De stad als pedagoog Interactief beleid Dhr. drs. J.M. Bekker September 2009.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Alert4you Wethouders voor Kindcentra 3 februari 2012.
Advertisements

Centrale werkwinkel D:
Functioneel Ontwerp Transitie Jeugdzorg Zuid-Holland Zuid Zorg voor Jeugdigen
De historie & de toekomst
C entrum J eugd en G ezin Tynaarlo Opvoeden en opgroeien daar praat je over!
passend onderwijs en zorg voor de jeugd
Kinder- en jeugdpsychotherapie en jeugd-ggz na de transitie © 2013 Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychotherapie –
Signs of Safety veiligheid van het kind centraal
27 maart 2008 Durft u in te zetten op onze jeugd?.
Pedagogische Ruggengraat van het CJG
Actief Burgerschap. Problematiek Armoede Eenzaamheid Criminaliteit 79 nationaliteiten.
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
De eerste bevindingen in de Regio’s Raak Jo Hermanns.
Opvoedingsproblemen Opvoedingsonzekerheid Opvoedingsspanning
Grenzen aan evidence-based werken in de lokale public health praktijk
De Lokale Educatieve Agenda en de Centra voor Jeugd en Gezin.
Gemeente en onderwijs een sterk koppel Afstemming ZAT, passend onderwijs en CJG in LEA Datum 12 januari 2010 NJi Onderwijs.
Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Historie Operatie Jong: Kind centraal en geen kind tussen het wal en het schip Gideonsgemeenten: Opvoed-
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter-Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut Najat Toub Arssi, CJG Eindhoven.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
Ervaring opdoen met versterken van informele netwerken bij opgroeien en opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut Regiobijeenkomst professionele.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut.
‘Ouders als behandelaars’
STOP4-7 programma Samen sterker Terug Op Pad.
Naam overlegorgaan Preventief Jeugdbeleid: Samen ontwikkelen en uitvoeren Workshop Kennis voor de Stad 6 november 2009.
Bereik en kwaliteit van ondersteuning voor alle kinderen en gezinnen VNG Congres Een wereld te winnen Rotterdam, Drie jaar Academische Werkplaatsen.
 Algemene informatie * Artikel * Auteurs  Inhoud artikel * Inhoudsopgave * Korte schets.
24 september 2014 Vinden en binden Behoefteschatting bijzondere jongerenhuisvesting Rotterdam, Alex Hekelaar Onderzoeker Sociaal-Wetenschappelijke.
Het Werkplekleren van de Opleidingen Pedagogiek
Uitvoeringskader toegang en toeleiding Jeugdhulp
DIGITALE COLLAGE ESTHER
Bekendheid met ‘Veiligheidshuis’?
Wat is een IKC? Samenhangende voorziening met onderwijs, opvang en zorg voor kinderen en heeft de volgende kenmerken: Eén visie Het kind van 0-12 jaar.
VAN OPVANG NAAR ONTWIKKELING
Perspresentatie Gemeenteraadsverkiezingen 14 oktober 2012.
Jeugdbescherming in 2015 Samenwerken aan de veiligheid van kinderen.
Sturen op Zelfsturing Living Lab WMO-werkplaats 26 januari 2015
Centrum voor Jeugd en Gezin
Prof.dr. Micha de Winter Universiteit Utrecht
1G1P voor de JGT’s ZUID-HOLLAND NOORD November 2014.
“Deurbroez´n” Decentraliseren vanuit gemeentelijk perspectief´
WMO, Een deugd voor de jeugd?? Mini-conferentie voor Alumni Sociale Studies Donderdag 24 mei 2007.
Decentralisatie van de jeugdzorg  decentralisatie jeugdzorg  Per 1 januari 2015 gaan in één keer alle taken en  verantwoordelijkheden naar de gemeenten.
P EDAGOGISCH JONGERENWERK Een reële optie voor jeugdpreventie in kwetsbare wijken Jaap Noorda
OPVOEDING EN DIVERSITEIT Burggraaf hfdst 1 Opvoeding gaat niet altijd vanzelf Factoren in de samenleving, die de opvoeding beinvloeden: Bewuste keuze voor.
Denken in het wraparound care model Jo Hermanns Universiteit van Amsterdam Kohnstamm leerstoel UvA Hogeschool Utrecht H&S Consult 1.
Transitie jeugdzorg Raadsinformatie gemeente Landerd VV 12 juni 2012.
(mee)Bewegen in de jeugdzorg. Kaders 1.Landelijke visies op opvoeding en jeugdzorg 2.Transitie jeugdzorg 3.Gedeelde missie en visie in Overijssel 4.Organisaties.
Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling Veilig Thuis in Weststellingwerf Commissie Sociaal Domein 9 december 2014.
Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Wraparound care in de Utrechtse praktijk Marlies Kennis (Gemeente Utrecht) Projgrammamanager jeugd en zorg gemeente.
Samenwerken en niet concurreren binnen SPIL Eindhoven
H & S Consult Effectieve opgroei- en opvoedhulp Op weg naar een nieuw stelsel Jo Hermanns UvA HU H&S Consult.
Transformatie/transitie jeugdzorg Zeeland Cora Schout 16 april 2013.
Programma Sociaal Domein De Nieuwe Regio Gemeenteraden 11 februari.
Het Centrum voor Jeugd en Gezin en het Veiligheidshuis Inleiding door Aad Kouwenhoven.
Slimmer organiseren Evalien Verschuren, Bonnie Visser Haike Jacobs, Ellen Loykens CJG Beijum, Molendrift.
Voor behandeling van jongeren, en hun ouders, met ernstige & complexe gedragsproblemen.
Buurtteams Jeugd en JGZ drs. Geert van der Velde/ Qraad Adviseur Strategisch beleid en Zorgvernieuwing.
Gemeente bepaalt wie zorg krijgt \ 6. Toelaten nieuwe aanbieders op de markt of afspraken maken bestaande partijen Ingrediënten sturingskader jeugdzorg.
Samenwerking: structuur, inhoud en proces Een goed begin is het halve werk! 1.
Nederlanders en de decentralisaties in het sociale domein
Verwerving Jeugdhulp 2018 e.v. Marktconsultatie 19 april 2017
Dynamiek van de stad Jeugdrecht.
Workshop inspraak gemeentelijk jeugdbeleid
Progressief universalisme
Verwevenheid school- en gezinsproblematiek bij thuiszitters
Tel mee met Taal: Meer samenwerken voor minder laaggeletterdheid
STOP4-7 programma Samen sterker Terug Op Pad.
Transcript van de presentatie:

De stad als pedagoog Interactief beleid Dhr. drs. J.M. Bekker September 2009

Neemt Nederland zijn ‘maatschappelijke medeverantwoordelijkheid’ voor de opvoeding van kinderen serieus? Welk interactief beleid past hierbij ?

Welke programma’s liggen ten grondslag aan interactief jeugdbeleid? Landelijk: A “publicatie positief jeugdbeleid” Nederlands Jeugdinstituut -factsheet VNG lokaal jeugdbeleid. - ‘ alle kansen voor alle kinderen” ministerie OC&W. - “onze jeugd van tegenwoordig” Minister van jeugd & gezin C “ieder kind wint in Rotterdam” Actieprogramma risicojeugd

Voorbeeld van aanpak van lokaal interactief beleid 1.Documentenstudie 2.(Groeps)gesprekken met sleutelfiguren / actoren intern en extern. 3.Ondervraging eindgebruikers w.o. jongeren, ouders, professionals

accent op De beleidssituatie. De pedagogische visie achter het jeugdbeleid. ( gaat altijd over de inhoud! )

Enkele feiten jeugdbeleid ,- euro 1 kind in jeugdzorg ,- euro 1 kind in jeugdzorg kinderen 24 uurs opvang jeugdzorg ( wachtlijst 4893 kinderen) kinderen 24 uurs opvang jeugdzorg ( wachtlijst 4893 kinderen) kinderen speciale zorg kinderen speciale zorg jeugdigen politie ( toename 16%) jeugdigen politie ( toename 16%) aanmeldingen kindermishandeling aanmeldingen kindermishandeling 65 cenra jeugd& gezin ( 441 gemeenten) 65 cenra jeugd& gezin ( 441 gemeenten) Maar ook!!!: 92% jongeren is gelukkig (cijfer 8) Maar ook!!!: 92% jongeren is gelukkig (cijfer 8) Bron CBS 2006

De Nederlandse jeugd is de gelukkigste jeugd van de wereld. ( bron Eurostat 2007 ) Toch: Het gaat niet goed met delen van de jeugd: ze doen niet (goed) mee Het ‘terugwinnen’ van deze jeugd heeft hoge prioriteit Deze aanpak is niet vrijblijvend Welk pedagogische visie zit hier achter?

Pedagogisch beleid als grondslag voor positief jeugdbeleid Participatie Assimilatie Emancipatie

In ieder beleidsprogramma voor pedagogisch beleid geldt: Betrek de individuele ouder / kind persoonlijk. één persoon coördineert het aanbod Binnen de leefcontext ligt de oplossing ( participatie vorm )

Afstemming en coördinatie vindt nu al plaats in het jeugdbeleid: Jeugd & gezin-centra Jongerenloket (jeugdwerkloosheid) (Deel)gemeentelijke organisatie Sluitende aanpak

1.maak gebruik van gestandaardiseerde interactieve methodieken ( participatieladder ). 1.Zorg voor evenwicht tussen de omvang van het probleem en de inzet 2.Sluit aan op de risico- en protectieve factoren in de leefsituatie 3.Werk ‘vraaggestuurd’. 4.Richt op het herstel van zelfregulatie 5.Werk samen in de eigen leefwereld 6.Richt de interventie richten op concrete doelen. Welke interventie visie zit achter interactief beleid? Aanbevelingen bij interactief beleid

In de uitvoering van interactief beleid: Contacten niet vrijblijvend !! Eisen stellen aan de eigen inbreng Er is bemoeizorg Er is (zonodig) drang en dwang

Tegen dwang, drang, sancties is vanuit pedagogische perspectief geen enkel bezwaar Dat hoort bij het opvoeden Maar dan moet je daarna ook een uitweg bieden

Is er in het huidige pedagogisch beleidsprogramma een evenwicht tussen steun geven en grenzen stellen ? Waardering van de ‘drang en dwang’ component bij 70 tot 80% van de werkers in het veld Waardering bij een kleine meerderheid van de ouders. Waardering bij bijna alle ‘begrensde’ jongeren

Risico’s in de toekomst voor het positief jeugdbeleid: ‘Grenzen stellen’ als ‘pars pro toto’ van het beleid presenteren Selectieve toepassing van drang en dwang Participatiedoel uit het oog verliezen

Versterken van gemeentelijk pedagogisch beleid als het positief jeugdbeleid richt zich op: -Ieder kind heeft talenten en alle ( mede ) opvoeders hebben een aandeel in de ontwikkeling er van; -Investering in ontwikkeling van alle kinderen in de stad.

Een klein deel van problematische kinderen en jongeren moet je omwille van hun eigen veiligheid soms even uit huis of van de straat halen. Verwacht daarvan niet dat het hun leven op een ander spoor zet. Wanneer lukt dat wel?

Blijf gebruik maken van de kracht van de stad en niet van de kracht van ‘het leger’ Dat kan op heel veel ‘evidence based’ manieren die effectiever en goedkoper zijn dan 24-uurs opvang Wat is er bijvoorbeeld mis met het goede oude pleeggezin?

Conclusie: Veel gemeenten hebben een eigentijds positief jeugdbeleid waarbij ‘meedoen’ terecht voorop staat De aanpak komt op hoofdlijnen overeen met nieuwe inzichten in de effectiviteit van interventies De rechten van kinderen worden in het oog gehouden

Of de theorie van interactief beleid ook in praktijk gebracht wordt.. Of het goed georganiseerd is… Of het werkt…. Of het genoeg is…..