Nationale DenkTank 2014 De DataWijzer In één oogopslag zien wat apps en websites met je data doen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
HOOFDSTUK 10 De kunst van organisatie-analyse
Advertisements

“Hoe kom ik aan klanten?”
Veilig en gezond aan ’t werk, dat raakt iedereen. Goed voor jou en voor de zaak. Samen sterk voor preventie Campagne Een gezonde werkplek Naam.
Stichting Dijk van een Kust
Bedrijventerreinen als economische motor Presentatie door drs. Gerrit Ybema Ybema Economy Solutions Bedrijventerreincongres 2006 Zutphen, 5 oktober 2006.
Ja maar, bij ons gaat alles goed Wij hebben geen problemen Ik heb een idee! Zullen we het zo doen? Andere prioriteiten, geen tijd Dat willen we nietPast.
Public design – Concept 1
Op 23 september 2011 nam de Vlaamse Regering akte van de conceptnota “open data”. De conceptnota schetst de beleidscontext en het regelgevend kader voor.
De kracht van SBA Business Solutions Vanuit een oplossingsgerichte gedachte, waarbij de klant altijd centraal staat, koppelen wij innovatieve producten.
Mr. Anton Ekker zomerborrel AdLantic 5 juni 2012.
Hoofdstuk 3 – Gegevens verzamelen
HERBALIFE = NETWERKMARKETINGBEDRIJF
De kracht van Qurius Qurius heeft al ruim 15 jaar ervaring met het implementeren van Microsoft Dynamics ERP software, en als één van de weinigen met ge.
Marktonderzoek als proces
Hoofdstuk 5 Onderhandelen over toegang en onderzoeksethiek Methoden en technieken van onderzoek, 5e editie, Mark Saunders, Philip Lewis, Adrian Thornhill,
Microdatagebruikersmiddag
© Stratix 2007 Overview Plan van Aanpak Vraagbundeling voor de realisatie van municipal wireless [in het nederlands]
John P. Kotter Harvard Business School
WELKOM! Bij de Workshop “Blik op jezelf” Oftewel BLIK OP IK..!
Het parelspel fu rni ture jeroen j van beele 19 maart 2004.
TPA Westelijke Mijnstreek Bedsideconsultatie E. van den Berken & N. Lenaerts.
Zorg voor de Toekomst Noord- en Oost-Groningen Marieke van Ginkel
Introductie OHSAS
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Welkom Het eID Stelsel maakt het mogelijk om online te zaken doen met de overheid en het bedrijfs-leven, met één of meer inlogmiddelen. Marije Jurriëns,
Quick scan Janneke Delisse, Renée van Os, Jan Jurriëns
Burgerinitiatieven.
Zeggenschap voor zorgvragers
Made by: BadBoysBroekhin
Dordrecht Open Data Nu écht aan de slag! Dordrecht, maart 2015
Is dit onderzoek belangrijk? Is dit onderzoek onbelangrijk?
Evenwicht in sturing.
Tekstverbanden en signaalwoorden
1 Onderscheid Ethish beleggen, Duurzaam beleggen en Verantwoord beleggen Ethisch beleggen Hierbij is sprake van een zuiver idealistisch motief. “Ethische.
Zo doen we dat op De Wissel. Inhoud  Onze visie  Onze doelen  Afspraken  Tips  Facebook  Twitter  Youtube  Tot slot.
BEHAVIORAL TARGETING PROJECTGROEP 7. INHOUDSOPGAVE. - Definitie behavioral targeting - Analyse behavioral targeting & aangrenzende onderwerpen - Advies.
Toezicht op governance: waar draait het om en paralellen tussen de mediasector en de financiële sector Wijnand Nuijts – Manager toezicht Governance Gedrag.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
BGT- Cartoons BGT Congres ‘Tour de BGT’ 11 juni 2015 Live tekensessie door Willem van Albeslo.
SER Symposium 6 oktober 2010 Hoe houden we langdurige zorg betaalbaar? Paul Besseling Programmaleider zorg Centraal Planbureau.
Risicomanagement themabijeenkomst maandag 7 januari 2013.
Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt! Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt!
Dordt aan Zet. De gebruikswaarde van een voorziening maximaliseren door de behoefte van alle belanghebbenden centraal te stellen. Gemeentelijk Eigendom.
Nieuwe opzet onderwijs. Huidige situatie onderwijs op Commanderij College: Methode bepaalt grotendeels: Welke onderwerpen worden behandeld Op welke wijze.
Het is een noodzaak voor het bedrijfsleven om online aanwezig te zijn Maar veel kleine bedrijven zijn terughoudend om dit te doen, als gevolg van de tijd.
Rob Goossens Komende lessen Werkomschrijving, werkplan en werkplanning.
REGELREKSESSIE SCHAKELDAG 21 juni 2016 Boukje Keijzer en Marte Kappert.
Doelen realiseren met media
Open convenant aanpak PIANOo-congres 2017
Embedded Librarianship
Communicatie (les 1) verbaal (mondeling,praten,luisteren)
3.1 Kiesrecht 3.2 Soorten partijen
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Burgers, de media en pressiegroepen”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal.
Gedrag in organisaties Hoofdstuk VIII
Je stroopt je mouwen nog eens en kijkt om je heen, je collega’s zitten allemaal geconcentreerd naar hun computerscherm te kijken. Je voelt de spanning.
Behavior Based Safety Warehousing
Direct 5. Juridische aspecten
Direct Juridische aspecten
Reintegratie binnen SOS Kinderdorpen Internationaal
over verbouw en nieuwbouw
Een website. Wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken
Hoofdstuk 1 Wat is politiek?
Big Data.
Big Data.
De succesformule van Dienstverlening
Voeg hier een foto van het product in
3.1 Kiesrecht 3.2 Soorten partijen
KBO en omgaan met privacy
“De vertaalsector zou verder
Open Data gemeente Nijmegen
Transcript van de presentatie:

Nationale DenkTank 2014 De DataWijzer In één oogopslag zien wat apps en websites met je data doen

Nationale DenkTank Momenteel worden lange, ingewikkelde gebruikersverklaringen vaak ongelezen geaccepteerd en is onduidelijk wat er met data gebeurt Dit blijkt uit de enquête van de Nationale DenkTank 2014 onder ruim 1000 respondenten, verkrijgbaar via content/uploads/2014/10/ Survey-Slide-Deck-2-0.pdfhttp:// content/uploads/2014/10/ Survey-Slide-Deck-2-0.pdf Diverse zaken spelen een rol ▪ Momenteel worden de ellenlange, juridisch geformuleerde cookie- verklaringen, privacyreglementen en gebruikersvoorwaarden door gebruikers van websites en applicaties vaak ongelezen geaccepteerd. ▪ 93% van de Britse bevolking geeft aan de gebruikersverklaring niet, of niet geheel, te lezen voordat zij op akkoord klikken. In Nederland zal dit om een vergelijkbaar percentage gaan. 1 ▪ Het is praktisch ondoenlijk om alle overeenkomsten die je aangaat te lezen. Dit kost een maand fulltime werk per jaar. 2 ▪ Mensen weten derhalve niet met welke voorwaarden zij akkoord gaan als ze toestemming geven. ▪ Tegelijkertijd is er veel wantrouwen onder de Nederlandse bevolking jegens overheden en commerciële bedrijven die met Big Data omgaan en ontbreekt draagvlak voor toepassingen van Big Data. 3 ▪ Transparantie en duidelijkheid over welke data en persoonsgegevens overheden en organisaties verzamelen en wat ermee gebeurt, is noodzakelijk om de onwetendheid en het wantrouwen weg te nemen en het draagvlak voor positieve toepassingen van Big Data te versterken.

Nationale DenkTank Gebruikersverklaringen worden vaak ongelezen geaccepteerd en het is onduidelijk wat er met data gebeurt Dit blijkt uit de enquête van de Nationale DenkTank 2014 onder ruim 1000 respondenten, verkrijgbaar via content/uploads/2014/10/ Survey-Slide-Deck-2-0.pdf Duidelijkheid over welke data verzameld worden en wat ermee gebeurt, is noodzakelijk om het draagvlak voor Big data toepassingen te versterken Er is veel onwetendheid en wantrouwen bij de burger op het gebied van Big Data ▪ Mensen weten niet met welke voorwaarden zij akkoord gaan als ze toestemming geven – 93% van de Britse bevolking geeft aan de gebruikersverklaring niet, of niet geheel, te lezen voordat zij op akkoord klikken. 1 – Cookie-verklaringen, privacyreglementen en gebruikersvoorwaarden zijn vaak ellenlang en juridisch geformuleerd – Het is ondoenlijk om alle overeenkomsten die je aangaat te lezen. Dit kost één maand fulltime werk per jaar 2 ▪ Er is veel wantrouwen onder de Nederlandse bevolking jegens overheden en commerciële bedrijven die met Big Data omgaan. 3 Daardoor ontbreekt draagvlak voor Big Data-initiatieven.

Nationale DenkTank De DataWijzer schept in één oogopslag duidelijkheid over welke data een app of website van je verzamelt en wat hiermee gebeurt De DataWijzer biedt duidelijkheid CONCEPT ▪ De DataWijzer biedt duidelijkheid over datagebruik door apps en websites. ▪ De icoontjes, in aanvulling op de juridische verklaringen, laten gebruikers in één oogopslag de belangrijkste voorwaarden zien. ▪ Gebruikers zullen hierdoor bewuster worden van wat apps en websites met hun persoonlijke data doen. ▪ Uiteindelijk heeft de DataWijzer internationale, te beginnen met Europese, politieke steun nodig. ▪ Op korte termijn moet een aantal vooraanstaande Nederlandse bedrijven deelnemen aan een pilot, om de DataWijzer te testen.

Nationale DenkTank De DataWijzer leidt tot bewustzijn over wat er met data gebeurt, zorgvuldiger datagebruik en maatschappelijk vertrouwen De DataWijzer biedt duidelijkheid over en uiteindelijk draagvlak voor Big Data ▪ Gebruikers zullen zich beter bewust worden van wat apps en websites met hun persoonlijke data doen. ▪ Mogelijk zullen gebruikers strengere eisen gaan stellen aan aanbieders omdat ze minder willen delen dan de apps en websites vragen. ▪ Aanbieders zullen zich meer moeten verantwoorden over de data die ze verzamelen en gebruiken. ▪ Als gevolg hiervan kunnen apps en websites die zorgvuldig omspringen met data zich positief profileren ; ook zullen nieuwe aanbieders opkomen die zorgvuldiger omgaan met data van hun klanten. ▪ Gebruikers weten beter wat er met hun data gebeurt, organisaties zullen hier zorgvuldiger mee omgaan en de maatschappelijk kennis over Big Data groeit. ▪ Het draagvlak voor maatschappelijke toepassingen van Big Data groeit hierdoor op termijn ook, doordat men snapt wat er speelt en inziet op welke wijze data kunnen en moeten worden ingezet.

Nationale DenkTank Voor bedrijven zijn er een aantal voordelen om de DataWijzer te implementeren in hun websites en diensten

Nationale DenkTank De implementatie van de DataWijzer begint met een pilot en eindigt op internationaal niveau Duidelijkheid over voortgang proces Inventarisatie interesse bedrijfsleven Ontwikkeling pilot (incl. ontwerp) Pilot draaien en media- aandacht genereren Evaluatie pilot en bespreken voortgang: EU-uitrol? Voorwaarden en benodigdheden voor succes ▪ Gedurende het hele proces publiciteit genereren rondom het concept. ▪ Een toezichthoudend orgaan committeert zich aan de DataWijzer en financiert het toezicht. ▪ Een aantal vooraanstaande Nederlandse organisaties doet mee aan de pilot. ▪ De icoontjes zijn begrijpelijk voor vrijwel iedereen. ▪ Er is genoeg bekendheid over de DataWijzer onder de Nederlandse bevolking.

Nationale DenkTank Er zijn een aantal enthousiaste organisaties die om de tafel willen zitten om mee te denken over de realisatie van de DataWijzer

Nationale DenkTank Een aantal partijen denkt actief mee over hoe de DataWijzer een succes kan worden

Nationale DenkTank Geïnteresseerd? Neem voor meer informatie contact op met Eva de Leede en Jan Willem Scholten Eva de Leede Jan Willem Scholten