= Hulpverlening voor jongeren en hun gezin Een waaier aan voorzieningen Hulpverlening waarvoor iedereen kan aanmelden en hulpverlening die opstart via.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Oever vzw – Voorstelling De Sluis
Advertisements

Dienst Time Out Projecten
ADVIES VOOR DE JEUGDHULP BRECHT VERHEGGE 1BAO A1.
Het Antwerps netwerk uitvalpreventie en opvang
Het nieuwe Jeugdhulplandschap
Peter Adriaenssens voorspelt dat 30% van onze jeugd problematisch gedrag zal gaan vertonen, wat betekent dat bijna een derde van het toekomstig talent.
Wat is het OCB? Het Orthopedagogisch Centrum Brabant is een instelling voor behandeling van jongeren met een licht verstandelijke beperking die gedragsproblemen.
Vitamine G1 Effecten van een groene omgeving op gezondheid, welzijn en sociale veiligheid J. Maas.
Steunpunt opvoedingsondersteuning. 2 Opvoedingsondersteuning -Inleiding -Iedereen heeft wel eens opvoedingsvragen -Ouders -Werkveld -Opvoedingsondersteuning.
VZW ARKTOS Vier provinciale vormingscentra
Zelfredzaam Actief Preventie Project. Van waar ? Ontstaan vanuit het vormingsluik van ADAM, R&W startend. Reactie op signalen van het Jeugdparket en een.
Congres Uitvalpreventie en studiedag KDG oktober 2010
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Begeleiding en onderwijs.  Allereerst voorlichting over de aard en ernst van de oogafwijking  Vaak is er ook nood aan inzicht in het toekomstperspectief.
Scolaris... School Met Een Visie. Wij bieden: Verschillende richtingen In een aangenaam klimaat Met aandacht voor de noden van uw kind Individuele begeleiding.
Frank Vandenbroucke 17/02/06
Tweede Studiedag Brede School – Vlaams Parlement 16 mei 2008 Een brede Kinderopvang REFLECTIES door Jan Van Gils Onderzoekscentrum Kind en Samenleving.
STUDIEDAG WANNEER LIEFDE UITMONDT IN EEN GEVECHT… DETERMINANTEN, SCREENING & INTERDISCIPLINAIRE AANPAK Faculteit Rechtsgeleerdheid Zeger van Hee - Tiensestraat.
Zorg nieuwe stijl.
STOP4-7 programma Samen sterker Terug Op Pad.
Lokaal Overlegplatform Antwerpen Secundair Centraal Meldpunt
Modules rechtstreeks toegankelijke contextbegeleiding
SESSIE 8 PLEIDOOI VOOR DUURZAME CULTUURBELEVING OP SCHOOL.
Zorg voor jeugd in Achtkarspelen. Waarom jeugdwet? Jeugdzorgstelsel is versnipperd Samenwerking schiet tekort Druk op gespecialiseerde zorg te groot Afwijkend.
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
‘WESTDAG’ IJH EN ROL VAN HET CLB Hulpverleningslandschap is grondig veranderd zowel inhoudelijk als organisatorisch CLB binnen IJH-landschap.
RECHTSTREEKS TOEGANKELIJKE JEUGDHULP VANUIT DAGCENTRUM DE TWIJG.
Functie 2B: ambulante langdurige zorg Samenwerking met de eenheid 511 UMC Sint-Pieters ziekenhuis Modaliteiten uitbouwen voor een goede samenwerking tussen.
vanuit een herstelgerichte visie!
GROENE ZORG OOST-VLAANDEREN Boeren aan welzijn Welzijn met boeren EFRO Zorgboerderijen en Onderwijs.
Een evenwicht tussen moeder moeten zijn en puber mogen zijn presentatie : Susanne Dreuw & Anne Wijns 24 maart 2015.
Pleegzorg voor volwassenen in Vlaams- Brabant en Brussel Info en aanmeldingen: tel/ 016/
MEE Noord en Midden Limburg Ondersteuning bij leven met een beperking.
NERO Normstelling En Responsabilisering naar aanleiding van Overlast 15 mei 2009.
Intensieve contextbegeleiding "De Vuurvogel" Informatiebrochure voor de jongere Hallo daar! Dit is onze informatiebrochure. Lees hem aandachtig door en.
MEE Groningen Algemene presentatie. 2  Mensen met een verstandelijke, lichamelijke beperking en/of een chronische ziekte  Anderen die beperkingen in.
Kinderopvang en kleuterschool voor alle kinderen Investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen in Stad Gent.
Jeugdinterventie. Waarom bestaat jeugdinterventie ? 2 Jeugdinterventie is ontstaan vanuit de vaststelling dat een grote groep jongeren die zorgwekkend.
Studiedag ‘Idealen, hoe radicaal is radicaal?’ WORKSHOP CENTRAAL MELDPUNT & DIENST JEUGDINTERVENTIE.
5/30/2016 Jeugdcasus (O)GGZ bijeenkomst Odette Hensen Coördinator STIP, ZOG MH Gerda Verkerk Preventiefunctionaris, GGZ Kinderen en Jeugd Rivierduinen.
VOORSTELLING ‘…Als je niet weet waar te beginnen…’
De toekomst van beschermd wonen en opvang Participeren in de samenleving.
Schoolmaatschappelijk werk. Betekenis Schoolmaatschappelijk werk biedt een goede aanvulling voor vragen die niet direct onderwijs gerelateerd zijn. Schoolmaatschappelijk.
Voor behandeling van jongeren, en hun ouders, met ernstige & complexe gedragsproblemen.
 Als antwoord op een groeiende wachtlijst..  Verschuiving naar RTJH: Hulpverlening verantwoordelijk voor een adequaat en efficiënt wachtbeheer;  Hulpverlening.
Feedback Stakeholders Jong & Overal thuis Dialoogdag 21 april tal stakeholders aanwezig 13 werksessies Doel Dialoogdag Verrijking en toetsing.
Onderwijs Zorg Combinaties “Jeugdhulp op school?!”
Voor Ambulante behandelmogelijkheden van jongeren met ernstige gedragsproblemen en hun gezinnen/netwerk Diagnostiek Ambulante behandeling Deskundigheids-
Het zorgcontinuüm.
P I T S T O P Tijdelijke woonvoorziening voor mensen die vastlopen
RIBW GO verandert. Op weg naar 2015 en verder
STERK IN DE KLAS Onderwijszorgarrangement
Inzet VHT bij ambulante hulpverlening aan LVB gezinnen
jaarlijkse bijeenkomst verenigingen aangesloten bij het lokaal fonds
OPweg Innovatief project
CKG de kleine parachute
De sociale kaart ‘ontmoetingsproject’:
Lokaal Overlegplatform Antwerpen Secundair Centraal Meldpunt
Infodag onderwijs Welkom!
Woonproject Francesco Knokke-Heist
Resultaten onderzoek Maatschappelijke Waarde Voorschoten Wassenaar
Inhoud en doelstelling
JEUGDzorg - voor wie?.
ISociaal Programma gericht op stroomlijning van informatievoorziening van het sociaal domein om de inwoner sneller aan een passende oplossing te helpen.
Flankerend onderwijsbeleid Stad Lokeren
Studie- en opvoedingsondersteuning aan huis bij kwetsbare gezinnen
Herstellend handelen – hergo introductie
Overzicht modules CKG Glorieux
Overzicht modules CKG Glorieux
STOP4-7 programma Samen sterker Terug Op Pad.
Transcript van de presentatie:

= Hulpverlening voor jongeren en hun gezin Een waaier aan voorzieningen Hulpverlening waarvoor iedereen kan aanmelden en hulpverlening die opstart via de ‘Intersectorale Toegangspoort’ Op maat Inspelen op noden en behoeften vanuit de maatschappij

Diagnostische centra Thuis begeleiding Autonoom wonen Dagcentrum Time Out Projecten FLITS SLIM

Diagnostische centra= Een integraal beeld schetsen van de jongere en zijn omgeving met het oog op een advies op maat voor verdere aanpak Voor wie? Voor jongeren in een verontrustende opvoedingssituatie en/of met gedragsproblemen In vastgelopen hulpverleningstrajecten of wanneer er te weinig informatie voorhanden is Traject Zowel ambulant als residentieel Maximaal 2 maanden Combinatie van psychologisch & maatschappelijk onderzoek en observaties Aanmelden Iedereen kan aanmelden (gezin zelf, hulpverleners, toegangspoort…)

Thuis begeleiding = Begeleiding aan huis voor kinderen en hun gezin Voor wie? Kinderen (van 0 tot 18 jaar) in gezinnen die moeilijkheden hebben op het vlak van opvoeding Traject Kortdurend & krachtgericht (4 maanden) Regulier (6 maanden) Breedsporig & langdurig Aanmelden Iedereen kan aanmelden (wanneer eerstelijnshulp niet volstaat)

Autonoom wonen = Jongeren wonen zelfstandig en worden ondersteund op diverse levensdomeinen Voor wie? Jongeren tussen 17 en 21 jaar voor wie samenwonen met de ouders onmogelijk is Traject Ondersteuning op het vlak van administratie, welzijn, gezondheid, dagbesteding en werk … dewelke geleidelijk wordt afgebouwd Aanmelden Aanmelden via de Intersectorale Toegangspoort

Dag- centrum= Begeleiding van kinderen en jongeren in de uren na school Voor wie? Kinderen en jongeren (van 6 tot 18 jaar) in gezinnen die moeilijkheden hebben met de opvoeding Traject Een combinatie van individuele begeleiding, groepsbegeleiding, school- & huistaakbegeleiding en contextbegeleiding AanmeldenIedereen kan aanmelden

Time Out Projecten = Schoolvervangende trajecten voor jongeren die gedrags- of motivatieproblemen hebben op school, met het oog op het voorkomen van schooluitval Voor wie? Voor jongeren uit het gewoon of buitengewoon secundair onderwijs, zowel voltijds als deeltijds Traject HERGO op school, schoolinterne & schoolexterne Korte Time Out en SWAT. Een combinatie van sociale vorming, psychofysieke training, individuele begeleiding en ervaringsgerichte activiteiten Aanmelden Aanmeldingen gebeuren via het CLB. Voor SWAT en aanmeldingen van scholen uit stad Antwerpen dient het CLB zich te richten tot het Centraal Meldpunt voor Risicojongeren.

FLITS = Een leer- en dienstverleningsproject voor jongeren die grensoverschrijdend gedrag stellen Voor wie? Jongeren tussen 12 en 18 jaar die vrijwillig herstel willen realiseren voor grensoverschrijdend gedrag. Traject FLITS bestaat ofwel uit 10u leerproject of 16u werkproject Bij goede afronding ontvangt de jongere een attest dat hij kan bezorgen aan de aanmelder, betrokkenen… AanmeldenIedereen kan aanmelden

SLIM = ‘Samen Leven In de Maatschappij’ biedt positieve ondersteuning voor identiteitsontwikkeling bij jongeren (als vroeginterventie rond radicalisering) Voor wie? Jongeren van 12 tot 18 jaar die ondersteuning nodig hebben in hun identiteitsontwikkeling en alle actoren die met hen in aanraking komen Traject Begeleiding voor jongeren rond identiteit en bindingen met de maatschappij Workshop voor leerkrachten en begeleiders met tools voor gesprekken rond idealen en voorbeeldfiguren Klasbegeleiding over identiteit en beïnvloeding AanmeldenIedereen kan aanmelden

Residentieel verblijf = Jongeren wonen in een voorziening die wordt ingericht als ‘echte thuis’ in een warme en veilige sfeer Voor wie? Voor kinderen die omwille van een verontrustende opvoedingssituatie (tijdelijk) niet meer thuis kunnen wonen Traject Intensieve individuele en contextuele begeleiding gericht op een terugkeer naar huis of op het behoud van de relatie met de ouders Aanmelden Aanmelden via de Intersectorale Toegangspoort

HCA = Herstelgerichte en constructieve afhandeling als reactie op jeugdcriminaliteit Voor wie? Jongeren van 12 tot 18 jaar die een als misdrijf omschreven feit pleegden Traject Leerproject, dienstverlening, herstelbemiddeling en herstelgericht groepsoverleg (HERGO) Inzicht verhogen, aanreiken van alternatief gedrag en herstelgericht werken Aanmelden Enkel de jeugdrechtbank kan aanmelden. Voor herstelbemiddeling kan ook het jeugdparket aanmelden.

Autonome werkstraf = Dienstverleningsproject gericht op symbolisch herstel en re-integratie in de samenleving Voor wie? (Jong)volwassenen tot 35 jaar aan wie een autonome werkstraf werd opgelegd Traject Een opgelegd aantal uren onbetaalde arbeid ten bate van de samenleving AanmeldenAanmelden gebeurt via het Justitiehuis

Buurt- werking = Activiteiten voor het stimuleren van het gemeenschapsleven op buurtniveau Laagdrempelig en vrij toegankelijk Voor wie?Bewoners van de Damwijk Traject Mensen zelf betrekken, met speciale aandacht voor personen in moeilijke sociale situaties Spelnamiddag, overleg, cursussen, psychologische en praktische ondersteuning, schoolopvolging, hobbykelder… AanmeldenIedereen kan deelnemen

Vakantie- centrum= Vakantie- en vormingscentrum Berkelhoeve, in Vorselaar, voor betaalbare groepsevenementen Voor wie? Groepen die nood hebben aan een betaalbare verblijfsmogelijkheid Traject Gelegen in de groene Kempen op een groot domein van 18 hectare Faciliteiten voor groepen tot 51 personen (vleugel voor 28 en vleugel voor 23 personen) AanmeldenToegankelijk voor alle (jeugd)groepen