Onderwijs aan zieke kinderen en jongeren

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
ZUURSTOF VOOR NEDERLANDS Taalscreenings en taalontwikkeling
Advertisements

Onderwijs buiten school
Inschrijven - stroomdiagram
Omstandigheidsverlof en verlof wegens overmacht
Tijdelijk onderwijs aan huis voor kinderen met een chronische ziekte Els Meerbergen Studiedag 18 maart 2013 Platform van Onderwijs aan Zieke Leerlingen.
Decreet maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften
VERLOFSTELSELS in het onderwijs situatie 21maart 2013
Onderwijs aan zieke kinderen. Onderwijs aan zieke kinderen Tijdelijk Onderwijs Aan Huis Info- en sensibiliseringscampagne vanaf februari 2012 Folder bestemd.
Flexibel inspelen op leerlingenkenmerken Dag SO – 3 februari 2014
Onderwijs voor kinderen met een metabole aandoening Vlaams Patiëntenplatform vzw zaterdag 29 november 2008 Antwerpen.
Ministerie van Onderwijs en Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) AgODi Opleiding voor schoolsecretariaten
Scholengroep Sint-Rembert februari 2011
SES-Omkadering BaO Uitgangspunten Juni 2012.
Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap.
Spijbelplan Mechelen “Samen spijbelen aanpakken”
Ministerie van Onderwijs en Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) AgODi Opleiding voor schoolsecretariaten
Afwezig op school, Hoe attesteren?
Doorstromingsstages. Juli 2012 Relancestrategie Relancestrategie van de federale Regering 3 assen: de koopkracht van de burgers ondersteunen de competitiviteit.
Ministerie van Onderwijs en Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) AgODi Opleiding voor schoolsecretariaten
Ministerie van Onderwijs en Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) AgODi Opleiding voor schoolsecretariaten
CLB en CAR twee partners, samen sterk in zorg. Evoluties binnen de C.A.R. 1 Nieuwe conventie vanaf 01/05/2012 Centra moeten zich meer richten op ‘medische.
Vrije-CLB-Koepel vzw Maak kennis met het CLB. 2 Voor wie?  Leerlingen  Ook los van de school  En los van de ouders  Ouders  Met hun zorgen en vragen.
Ministerie van Onderwijs en Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) AgODi Speciale Onderwijsleermiddelen Ontmoetingsdag SIHO 25.
Dinsdag 8 oktober  Toelatingsvoorwaarden Lager Onderwijs  Nu ook geldig : bewijs van genoten Nederlandstalig onderwijs in de wereld.  Taalproef.
Informatieavond andere (school)tijden
Update 1 september 2014 Marijke Wilssens opleidingscoördinator
Kunstonderwijs op maat
P ROOT I NEKE Opleiding : Bachelor sociaal werk Afstandsonderwijs.
VERLOFSTELSELS in het onderwijs situatie 26 maart 2015
Voorgenomen besluit tot een scholenfusie SBaO door de besturen van voorgenomen besluit tot een scholenfusie SBaO door de besturen van Scala & WvO informeren.
SPIJBELEN Samenwerking CLB – huisarts WG leerplicht GO!
Levensbeschouwelijk kringgesprek Thema: Inclusie in het onderwijs.
Instrumentarium onthaalonderwijs anderstalige nieuwkomers Departement Onderwijs & Vorming 29 september 2015.
M-Decreet Decreet betreffende maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften CLB Brussel GO!
Van ziekenhuisschool naar onderwijsondersteuning zieke leerlingen in Nederland.
Weigering van lln met specifieke onderwijsbehoeften Inschrijven onder de ontbindende voorwaarde van onvoldoende draagkracht.
DE INVLOED VAN ICT VAARDIGHEDEN VAN DOCENTEN OP AFSTANDSONDERWIJS AAN LANGDURIG ZIEKE KINDEREN MET BEHULP VAN EEN KLASSECONTACTSET Emma Degrande December.
GO! onderwijs voor anderstalige nieuwkomers Wat zijn in het kort de regels voor het organiseren van onthaalonderwijs in het basis- en secundair onderwijs.
Tijdelijke en dringende maatregelen onthaalonderwijs Departement Onderwijs & Vorming 7 december 2015.
Meld je kind aan tijdens de juiste aanmeldperiode. Je krijgt een brief waarin staat in welke school je je kind kan inschrijven.
M-decreet Een korte toelichting.
Wijzigende regelgeving sector Basisonderwijs Ingrid Verstrepen.
Inschrijvingen – schoolloopbaan – intake redelijkheid van aanpassingen
Schending van leefregels en evaluatie: regelgeving, beroepsprocedure en checklist samenstelling dossier beroepscommissie Ontmoetingsdag Coördinerend Directeurs.
Ouderinformatieavond Andere schooltijden Het belang van alle kinderen staat voorop!
WELKOM DICOS 1 JULI Verloven: wijzigingen Belangrijk! Op 1/9/2016 verandert niets Op 2/9/2016 komt zorgkrediet en kunnen bepaalde loopbaanonderbrekingen.
Wat houdt het M-decreet in?. HET BEGRIP M-DECREET.
Mogelijkheden vullen elkaar aan …
Maak kennis met het CLB.
Opleiding voor schoolsecretariaten
Geld voor school en studie
Een gezond mens wil alles, een zieke wil maar één ding.
Nieuwe onderwijsregelgeving basisonderwijs
Tijdkrediet en landingsbanen
Scholengemeenschappen Heilig Kruis – Sint-Nicolaas BaO
Inschrijven - stroomdiagram
Nieuwe onderwijsregelgeving taal(proef) en AN
Draaiboek inschrijvingsbeleid
LOP Antwerpen Basisonderwijs 03/02/2016
Getuigschrift BaO en getuigschrift bereikte doelen
Inleiding campusvoorrang
Nieuw kader inschrijvingsrecht
Buitengewoon onderwijs en het inschrijvingsdecreet
Flexibele leertrajecten
Mogelijkheden vullen elkaar aan …
Inschrijvingen voor schooljaar Wat verandert er
Algemene LOP-vergadering 12 juni 2012
Nieuwe onderwijsregelgeving taal(proef) en AN
SCHOOL & ZIEKZIJN vzw Afdeling Brussel - Vlaams Brabant
Transcript van de presentatie:

Onderwijs aan zieke kinderen en jongeren

Onderwijs aan zieke kinderen en jongeren Wat is Tijdelijk Onderwijs aan Huis? TOAH  HUISONDERWIJS

Onderwijs aan zieke kinderen en jongeren Wie heeft recht op TOAH? Doelgroep: Zieke kinderen en jongeren binnen het leerplichtonderwijs Basisonderwijs: sinds 1/9/2009 ook vijfjarige kleuters Secundair Onderwijs: bepaalde structuuronderdelen worden niet gevat sinds 1/9/2013 ook leerlingen die moederschapsverlof genieten Even aandacht voor omschrijving van de doelgroep In het basisonderwijs => 5-jarige kleuters= kleuters die 5 jaar geworden zijn voor 1 januari van het lopende schooljaar (lopende schooljaar = 2011/2012 => vóór 1 jan 2012) In secundair onderwijs => leerlingen van bepaalde structuuronderdelen hebben geen recht op TOAH In het secundair onderwijs kunnen een aantal jongeren geen TOAH volgen : Voltijds secundair onderwijs => de voorbereidende leerjaren op het hoger onderwijs van de derde graad ASO en KSO, de Se-n-Se (secundair na secundair) TSO en KSO, de vierde graad BSO en verpleegkunde HBO => Deeltijds beroeps secundair onderwijs => Alternerende beroepsopleiding in het BUSO

Onderwijs aan zieke kinderen en jongeren Wanneer recht op TOAH? Drie criteria worden (gelijktijdig) in aanmerking genomen: Aard van de aandoening en afwezigheid op school Afstand school tot verblijfplaats Aanvraag

Onderwijs aan zieke kinderen en jongeren Algemeen: Bepaling van het recht op TOAH Bij langdurige ziekte of ongeval of moederschapsrust: => V.a. 22ste kalenderdag afwezigheid: 4 lestijden op weekbasis Verlenging ziekte: onmiddellijk recht op TOAH (geen nieuwe wachttijd) mits nieuwe schriftelijke aanvraag en aanvullend medisch attest Binnen 3 maanden opnieuw ziek: onmiddellijk recht (Schoolvakanties niet meegerekend)   Indien < dan halftijds terug naar school op basis van medisch attest

Onderwijs aan zieke kinderen en jongeren Algemeen: Bepaling van het recht op TOAH Bij chronische ziekte: => Na een afwezigheid van 9 al dan niet verspreide halve schooldagen : 4 lestijden op weekbasis (Geen wachttijd 21 kalenderdagen)

Onderwijs aan zieke kinderen en jongeren Algemeen: Bepaling van het recht op TOAH Bij samenloop met recht op onderwijsbegeleiding in ziekenhuisschool of K-dienst (voor chronisch en niet chronisch zieke leerling) :  Het recht op TOAH wordt verder opgebouwd principe = gewettigde afwezigheid van de leerling

Onderwijs aan zieke kinderen en jongeren Voorwaarden TOAH - Ingevolge ziekte of ongeval van het kind/ jongere Wachttijd: 21 opeenvolgende kalenderdagen afwezigheid Medisch attest afgeleverd door huisarts - Ingevolge chronische aandoening van het kind/ jongere Wachttijd: 9 halve dagen afwezigheid (niet noodzakelijk opeenvolgend) Medisch attest afgeleverd door geneesheer-specialist (1 attest/ schooljaar volstaat)

Onderwijs aan zieke kinderen en jongeren Voorwaarden TOAH - Afstandscriterium voor de school In het gewoon onderwijs: 10 km In het buitengewoon onderwijs: 20 km - Aanvraag door de ouders Aanvraagdocument => bijlage bij de rondzendbrieven basis- en secundair onderwijs

Onderwijs aan zieke kinderen en jongeren Organisatie TOAH - Aanvraag ouders en instemming van de arts => School organiseert 4 lestijden op weekbasis => Hoe? Dit is autonomie van de school. Klassenraad beslist welke vakken zullen aan bod komen. Aandachtspunt: weldoordacht overleg met alle partners! haalbare afspraken maken!

Onderwijs aan zieke kinderen en jongeren Ziekenhuisopname en organisatie TOAH door de school Opname van leerling in een gewoon ziekenhuis =>Organisatie TOAH door de school loopt door Korte opname van leerling in een ziekenhuis met type 5-school/ K- dienst School “kan” tijdelijk ontslagen worden van organisatie TOAH <1/2 tijds op weekbasis => school is verplicht om TOAH te organiseren >1/2 tijds op weekbasis => school heeft de keuze: a) afzien van organisatie TOAH ofwel b) TOAH blijven organiseren (altijd in overleg met alle partners!)

Onderwijs aan zieke kinderen en jongeren Specifieke maatregelen Secundair Onderwijs voor alle structuuronderdelen Beslissingsbevoegdheid: klassenraad Spreiding lesprogramma =>over twee/ drie schooljaren Aanpassing van het lesprogramma =>naar inhoud =>naar vorm Aandachtpunt: Geen afdwingbaar leerlingenrecht

Onderwijs aan zieke kinderen en jongeren Regelgeving : waar terug te vinden? - Besluit van de Vlaamse Regering van 13 juli 2007 betreffende het onderwijs aan huis voor zieke kinderen en jongeren. http://www.ond.vlaanderen.be/edulex/database/rlijst.asp?id=432 - Rondzendbrieven: http://www.ond.vlaanderen.be/edulex/database/document/document.asp?do cid=9293 http://www.ond.vlaanderen.be/edulex/database/document/document.asp?do cid=13646 - Vernieuwde webstek onderwijs: http://onderwijs.vlaanderen.be/