Oic 3.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Rekenproblemen en Dyscalculie
Advertisements

Massamedia en cultuur Normen Specifieke regels in groep / samenleving
“Een reis naar Licht”.
Levensbeschouwing Welkom
Extra ondersteuning voor leesvaardigheid
Psychiatrie Ontwikkelingspathologie van Mentale Functies 22 juni 2013 Imelda - 10x10.
Waar staan we voor met ons onderwijs?
Initiatief Bijstellen Analyse Evaluatie Probleemstelling Netwerken
Haptonomie.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
© De Coninck Sofie en © Onze maatschappij is multicultureel.
Omgaan met geschiedenis
Workshop Relationele en seksuele vorming
Organisatiecultuur en veiligheidsgedrag Frank Guldenmund, Sectie Veiligheidskunde, TU Delft.
Bowling in stilte: naar een versterking van de positie van doven
Oefening 3, powerpoint, 1BaMV
Ontspan je even, het is nog vroeg…
Het Potlood.
Hoofdstuk 17 De organisatiecultuur bepalen en veranderen
Gedrag in organisaties, 10e editie
Identiteit VBG Enkhuizen
Van harte welkom bij de workshop veilig een brug bouwen terwijl je er op loopt! Zzocon Zorg voor rendement Zzocon Zorg voor rendement.
MENSELIJKE ONTWIKKELING OUDER-KIND RELATIE 0 – 3 JAAR
inzicht op de invloed van veranderingen op het gedrag van medewerkers
Werelden overbruggen. Kinderen en scheiding.
Het leven geeft te denken
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Sociale kaders: Hoofdstuk 14 Sociale structuur
Hoofdstuk 9: Tussenmenselijke relaties
AMV Sociaal maatschappelijke dimensie
25 jaar LSR ‘Tussen loslaten en verbinden’ Amersfoort, 1 november 2013 Ineke Koedam.
Studiedag peiling eindtermen Wereldoriëntatie, Brussel, 23 mei 2012 Kaat Wils, Lerarenopleiding Geschiedenis, KU Leuven.
Aardrijkskunde voor de 2e fase VWO 5 en VWO 6. Samenvatting
Volksuniversiteit Zwolle
Vorlesung/Übung Interculturele communicatie
Met de handen in het haar? Twee projecten voor de prijs van één! - cursus: kleine kinderen helpen groot worden. - Inforeeks: hoe ga je als ouder om met.
Opvoeden.
De domeinen & Niveau bij ABB.
Oic even weken..
Kijken naar Kinderen Week 4
Week 2 : Ontwikkelingspsychologie, Liesbeth van Beemen:
Opvoedstijlen en interculturele communicatie les 4
Opvoedstijlen en interculturele communicatie
Oic week 3. huiswerk verleden keer 1)Bekijk de documentaire ‘de kleine is alle voor mij’ 015/KN_
Opgroeien in de stad les 3
Mirjam van Puijfelik Ethiek Ethische aspecten en professioneel handelen door de maatschappelijk werker.
Kijken naar Kinderen Week 5
Opvoeding en ontwikkeling van het jonge kind
Eldering hfdst. 3.3 Het cultureel ecologisch raamwerk
Beroepshouding en beroepscode
Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.
Hoofdstuk 3 VP15 Begeleidingskunde Carin Hogenbirk September 2015.
De zorgzame leraar Schijndel 1 oktober Doel van deze workshop Onderzoek..... Wat maakt een leraar zorgzaam?
‘Door een geheimenis omsloten’ 1e avond, 24 januari 2013 Bijzondere verschijnselen: puur natuur, geschenk van God.
Psychopathologie v0or 1e jaars BBL 2017
H2 Een leven lang leren.
Waarom gedraag ik mij zoals ik doe??
§ 1.1 Identiteit Identiteit is het beeld dat iemand van zichzelf heeft, dat hij uitdraagt en anderen voorhoudt en dat hij als kenmerkend en blijvend beschouwt.
Politieke socialisatie Politieke institutie Sociale institutie
Hoofstuk 16 Interculturele communicatie
Psychopathologie v0or 1e jaars BBL 2017
Gezondheid en gezond gedrag
Behoefte herkenning bij mensen met ernstige meervoudige beperkingen.
Op de derde dag opgestaan uit de dood
Aangeboren of aangeleerd?
Cultuur en samenleving
Methodisch handelen Week 6 les 5. Methodisch handelen Week 6 les 5.
Havo lesboek deel 1 ~ Hoofdstuk 1
Waarom gedraag ik mij zoals ik doe??
Waarom gedraag ik mij zoals ik doe??
Transcript van de presentatie:

Oic 3

Wat is cultuur?

Cultuur is een samenstel van waarden, normen en opvattingen binnen een bepaalde groep/samenleving waarmee ze zich onderscheiden van andere groepen/samenlevingen

Cultuur als mentale programmering In de meest westerse talen betekent ‘cultuur’ in de eerste plaats ‘beschaving’, en dan speciaal de vruchten van die beschaving, zoals onderwijs, kunst en literatuur. In de sociale antropologie is ‘cultuur’ een trefwoord voor alle patronen van denken, voelen en handelen waarvan in het voorgaande sprake was. ‘Cultuur’ omvat niet alleen activiteiten die geacht worden geestelijke verfijning te bevorderen, maar ook gewone alledaagse zaken zoals groeten, eten, al dan niet tonen van je gevoelens, het bewaren van een zekere fysieke afstand tot anderen, het bedrijven van de liefde of het verzorgen van het lichaam. Cultuur bestaat uit de ongeschreven regels van het sociale spel. Het is de collectieve mentale programmering die de leden van een groep of categorie mensen onderscheid van de van andere.

Menselijke natuur is wat alle menselijke wezen met elkaar gemeen hebben, wat we erven via onze genen. Persoonlijkheid van een individu is zijn of haar eigen stuk mentale programmering. Deze wordt gedeeltelijk aangeboren binnen de unieke reeks genen van het individu en is gedeeltelijk aangeleerd. ‘Aangeleerd’ betekent: gevormd door zowel de invloed van collectieve programmering (cultuur) als door unieke persoonlijke ervaringen.

Symbolen, helden, rituelen en waarden Symbolen zijn woorden, gebaren,afbeeldingen of voorwerpen met een betekenis die alleen begrepen wordt door de leven van de cultuur. Helden zijn personen, dood of levend,echt of fictief, met eigenschappen die in een cultuur hoog in aanzien staan en die daarom fungeren als gedragsmodellen. Rituelen zijn collectieve activiteiten die technisch gesproken overbodig zijn om het gewenste doel te bereiken , maar die binnen een cultuur als sociaal essentieel worden beschouwd.

Waarden; een waarde is een collectieve neiging om een bepaalde gang van zaken te verkiezen boven een andere. Waarden worden ons vroeg aangeleerd. Niveaus van cultuur * Een nationaal niveau, op basis van ons land (of onze landen, in geval van migratie); * Een regionaal en/of etnisch en/of religieus en/of taalniveau, omdat de meeste naties bestaan uit meerdere cultuur verschillende regio’s en/of etnische en/of taalgroepen; * Een sekseniveau, naar gelang wij als meisje of als jongen geboren zijn; http://www.youtube.com/watch?v=8w_3o9dG-3A * Een generatieniveau, dat grootouders scheidt van ouders en die weer van hun kinderen. http://www.youtube.com/watch?v=EvwLdgpBtA0 * Een sociale-klasseniveau, dat samenhangt met genoten onderwijs en met iemands functie of beroep; http://www.youtube.com/watch?v=ziUn2wcYUHs * Voor mensen met een baan: een organisatie-, onderneming- of afdelingsniveau, afhankelijk van de manier waarop werknemers worden gesocialiseerd.

Sinterklaas

cultuurshock

De eerste fase is vaak kort en wordt gekenmerkt door euforie De eerste fase is vaak kort en wordt gekenmerkt door euforie. Men is opgewonden (nieuwsgierig) over het’andere’. Daarna komt de fase van de cultuurschok: een toestand van onbehagen die optreedt als een individu in een onbekende omgeving moet functioneren. Men wordt geconfronteerd met andere normen en waarden. In mentaal opzicht wordt men weer als een kind dat de meest eenvoudige dingen opnieuw moet leren. Dit leidt vaak tot gevoelens van angst, machteloosheid en vijandigheid ten opzichte van de nieuwe omgeving. Etnocentrisme: de bezoeker beoordelen vanuit de normen van de eigen cultuur

In de derde fase klimt men weer uit het dal omhoog In de derde fase klimt men weer uit het dal omhoog. Dit begint als men weer goed kan functioneren en deel uit gaat maken van een nieuw sociaal netwerk. Dit wordt door De Cieri, Dowling & Taylor (1991) ook wel het keerpunt genoemd. Polycentrisme: de erkenning dat andere mensen naar andere maatstaven beoordeeld moeten worden. De laatste fase is het mentale evenwicht dat op een gegeven moment wordt bereikt. Hier kan xenofilie optreden dwz dat alles in de cultuur van de ander beter is

Huiswerkopdracht verleden keer Observeren en herkennen opvoedstijlen. Beschrijf het volgende; Observeer 2 collega’s en 2 ouders. Welke opvoedstijl herken je? Welke stijl wordt er gehanteerd binnen je organisatie? Komt die overeen met je eigenstijl? Beschrijf de overeenkomsten en verschillen (ook bij een zelfde opvoedstijl zijn er nuance verschillen te herkennen). En beschrijf één concreet voorbeeld waarin je zelf anders zou handelen en waarom. Vul de test in: http://www.cultuurthermometer.nl/

opdracht ‘Eigen cultuur’ Beschrijf het volgende; Maak een beschrijving van je eigen cultuur. Noem de belangrijke symbolen, helden, rituelen en de waarden van jou cultuur. Beschrijf op deze wijze nog 2 andere culturen waar je mee in aanraking komt.