Leerdoel: je kunt herkennen wat bij geschiedenis hoort.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Dag 12. Dag 12 Dag 12 van het dagboek Hallootjes, Hoe is het bij jullie? Ik hoop dat jullie je een beetje beter voelen dan wij hier. Want het is toch.
Advertisements

Plaatje vrienden op een bank
Life in the universe.
Een ontroerend verhaal met een sterke boodschap !!!
Toen God “de vrouw” maakte, was hij al 6 dagen aan’t overwerken.
De beroemdste persoon die er is …
Het kleine meisje op dit plaatje is natuurlijk Roodkapje
Borneo eiland.
LIES werd op jaar, is reeds 13 jaar gestorven en werd dus 14 jaar oud 13 plus 14, 27 een enorm stuk van ons leven 27 jaar geleden in juni,
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Het ontstaan van de aarde (2)
Dag 13. Dag 13 Dit keer wil ik… Sinterklaas… het dagboek van dit jaar afsluiten. Dag 13 van het dagboek Hallo lieve kinderen, Dit is dan alweer de.
Beugels.
De Slippertjes.
Hoofdstuk 2 de tijd van jagers en boeren
Bloemen, vruchten, zaden
De oude Grieken Auteurs: Arzo en Nils.
het licht van Pasen schijnt. Het is aan ons te zorgen dat, Wanneer vele paaskaarsjes branden Is dat een prachtig gezicht. Want dan zie je iedereen.
Door:Joost Alwin en Rogier
Standenmaatschappij De Maya-samenleving was een standenmaatschappij, dat wil zeggen dat er in lagen werd geleefd. De hoogste laag, de belangrijkste mensen,
De eerste mensen Door Oscar Zuethoff Spreekbeurt, 18 mei 2009
DOOR: DEMI BJORN & WOUTER
Paragraaf 1.4 Bouwen en graven..
Voor hen die nog een moeder hebben is dit heel mooi.
Gedachten bij het ouder worden.
De doos van pandora Gemaakt door: Santiago & Quinty.
Liberalen, socialisten confessionelen
De evolutie van de mens Presentatie door Frederiek Millecam, David De Bie ,Jurgen De Vos Bron : cursus natuurwetenschappen 6BI.
Maya’s 1In houd . 2.de Maya`s. 3.wat voor steden hadden ze?
Wij doen onze presentatie over het boeddhisme.
Godsdienst 1.
Lieve zoon/dochter ....
De steen is weg! De steen is weg. Dat is de eerste verrassing op de vroege morgen van Pasen. Het licht van de zon is net boven de rand van de aarde uitgekropen.
Wat geloven de wereldgodsdiensten?
- Als je klikt verschijnt er telkens een vraagteken links boven - Bedenk dan of het om jagers, boeren of geen van beiden gaat - Leg uit waarom - Als je.
Er was eens een meisje die had 4 vrienden
6 Wie waren de eerste mensen?
Vraag aan de Helpdesk: Hoe kan ik LIEFDE installeren?
Zondag 2 HC Franeker 13 september 2009
Arthur Japin, de niet-gelovige hoofdredacteur van de #Jezusglossy, over vergeving.
Pittige antwoorden van assertieve vrouwen  
Lekker gegeten??.
Paragraaf 1.4 Leven van de landbouw.
Onrecht !!! Vrouw geschopt en aan de haren getrokken voor gsm
Pittige antwoorden van assertieve vrouwen
Pasen 2015 Groep 5, 6, 7 en 8 ‘t Bolwerk.
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Mijn vrouw en ik.. Eerst wil ik me even voorstellen. Ik ben Hendrik.
Piet Mondriaan Jeugd en opleiding.
H1 De tijd van jagers en boeren
Verstoppertje spelen in het bos
Les 2 Ken jij Lucy?.
De herfst is begonnen.
Jozua, de dienaar van de HEER, was gestorven toen hij 110 jaar oud was. Toen ook zijn leeftijdsgenoten met hun voorouders waren verenigd, kwam er een volgende.
13.4 Evolutie van de mens.
Wandelen (bewegen) in Gods genade.. Genade Identiteit Gevoel LIEFDE Verstand Heiliging Schuld.
De oude Egyptenaren.
Weblog. Waarom?? Ouders de school in halen Kinderen over ervaringen laten schrijven en tekenen Samen werken aan een eindproduct ICT bij jonge kinderen.
God zei tegen Jona: “Ga naar Ninevé, de mensen daar doen allemaal gemeen.” Maar Jona dacht: ”Ik ga er met de boot vandoor, want Ninevé, daar ga ik mooi.
Introductie Taak Werkwijze Bronnen Beoordeling Introductie Bloemen kan je bijna overal om je heen zien. Van bloemen kun je heerlijk genieten. Je kunt.
Romeinen 8:1,2 De mensen die bij Jezus horen, krijgen geen straf van God.
Jager-verzamelaars.
Grafheuvels in de provincie Utrecht
Tentoonstelling Leonardo da Vinci
Het Boeddhisme Circa 450 v. C..
Onze geschiedenis.
Tijd van jagers en boeren
Ik geloof in God, de bron van alle leven
Transcript van de presentatie:

Leerdoel: je kunt herkennen wat bij geschiedenis hoort. WAT HOORT BIJ GESCHIEDENIS? WAT HOORT BIJ GESCHIEDENIS? OEFENING: Bedenk bij de volgende afbeeldingen waar ze bij horen: Tijd van de: Dieren? Aapmensen? Mensen (geschiedenis)? Leerdoel: je kunt herkennen wat bij geschiedenis hoort.

Leerdoel: je kunt herkennen wat bij geschiedenis hoort. ? WAT HOORT BIJ GESCHIEDENIS? BRON 11: Links een oud skelet dat is gevonden. De onderzoekers hebben haar Lucy genoemd. Rechts een tekening van hoe Lucy eruit moet hebben gezien. Ze droeg haar kinderen bij zich, at waarschijnlijk plantaardig voedsel en liep rechtop. Tijd van de aapmensen Leerdoel: je kunt herkennen wat bij geschiedenis hoort.

Leerdoel: je kunt herkennen wat bij geschiedenis hoort. ? WAT HOORT BIJ GESCHIEDENIS? BRON 12: Hieronder zie je een kindergraf. Een jongen en een meisje liggen met hun hoofden tegen elkaar. De kleding is versierd met wel 6000 kralen. Naast de skeletten liggen ivoren speren, lansen en sieraden. Tijd van de mensen Leerdoel: je kunt herkennen wat bij geschiedenis hoort.

Leerdoel: je kunt herkennen wat bij geschiedenis hoort. ? WAT HOORT BIJ GESCHIEDENIS? BRON 13: De vondst van deze schedel was groot nieuws in 2002. “Dit is de belangrijkste vondst van de laatste honderd jaar”, zei de Leidse prehistoricus Wil Roebroeks toen over deze vondst. Het gezicht is veel platter dan van een aap. De gevonden hoektanden zijn kleiner dan die van een chimpansee. Volgens veel onderzoekers kan dit geen aap zijn. Tijd van de aapmensen Leerdoel: je kunt herkennen wat bij geschiedenis hoort.

Leerdoel: je kunt herkennen wat bij geschiedenis hoort. ? WAT HOORT BIJ GESCHIEDENIS? BRON 14: In deze tijd waren de meest ontwikkelde wezens in staat om even rechtop te Lopen. Ze hielden dat niet lang vol. Ze aten plantaardig voedsel dat ze verzamelden. Ze leefden in groepsverband. Tijd van de dieren Leerdoel: je kunt herkennen wat bij geschiedenis hoort.

? WAT HOORT BIJ GESCHIEDENIS? Tijd van de aapmensen BRON 15: Op deze tekening zie je Neanderthalers. Ze leefden vanaf ongeveer 20.000 jaar voor het ontstaan van de eerste mensen zoals wij. Ze stierven uit ongeveer 50.000 jaar na het ontstaan van de eerste mensen zoals wij. Ze begroeven hun doden. Op een skelet is het stuifmeel van bloemen aangetroffen, maar het blijft de vraag of de bloemen echt in het graf zijn meegegeven. Het stuifmeel kan er ook op natuurlijke wijze terecht zijn gekomen. BRON 15: Op deze tekening zie je Neanderthalers. Ze begroeven hun doden. Op een skelet is het stuifmeel van bloemen gevonden. Maar het is niet zeker of er echt bloemen in het graf zijn meegegeven. Misschien is het stuifmeel er wel door de wind terecht gekomen... Tijd van de aapmensen (maar bijna net zo denkend als de homo sapiens sapiens, zeker als er bloemen in het graf zijn gelegd!) Leerdoel: je kunt herkennen wat bij geschiedenis hoort.

? WAT HOORT BIJ GESCHIEDENIS? GESCHIEDENIS GAAT OVER MENSEN VAN VROEGER Maar niet alles wat mensen gedaan hebben hoort bij geschiedenis: NIET dat mensen: WEL dat: 1. eten 5. de oude grieken in meer dan 1 god geloofden 5. de oude grieken in meer dan 1 god geloofden 2. slapen 6. Israël pas sinds 1948 een eigen regering heeft 6. Israël pas sinds 1948 een eigen regering heeft 3. groeien 7. mensen vóór 1800 minder het milieu vervuilden 7. mensen vóór 1800 minder het milieu vervuilden 4. geluk willen 8. veel mensen rond 1900 graag oorlog wilden 8. veel mensen rond 1900 graag oorlog wilden WAT IS HET VERSCHIL? GESCHIEDENIS GAAT OVER VERANDERINGEN IN WAT MENSEN HEBBEN GEDACHT EN GEDAAN (niet over dingen die door de tijden heen hetzelfde blijven, zoals 1,2,3,4!) WAT HEB JE ERAAN? HET IS TOCH ALLEMAAL AL GEBEURD? Leer geschiedenis om: Zoek van elk doel hiernaast (a,b,c,d) een voorbeeld uit het rijtje hierboven (5,6,7,8). Bedenk welke kleur ze moeten krijgen. a. te voorkomen dat iets weer gebeurt a. te voorkomen dat iets weer gebeurt b. situaties weer terug te krijgen b. situaties weer terug te krijgen c. situaties van nu beter te begrijpen c. situaties van nu beter te begrijpen d. op nieuwe ideeën te komen d. op nieuwe ideeën te komen Leerdoel: je kunt herkennen wat bij geschiedenis hoort.

? WAT HOORT BIJ GESCHIEDENIS? - Dat mensen drinken als ze dorst hebben - Dat mensen landbouw hebben uitgevonden - Dat mensen landbouw hebben uitgevonden - Dat in 1945 voor het eerst kernwapens zijn gebruikt - Dat in 1945 voor het eerst kernwapens zijn gebruikt - Dat de kleur haar van mensen verschillend is - Dat veel mensen niet meer in God geloven - Dat veel mensen niet meer in God geloven - Dat je na je melkgebit je echte tanden krijgt WELKE OVERBLIJFSELEN KUNNEN BIJ GESCHIEDENIS HOREN? Overblijfselen van 60 miljoen jaar Overblijfselen van 3.000 jaar Overblijfselen van 3.000 jaar Overblijfselen van 3 miljoen jaar Leerdoel: je kunt herkennen wat bij geschiedenis hoort! Leerdoel: je kunt herkennen wat bij geschiedenis hoort. Leerdoel: je kunt herkennen wat bij geschiedenis hoort.

NEDERLAND IN DE STEENTIJD Nog net gered

NEDERLAND IN DE STEENTIJD

NEDERLAND IN DE STEENTIJD Het ontstaan van landbouw in de wereld = landbouwrevolutie = revolutie van de nieuwe steentijd = neolithische revolutie

je kunt samenlevingen van vóór en ná de landbouwrevolutie herkennen. NEDERLAND IN DE STEENTIJD LEERDOEL: je kunt samenlevingen van vóór en ná de landbouwrevolutie herkennen.