Toezicht CE-markering Bouwproducten R. Baaten Sr. Inspecteur Den Haag, 11 december 2014.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Veilig werken met persoonlijke valbeveiligingen
Advertisements

EN
PED IN DE GEBRUIKSFASE.
Het scheepsafvalstoffen verdrag (CDNI)
Hoofdstuk 17 Rechtsbescherming.
30 januari 2008 Toezicht op de baggerketen Inspectie Waterbeheer S. Jansen Inspecteur.
Certificering Sprinklerinstallaties
Handhaving van de EU-GHS verordening
Petra van den Broek Voor gmr Utrecht 13 februari 2009
Rechtshandelingen van de Unie
Het nieuwe Akkoord “De consument in de vrijgemaakte elektriciteits- en gasmarkt” 16 oktober 2013.
een overzicht EU-GHS EU-GHS De CLP verordening Kees Planken
17. Concurentie. © 2009 Mr. J. Keizerwww.BedrijfenRecht2 Mededingingswet de Mededingingswet verbiedt: –kartels; –misbruik van een economische machtspositie;
Hoofdstuk 16 Europese mededingingsregels voor lidstaten.
Verbrandingstoestellen werkend met bio-ethanol
Hoofdstuk 13 Vrij kapitaalverkeer.
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
Hoofdstuk 15 Mededingingsrecht. (2/34) Op de interne markt mag de concurrentie niet vervalst worden: Daarom zijn er regels om te voorkomen dat de concurrentie.
Hoofdstuk 13 Directe werking van richtlijnen. (2/13) In hoofdstuk 4 hebben we gezien dat: De in een richtlijn opgenomen normen door de lidstaten moeten.
Hoofdstuk 4 Europese wetgeving.
Hoofdstuk 14 Europese aanbestedingsregels. Bij aanbesteding moeten de lidstaten de fundamentele vrijheden te respecteren, met name: Het algemeen discriminatieverbod.
Vrijheid van vestiging
Systeemgericht toezicht “In a nutshell”
BRZO dag 15 mei 2014 Marike Bakker.
De overgangsregels van het Besluit bodemkwaliteit (droge bodems) Platform toezicht bodembeheer april 2008 Bodem
Onbekend maakt onbemind De Milieudienst Midden-Holland.
Vrij verkeer van werknemers
Seminar 23 april 2014: Uw rechten en plichten bij een inval
Les htv2 hfdst 38 APV Blz
Bewonersavond De Rivierendriesprong
Baarde en de goede Hoofdstuk 11: Data-analyse
Buisleidingen en het Bevb
De Richtlijn Drukapparatuur
Les htv2 APV/Handhaving Oud blz Handhaving Handhaving = elke handeling die erop gericht is de naleving door anderen van rechtsregels te bevorderen.
Goederenverwerking H20 Milieu Manager Handel.
Aansprakelijkheid en bewonersinitiatieven
alles over merk gekeurd
Kwaliteitsborgingsinstrumenten voor de bouw op basis van CE-markering
De toekomst van certificatie
Kwaliteitsborgingsinstrumenten voor de bouw op basis van CE-markering
NEN 1010: september 2015 Stellingen Stellingen.
Belang van normen bij CE-markering Uw belang!? Chris van der MeijdenKiwaBDA Taco van den BroekNEN
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). In deze presentatie wordt geen aandacht.
Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen
Ton Jans Communicatieforum CE 1 september 2015
RUD Drenthe. Introductie RUD Drenthe heeft 13 bevoegde gezagen ( 12 gemeenten en de provincie Drenthe) Takenpakket van de RUD zijn alle uitvoerende milieu.
Ip4inno 1 A.Auteursrecht B. ‘Reputatie’ en merken in het Angelsaksisch recht C. Niet-geregistreerde modellen D. Halfgeleidertopografierecht.
On(der)wijs archief Archiefpraktijk op de Haagse Hogeschool.
Stedendag verantwoording GSBIII GSB prestatie-indicatoren 20 november 2008 Drs.D.E.(David) Zijlmans RA.
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze.
Graafmachine-bouw Rupsen metaal - rubber onderwagen bovenwagen giek
Omgevingsdienst Brabant Noord …voor een schone en veilige leefomgeving.
SDX BV SDX is uw logistiek dienstverlener voor 'bijzonder' en 'gewoon' vervoer. Onder bijzonder vervoer verstaan wij het vervoer van geconditioneerde goederen,
Gij zult openbaren: privacy en de open overheid
Contractbeheersing op basis van kwaliteitsborging
Gevolgen wijzigingen Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) 22 juni 2017
Herziening toegangscontract (Werkgroep juridische en financiële aspecten) /03/ /09/2016 SSGTC 2018 (2)
CE-Communicatieforum 23 november 2017 Arine Sijl
Van beleid tot regelgeving
HANDELSPARTNERS.
HANDELSPARTNERS.
Rondetafelgesprek Uitvoeringsprogramma Handhaving
Woldwijk De Prestatievergunning Een bijzondere omgevingsvergunning Gert Blekkenhorst (Lexnova) en Peter Homan (Omgevingsteam Woldwijk) versie
Studiedag Veilig organiseren van sportieve evenementen Overijse - 1 februari
Mr. I.W. van Osch 360|Advocaten
Private Kwaliteitborging
Duurzaam ondernemen.
MINISYMPOSIUM KWALITEIT VAN BREKEN
Landenprinterbon in Ketenregister
Railinspectie op (de) kaart
Transcript van de presentatie:

Toezicht CE-markering Bouwproducten R. Baaten Sr. Inspecteur Den Haag, 11 december 2014

Inspectie Leefomgeving en Transport Aan deze presentatie kunnen geen rechten/plichten worden ontleend. Voor de exacte beschrijving van rechten en plichten wordt verwezen naar CPR 305/2011 Wat komt in deze presentatie aan de orde? I.Wie is de ILT en wat doen we? II.Toezicht op CE-markering door de ILT III.CE-markering in relatie tot (private) keurmerken

Inspectie Leefomgeving en Transport Aan deze presentatie kunnen geen rechten/plichten worden ontleend. Voor de exacte beschrijving van rechten en plichten wordt verwezen naar CPR 305/2011 De ILT bewaakt en stimuleert de naleving van wet- en regelgeving voor een veilige en duurzame leefomgeving en veilig transport. De leefomgeving: –risicovolle bedrijven –risicovolle stoffen en producten –water, bodem en bouwen Het transport: –rail- en wegvervoer –scheepvaart –luchtvaart I. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)

Inspectie Leefomgeving en Transport Aan deze presentatie kunnen geen rechten/plichten worden ontleend. Voor de exacte beschrijving van rechten en plichten wordt verwezen naar CPR 305/2011 Waar inspecteert de ILT wat? Natuurlijke of rechtspersonen die: een bouwproduct in de handel brengt –CPR: fabrikant / importeur een bouwproduct aanbiedt op de markt –CPR: distributeur is gevestigd Nederland Bouwproducten met en zonder CE-markering

Inspectie Leefomgeving en Transport Aan deze presentatie kunnen geen rechten/plichten worden ontleend. Voor de exacte beschrijving van rechten en plichten wordt verwezen naar CPR 305/2011 Bijzondere markdeelnemers Distributeur / importeur wordt fabrikant: Onder (eigen) merknaam in de handel brengen. Wijzigingen aanbrengen waardoor de conformiteit met de prestatieverklaring in het gedrang komt (artikel 15 CPR). Gemachtigde: Een in de Unie gevestigde natuurlijke of rechtspersoon die schriftelijk door een fabrikant worden gemachtigd om namens hem op te treden met betrekking tot bepaalde taken (artikel 12 CPR).

Inspectie Leefomgeving en Transport Aan deze presentatie kunnen geen rechten/plichten worden ontleend. Voor de exacte beschrijving van rechten en plichten wordt verwezen naar CPR 305/2011 II Toezicht op de CE-markering

Inspectie Leefomgeving en Transport Aan deze presentatie kunnen geen rechten/plichten worden ontleend. Voor de exacte beschrijving van rechten en plichten wordt verwezen naar CPR 305/2011 Reactief toezichtProactief toezicht signalen, meldingen van lidstaten; signalen, meldingen, handhavingverzoeken uit de markt rapex Inspecties bij fabrikanten, importeurs en distributeurs controleren onder toezichtstaande o.b.v. meerdere objectinspecties zowel aangekondigd als niet aangekondigd Vormen van toezicht

Inspectie Leefomgeving en Transport Aan deze presentatie kunnen geen rechten/plichten worden ontleend. Voor de exacte beschrijving van rechten en plichten wordt verwezen naar CPR 305/2011 Het in de handel brengen Het op de markt aanbieden Prestatie v/h bouwproduct Technische documentatie Prestatieverklaring (DOP) CE-markering Productie Factory production control Type onderzoek (type testing) Type onderzoek (type testing) Wat inspecteren wij?

Inspectie Leefomgeving en Transport Aan deze presentatie kunnen geen rechten/plichten worden ontleend. Voor de exacte beschrijving van rechten en plichten wordt verwezen naar CPR 305/2011 Objectcontrole Is de CE-markering aangebracht? Komen de testresultaten overeen met de geclaimde waarden op de CE-markering en prestatieverklaring?

Inspectie Leefomgeving en Transport Aan deze presentatie kunnen geen rechten/plichten worden ontleend. Voor de exacte beschrijving van rechten en plichten wordt verwezen naar CPR 305/2011 Administratieve controle o.b.v. de CPR Is de FPC aanwezig? Is het certificaat aanwezig? Nobo op Nandolijst? Staat de CE-markering op product, verpakking of begeleidende documenten? Is de CE-markering conform artikel 9 lid 2?

Inspectie Leefomgeving en Transport Aan deze presentatie kunnen geen rechten/plichten worden ontleend. Voor de exacte beschrijving van rechten en plichten wordt verwezen naar CPR 305/2011 Administratieve controle o.b.v. de CPR Prestatieverklaring (DoP) conform artikel 6 en bijlage 3 1 DoP met 1 product Onder voorwaarden: –1 DoP meerdere producten –Meerdere DoP’s op de DoP –Gecombineerd CE en DoP

Inspectie Leefomgeving en Transport Aan deze presentatie kunnen geen rechten/plichten worden ontleend. Voor de exacte beschrijving van rechten en plichten wordt verwezen naar CPR 305/2011 Sancties Bestuursrechtelijk: Informeren Waarschuwen Last onder Dwangsom Last onder Bestuursdwang Strafrechtelijk: –Economisch delict Proces verbaal (straf hoogte/duur bepaalt OM)

Inspectie Leefomgeving en Transport Aan deze presentatie kunnen geen rechten/plichten worden ontleend. Voor de exacte beschrijving van rechten en plichten wordt verwezen naar CPR 305/2011 III CE-markering i.r.t. (private) keurmerken

Inspectie Leefomgeving en Transport Aan deze presentatie kunnen geen rechten/plichten worden ontleend. Voor de exacte beschrijving van rechten en plichten wordt verwezen naar CPR 305/2011 Productkenmerken claimen (artikel 8 lid 3 CPR) De CE-markering is het enige merkteken dat verklaart dat het bouwproduct in overeenstemming is met de aangegeven prestaties van de essentiële kenmerken 1 die onder een geharmoniseerde norm of Europese technische beoordeling vallen. 1 Essentiële kenmerken staan genoemd in tabel 1 van de Annex ZA of in de ETA

Inspectie Leefomgeving en Transport Aan deze presentatie kunnen geen rechten/plichten worden ontleend. Voor de exacte beschrijving van rechten en plichten wordt verwezen naar CPR 305/2011 Productkenmerken claimen (artikel 8 lid 3 CPR) Het is niet toegestaan om essentiële kenmerken 1 te claimen m.b.v. een (erkende) kwaliteitsverklaring. Dit geldt ook als de fabrikant met betrekking tot een essentiële kenmerk heeft gekozen voor de NPD optie dan wel niets heeft verklaard (Artikel 4 lid 2 CPR). 1 Essentiële kenmerken staan genoemd in tabel 1 van de Annex ZA of in de ETA

Inspectie Leefomgeving en Transport Aan deze presentatie kunnen geen rechten/plichten worden ontleend. Voor de exacte beschrijving van rechten en plichten wordt verwezen naar CPR 305/2011 Productkenmerken claimen (artikel 8 lid 3 CPR) De overige kenmerken en producteigenschappen mogen worden geclaimd via de (erkende) kwaliteitsverklaring. Het aanbrengen van (private) keurmerken mag de leesbaarheid van de CE-markering niet beïnvloeden.

Inspectie Leefomgeving en Transport Aan deze presentatie kunnen geen rechten/plichten worden ontleend. Voor de exacte beschrijving van rechten en plichten wordt verwezen naar CPR 305/2011 Gevolgen van artikel 8 lid 3 CPR De gebruiker van het bouwproduct zal zich ervan moeten vergewissen dat het bouwproduct voldoet aan de bouwregelgeving op basis van de prestatieverklaring/ CE-markering. De fabrikant kan via de aansluitmatrix de aansluiting met het bouwbesluit aangeven voor zijn bouwproduct (bv in technisch document).

Inspectie Leefomgeving en Transport Aan deze presentatie kunnen geen rechten/plichten worden ontleend. Voor de exacte beschrijving van rechten en plichten wordt verwezen naar CPR 305/2011 Gevolgen van artikel 8 lid 3 CPR Geen hoger AVCP-systeem Met een (erkende) kwaliteitsverklaring mag niet een hoger AVCP-systeem worden gedekt. (Erkende) kwaliteitsverklaringen mogen uitspraken doen over de toepassing/verwerking van het bouwproduct: –“Geaccrediteerde” essentiële kenmerken kunnen strijdig zijn met bovenstaande!

Inspectie Leefomgeving en Transport Aan deze presentatie kunnen geen rechten/plichten worden ontleend. Voor de exacte beschrijving van rechten en plichten wordt verwezen naar CPR 305/2011 Tot slot: Informatievragen over handhaving en toezicht Meld- en informatiecentrum ILT (MIC) 088 – (lokaal tarief) of via de website van de ILT: /cemarkering_bouwproducten/

Inspectie Leefomgeving en Transport Aan deze presentatie kunnen geen rechten/plichten worden ontleend. Voor de exacte beschrijving van rechten en plichten wordt verwezen naar CPR 305/2011 Vragen