bijzonder veelzeggende’ argumenten? Oordelen van Vlaamse kinder- en jeugdjuryleden over boeken Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie Contact:

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De bedenker van het Daltononderwijs
Advertisements

De entertainmentbranche bezoek aan een tv studio opname met publiek
Basisboek Interviewen 3e druk 2012
StartDOCUMENT Petje op petje af Muziek van holland spot of fimpje.
Tevredenheidonderzoek Maatjesproject
Hoetchikoetchi, Cultuur voor baby’s en peuters
Samen toch apart Stap voor stap
Presentatie Procedure naar het VO
MBO-HBO DOORSTROOMASSESSMENT voor een bewuste stap naar het hbo
Extra ondersteuning voor leesvaardigheid
Harry Potter en de Geheime Kamer
Hoofdstuk 2 de tijd van jagers en boeren
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Makkelijk lezen voor volwassenen [Bedrijfsnaam]. Wat doen we?  We maken lezen aantrekkelijk.  We maken volwassenen actief met taal.  Dan wordt lezen.
Na de basisschool Informatie over soorten voortgezet onderwijs.
Volgende dia is: Terugkoppeling bijeenkomst 1
Een impressie van de werkwijze in groep 3 en 4
UA – 11 mei Missie Stichting Lezen wil brede bevolkings- groepen het plezier en het nut van lezen laten ontdekken en beleven om zo hun persoonlijke.
Powerpoint in de klas Michiel D. Jansen o.b.s. De Draaimolen.
Het Potlood.
End Year Assesment Jordi de Rijk Semester 2.
Boekbespreking van: Dewi vd Horst.
1. Levensbeschouwing en communicatie
1. Levensbeschouwing en communicatie
April ’17.
Ademnood.
TOEKOMST SCHOLEN IN NIJE GAAST Conclusies uit 7 eerste gesprekken 28 juni 2012.
Les 3 Deze les duurt 90 minuten
Steunvragen Havo Top geschiedenis periode 1
Ies Timmerarends 21 januari 2014.
Wat is een netwerk? Een vaste groep gemeenteleden die elkaar helpt om Jezus te volgen in hun dagelijks leven. Netwerken.
DIGITALE COLLAGE ESTHER
Opstel schrijven.
Project Jongeren en Rouw Rouwbegeleiding voor en door jongeren.
Van groep 8 naar klas 1 Paul Koolen muziekdocent
Communiceren met Marloes
Argumentatiestructuren
Annick Colson Stefanie De Pestel Silvie Vansteelant Elien Wyers.
Ganzendries onderzoekt Inquire project (met de steun van de Europese Gemeenschap onder voogdij van de “Nationale Plantentuin van België”)
Schoolontwikkelthema leesmotivatie vergroten
Taalbeleid: Van brabbel tot babbel Inspiratiedag VVSG 2 april 2015
Stage: Basisschool de Klingerberg
Onze doelen en visie in beeld
Het derde thema van het project gaat deze zondag over getrouwd zijn. Veel sprookjes eindigen met “En ze leefden nog lang en gelukkig”, maar voor getrouwde.
“Ga de weg van de liefde.”
Informatieavond cluster 7 en 8. Algemene informatie groep 7 en 8 Informatie Voortgezet Onderwijs.
WAI-NOT Internet voor mensen met een mentale beperking
Een methode voor het werken met ‘radicale’ opvattingen
Eva Verstraete Studiedag “Ouders over het secundair onderwijs” 20/11/2015.
Week 7 Jacqueline Koopmans Docentenkamer PH 01.12
Filosoferen in de wetenschapsklas Jelle De Schrijver Eef Cornelissen.
ÉÉN JAAR NA CHARLIE ZIJN DOCENTEN MAATSCHAPPIJLEER TERREUR-PROOF?
Bibliotheek. Wij zijn naar de presentatie van Tosca Menten geweest. Wij zijn met groep 7 naar een presentatie van Tosca Menten geweest. Het was heel leuk.
Heel gewoon maar toch anders.
Introductie Ik ben….. – Marguerite Klinkers – Social Media enthousiasteling – Vind het interessant en belangrijk om ouders voor te lichten op het gebied.
Lezen kan in alle talen over meertaligheid en leesbevordering Saskia Visser Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie.
Wat vinden jongeren belangrijk? Cliëntenraad GGZ Kinderen en Jeugd.
Weblog. Waarom?? Ouders de school in halen Kinderen over ervaringen laten schrijven en tekenen Samen werken aan een eindproduct ICT bij jonge kinderen.
Inleiding © soc.kuleuven.be/prijssociologie. Wat en waarom? © soc.kuleuven.be/prijssociologie.
Bijeenkomst 5. Terugblik  Wat hebben we vorige bijeenkomst besproken?  Alles gelukt met het persoonlijk profiel?  Liepen jullie nog tegen dingen aan?
“Laat de kinderen tot mij komen” Zondagsscholenactie seizoen voor zondagsscholen in Egypte.
Slimme kinderen en dyslexie. Wat is uw associatie?
Fotopresentatie Acadin winterwedstrijd
Voor een optimale ontwikkeling van kinderen
Zorgstructuur binnen Kinderopvang Dronten
De scriptie Sommige studenten schrijven het in 2 tot 3 maanden, anderen doen er een jaar of meer over… Factoren: Motivatie Plan van aanpak Begeleiding.
Academische Masterclass Publieke Gezondheid en Veiligheid 2016 Ouderbetrokkenheid Tessa Visser ‘t Hooft Lida Samson 1.
Doelgroep kwijt Kijkende naar de doelgroep EVB+ lijkt het wel of we onze doelgroep kwijt zijn. Zoek je op internet naar bijvoorbeeld LVB+ dan krijg je.
Inleiding © soc.kuleuven.be/prijssociologie.
<Geef de titel van het probleem op>
Transcript van de presentatie:

‘Niet bijzonder veelzeggende’ argumenten? Oordelen van Vlaamse kinder- en jeugdjuryleden over boeken Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie Contact: Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie WWW: rug.nl/wewi Madelon Kroes, MA Neerlandistiek Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen beoordeelt boeken De Stichting Lezen Vlaanderen werkt aan een warm klimaat voor lezen en boeken en moedigt iedereen aan meer te lezen. Eén van de projecten van de Stichting Lezen is de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV). KJV-juryleden zijn tussen de 4 en 16 jaar oud. Ze lezen en bespreken onder begeleiding in een jaar tien geselecteerde boeken. Aan het einde van het leesjaar kiezen de juryleden de winnende boeken. Ook is het voor de KJV-juryleden mogelijk om via internet reacties achter te laten en te stemmen. Stichting Lezen Vlaanderen is nieuwsgierig Hoe verlopen die KJV-leesbijeenkomsten? Hoe komen kinderen tot hun oordelen? Wat kan de Stichting Lezen Vlaanderen doen om de begeleiders te ondersteunen? Dit zijn vragen waar de Stichting Lezen nieuwsgierig naar is. Dit onderzoek wil daarom inzicht bieden in de manier waarop de kinder- en jeugdjuryleden tijdens de bijeenkomsten over boeken oordelen en hoe ze deze oordelen onderbouwen met argumenten. Het gaat immers om een jury, die uiteindelijk zal beslissen over de boeken top-10. Oordelen en argumenten in de praktijk In dit onderzoek zijn elf bijeenkomsten en elf fora kwantitatief en kwalitatief onderzocht. Daaruit blijkt dat lang niet alle oordelen worden onderbouwd met argumenten. Daarnaast is ook de aard van de argumenten bekeken. Er blijken grote verschillen te bestaan tussen afzonderlijke gesprekken/fora. In nader onderzoek wordt onderzocht wat de verklaringen hiervoor kunnen zijn. & Grafiek 1: Aantal oordelen en argumenten die tijdens de KJV- leesbijeenkomsten en op de KJV- online fora zijn gegeven Hannah – Wetteren: Een spannend boek en ook fijn dat er sommige woorden in een andere taal zijn. Ik heb er lang over gedaan om het te lezen, het was veel te mooi!! Paulien – Kortenaken: Bij mij staat het op de achtste plaats ik vond het gewoon keisaai Emke – Ranst: Het was een superleuk en spannend boek. Het staat op nummer éééééééééééééénnnnnnnnn!!!!!!!!!!!!!!!! Verschillen tussen leesbijeenkomsten en online fora? Ook op de KJV-online fora worden oordelen en argumenten over de gelezen boeken gegeven. Volgens de stichting levert dat weinig ‘bijzonder veelzeggende’ oordelen en argumenten op. De stichting heeft een sterk vermoeden dat de argumentatie tijdens de KJV- leesbijeenkomsten van een heel andere orde is. In dit onderzoek zal blijken of dit inderdaad het geval is. De onderzoeksvraag is: Op welke manieren geven kinder- en jeugdjuryleden oordelen, onderbouwen ze deze oordelen met argumenten en verschillen deze oordelen en argumenten van elkaar in de KJV- leesbijeenkomsten en op de KJV- online fora? Aantal oordelen fora Aantal oordelen gesprekken Aantal argumenten gesprekken Aantal argumenten fora