De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Veilig werken met persoonlijke valbeveiligingen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Veilig werken met persoonlijke valbeveiligingen"— Transcript van de presentatie:

1 Veilig werken met persoonlijke valbeveiligingen
Marcel van de Geer Rien van de Laar

2 Toolbox Carrousel De getoonde module is onderdeel van de Toolbox Carrousel De Toolbox Carrousel bevat meerdere modules met thema’s die gerelateerd kunnen worden aan de branche, bedrijf of specifieke werkzaamheden De Toolbox Carrousel heeft minimaal 3 en maximaal 6 module Elke module heeft een theorie en een praktijk-element De duur van een module is 60 minuten De Toolbox Carrousel kan verzorgd worden op: het bedrijf, scholingslocatie, zalencentrum Vraag 2.2, 3.4 en 3.5 van de VCA kunnen met de Toolbox Carrousel positief worden ingevuld Er zijn diverse subsidiemogelijkheden beschikbaar Meer informatie zie: /trainingen

3 Valbeveiliging

4 Doel Doel van deze module is uitleg te geven over de mogelijke risico’s en maatregelen m.b.t. het gebruik van persoonlijke valbeveiligingsmiddelen: Duidelijkheid te geven over de mogelijkheden en verschillen; Duidelijkheid te geven over het gebruik; Voorkomen van ongevallen met deze PBM’s; Voldoen aan arbowetgeving inzake voorlichting en onderricht.

5 Uitgangspunten bij persoonlijke valbeveiliging
Noodzaak tot gebruik aantonen door RI&E Het hebben van voldoende kennis; Het gebruik van de juiste middelen; De toepassing op de juiste plek; Het accepteren van de onmogelijkheden; Een juiste houding en instelling; Periodieke inspectie; Aanwezigheid van reddingsmiddelen en mogelijkheden.

6 Relevante wet- en regelgeving
Europese Richtlijn 'Werken op Hoogte‘; Arbowet; Arbo –informatiebladen (AI-bladen) Arbocatalogus tentoonstellingsbedrijven; Aboma Abomafoons Arbouw A-bladen

7 Persoonlijke valbeveiligingsmiddelen
Harnasgordel; Positioneringslijn; Valbanddemper; Lijn voor valbeveiliging / vanglijn / veiligheidslijn; Valstopapparaat; Veiligheidshaken; Verbindingsmiddelen; Touw.

8 Harnasgordel (1) Verschillende gebruiksmogelijkheden:
Voor elk gebruik controleren van de riemen, bevestigingen, sluitgespen en de stiksels; Controleer op scheuren, slijtage en schade door gebruik; Zorg dat er voldoende vrije hoogte is, zonder obstakels.

9 Harnasgordel (2)

10 Positioneringslijn Voor elk gebruik controleren van het touw, de bevestigingen en de stiksels; Controleer op scheuren, slijtage en schade door gebruik; LET OP : dit item mag alleen als gebiedsbegrenzing en werkplekpositionering worden gebruikt en niet voor valbeveiliging; LET OP : de combinatie met de harnasgordel.

11 Valbanddemper (1) Voor elk gebruik controleren van de stiksels;
Controleer op scheuren, slijtage en schade door gebruik; Zorg dat er voldoende vrije hoogte is, zonder obstakels.

12 Valbanddemper (2)

13 Energie die vrijkomt bij een loodrechte val
Valhoogte Zonder demping 0.5 meter 660 kg 1 meter kg 1,5 meter kg 2 meter kg Met demping 0.5 meter 130 kg 1 meter 200 kg

14 Lijn voor valbeveiliging (1)
Voor elk gebruik controleren van het touw, de bevestigingen en de stiksels op de valbanddemper; Controleer op scheuren, slijtage en schade door gebruik; Controleer de connectors; Zorg dat er voldoende vrije hoogte is, zonder obstakels.

15 Lijn voor valbeveiliging (2)

16 Valstopapparaat Voor elk gebruik controleren van de riem of staalkabel en de behuizing; Controleer op scheuren, slijtage en schade door gebruik; Controleer de remwerking; Zorg dat er voldoende vrije hoogte is, zonder obstakels.

17 Veiligheidshaak Voor elk gebruik controleren van het geheel en met name de sluitingen; Controleer op vervormingen, slijtage, corrosie en schade door gebruik. Controle Structureel door de organisatie Voor elk gebruik door de gebruiker

18 Verbindingsmiddelen Voor elk gebruik controleren van de banden en de stiksels; Controleer op scheuren, slijtage en schade door gebruik; Zorg voor voldoende constructieve borging bij gebruik als ankerpunt. LET OP: geen hijsmiddel !!

19 Touw Voor elk gebruik controleren van het touw en de stiksels;
Controleer op slijtage en schade door gebruik. LET OP: geen hijsmiddel !!

20 Label Op elk persoonlijk valbeveiligingsmiddel
is tenminste het volgende aangegeven: Type naam of nummer Fabrikant Productiedatum Betreffende EN-norm; CE-markering Serienummer.

21 Keuring en inspectie (1)
Periodiek 1 x per jaar, Door een deskundig persoon. Na een val;

22 Keuring en inspectie (2)
Aandachtspunten tijdens de inspectie zijn: Controleren van de banden; Controleren van de stiksels; Keuringskenmerk.

23 Keuring en inspectie (3)
Aandachtspunten tijdens de inspectie zijn: Controleren van het touw; Controleren van de sluitingen; Controleren van de algemene werking.

24 Ankerpunten (1) Veiligheidslijnen; Doodgewichtankerpunten;

25 Ankerpunten (2) Veiligheidsogen; Railsysteem horizontaal.

26 Ankerpunten (3) Railsysteem verticaal.

27 Waar moet men op letten bij een ankerpunt (1)
Gebruik het ankerpunt altijd in combinatie met een veiligheidsharnas en verbindingsmiddel; Controleer altijd de onderliggende constructie van het ankerpunt.

28 Waar moet men op letten bij een ankerpunt (2)
Controleer altijd de bijbehorende type aanduiding met hierop: Naam van de fabrikant / installateur; Identificatienummer van het product; Model en type aanduiding; Toepassingsgebied; Pictogram “lezen gebruiksaanwijzing”; Datum van installatie; Datum van volgende inspectie.

29 Vragen ? ? ? ?

30 Dank je wel voor de aandacht


Download ppt "Veilig werken met persoonlijke valbeveiligingen"

Verwante presentaties


Ads door Google