De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Jager-verzamelaars.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Jager-verzamelaars."— Transcript van de presentatie:

1 Jager-verzamelaars

2 Ontstaan Introductie: https://www.youtube.com/watch?v=F7jSp2xmmEE
(waar gaat de clip over?) Wat was er eerder? Het kip of het ei? Dat hangt af van hoe je het ontstaan van leven op aarde bekijkt. Al geloof je in het scheppingsverhaal dan geloof je in het creëren van de natuur. De perfectie. God heeft de aarde en dieren geschapen in perfectie, dus god heeft de kip gemaakt. Al geloof je in het scheppingsverhaal ga je voor het ei. De natuur is continu bezig met de kosten/baten analyse: hoe bereikt iets zijn perfecte vorm? Door het ontwikkelen. Een voorbeeld is het gebit van de mens. Het gebit is gevoelig voor gaatjes maar is onmisbaar voor het eten. Conclusie: het gebit blijft. De natuur heeft zelfs wat extra tanden meegegeven mochten de tanden eerder verrotten, je verstandskiezen. Vlak voor de kip rondliep moest deze worden ontwikkeld door de natuur. De laatste stap was een bevrucht ei.

3 Rond 4 miljoen jaar geleden leefden er een apensoort in de bomen van Oost-Afrika. Toen het klimaat veranderde verdwenen de bomen en werden de bossen vervangen door graslanden. Daarom trokken de meeste apen uit dit gebied weg. De kleine groep die achterbleef paste zich aan de omgeving aan. Deze kleine groep ging rechtop lopen (minder energie, over de vlakte kijken voor roofdieren, geen bomen om in te klimmen) en hadden een gevarieeerd dieet waardoor de hersenen groeiden. De eerste mensen gebruikten nog geen werktuigen, die werden later gebruikt. (ontwikkeling van de mens) Vragen: = Waarom moesten apen uit de bomen komen? = Waarom verloren de eerste aapachtigen hun vacht? = Door welke redenen groeiden de hersenen van deze soort? = Waarom en wanneer begonnen dit soort kleding te dragen en vuur te maken?

4 Voedsel De taakverdeling was duidelijk. De vrouwen en kinderen gingen voornamelijk verzamelen in de nabije omgeving. De mannen gingen op jacht. De natuur was natuurlijk niet als een supermarkt waar je spulletjes die je nodig hebt in je karretje gooit. Het is hard werken om aan voedsel te komen. Gevaarlijk ook. Op het bovenstaande plaatje doen de mannen aan drijfjacht. De kudde is opgejaagd waardoor zij lopen in een val van jagers. Soms bleven de jagers wekenlang weg om vlees te vinden. In de tussentijd bleven de vrouwen en jonge kinderen achter

5 Jagers? Behoort deze afbeelding bij het idee dat je hebt van jagers-verzamelaars? Waarom wel/niet?

6 Wonen De jagers-verzamelaars woonden in eenvoudige hutten die makkelijk op te zetten waren. Dit omdat de mensen als nomaden over de vlakte trokken op zoek naar voedsel. De mensen hadden om deze reden ook weinig bezit omdat men alleen spullen kon meenemen die je ook daadwerkelijk kon dragen. Wat zou jij meenemen op zoek naar een nieuwe plek?

7 Het harde bestaan De mensen woonden met zo’n 20 mensen bij elkaar in een hechte groep. Dit omdat de nabije omgeving niet geschikt was om meer mensen te onderhouden. Ieder van de groep had zijn taken en de vangst en de verzamelde waar werd verdeeld. Om de groep gezond te houden was het noodzakelijk om vrouwen tussen verschillende groepen uit te wisselen. Het kampvuur was de centrale plaats van het kamp. Hier werden verhalen verteld en gezongen, de taal ontwikkelde zich daar. De mens is het grootste gedeelte van zijn bestaan jager geweest. Al ga je uit van het wetenschappelijk bewijs ontwikkelde de moderne mens zich rond jaar terug tot de uiteindelijke vorm. De eerder ontwikkelde exemplaren legde het af tegen deze moderne mens en moesten het veld ruimen. Rond v.C. ontwikkelde de mens landbouw bij toeval. De eerste landbouwers ontstonden in Irak. De samenleving veranderde hierdoor flink omdat men niet meer verder hoefde te trekken naar andere plekken, men bleef bij de akkers. Een andere samenleving ontstond! Men bleef overigens wel verzamelen en jagen, de landbouw was nog harder werken en de oogst viel zo nu en dan tegen.

8 Waarom behoren de bovenstaande plaatjes niet bij de jagers?

9 Aan welke zijde zie je de jagers-verzamelaars? Leg je antwoord uit.


Download ppt "Jager-verzamelaars."

Verwante presentaties


Ads door Google