Geloof en wetenschap in het scheppingevolutie debat.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Leven in de kracht van de Heilige Geest
Advertisements

Is er leven na de dood?.
Ik wens je De kracht van god.
Informatie & informatiedrager schepping of evolutie ?
1. Jezus laat zijn wonden zien
Geloof in werking GEMEENTE DOK MARCEL GENEZING GAVEN VAN DE GEEST.
Discipelschap.
Kennis maken met: Levend Woord Gemeente Franeker
Christengemeenschap De Goede Herder
Zending vandaag Wat gaan we bespreken? Wat is zending?
De christelijke boodschap
Open en toch duidelijk Week van Gebed: er is meer wat ons samenbindt dan wat ons scheidt! Komende synode: hoe blijven we samengaan? Mensen verlaten de.
Een man lag uit te rusten in het gras en keek naar de lucht
Welkom WELKOM. 'Sterven is het uitdoven van een lamp, niet de vernietiging van het licht.'
Hemelvaart: Met ons Hoofd in de wolken en de voeten op aarde.
Verwondering in de natuur
Efeziërs 1:1-14.
Zegen & vloek deel II.
Romeinen Denken en Dienen. En de God van de volharding en van de vertroosting – Israël! Deuteronomium 8:2-5; 29:5 moge u geven hetzelfde gezind.
Romeinen Denken en Dienen. 4 Want al wat tevoren geschreven is, is tot onze onderwijzing eerder geschreven… TeNaCH: alles wijst op Christus.
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
Vertrouwen dat God onze voorbeden verhoort
‘voor de kinderen’.
1. Jezus verhoogd Aan Gods rechterhand
Pinksteren 2014 Feest van de Geest
“De andere kant van de medaille”
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Mijn antwoord op Gods zegeningen! Sabbat 4 januari 2014 We zijn aan een nieuw jaar begonnen en weten niet wat de toekomst ons zal brengen. Wel weten we.
Hoofdstuk 4 Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Amstelland 2 Emmeloord Over het boek Jozua Hoofdstuk 4.
Baas boven baas.
Doopdienst 10 november 2013 Koen Minderhoud
De weg van de rechtvaardigen is stralend als de zon.
Ds. Jasper Klapwijk Jezus leert je bidden Voorganger Thema
Wie is God? Kun je Hem kennen? Wat kunnen wij van Hem weten?
Preek ‘Geloof en wetenschap?’
Avondmaal: het nieuwe leven vieren
de Heilige Geest van de Hemelse God
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
Hoe ver kijk jij echt vooruit?
Het evangelie van de opstanding
Leren – vieren – verwonderen – lofprijzen
De doop in de Heilige Geest
Op hoop van zegen of vol verwachting klopt ons hart?
Koen Minderhoud Doopdienst, 7 juni 2015
Evolutie of Schepping ? Wat geloof jij ?
19de van de Tijd door het Jaar B Laat ons bidden bij het beluisteren van de zeer mooie muziek van het “Heer Jezus” van Th. L. De Victoria Regina.
2 Romeinen 1:16 Want ik schaam mij niet voor het evangelie; want het is Gods kracht tot behoudenis voor ieder die gelooft, eerst voor de Jood, en ook.
Samen met de Heer 1 Thessalonicenzen 5:4-11. En tot die de duiven verkopen zei Hij: "Neemt deze weg van hier, maakt van het huis van Mijn Vader geen handelshuis!“
Curieuze Kinderen Basis Levens Vragen 1.Begin: Wat is onze oorsprong? 2.Betekenis: Waarom leef ik? 3.Bestemming: Waar gaan we heen? 4.Bewustheid: Hoe.
Waarom zou ik geloven? Een uitnodiging om na te denken over je geloof Philip Nunn - De Bron Deel #1: 1 nov 2105 Deel #2: 22 nov 2105.
* Christus, het beeld en woord van God
Wie worden met kracht weggenomen bij de bazuin van God? 1 Thessalonicenzen 4:13-18.
Visie Marcel en Tjarda. Visie Visie geeft eenheid Joh 17: 21 Laat hen allen één zijn, Vader. Zoals u in mij bent en ik in u, laat hen zo ook in ons zijn,
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 725 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN en NN hebben.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 4 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over.
1. Wat is het verschil … 3. Nat van binnen naar buiten …
Brief aan de Galaten -21- geloof – zegen- belofte-verbond.
The only book God ever wrote 1 Johannes Leven, licht en liefde.
De STRIJD om ons denken.
Onze werkelijke bron van hoop: Jezus Christus
Wie uit God geboren is zondigt niet, want Gods zaad
Bediening van het Woord
Evenwicht in de Schrift!
DELEN.
Laatste oordeel Gaan alle niet-christenen verloren? Ben jij behouden?
VOLmaakt + VOLkomen toegerust
Zondag 06 januari 2019.
Transcript van de presentatie:

Geloof en wetenschap in het scheppingevolutie debat. Wat is geloof? Wat is wetenschap? Wat is de evolutietheorie? Voor doordenkers.

1. Wat is geloof? Onzichtbaar; alleen merkbaar aan de uitwerking. Een innerlijke overtuiging. Te vergelijken met de zwaartekracht.

Geloof vergeleken met zwaartekracht Wat is zwaartekracht? Onzichtbaar. Alleen merkbaar aan de uitwerking. Wat de kracht is, die voorwerpen naar de aarde trekt, weet men niet. De uitwerking kan men in wiskundige formuleringen weergeven.

Zwaartekracht Met de formule kan men rekenen. Op de uitkomst rekent men bijv. als men in een vliegtuig stapt. Men kan er vast en zeker op vertrouwen.

Zwaartekracht - natuurwetenschap

Waarom is er zwaartekracht? Zwaartekracht is een “natuurwet” . Het ‘waarom’ , ‘hoe’ en ‘door wie’ van die natuurwet kan men met ons stoffelijke lichaam niet waarnemen.

Vergelijking geloof ~ zwaartekracht Wat geloof, (datgene wat mensen drijft), is weet men niet. Men kent alleen de uitwerking. Wat zwaartekracht is weet men niet.

Soorten geloof

Samenhang innerlijke overtuiging ~ uitwerking

N.B. Verschil in wetenschappen! Bijvoorbeeld: 2. Wat is wetenschap N.B. Verschil in wetenschappen! Bijvoorbeeld: Natuurwetenschappen Menswetenschappen Historische wetenschappen

Natuurwetenschappen Door experimenten, die in het heden herhaald kunnen worden, ontdekt men wetmatigheden die in de stoffelijke natuur gelden. Op grond van die ‘natuurwetten’ kan men vliegtuigen fabriceren, chemische stoffen maken enz.

Natuurwetten  vaste basis De stoffelijke wereld, die de mens om zich heen gemodelleerd heeft, is gebaseerd op natuurwetmatigheden. Uit ervaring vertrouwt elk mens er op dat ook morgen onder invloed van de zwaartekracht voorwerpen naar beneden zullen vallen.

Menswetenschappen: filosofie, psychologie, economie, enz Onderzoekt het ‘waarom’ mensen een bepaald gedrag vertonen en stelt modellen op om dat gedrag te verklaren of te voorspellen. Het gaat om het veranderlijke wezen: mens. [Bij economische voorspellingen geeft men dan ook terecht als waarschuwing mee: resultaten in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.]

Historische wetenschappen Geschiedenis wordt standplaatsgebonden en doelgericht geschreven. ‘Kijken’ in het verleden, is afhankelijk van de ‘bril’ waardoor men kijkt. heden verleden

Mengvormen  Evolutiebiologie, evolutieastronomie, evolutiegeologie enz zijn een mengvorm van twee wetenschappen. Bv onderzoek aan levende wezens om de genetische code te ontrafelen is natuurwetenschap. Modellen voor de oorsprong van het leven ligt op het terrein historische wetenschap of filosofie.

Verschil in wetenschappen

Verschil in overtuiging

3.Relatie geloof en wetenschap Wetmatigheden in de stoffelijke natuur worden natuurwetten genoemd. De natuurwetten gelden in verleden en heden voor iedereen. Men kan daarin de trouw en majesteit zien van een Wetgever, de Schepper. Men kan dat ook als onverklaarbaar gegeven accepteren. Het technische resultaat is hetzelfde.

Uitspraken over oorsprong mens in het verleden, is geschiedenis. Het model over de oorsprong van de mens hangt af van de visie van waaruit men kijkt.

Welke geschiedenis wil je geloven? 1. Al wat namelijk tevoren geschreven is, werd tot ons onderricht geschreven, opdat wij in de weg der volharding en van de vertroosting der Schriften de Hoop zouden vasthouden.(Rom.15:4) Of 2. Evolutietheorie.

Wat is de oorzaak van het verschil in kijken en zien? De Bijbel verklaart: De mens is van nature gescheiden van de Geest van God, de Schepper, en onder invloed van een occulte (=verborgen) geest die zijn leven beheerst via zijn gedachten en hormoonstelsel.

De oorzaak ligt in het denken De oorzaak ligt in het denken. Waar komen de onstoffelijke gedachten vandaan? Er is alleen materie geen geest. Schepping: wonder vanuit onzichtbare wereld.

Wonderen Wonderen, vallen buiten het natuurwetenschappelijk onderzoek, want ze zijn eenmalig en niet herhaalbaar in het heden. Als men de Bijbel gelooft geeft dat een geruststellende zekerheid: de Schepper kan elk moment ingrijpen om een wonder te verrichten.

Scheppingswonderen Schepping van hemel en aarde (Gen.1) Honderden liters water in wijn veranderd. (Joh.2) Wonderbare vermenigvuldiging van brood: Enkele broden voldoende voor duizenden mensen en nog manden vol over. (Joh.6)

Nog een scheppingswonder Geestelijk opnieuw geboren worden! De Here Jezus zegt: “Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Als iemand niet opnieuw geboren wordt, kan hij het Koninkrijk van God niet zien”. (Joh.3:3)

Hoe kan een mens opnieuw geboren worden als hij oud is? Jezus antwoordde: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Als iemand niet geboren wordt uit water en Geest, kan hij het Koninkrijk van God niet binnengaan. (Joh.3:5) Uit “water” betekent: door het Woord van God. Uit Geest betekent: door geloof in de Here Jezus.

Hoe kan ons denken veranderen? Geloof in Jezus Christus! Wordt  zekerheid

Geest te herkennen aan uitwerking