Opvoedstijlen en interculturele communicatie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Doe jij ook mee? de samenleving dat ben jij,
Advertisements

Startbijeenkomst Leren Leren in een professionele oefencultuur
Doorn – 23 januari 2013 Jaap van Petegem
Leren(d) samenwerken Frank Stiksma MSc
Interculturele Communicatie
Time management in het onderwijs
“Een reis naar Licht”.
Respectvolle bejegening
Waar staan we voor met ons onderwijs?
Simone Bogaers beleidsmedewerker diversiteit
Communicatief gedrag + / -
Interculturele communicatie
Een lessenserie van drie lessen
Inleiding Komende periode gaan we het hebben over kinderen die ziek-zijn: Verzorging, Het herkennen van de symptomen/de klachten Wat kun/moet je doen.
11.3: Nederland is vol.. Met autowegen HC Tips voor de toets.
Geschiedenis havo 4 - een introductie
Samenvatting: hoofdstuk 1
MENSELIJKE ONTWIKKELING OUDER-KIND RELATIE 0 – 3 JAAR
Het leven geeft te denken
Open de wereld themadag FODOK en JC
Interculturele communicatie
Ethiek.
Wiki Interculturele communicatie
MBO PERSPECTIEF 1 Diverse afdelingen met diverse specialisaties/ technische takken MBO ers laten leren vanuit concrete ervaringen Nieuwsgierigheid van.
Volksuniversiteit Zwolle
Aanvaarding en tolerantie
Weerstand kan je opvatten als feedback
Techniekanalyse Wat kun je verwachten na 4 keer op het ijs te hebben gestaan. Persoonlijk had ik al 7 jaar niet meer op de schaats gestaan. Maar na een.
Wat is geschiedenis en wat heb je eraan?
Oriëntatie op het beroep
Opvoedstijlen en interculturele communicatie
Opvoedstijlen en interculturele communicatie
Module ‘Ouderbetrokkenheid’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 1 Pascal van Schajik
Module ‘Kijken naar Kinderen’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 6 Pascal van Schajik.
Module ‘Kijken naar Kinderen’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 2 Pascal van Schajik.
Oic 3.
Oic even weken..
Week 7 Jacqueline Koopmans Docentenkamer PH 01.12
Opvoedstijlen en interculturele communicatie les 4
Week 2.  Theoretische inleiding vaardigheden  Bespreken van de verdiepende leervraag  Oefenen met vaardigheden  Laatste uur: zelfstandig oefenen.
Opvoedstijlen en interculturele communicatie
Deel B, les 2 Agenda  Aan- en afwezigen  Actualiteit  Sociaal kapitaal  Pedagogische civil society  Huiswerk en de wijk in.
Oic week 3. huiswerk verleden keer 1)Bekijk de documentaire ‘de kleine is alle voor mij’ 015/KN_
Plancyclus les 3 Actualiteit Quiz over de stof tot nu toe
Opgroeien in de stad les 3
Interculturele communicatie Proef toets artikel en wat meer.
Stromingen in de psychologie Werkcollege 4 Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije.
Levenslooppsychologie werkcollege 2 Jennifer de Vries-Aydogdu Med.hro.nl/vrije
OUDERBETROKKENHEID Bijeenkomst 9. VANDAAG:  Herhaling lesstof en leerstof van alle bijeenkomsten.  Pak pen en papier en ga in 2-tallen zitten.  Neem.
Plancyclus, les 2 Actualiteit
Organisatie en Beleid Bijeenkomst week 3 Werken in een team
Opdrachten en eindopdracht
Op naar een STER bestuur… Avond 1: De meerwaarde van een Bestuur. Avond 2: Hoe organiseren we een Scouting Vereniging. Avond 3: Vinden, Binden, Boeien.
Van bovenbouwer naar brugpieper … en de rol van ouders in deze fase.
Grammatica zinsdelen H1 t/m H6
Samenwerken Werken in teams. Team In welke teams zit jij? In welke teams zit jij?
Auteur: Anneke de Jong, Marja Legius en Lieven De Maesschalck Datum: 30 maart 2016 Onderzoekend vermogen.
Morele opvoeding en fatsoen. Fatsoen en moraliteit Onderscheid tussen morele normen (grote waarden bv. rechtvaardigheid) en conventionele gedragsregels.
Lesdoel en Begrippen deze les: Universalisme Relativisme Vooroordeel
Assertief zijn Hoofdstuk 25 VP15 Begeleidingskunde Carin Hogenbirk
Het 7-stappenplan Er bestaan verschillende modellen en stappenplannen om morele dilemma’s te analyseren en tot een beslissing te komen. Wij gebruiken “het.
§ 1.1 Identiteit Identiteit is het beeld dat iemand van zichzelf heeft, dat hij uitdraagt en anderen voorhoudt en dat hij als kenmerkend en blijvend beschouwt.
Assertief zijn Hoofdstuk 25 VZ Begeleidingskunde Carin Hogenbirk
Interculturele communicatie
Diversiteit en integratie
Interculturele communicatie
Cultuur en samenleving
Herstellend handelen – hergo introductie
Transcript van de presentatie:

Opvoedstijlen en interculturele communicatie Les 2

Wat is cultuur? Terugblik vorige les Welke handelingen, gewoonten, gebruiken horen bij de Nederlandse cultuur?

Menselijke natuur: eten als je trek hebt Cultuur: aan tafel eten met de televisie uit Persoonlijkheid: altijd handen wassen voor het etern

Hoe wordt cultuur gevormd Symbolen: tulpen, klompen, vlag, kaas Helden: christus, maria, Maxima Rituelen: sinterklaasfeest, kerstfeest, iemand een hand geven Waarden: iemand aankijken als je tegen hem praat, vreemdgaan is niet oke, slank zijn is het ideaal Praktijken

Sinterklaas

Een nationaal niveau, op basis van ons land (of onze landen, in geval van migratie); Een regionaal en/of etnisch en/of religieus en/of taalniveau, omdat de meeste naties bestaan uit meerdere cultuur verschillende regio’s en/of etnische en/of taalgroepen; Een sekseniveau, naar gelang wij als meisje of als jongen geboren zijn; http://www.youtube.com/watch?v=8w_3o9dG-3A Een generatieniveau, dat grootouders scheidt van ouders en die weer van hun Kinderen http://www.youtube.com/watch?v=EvwLdgpBtA0 Een sociale-klasseniveau, dat samenhangt met genoten onderwijs en met iemands functie of beroep http://www.youtube.com/watch?v=ziUn2wcYUHs Voor mensen met een baan: een organisatie-, onderneming- of afdelingsniveau, afhankelijk van de manier waarop werknemers worden gesocialiseerd. Cultuur Niveau’s

De basiswaarden van Hall interculturele problemen ontstaan wanneer we betekenis toekennen aan andermans gedrag op basis van ons eigen culturele denk- en handelpatroon. Context Tijd Ruimte snelheid van boodschappen snelheid van informatiestroom en keten van handelingen op basis van deze waarden kunnen culturen onderscheiden worden

Hoog: zuid europa, midden-oosten, azie, afrika, latijns amerika Laag: noord west europa, noord-amerika, ocenanie.

Snelheid van boodschappen Hoe lang duurt het voordat je iemand persoonlijke informatie geeft Informeel gedrag -----------------------------------------formeel gedrag

Snelheid van informatiestroom Laag: informatie blijft binnen afdelingen -> voor het delen van info worden er bijv. teammiddagen georganiseerd, zelf je best doen om op de hoogte blijven. Hoog: informatie wordt op een natuurlijk manier gedeeld in grote netwerken. Iedereen vertelt alles tegen elkaar, ook bedrijven onderling. Laag: nederland, amerika hoog; china, marokko, turkije

Persoonlijke ruimte Afstand tussen mensen, groot of klein Hele armlengte in amerika en canada, bijna aanraken in indonesie..

Maken opdracht 2.7.1

Interculturele communicatie Bewustwording van de basiswaarden van onze eigen cultuur, herkennen van basiswaarden van andere culturen. Met een cultureel sensitieve houding kun je je met respect in de ander verplaatsen, niet alleen in gedachten maar ook daadwerkelijk in gedrag

Interculturele sensiviteit interculturele sensitiviteit als een dynamisch proces dat verloopt van: Ontkenning -> weerstand-> minimaliseren-> aanvaarding -> aanpassing ->wederzijdse integratie. De eerste drie fasen noemen we etnocentrisch. betekent dat je jouw eigen cultuur beschouwt als middelpunt van de werkelijkheid. Je kijkt als het ware naar de wereld door je eigen culturele bril. De laatste drie zijn etnorelatief -> dat je jouw eigen cultuur binnen de context van andere culturen kunt plaatsen (het kan wel als….) Ontkenning; niet bewust / weerstand; andere culturen zijn bedreigend, eng, minderwaardig/ minamlisering; oppervlakkige verschillen, eigen normen en waarden zijn universeel i.p.v eigen culturele programmering / aanvaarding; culturele verschillen zijn bron van nieuwe ideeen en oplossingen/ aanpassing; mentaal verplaatsen in normen en waarden systeem van andere cultuur /wederzijdse integratie; gebruik maken van meerdere referentiekaders.

Cultuur sensitieve houding: open staan voor gevoelens en behoeften van anderen. De ander waarderen, reflecteren op eigen gedrag en dat van anderen. Erop gericht zijn anderen in hun waarde laten. Je toont begrip en respect voor afwijkende visies, omgangsvormen, principes en gewoonten, ook wanneer er sprake is van weerstand.

Huiswerk week 1.6 Bekijk de documentaire ‘de kleine is alle voor mij’ http://www.npo.nl/2doc-die-kleine-is-alles-voor-mij/14-09-015/KN_1674018 beantwoord de volgende vragen met behulp van hoofdstuk 2 uit pedagogisch kader. De dochter van Lislene vertoont op het KDV ongewenst gedrag, zou dit komen door de opvoedstijl of heeft dat andere oorzaken? Ligt je antwoord toe. Hoe zou jij hiermee omgaan als PEM-er? Leg uit. Komt de manier van opvoeden van Lislene overeen met je eigen opvoedstijl? Beschrijf de overeenkomsten en verschillen (ook bij een zelfde opvoedstijl zijn er nuance verschillen te herkennen). En beschrijf één concreet voorbeeld waarin je zelf anders zou handelen en waarom. In hoofdstuk 2 samen verschillend staan een aantal tips over hoe om te gaan met echtscheidingssituaties. Welke tips zou jij als PEM-er toepassen en welke niet? Licht je antwoord toe.

Vul de test in: http://www.cultuurthermometer.nl/