 - Inleiding  - Monotheisme  - Twee Naturen  - Als Rechter  - Als Verlosser  - Als Mens, Leraar en Vriend  - Als Idool.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
MARANATHA… Kom Heer Jezus, Kom!
Advertisements

Introductie op de Islam
De beroemdste persoon die er is …
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
De gevolgen van de zonde
Christengemeenschap De Goede Herder
Het profiel van een christen
De pittige smaak van de uitverkiezing
Johannes 3:16 Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar.
Hoe kun je Geloven? 1.
De christelijke boodschap
Bijbelcursus Maarssen 10 Januarie 2009 Harm-Paul Kranenborg.
Het verschil tussen Christendom & Islam
Godsdienst 1 1.
De opkomst van het christendom
God en ons.
De ontwikkeling van Het Christendom..
Woorden uit de woestijn
Woorden uit de woestijn
Verhalen over God, mens en de wereld Deel 2. Verhalen over God, mens en de wereld Nieuwe Testament  vervolg op het oude testament Zijn niet los van elkaar.
Welkom in deze kerkdienst
Godsdienst 1.
Godsdienst.
Beloofd is beloofd.
Het Christendom.
‘voor de kinderen’.
Christus centraal! “Ik had besloten u geen andere kennis te brengen dan die over Jezus Christus – de gekruisigde” Paulus in 1 Korintiërs 2 vers 2.
De wijsheid van God in Jezus. gelijkenis van de pachters.
Wat geloven de wereldgodsdiensten?
Hoe balanceert u op Gods weegschaal? U zou verbaasd kunnen staan!
In de leerschool van het gebed
Doopdienst 10 november 2013 Koen Minderhoud
Evolutie of Schepping Bijbel
‘De weg, de waarheid en het leven’?
Gewoon de Bijbel? 19 oktober 2014 Urk.
Wat moeten wij doen om Gods licht en liefde
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
Priscilla, Manoek, Monique & Merel
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
Geloof.
Christendom. STICHTING: Het Christendom begon ongeveer jaar geleden in wat nu Israël is. STICHTER: Jezus van Nazareth. BELANGRIJKE GESCHRIFTEN: De.
Opkomst van het christendom
DE KLASSIEKE OUDHEID De ontwikkeling van het jodendom en christendom als de eerste monotheïstische godsdiensten.
Welkom in de samenkomst
Wat moeten wij doen om Gods licht en liefde
 ‘En zoals Mozes de slang in de woestijn verhoogd heeft, zo moet de Zoon des mensen verhoogd worden, opdat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat,
Welke religies zijn er in dit gebied ontstaan?
Gemeente zijn we samen Viering samen-gaan Elim en Zout & Licht Hilversum – 13 sept
‘Gristenen’ Ben jij christen of ben je christelijk?
Wie was Jezus? Wat was zijn achtergrond? Wat is er met zijn boodschap gedaan?
Hebreeen 10: 22 laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en.
Kerst 2015 Jesaja 9 vers 5 Een kind is ons geboren, een zoon is ons gegeven: de heerschappij rust op zijn schouders. Deze namen zal hij dragen: Wonderbare.
5 november 2015 Bodegraven. terugblik...  Johannes 3: het nachtelijke gesprek tussen Nicodemus, "de leraar van Israël" en Jezus  onderwerp: wedergeboorte.
* Christus, het beeld en woord van God
Het nieuwe verbond Koen Minderhoud 22 mei Ps 25:14 (Herziene Statenvertaling) 14 Vertrouwelijk gaat de HEERE om met wie Hem vrezen, Zijn verbond.
Biddende vaders een lezing voor vaders, moeders mogen meeluisteren!
Brief aan de Galaten -21- geloof – zegen- belofte-verbond.
Hoofdstuk 4 De Romeinen.
Christelijke vrijheid
Wie uit God geboren is zondigt niet, want Gods zaad
Isa Zonder toedoen van een man uit Maria geboren Sprak vanuit de wieg Deed grote wonderen Deed geen zonde Boodschapper van God Niet de zoon van God.
Wij geloven in de Here God, onze Vader, Die alles gemaakt heeft:
Les 6 voor 11 november 2017 ADAM EN JEZUS.
De Islam Circa 610 n. C..
Hoofd in de wolken; voeten in de klei
Hoe kom je in het Koninkrijk van God?
De Islam Circa 610 n. C..
Het Christendom Circa het jaar 0.
VOLmaakt + VOLkomen toegerust
Transcript van de presentatie:

 - Inleiding  - Monotheisme  - Twee Naturen  - Als Rechter  - Als Verlosser  - Als Mens, Leraar en Vriend  - Als Idool

 Jezus Christus is de stichter van het Christendom. Het was niet zijn bedoeling een nieuwe godsdienst te stichten maar toch gebeurde dit.  Net als over bijvoorbeeld Mozes, Boeddha en Mohammed weten we over Jezus niet zo veel met zekerheid.  Het gevolg is dat de beelden van Jezus meer iets zeggen over jezelf en je eigen tijd, dan over Jezus zelf. Er ligt een levensbeschouwing in opgesloten en daardoor zie je de beelden die Jezus weergeven ook regelmatig veranderen.

 Monotheïsme houdt in dat je slechts één god vereert: Christendom, Jodendom, Islam.  Jezus is voor: - Jodendom een joodse rabbi of leermeester - Islamieten een profeet of afgezant van Allah - Christenen de zoon van God, die niet zozeer de boodschap van God brengt, als wel is.  De christelijke opvatting wijkt hier essentieel af van de joodse en islamitische.

 Jezus was zowel menselijk als goddelijk.  De Joden erkennen Jezus niet als Messias, omdat deze volgens hen nog moet komen.  Voor de Islamieten is Allah de absolute eenheid, dus is niet op te delen.  Voor de Christenen bestaat er nog een derde natuur: De Heilige geest.  De Heilige Geest zorgt voor geestelijke steun en verlichting. Dit zie je vaak terug in het Kruis. De Vader, de Zoon en de Heilige Geest.

 Jezus zetelt aan de rechterhand van zijn Vader.  Hij oordeelt naar hun verdiensten over hemel, vagevuur en hel.  Vagevuur is een tussenstadium, wiens misstappen te erg zijn voor de hemel maar niet erg genoeg voor de hel.  Dit beeld van Jezus bevestigt het gevoel van rechtvaardigheid.

 Jezus wordt ook voorgesteld als lijdend voor de zonden van de mensen, en als overwinnaar van de zonden door zijn lijden.  Zijn dood is zijn overwinning. Hij verlost de mensen van hun zonden.  Door in hem te geloven krijg je eeuwig leven.  Het krachtige symbool hiervan is Jezus aan het kruis.  Dit leidt bij andere godsdiensten tot veel onbegrip, om een God vol agressie en pijn uit te beelden.

 Zijn menselijke natuur wordt al meer benadrukt wanneer hij vooral wordt voorgesteld als “boodschapper van God”, als leraar of profeet.  Zijn wijsheid plaatst hem nog wel boven gewone mensen.  Hij wordt voorgesteld als vriend van de zwakken, onderdrukten, de zieken en de uitgestotenen.  Jezus wordt ook gezien als een feminist. Hij komt op voor de bevrijding van vrouwen.

 Hij wordt als een idool, zoals een pop- of filmheld gezien.  Zijn goddelijkheid werd die van een vergoddelijkte ster, “Jesus Christ, Superstar”  Het bijzondere en exclusive karakter van Jezus als “gezalfde”, “Messias”, of “verlosser”van de mensheid, gaat hierbij verloren.  De Bijbel is nog altijd het meest verkochte boek ter wereld.

 “Johannes: 3 vers 16” …Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat hij zijn enig geboren Zoon gegeven heeft, opdat ieder die in Hem gelooft, niet verderven maar eeuwig leven heeft…