De 4 Evangelien.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Verhoudingen tussen joden en christenen in de eerste eeuw
Advertisements

De grote opfriskwis.
Huis van God.
Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
Genezing op sjabbat Johannes 5:1-18
Romeinen Maar niet allen hebben aan het evangelie gehoor gegeven. Want Jesaja zegt: Here, wie heeft geloofd wat hij van ons hoorde? 17 Zo is dan.
Het evangelie van Matteüs Een evangelie van kracht.
Jezus over het koninkrijk 1. Marcus 1: 14. Nadat Johannes gevangen was genomen, ging Jezus naar Galilea, waar hij Gods goede nieuws verkondigde 15 Dit.
Evangelie naar Matteus
Jezus over het koninkrijk 1. Marcus 1: 14. Nadat Johannes gevangen was genomen, ging Jezus naar Galilea, waar hij Gods goede nieuws verkondigde 15 Dit.
Jezus leven volgens het Nieuwe Testament
Volk Gezag Land Nederlanders Grondwet Nederland Koninkrijk.
Het dynamiet van het Evangelie.
Deel 3 Jezus Christus.
Godsdienst 1 1.
KERKKUNST (Christus was een Jood) Kristus leefde in Vroenhoven.
Kerkkunst (Christus was een Jood) Kristus leefde in Vroenhoven.
Verhalen over God, mens en de wereld Deel 2. Verhalen over God, mens en de wereld Nieuwe Testament  vervolg op het oude testament Zijn niet los van elkaar.
‘Met de Bijbel kun je alle kanten op…’ LEERMEESTER DER HEIDENEN 7 En ik ben daartoe als een verkondiger en een apostel gesteld – ik spreek waarheid en.
Efeziërs 1:1-14.
De Heer Jezus en Zijn discipelen voor Zijn lijden
De school van Tyrannus Handelingen 19:1-12.
1 Begin van het Evangelie van Jezus Christus. 2 Gelijk geschreven staat bij de profeet Jesaja: Zie, Ik zend mijn bode voor uw aangezicht uit, die uw.
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
25 aug Zoetermeer 1. Galaten 1 11 Want ik maak u bekend, broeders, dat het evangelie, hetwelk door mij verkondigd is, niet is naar de mens. 1 2.
4 mei 2014 Zoetermeer 4 mei 2014 Zoetermeer. 1Timotheüs 6 12 Strijd DE GOEDE STRIJD DES GELOOFS, grijp het eeuwige leven, waartoe gij geroepen zijt.
8 sept Zoetermeer 1. EVANGELIE EU ANGELION 2.
6 oktober 2013 Den Haag 1. tijd: ± 60 AD plaats: Caesarea 2.
Welkom in deze kerkdienst
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
De doop?. Johannes ‘de doper’ Matteüs 3:1-6 In die tijd trad Johannes de Doper op in de woestijn van Judea. Hij verkondigde: ‘Kom tot inkeer, want het.
Beloofd is beloofd.
‘voor de kinderen’.
Om te genezen wie gebroken van hart zijn…
Het evangelie naar Mattheüs Het evangelie van de Koning Jezus Christus.
Gebeurtenissen op de dag van de opstanding
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Het Evangelie naar JOHANNES studie 1 19 februari 2015 Bodegraven.
Garderen. Lucas En Hij zeide tot hem: Wat staat in de wet geschreven? Hoe leest gij? = Jezus tot de wetgeleerde.
Evangeliënkring Sliedrecht
WOORD Het WOORD is vlees geworden en het heeft onder ons gewoond en wij hebben zijn heerlijkheid aanschouwd, een heerlijkheid als van de eniggeborene.
15 sept Rotterdam. Romeinen 10 9 Want indien gij met uw mond belijdt, dat Jezus Heer is, en met uw hart gelooft, dat God Hem uit de doden heeft.
Stel je voor: we hadden het verhaal van Lucas niet …
12 feb Rotterdam. terugblik:  wat is 'evangelie'?  een goed-bericht!  wat is 'evangeliseren'?  een ander tot evangelist maken.  wat is de basis.
Welkom in de samenkomst. Matthéüs 3 1. In die dagen kwam Johannes de Doper, predikende in de woestijn van Judéa. 2. En zeggende: bekeert u, want het.
Laatste advent - zondag 21 december
Het evangelie Het Nieuwe Testament begint met de evangeliën van Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes. Deze vier boeken vertellen het verhaal van Jezus. Ieder.
15 december 2013 Rotterdam 1. Caesarea – een haven, een poort 2.
Getuige van het licht Catechismus met Kerst?! Catechismus met Kerst?! Van twee kanten naar elkaar toe: Van twee kanten naar elkaar toe: Jezus Christus.
Welkom in deze kerkdienst
Met Lucas in het voetspoor van Jezus
18 Jezus kwam op hen toe en zei: ‘Mij is alle macht gegeven in de hemel en op de aarde. 19 Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door.
19de van de Tijd door het Jaar B Laat ons bidden bij het beluisteren van de zeer mooie muziek van het “Heer Jezus” van Th. L. De Victoria Regina.
Geschiedenis van het Christendom
Wie was Jezus? Wat was zijn achtergrond? Wat is er met zijn boodschap gedaan?
26 november 2015 Bodegraven. terugblik  3:10-11 het gesprek met "de leraar van Israël" stuit reeds op onbegrip over "de aardse dingen";  'wedergeboorte'
Geschiedenis van het Christendom Keuzemodule Hogeschool Rotterdam.
Kerstproject 2011 Vertel Het Maar
Er bloeit iets op! Kerstproject Er is een roos ontloken uit barre wintergrond, zoals er was gesproken door der profeten mond. En Davids oud geslacht.
God komt heel dichtbij En ze wikkelde hem in een doek en legde hem in een voederbak, omdat er voor hen geen plaats in de herberg was (Luc. 2:7)
11 februari 2016 Hendrik Ido Ambacht Het Koninkrijk van de hemelen.
Structuur in de Heilige Schrift Zijn de teksten van de heilige Schrift uit de losse pols opgeschreven? of met precisie en structuur?
GODS WOORD WORDT WAAR BIJ JEZUS. Deel 2: In Christus komt God zelf Deel 1 was: Het Oude Testament laat zien dat Jezus komt.
10 april 2016 Zoetermeer. Matteüs Maar Hij antwoordde hun en zeide: Een boos en overspelig geslacht verlangt een teken, maar het zal geen teken.
Johannes 3:16 Gods liefde voor wie anders verloren gaat Ga, getuig over Jezus Christus Motivatie - de liefde van God - de eer van Jezus Christus de Heer.
10 maart 2016 Hendrik Ido Ambacht Paulus, apostel van de natiën.
Les 13 voor 25 juni JEZUS BARABBAS Politieke leider Hij wilden de mensen bevrijden van Rome Hij beloofde aardse heerlijkheid JEZUS DE CHRISTUS Geestelijke.
De kerk als een pinkstergemeenschap Handelingen 1-2 Sessie 3
De geboorte van Jezus 17 december 2017 Hendrik Ido Ambacht.
Verheerlijking op de berg
Transcript van de presentatie:

De 4 Evangelien

Mattheus Johannes Marcus Lucas Levi de Tollenaar? mens de apostel? arend Marcus Johannes Marcus, metgezel van Paulus leeuw Lucas medewerker van Paulus, arts stier

Synopsis Johannes de Doper De 12 discipelen Jezus trekt rond: Als Rabbi: lerend, discussierend, vertellend Als genezer, exorcist Intocht in Jeruzalem Arrestatie, verhoor en kruisiging Opstanding

Verschillende Jezusbeelden Zoon van God Wonderdoener en genezer Eschatologische profeet Wijsheidsleraar Opstandeling

Begin van het Evangelie Marcus ”Het begin van het evangelie van Jezus Christus, (Zoon van God)” Citaat uit OT Mattheus Geslachtsregister 3*14; Abraham tot Jozef (!) geboorteverhaal Lucas opschrift aankondiging van Johannes de Doper en Jezus (Maria en Elisabeth) geboorteverhalen Johannes en Jezus lofzangen van Maria en Zacharias voorstelling in de tempel; Simeon; Anna Jezus in de tempel Johannes Proloog “In het begin was het Woord”

Jezus geboorte Marcus: niets! Mattheus Lucas Johannes Aankondiging en geboorte Wijzen uit het oosten Vlucht naar Egypte, Kindermoord Lucas Aankondiging Volkstelling De “stal”: herders en engelen Johannes “Het woord is vlees (mens) geworden”

Timmerlieden en vissers Waren ze arm of rijk? Waren ze ontwikkeld?

Johannes de Doper Doop ter vergeving Aankondiger van Jezus Johannes doopt Jezus Evangelie van Johannes vertelt dit niet, wel over een conflict tussen beiden

Begin van Jezus’ optreden Marcus Prediking van het Koninkrijk Gods: “De tijd is vervuld, en het Koninkrijk Gods is nabijgekomen; bekeert u en gelooft het Evangelie” Exorcisme in de synagoge van Kapernaum Mattheus vanaf toen begon Jezus te prediken: “Bekeert u want het Koninkrijk der hemelen is nabij gekomen” (=3:2, Johannes) Bergrede Lucas verworpen te Nazareth: ”De Geest des Heren is op mij, daarom heeft Hij mij gezalfd” Johannes de bruiloft in Kana de tempelreiniging Nicodemus

Het slot Marcus Mattheus Lucas Johannes Niets na de opstanding (“Zij waren bevreesd”) Mattheus Zendingsbevel “Mij is gegeven alle macht” Lucas Hemelvaart Johannes Verschijningen aan Maria Magdalena en Thomas Eerste slot Gesprek met Petrus Tweede slot

De 4 evangelisten Marcus Mattheus Lucas Johannes Bron Petrus? Levendig verteller Gericht op niet-joden “Messiasgeheimnis” Mattheus Weloverwogen compositie: de redevoeringen Gericht op joden Lucas Context de wereldgeschiedenis Nadruk op menslievendheid Johannes Veel theologie Joods Vergelijking kruisiging – paaslam Spreken in dualismen (licht – donker, leven – dood, waarheid – leugen)