Ambassadeurs Latent Talent. Waarom dit project? Vlaams Minister van Onderwijs en Werk in zijn tienkamp voor gelijke onderwijskansen:  ‘Bestrijd vooroordelen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
ESF Krachtlijnen van de komende programmering (Stand van zaken januari 2005)
Advertisements

Ambassadeurs Latent Talent Vrijwilligers van allochtone origine vertellen over hun eigen schoolloopbaan en werkervaring(en)
MKKJ IN IZEGEM. Izegem, jeugd en mkkj  inwoners  7291 personen worden als jeugd gerekend.  1537 jongeren zijn actief in een jeugdvereniging.
Ontstaan Jobkanaal •Vaststelling mismatching •Pact van Vilvoorde & Verdrag van Lissabon •Decreet 2002: evenredige arbeidsdeelname (EAD) •In 2003 is Jobkanaal.
Flankerend onderwijsbeleid Heusden-Zolder Afdeling Welzijn en lokale economie op het kruispunt van onderwijs en welzijn Kathleen Vandenput Studiedag lokaal.
Allochtonen op de Vlaamse arbeidsmarkt
Het Vakcollege: Meerwaarde in de regio
GENTS PLAN GELETTERDHEID Krachtlijnen. Inleiding Naar schatting 20 % van de Gentse bevolking is laaggeletterd (> IALS niv 1) Beleidsmatig kader Historiek.
Veilige Publieke Taak Veiligheidsregio Hollands Midden
een initiatief van Stad Gent, OCMW Gent & VDAB Oost-Vlaanderen
Concept Opdrachtgever: Agentschap Ondernemen (AO). In het kader van ondernemingsplanwedstrijd (OPW) Vlaanderen, dé officiële ondernemingsplanwedstrijd.
Een tienkamp voor gelijke onderwijskansen Seminariereeks ‘Onderwijs en Opvoeden in de 21 ste eeuw’ KU Leuven, 25 februari 2008.
Uitwisseling tussen DHO en Kinderbijslag
Brede school in Berkenbos
Doorstromingsstages. Juli 2012 Relancestrategie Relancestrategie van de federale Regering 3 assen: de koopkracht van de burgers ondersteunen de competitiviteit.
Partners  ACV- Antwerpen  ABVV- Antwerpen  ACLVB  VDAB  RVA/PAW  Stad Antwerpen  Provincie Antwerpen.
DE OVERGANG ONDERWIJS-ARBEIDSMARKT Rationeel of emotioneel ?
Een project van de NSGK. Projectdoelen de positie van jongeren met een handicap in de samenleving verbeteren de beeldvorming met betrekking tot jonge.
Jongeren Preventie Team
Stichting werkkring 29 maart De beleidsagenda van de beroepsgroep.
Over kwaliteit valt te twisten GIA bijeenkomst 23 november 2010 Arnhem Kansen van het onderwijsachterstandenbeleid Zeki Arslan Programmamanager Onderwijs.
Sanne Deweerdt 1BaSWA  Waar? Zorghotel Heilig Hart te Kortrijk  Wat? Introductie nieuw personeel optimaliseren  Hoe? Via powerpoint  Wie? Nieuw poetspersoneel.
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
Nieuwe EU-burgers 28 april 2015
Solidariteit tussen de verschillende leeftijden… 29/04/2015.
Paleizenstraat 90 > 1030 Brussel T > F > Leerlingenparticipatie in het LOP/SO Gent Trajectbegeleiding door de Vlaamse.
Administrateur-generaal
Werkvakantie Bulgarije 20 juli tot en met 1 augustus 2015 Jongeren zetten zich in voor weeskinderen in Vratza - Bulgarije.
Inleiding  Veel negatieve publiciteit Hogere werkloosheid Lagere participatie  Helft allochtonen wel succesvol  Waarom lukt het de 1 wel en de andere.
Eva Verstraete Studiedag “Ouders over het secundair onderwijs” 20/11/2015.
Provinciaal Steunpunt Vrijwilligerswerk Oost-Vlaanderen.
‘Ieders mond gezond’ ‘Een begeleid preventief en curatief mondzorgtraject voor hoog-risico groepen’ Stuurgroep mondzorg: Maatschappelijke Tandheelkunde.
Een gezegende sabbat!. Wat kunt u de komende periode verwachten?
Tussen welzijn en werk Een eigen plaats voor Arbeidszorg Gevolgen van werkloosheid voor het individu.
De werkingen voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren (=WMKJ) Made by: Charlène Vandorpe 1 Ba SW b Informatievaardigheden: SADAN- opdracht.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
ROLMODELLENWERKING sinds 2009…. DOEL sensibiliseren informeren: geen sid-in adviseren: geen CLB rekruteren: geen promo.
‘The Young Vibes’ We love challenges…just try it!.
Voorlichting Stichting Philadelphia Zorg Wanneer heeft u recht op een WW uitkering? Er is relevant urenverlies (>5 uur/wk), geen recht op loondoorbetaling.
De verandering van Zorg en Welzijn Presentatie voor stadsbijeenkomst Zorg en Welzijn 6 oktober 2015.
Landelijke Beroepsvereniging Coördinatoren vrijwilligerswerk Corry Baarsma, lid van bestuur AGORA Regiocoördinator vrijwilligerswerk bij grote zorginstelling.
Peuterspeelzaal De Woezel Een kleine partner met een grote visie. Of hoe klein duimpje het hart wil laten kloppen………………….
Kinderopvang en kleuterschool voor alle kinderen Investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen in Stad Gent.
VOORSTELLING MINDERHEDENFORUM Voorstelling Minderhedenforum.
16 februari AGENDA 9u30 – 9u40 Inleiding 9u40 – 10u45 Voorstelling Minderhedenforum 10u45 – 11u00 Pauze 11u00 – 12u30 Stages binnen de Vlaamse overheid.
Werkgroep MOF-MOD 28 mei 2013 Hugo Hoogwijs, afdelingshoofd MOD DAR-iV Bijlage 5: PROJECT INTEGRATIE MANAGEMENTONDERSTEUNENDE DIENSTEN MOD DAR-iV - MOD.
Nieuwe opzet onderwijs. Huidige situatie onderwijs op Commanderij College: Methode bepaalt grotendeels: Welke onderwerpen worden behandeld Op welke wijze.
16 april 2015 Miniconferentie VO  MBO Regio Eem Welkom.
1. Jobkanaal Gezamenlijk project van: UNIZO Verso VKW Voka 2.
Utrecht, 20 februari Centraal Bureau voor de Statistiek Jaarrapport Integratie 2010 Integratiegeneratie? 25 november 2010 Jan Latten.
Een gezegende sabbat!. Wij, Zevendedags-Adventisten van Rotterdam Noord willen, geleid door de Heilige Geest, Jezus Christus navolgen. Dit doen we door.
<plaats en datum>
@Level2work Contactdag Levenslang leren 24/03/2017
Wat weten we over discriminatie op de stagemarkt?
Welkom in gemeente Rotterdam-Noord
Wat weten we over discriminatie op de stagemarkt?
Gesprekkencyclus en overlegstructuur leerlingzorg
Scholieren over onderwijs in Gent
Communicatiecampagne Duaal Leren
Infodag onderwijs Welkom!
<plaats en datum>
DE “KEUZECARROUSEL NIET-NEDERLANDSTALIGEN”
1.
Statushouders in de gemeente Schouwen-Duiveland
Nieuw kader inschrijvingsrecht
Lancering campagne #YouLoveTech
KONEKT Beeld je in: je bent 12 jaar en je krijgt te horen dat je nooit zal kunnen werken. Dit is het verhaal van honderden jongeren met een verstandelijke.
Huis van Dialoog vzw Villa Mescolanza
Werking Een jaarlijks 11-daags internationaal filmfestival
Transcript van de presentatie:

Ambassadeurs Latent Talent

Waarom dit project? Vlaams Minister van Onderwijs en Werk in zijn tienkamp voor gelijke onderwijskansen:  ‘Bestrijd vooroordelen en discriminatie op de arbeidsmarkt. Anders staan alle resultaten van de vorige proeven op de helling.’ De autochtone bevolking heeft gemiddeld een eenzijdig beeld van de allochtone bevolking. Noodzaak om positieve aandacht te hebben voor geschoolde allochtonen. Voorkomen dat allochtonen zelf beginnen geloven dat succes op de arbeidsmarkt niet voor hen is weggelegd door o.a. discriminatie en lage verwachtingen. In de discussie over diversiteit komen allochtonen zelf nauwelijks aan het woord. De ambassadeurs kunnen hierin verandering brengen doordat ze een stem krijgen. De ambassadeurswerking kan de maatschappelijke positie van (gediplomeerde) allochtone jongeren verbeteren.

Partners Stad Gent UNIZO VDAB CDF vzw De eenmaking vzw FZO-VL vzw Idara vzw ING Vzw Jong Job & Co SERR VKW VOEM vzw Voka ABVV ACV ACLVB In het kader van Gent, stad in werking Met de steun van stad Gent en Minister Keulen via “Managers van Diversiteit”

Wat houdt het project in? Werkende geschoolde vrijwilligers worden getraind om het woord te nemen als, voor en over geschoolde allochtonen. Deze ‘ambassadeurs’ nemen enerzijds het woord op evenementen van en voor werkgevers om ervoor te zorgen dat in het Gentse meer allochtone jongeren kunnen deelnemen aan de arbeidsmarkt (reguliere tewerkstelling, werkervaringsplaatsen en stageplaatsen). Anderzijds kunnen ambassadeurs (op andere evenementen) allochtone jongeren en hun ouders motiveren en mobiliseren om te investeren in een opleiding.

Timing December januari 2009: rekruteren van ambassadeurs 20/01: eerste infosessie voor de ambassadeurs Februari mei 2009: Opleiding ambassadeurs Produktie kortfilms Vanaf juni 2009 juni 2011: Evenementen waarop ambassadeurs een getuigenis doen

Profiel ambassadeurs Wij zoeken: Succesvolle personen met uitstraling, die een voorbeeldrol kunnen opnemen Van diverse allochtone origine, liefst afspiegeling van Gentse situatie dus zeker ook personen van Turkse origine Een goede positie op de arbeidsmarkt Een diploma of voltooide opleiding (hoger onderwijs, BSO, TSO, attestering,…) Woonachtig in Gent of omgeving Mondig zijn om het eigen verhaal te brengen én de reacties van het publiek te kunnen counteren Zelfkritisch en diplomatisch, over humor beschikken Betrokken maar niet emotioneel

Verwachtingen Aanwezig zijn op het infomoment voor de ambassadeurs op 20 januari 2009 Deelnemen aan vormingen voor het opbouwen van een getuigenis van februari tot en met april 2009: Kennis over de arbeidsmarkt, diversiteit, kennis van werkloosheid, spreken voor een groep, leren dialogeren, een verhaal opbouwen 1 try-out van de eigen getuigenis bij partnerorganisatie in mei Vanaf juni het brengen van een succesverhaal op evenementen: bij werkgevers en/of op scholen Deelname aan enkele groepsmomenten vanaf juli Eventueel 2 aanvullende vormingen van september tot november

Wat bieden we hen? Onze rol: Coaching van de vrijwilligers Vrijwilligersverzekering Vrijwilligersvergoeding  Voor het bijwonen van de vormingen: 10 euro  Spreken op evenementen: +/- 25 euro per dag Wat is de meerwaarde voor de ambassadeurs? Inhoudelijk interessante en persoonlijk verrijkende vormingen Staat ongetwijfeld goed op je CV Uitbouwen van een breder netwerk Gelegenheid iets te doen voor de (eigen) gemeenschap

Wij hebben u nodig! Wat kunt u doen? Zoek gericht naar ambassadeurs in uw professioneel of persoonlijk netwerk Spreek ze actief aan en bezorg hen onze folder Geef ons hun contactgegevens door (lijst) Kandidaat ambassadeurs? Contacteer: Gent, Stad in Werking Tel: 09/