Communicatietraining voor dove ouders met horende kinderen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Doorn – 23 januari 2013 Jaap van Petegem
Advertisements

Wat doet het raster? Het Raster biedt begeleiding aan personen met een autismespectrumstoornis. Het hele gezin en de ruimere omgeving van de persoon met.
Workshop Handelingsgericht werken
Activeren van ouders met behulp van video-beelden
Acceptatie Thema-avond voor De Piloot, maart 2011 Antoinette Loenen
Een beeld zegt meer… Workshop VIDEO-HOMETRAINING STEUNPUNT VHT-VIB
Begeleiding van kinderen met een ontwikkelingprobleem m.b.v. VHT
Samen opvoeden; ouders en pedagogisch medewerkers
Beeld zegt meer dan duizend woorden….
Video-observatie in het kader van integrale zorg
Methodiek Directieve Thuisbegeleiding binnen de diensten
Steunpunt opvoedingsondersteuning. 2 Opvoedingsondersteuning -Inleiding -Iedereen heeft wel eens opvoedingsvragen -Ouders -Werkveld -Opvoedingsondersteuning.
DORDRECHT Voorveld. Agenda Civil society Preventie Competenties Toeleiding Regiefunctie.
Identiteit is geen kwestie van kiezen, maar van delen. SOPOW, 31 oktober 2012 Vereniging Openbaar Onderwijs.
SGJ Christelijke Jeugdzorg
passend onderwijs en zorg voor de jeugd
Programma Welkom en doelen bijeenkomst Het gebouw, korte toelichting traject Waar staan we voor? Waar gaan we voor? Samenvatting met vragen en reacties.
Frank en Raymond / Het Nieuwe Lyceum
Vlaams congres opvoedingsondersteuning
Onderwijsinspectie zegt: “als een school systematisch en doelgericht werkt aan het maximaliseren van de prestaties van haar leerlingen.
Utrecht University Samenwerking tussen school en ouders met een migratie achtergrond: ‘Partnerschap in de maak’’ Platform Allochtone Ouders 6 juni 2009.
Meertalig opvoeden Elke Burkhardt.
BROM Brede School Molenbeek Infodag Brede School 16 mei 2008.
Tweede Studiedag Brede School – Vlaams Parlement 16 mei 2008 Een brede Kinderopvang REFLECTIES door Jan Van Gils Onderzoekscentrum Kind en Samenleving.
Je kind stimuleren in zijn ontwikkeling
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut.
Anders kijken naar zorgsignalen. Het is pas zorg als
Passend onderwijs in de Twinschool Dove, slechthorende en horende leerlingen samen naar school.
Methodische vaardigheden
De collecte is bestemd voor Red een Kind. Red een Kind Red een Kind helpt kwetsbare kinderen en gezinnen in Afrika en Azië. Dit is Njoroge. Hij is zes.
Als taal leren niet vanzelf gaat; vroegtijdige interventie op maat
Maatschappelijke Ontwikkeling Gezinnen met een nierziek kind 12 oktober 2006 Door: Harry Weezeman Nierpatiënten Vereniging Nederland.
Het Nieuwe Lyceum, 22 maart 2010
Welkom op deze informatieavond
Ontwikkelwerkplaats Jeugdzorg en Passend Onderwijs
DIGITALE COLLAGE ESTHER
AIT studiedag 24 november
Meertaligheid: bijzonder normaal “Meer Taal, Meer Kans” Een Papiaments – Nederlands taalbevorderingsproject Nienke Boomstra MSc.
Basisteam jeugd en gezin “de basis van het nieuwe Jeugdstelsel” Voorlichting VO 22 januari 2015.
Pedagogische interventie PEP-poli
Pilot Jeugd- en Gezinswerk de jeugdarts als specialist West midden-Limburg: inwoners.
Ouderbijeenkomst Positief opvoeden
Ouderbetrokkenheid.
Taalbeleid: Van brabbel tot babbel Inspiratiedag VVSG 2 april 2015
Kinderen op social media: hoe ga je daar als ouder mee om?
 Een plaats waar ze terecht kunnen met zorgen omtrent de opvoeding van hun kinderen, maar ook over anderen thema’s die hen bezig houden (werk zoeken,
De onomkeerbare breuk in het gezinsleven met een kind met NAH
Week 7 Jacqueline Koopmans Docentenkamer PH 01.12
Inleiding in de (ped)agogiek werkcollege 3 Jennifer de Vries-Aydogdu Med.hro.nl/vrije
Kind en omgeving Het individu in de context
OUDERBETROKKENHEID Bijeenkomst 1. OUDERBETROKKENHEID 
Competentie gebieden Kerntaak 1.
MEEDOEN in Edam-Volendam Voorstellen: Katja Mooij (RCO De Hoofdzaak) Fred Wiedijk (Context NH) Coördinatie en secretariaat MEEDOEN-tafel.
Het CJG team in de wijk CJG teams aan de slag! Verbinden preventief jeugdbeleid, Jeugdzorg en Passend onderwijs Presentatie is ontwikkeld door:  Ans Hermans.
Preventieve zorg Kind en Gezin. Prenataal aanbod Kennismakingsbezoek in de kraamkliniek/thuis 2 basishuisbezoeken voor alle gezinnen met pasgeboren baby.
Welkom! Workshop AIT en samenwerking opleidingen voor toekomstige professionals Gontien Wetselaar Marjan Hoogland Margaret van Ruitenbeek.
Vroegtijdige zorgplanning in de thuissituatie Yolanda Hustings Kim Haesen.
Schoolopbouwwerk Menen
Interculturele klassen, ouders en buurten
ViaVia Info-presentatie
Passend onderwijs.
Welkom op school! WELKOM OP SCHOOL de 4e ouderbijeenkomst PP1
DIRECT • RELEVANT • RESULTAAT
Inzet VHT bij ambulante hulpverlening aan LVB gezinnen
Workshop VIB volwassenen (met moeilijk te begrijpen gedrag)
Welkom w.
Uitnodiging Nieuw! Thema-ochtend Vrijdag 2 november Beste ouders,
Een stap verder, vroeger, lichter en eerder
Determinatie en begeleiding 28 februari uur
Videohometraining Een pedagogische hulpverleningsmethode voor gezinnen
Transcript van de presentatie:

Communicatietraining voor dove ouders met horende kinderen Communicatie- en interactietraining Diana Withagen, pedagogisch behandelaar en gebarencoach De Schakel Gerry Geeris, gezinsbegeleidster en VHT-er De Schakel Petra Bergmans, gezinsbegeleidster en opleider VHT De Schakel AIT Studiedag 2 juni 2015

Even voorstellen: Diana: Pedagogisch behandelaar en gebarencoach Gerry: Gezinsbegeleidster en VHT-er Petra: Gezinsbegeleidster en Opleider VHT 5 maart 2015 Communicatietraining voor ouders

Programma van de workshop Ontstaan communicatietraining voor ouders (CODA) De hulpvraag van ouders Doel van de communicatietraining Onze werkwijze: hoe werken we samen met ouders Aanvullend behandelaanbod op de communicatietraining Filmpjes ter illustratie Vragen en tips 5 maart 2015 Communicatietraining voor ouders

2. Ontstaan communicatietraining voor ouders (CODA) Eerst integratie dove/sh kinderen en horende coda kinderen samen in vroegbehandelingsgroep doof/sh Na herfstvakantie 2014 ouder-kind communicatiegroep in school Talent. Maart 2015: Communicatietraining voor dove ouders met horende kinderen

3. De hulpvraag van ouders: Hoe kunnen we de communicatie met ons kind verbeteren? Ouders moeten onderling samen goed afstemmen op dezelfde communicatievorm naar hun kind (bijv. 1 ouder is oraal opgevoed en de ander met gebaren) Nu al ondersteuning om problemen voor de toekomst te voorkomen (preventie) Ouders willen dat hun kinderen de dovencultuur leren kennen Ouders hebben vragen in de opvoeding (soms door internaatsverleden het opgroeien in het “normale’ gezinsleven gemist) (illustratie met video-opname: vraag van ouders over voorlezen) Ouders hebben behoefte aan informatie over opvoeden (bijv. moeite uitwisselen met horende ouders (aan de schoolpoort) of toegang tot literatuur of social media Participatie in de samenleving

4. Doel van de groep Specialistische behandeling en training bevordert taal en communicatie-interactie tussen ouders en kind Kennis van dovencultuur Kennis van gebarentaal voor ouders en kinderen.   5 maart 2015 Communicatietraining voor ouders

5. Onze werkwijze Twee dove pedagogisch medewerkers (NGT, dovencultuur, identiteit, rolmodel voor dove ouders. Dove ouders zijn om de beurt een ochtend aanwezig in de groep (planning). Ouders en kinderen ondersteunen bij interactie en communicatie (oogcontact, aanroepen, lichamelijk contact, mimiek, gebruik NGT) In de groep via spel, knutselen en voorlezen. 1 keer per maand cursus met als onderwerpen: Communiceren met je kind (non-verbale en verbale communicatie, wat wil je kind, initiatief, nee-reeks en ja-reeks) Hoe maak je prettig contact met je kind? (initiatief, ontvangst en benoemen) Hoe begrijp je jouw kind beter? Gebarenthema’s en voorlezen in gebaren  6. Thuis met de gezinsbegeleidster en pedagogisch behandelaar ouder-kind groep. Gezamenlijk kijken naar videobeelden van de groep en van thuis.

6. Aanvullend behandelaanbod op de communicatietraining Coda middagen voor gezinnen (Baby-) gebarencursus (sociaal netwerk participeert) Gebarencoach in het gezin Gezinsbegeleiding met Video- Hometraining

7. Filmpjes ter illustratie Rol van Diana: Voorbeeld en toevoegen dovencultuur: Diana met D en B Samenwerking met ouders: Diana en de vader van D Uitlokken gebarentaal met 2 kinderen Koppeling naar de thuissituatie: Gezin van M. en L. in de groep, thuis en review Gezin van N. en M. met 2 reviews

8. Vragen? Zijn er nog vragen of tips? P.Bergmans@Kentalis.nl G.Geeris@Kentalis.nl D.Withagen@Kentalis.nl 5 maart 2015 Communicatietraining voor ouders