ONDERSTEUNINGSPLANRAAD (OPR). Wat is een OPR? “Het formele medezeggenschapsorgaan van een samenwerkingsverband passend onderwijs, waarin ouders en personeel.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Passend onderwijs.
Advertisements

PPO Delflanden Op weg naar 1 augustus 2014.
Leek, zaterdag 30 november Zorgplicht  Schoolbestuur  Leerlingen die staan ingeschreven  Leerlingen die worden aangemeld  Geen leerling tussen.
Medezeggenschap op scholen Regelgeving in vogelvlucht September 2010 Kees Deijns.
De rol van de medezeggenschap CNV Onderwijs Academie
De vormgeving van medezeggenschap binnen passend onderwijs Bijeenkomst SWV d.d. 30 oktober 2012 Janine Eshuis VOS/ABB.
Nu: weer samen naar school
Welkom Presentatie Passend Onderwijs voor ouders 11 februari 2014
Passend Onderwijs presentatie voor MR februari 2014
BESTUURLIJKE INRICHTING EN MODELLEN Voorpublicatie Instrumentarium passend onderwijs November 2011.
passend onderwijs en zorgplicht
De ondersteuningsbehoefte van de leraar
Passend onderwijs 22 maart 2012 zorgcoördinatoren
Samenwerkingsverband VO 23-02
Passend Onderwijs Noord-Limburg November 2013
Swv V(S)O Eemland Voorlichting medezeggenschapsraden
Werkconferentie 4 april 2013
Medezeggenschap Samenwerkingsverband passend onderwijs
Passend Onderwijs en Unicoz Presentatie gmr / mr 13 juni 2013.
Zorgtoewijzing van hulpvraag tot nazorg
WERKAGENDA BESTUURLIJKE EN FINANCIELE ASPECTEN Voorpublicatie Instrumentarium passend onderwijs November 2011.
Juridische aspecten swv passend onderwijs december 2012.
MODEL ONDERSTEUNINGSPLAN Voorpublicatie Instrumentarium passend onderwijs April 2012 Auteurs: Ron Benjamins, Dick Rasenberg.
W.M.S. Wet Medezeggenschap op Scholen.
Van kwartiermaker naar directeur
SCHOOLONDERSTEUNINGS PROFIEL Maastricht 5 oktober 2012 Ron Benjamins.
Medezeggenschap Het bestuur en het Directieteam nemen beleidsbesluiten Ouders, leerlingen en personeelsleden denken mee en beslissen soms mee Dit is geregeld.
Collectieve belangenbehartiging in het Samenwerkingsverband (SWV) Een model voor medezeggenschap en communicatie met de achterban Utrecht,
SCHOOLONDERSTEUNINGS PROFIEL Voorpublicatie Instrumentarium passend onderwijs November 2011.
De ondersteuningsbehoefte van de leraar, de leerling en de ouders
SWV 2802 Bijeenkomst 26 november Johan Frisoschool Lansingerland.
Medezeggenschap binnen Samenwerkingsverband passend onderwijs Delft, 25 maart 2013 Jeroen Peters.
SWV passend onderwijs i.o. Informatieavond mr 5 juni 2012.
Passend Onderwijs Directie en IB-ers 10 en 31 oktober 2013.
De Medezeggenschapsraad
Ondersteuningstoewijzing Studieochtend SWV PO RiBA 24 januari
De zin van een SOP 14 oktober 2014 Dick Rasenberg.
Bijeenkomst voor (G)MR passend onderwijs
Zorgplicht in passend onderwijs
23 september 2014.
Diepteanalyse tbv typologieën van samenwerkingsverbanden
De MedezeggenschapsRaad Inspraak in beleid. Programma Doel MR Taken en verantwoordelijkheden Samenstelling Werkwijze Inspraak: wat betekent dat voor jou?
Passend Onderwijs en Unicoz Presentatie gmr 10 oktober 2012.
Voorgenomen besluit tot een scholenfusie SBaO door de besturen van voorgenomen besluit tot een scholenfusie SBaO door de besturen van Scala & WvO informeren.
Leerlingenparticipatie Praktische gevolgen van wijziging BDGO
Verantwoorden over passend onderwijs Congres Antwoorden bij Verantwoorden 23 september 2015.
 Wat is medezeggenschap?  Taak en rol van de MR?  Belangrijkste onderwerpen / Jaarverslag 2013 – 2014  Samenstelling MR  Vragen? ONDERWERPEN.
Medezeggenschapsraad
OPR Samenwerkingsverband Zuid Kennemerland 2 e jaarlijkse bijeenkomst OPR en Medezeggenschap.
Lucas Rurup Passend onderwijs maak(t) het mogelijk.
Wat is de (G)MR? Afvaardiging van ouders en personeel Inspraak en advies op de gang van zaken en beleid van de school Directeur is adviseur Vergaderingen.
WELKOM! Kick-Off Passend Onderwijs SWV V(S)O uur Duiven, 23 oktober 2013.
Passend onderwijs Dominique van der Elst 7 oktober 2013.
Ieder kind de best passende ontwikkeling februari 2013 OP WEG NAAR 2014.
Roel Weener Besturen, scholen en docenten in SWV OP WEG.
Basisschool de Wegwijzer Hunsel. Passend onderwijs Passend onderwijs is de nieuwe wet voor het PO en het VO. Voor het PO geldt: (speciaal) basisonderwijs.
Samenwerkingsverband Passend Onderwijs PO Friesland Informatie voor ouders en leerkrachten.
Inleiding  Cursusmateriaal: naslag  Doel: versterken van positie en functioneren GMR  Uitgangspunt: optimaal functioneren betrokken scholen  Werkvorm:
Presentatie Passend onderwijs Voor: Ouders/verzorgers van SBO Petrus Dondersschool Datum: 3 april 2014.
De MR en het schoolplan Bouwstenen voor de toekomst Utrecht, 22 januari 2015.
Medezeggenschap bij De Eshoek
De Medezeggenschapsraad spreekt….
Medezeggenschap Raad (MR) St. Joan, Soerendonk
OPR Samenwerkingsverband Zuid Kennemerland
MR RK Josefschool Mede vormgeven aan beleid op school
Medezeggenschap? Ook voor u!
Medezeggenschap bij De Eshoek
passend onderwijs en de overdracht po-vo
Medezeggenschap? Ook voor u!
WELKOM CBO Meilân MR en GMR 8 juni 2017.
Transcript van de presentatie:

ONDERSTEUNINGSPLANRAAD (OPR)

Wat is een OPR? “Het formele medezeggenschapsorgaan van een samenwerkingsverband passend onderwijs, waarin ouders en personeel van de onder dat samenwerkingsverband vallende onderwijsvestigingen zitting hebben en meebeslissen over (strategische) beleidskeuzes.”

Wettelijke taak Instemming met het ondersteuningsplan van het samenwerkingsverband. Ondersteuningsplan = meerjarig beleidsplan van het samenwerkingsverband met o.a.: – Afspraken over de basisondersteuning (en extra ondersteuning) – Afspraken over verdeling en besteding van ondersteuningsmiddelen – Afspraken over procedures voor toewijzen van ondersteuning en verwijzen naar speciaal (basis)onderwijs – Afspraken over een dekkend aanbod van (onderwijs)ondersteuningsvoorzieningen

Medezeggenschap in 3 lagen 1.Medezeggenschapsraad (MR) – Medezeggenschap op niveau van de school. – Instemming met (oa.) schoolplan. 2.Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR) – Medezeggenschap op niveau van het schoolbestuur – Instemming met (oa.) strategisch beleidsplan bestuur 3.Ondersteuningsplanraad (OPR) – Medezeggenschap op niveau van het samenwerkingsverband. – Instemming met het ondersteuningsplan Voor uitgebreid overzicht instemming / advies MR/GMR/OPR zie:

Medezeggenschap in 3 lagen Schoolbestuur 2Schoolbestuur 1 Samenwerkingsverband GMR OPR School 1A School 2B School 1C School 1B MR School 2C MR School 2A MR Iedere MR vaardigt één lid af naar de GMR van het schoolbestuur. Alle MR’en van een bestuur vaardigen gezamenlijk één lid af naar de OPR van het samenwerkingsverband

Samenstelling ½ ouders (heeft een kind op een van de scholen) ½ personeel (heeft een aanstelling op een van de scholen) Afgevaardigd door of vanuit MR’en: een OPR-lid hoeft dus niet per se ook een MR-lid te zijn! Alle besturen (bevoegd gezagen) van het samenwerkingsverband nemen deel; ook die van het speciaal onderwijs. Mogelijkheid tot instellen van kwaliteitszetels (al dan niet met stemrecht): bijvoorbeeld voor specialistische voorzieningen (verdient gezien functie in het swv een aparte stem).

Wie zit er in? Rooster van aftreden: iedere twee jaar wisselt bezetting, na vier jaar is de gehele raad gewisseld. bestuur/zetelouder/personeelafgevaardigde 3PrimairOuderLinda Klaver (vz.) VPCPOOuderGeert-Bram Steijn VPCBOOuderMartijn Beekhof RVKOOuderRené Ritmeijer BOORPersoneelJan van Hulst PCOAZPersoneelConny Tillekens OPOPersoneelIngeborg de Wilt Yulius OnderwijsPersoneelNoortje Hoogenboom

Documenten Statuut – Duidt de verhouding tussen bestuur SWV en OPR Reglement – Rooster van aftreden – Hoofdlijnen faciliteitenregeling – Afspraken omtrent verkiezingen, zittingsduur en rooster van aftreden – Beschrijving algemene taken – Beschrijving termijnen HR – Regelt interne afspraken in de OPR – Verdeling functies en bijbehorende taken – Stemverhouding / benodigde aanwezigheid tijdens vergaderingen – Afspraken omtrent verzending agenda/stukken en verslaglegging Website RiBA – Biedt een plek om nieuws te verspreiden en de OPR ‘voor te stellen’. –

Hoe is dat in RiBA afgesproken? Een actieve raad die meedenkt, meepraat en meebeslist (§ 3.4 ondersteuningsplan). One man, one vote (net als in het bestuur) Drie rollen: – Medezeggenschapsraad SWV – Antennefunctie – Advies- en kwaliteitstoezicht-orgaan

Medezeggenschapsraad SWV Ja of Nee zeggen tegen het ondersteuningsplan Formele vertegenwoordiging (belangenbehartiging) ouders en personeel

Antennefunctie Signalen uit het veld opvangen en vanuit perspectief ouders en personeel inbrengen in gesprek met SWV. In staat zijn aan het veld relevante ontwikkelingen en huidig/toekomstig beleid terug te geven.

Advies/kwaliteitsorgaan Inbrengen eigen (en extern, door ouders/personeel ingebrachte) aandachtspunten m.b.t. beleid en praktijk SWV. Geïnformeerd zijn en meepraten over voortgang van cyclus van kwaliteitsbeleid (PDCA) van het SWV.

Aandachtspunt: profileren!

?VRAGEN?