Les fonctions de la langue de la rue aux Pays-Bas et en France

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Gelijktijdigheid of verwevenheid
Advertisements

Wereldburgerschap Zaakvakonderwijs in (inter) actie?!
Hoofdstuk 3A: Wonen in de stad
Onderzoek naar competentiegericht beoordelen in het groene onderwijs
DE IRONIE VAN GELIJKHEID OVER ETNISCHE DIVERSITEIT OP DE WERKVLOER
Interculturele Communicatie
26/06/2014 | pag. 1 Jong in Gent en Antwerpen een inleiding waarin ook de besluiten al worden verklapt (tevens een poging om heel veel logo’s op één slide.
The richness of diversity HBO IC DIEN vzw Johan De Cock Coördinator internationalisering.
Ervaringen van Poolse ouders binnen de Vlaamse schoolomgeving
Waar staan we voor met ons onderwijs?
REBELS: Race and Ethnicity Based Education; Local Solutions
EXPRESSIE in STW = zich uitdrukken.
Praktische Opdracht Gemaakt door: Peter Janine Ruud.
© De Coninck Sofie en © Onze maatschappij is multicultureel.
Samenwerking rond onderwijs. 1 Dit kan u verwachten: 1)Voorstelling van het onderwijsproject 2)Wat zijn de succesfactoren voor het welslagen van een dergelijk.
Dit is de start- en eindpagina
Voorlichting Sociologie Radboud Universiteit Nijmegen
Onderwerp Vraagstelling Theorie Methodiek verslaglegging
Presentatie Interculturele Communicatie: theorie
Sociolinguïstiek Bijeenkomst 6.
11.3: Nederland is vol.. Met autowegen HC Tips voor de toets.
Modern imperialisme.
Multiculti.
Breuklijn tussen laag- en hooggeschoolden
Inleiding CIW Werkcollege 6. Lyons (1984) maakt binnen taalgedrag (language behaviour) een onderscheid tussen de volgende taalmiddelen: Language behaviour.
Vraagstukken van grote en middelgrote steden in Nederland
Marginalisering van allochtone jongeren en risicofactoren in hun dagelijks leven L. Eldering & E.J. Knorth.
Laatste Scriptieseminarie
Een nieuwe op achtergestelde buurten in het Brussels stedelijk gewest
Kenmerken en gevolgen van onderontwikkeling
Chiara Lubich e P. Fabio Ciardi
Demi Nieuwenhuizen. Eind jaren ‘70 → 2 gevaren bedreiging legitimiteit van elk modern rechtssysteem 1.Verhouding tussen het normatieve en het feitelijke.
1. Inleiding.
Analyse maatschappelijk vraagstuk
Culturele identiteit en mediation College 1: Inleiding Jan ten Thije.
Interculturele competenties
Les 0 Structured Query Language SQL. Programma Les 0 – Introductieopdracht Les 1 Les 2 Les 3 Schriftelijke toets.
Onderzoeksvragen?.
Module ‘Kijken naar Kinderen’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 2 Pascal van Schajik.
Rotterdam, 00 januari 2007 Project 3 Vrijdag 21 november 2014 Verzamelen, analyseren en presenteren van gegevens.
SHEETS TBV DEELTIJD EN VOLTIJD WEEK 2: DEEL 1 ‘SCHOOL MET DE 5 O’S’ ACHTERGRONDINFORMATIE School en Samenleving.
Opgroeien in de stad les 3
Resultaten van een Europese studie over racisme in Londen, Parijs en Brussel op het gebied van detailhandel en het openbaar vervoer.
Projecten van de Universitaire lerarenopleiding Rijksuniversiteit Groningen Omgaan met verschillen in de klas.
Marokko Door Zinedine Rahmani.
Voorzetsels bij landen en steden
Dia 1 van 23 Culturele waarden en communicatie in internationaal perspectief Dia’s bij hoofdstuk 6 Marie-Thérèse Claes Marinel Gerritsen.
Samenvatting tekst Homoseksualiteit bij jongeren.
Oudertevredenheidsonderzoek:
LET’S CLIL TOGETHER WANT TALEN TELLEN!.
Ongelijkheid in het onderwijs – Voorbij de usual suspects
Regenten en vorsten 3.4 Stedelijke cultuur in Nederland
Culturele diversiteit
Een multiculturele samenleving
H1 Hoe word je wie je bent?.
§ 1.1 Identiteit Identiteit is het beeld dat iemand van zichzelf heeft, dat hij uitdraagt en anderen voorhoudt en dat hij als kenmerkend en blijvend beschouwt.
Woordenschat Hoofdstuk 3
Diversiteit en integratie
Scriptie in de Pedagogische Wetenschappen
Marketing Week 1 Les 1 Introductie opdracht Marktonderzoek.
Praktijkgericht onderzoek
Interview verslag schrijven
De betogende voordracht
Deelvraag: Hoe ziet Nederland en zijn bevolking eruit?
Grenzen en identiteit: Rusland
MAA ideale school 1 Beroepsidentiteit .
blok 1 les 4: samen praten samen leren
Eigen omgeving: Inrichting & bewoners
Huis van Dialoog vzw Villa Mescolanza
Aardrijkskunde 7.6 Relaties 7.5 Weer 7.4 Klimaat
Transcript van de presentatie:

Les fonctions de la langue de la rue aux Pays-Bas et en France 16-12-2008 Les fonctions de la langue de la rue aux Pays-Bas et en France De functies van straattaal in Nederland en Frankrijk Afstudeer onderzoek Katja Klip

Inhoud Inleiding onderzoek Theoretisch kader Onderzoeksopzet Sociolinguistiek Integratie en immigratiepolitiek Onderzoeksopzet Resultaten Reflectie en tips Vragen

Inleiding onderzoek Welke verschillen en overeenkomsten bestaan er tussen de sprekers van straattaal in de grote steden in Frankrijk en in Nederland? Wat zijn de functies van deze vormen van spreken?

Theoretisch kader Sociolingiuistiek Sociolinguistiek Aandacht gaat uit naar performances van sprekers en niet zozeer naar de compétences van de sprekers Vanaf jaren ’80: onderzoek naar jongerentaal Jongerentaal in Nederland en Frankrijk Verlan: veelgebruikte term voor jongerentaal

Sociolinguistiek (2) Citaat Lefkowitz: ‘Verlan is a subcategory of speech play in the form of a play language involving syllable inversion and varying in complexity according to the number of syllables in the word. The term Verlan is a metathesis of l’envers ‘backwards’, i.e. l’envers – versl’en-verlan.’ (Lefkowitz, 1991:1)’

Sociolinguistiek (3) Gelijke ontwikkelingen in Nederland en Frankrijk: immigratie zorgt voor multiculturaliteit in de grote steden Er ontstaat een nieuwe vorm van spreken onder jongeren Deze vorm van spreken bestaat uit het omdraaien van lettergrepen (in Frankrijk), het weglaten van voorzetzels en het gebruik van woorden en uitdrukkingen afkomstig uit andere talen.

Sociolinguistiek (4) Redenen voor spreken van straattaal: Geheimtaal Bij de groep willen horen Het is van deze tijd Het is grappig Het is een protestmiddel

Theoretisch kader Integratie en immigratiepolitiek Maier – van multiculturele samenleving naar een steeds grimmiger klimaat omtrent integratiepolitiek in Nederland ‘Falen’ integratiepolitiek leidt tot een nieuwe integratiepolitiek: ontmantelen immigrantenconcentraties in grote steden, bestrijden ‘zwarte’ scholen en soc. economische ongelijkheid etc.

Integratie en immigratiepolitiek (2) D’Iribarne – Immigranten (veelal afkomstig uit landen uit het voormalige franse koloniale rijk) zijn fransen en dienen zich aan te passen. Desondanks ontstaan immigrantenpopulaties in de buitenwijken en doet het Verlan herintrede – een manier om een eigen identiteit te manifesteren.

Integratie en immigratiepolitiek (3) Nederland: ontstaan straattaal door culturele uitwisseling tussen jongeren met verschillende culturele identiteiten Frankrijk: spreken van straattaal is een manier om een eigen (gemixte) identiteit te affirmeren.

Integratie en immigratiepolitiek (4) (Maier) Allochtone jongeren in grote steden in Nederland bevinden zich vaker in slechte soc- economische omstandigheden dan autochtone jongeren. (Appel) Gebruik straattaal niet gerelateerd aan slechte beheersing Nederlandse taal (Goudailler) De Cités kunnen worden beschouwd als ‘linguistische ghetto’s’.

Onderzoeksopzet Onderzoeksvraag/hypothese: ‘Is straattaal in Nederland de manifestatie van een jeugdidentiteit en in Frankrijk het opeisen van een gemixte identiteit? Kwalitatief vergelijkend onderzoek IJsselcollege Capelle a/d IJssel (Rotterdam) Lycée Michelet Vanves (Hauts-de-Seine Parijs) Twee klassen jongeren (14-16 jaar)

Onderzoeksopzet (2) Onderzoeksmethode Enquete Interviews Corpus

Onderzoeksopzet (3) Plan Data onderzoek Onderzoekspopulaties Benamingen Resultaten Resultaten literatuur verweven met resultaten van eigen onderzoek.

Resultaten Wat zijn de functies van straattaal in Nederland en Frankrijk? Straattaal is een expressie van de jeugdidentiteit Straattaal is een expressie van de stedelijke identiteit Straattaal is een creatieve, originele, ludieke manier van de jongeren om zich te uiten Straattaal blijkt geen manier voor jongeren om zich te verzetten of een gemixte cultuur op te eisen. Jongeren zijn zich bewust van het negatieve imago dat vaak aan straattaal wordt toegeschreven

Reflectie/tips Goed afbakenen/ definiëren onderwerp Resultaten in een helder betoog verwerken Soms afwijken van originele plan Indien er tegenstrijdigheden bestaan, niet aarzelen deze te be- of hernoemen Open staan voor resultaten die afwijken van de verwachtingen ten aanzien van het onderzoek Laat je niet ontmoedigen!