Dordrecht Open Data Nu écht aan de slag! Dordrecht, maart 2015

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Aandacht voor het steunend netwerk
Advertisements

Interactum Lectoraat Kantelende kennis
Bouwen doen we zo! Sjoerd & Remco Studenten van MBO – Bouwkunde niveau4.
Regelhulp Regelhulp.nl is een digitale wegwijzer van de overheid voor iedereen die zoekt naar zorg of ondersteuning. Het webportaal bevat actuele informatie.
“Hoe kom ik aan klanten?”
“Een reis naar Licht”.
Beheer fietsparkeren bij stations
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
Opvattingen en initiatieven t.a.v. schoon, heel en veilig
Mannus Menting 11 november 2009 Project Week 1 Foto’s van reclame onderweg.
Portfolio Website Tim Klijn Klas: MBI m1 Datum: 21 november 2007
Aandachtspunten voor een jeugdtraining
DAT IS HET ! Joep was zo’n figuur, waar je echt helemaal gek van kon worden. Hij was altijd goed gehumeurd en had altijd iets positiefs te melden. Als.
Powerpoint gemaakt door
Ja maar, bij ons gaat alles goed Wij hebben geen problemen Ik heb een idee! Zullen we het zo doen? Andere prioriteiten, geen tijd Dat willen we nietPast.
Presenetatie Landelijke Studiedag Multiproblemgezinnen 30 mei 2013 Ellen Loykens Molendrift
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Denkstof seizoen 3 aflevering 12
Beroepsgeheim en cliëntperspectief
Website Usability.
Iedereen coach naar Jef Clement.
Web Intake Systeem een uniek gemeentelijk project.
Hulp op afstand Presentatie door Kick de Wolff Hulp op afstand Hulp op afstand Hoe kom ik van mijn SPAM af (afhankelijk van de beschikbare tijd) Hoe kom.
Data Archiving and Networked Services DANS is een instituut van KNAW en NWO Open access tot surveydata Peter Doorn Directeur DANS Nederlandstalig Platform.
Charles de Leeuw.
Doelstellingen formuleren
Klik ergens op het witte deel van deze pagina om verder te gaan
Samen werken aan een gezonde regio!
G!DS Basismodule Trainingsdag 2 Naam, functie Datum, plaats.
Interpreteren van data
Welke keuze maak jij voor jezelf?
Wat is een netwerk? Een vaste groep gemeenteleden die elkaar helpt om Jezus te volgen in hun dagelijks leven. Netwerken.
H3. Communicatie Gesprekstechnieken.
Vraag aan de Helpdesk: Hoe kan ik LIEFDE installeren?
Producten & Werkprocessen
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Wees eens wat OENiger Open – Eerlijk - Nieuwsgierig
Preek Jakobus 2:
Workshop ‘visieversneller’
GEMAAKT DOOR: Jay,Jeffrey en Thomas
Onze school, Albeda colege Schiedam Nieuwland.
Stage: Basisschool de Klingerberg
Onze doelen en visie in beeld
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
11 Diversiteit & inclusie July 30, Overzicht Diversiteit en inclusie zijn een integraal onderdeel van onze business. Het is essentieel dat u.
Het Geluk.
Magister voor ouders.
Arbeidsmarkt Als je op de markt loopt zie je om je heen verschillende kopers en verkopers. De vraag naar een product bestaat uit de mensen die een product.
Alle toepassingen direct toegankelijk op één startscherm naar eigen keuze Eenvoudig Iedereen kan het Dus snel registreren Het kost niets! Het kan echt.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
De Rode Knop van Viattence
Wat is belangrijk? Dat we Gods goedheid beleven Dat we dagelijks veranderen Dat we op weg zijn naar heerlijkheid Dat we leren zien met Gods ogen.
Verschillende rollen en stijlen
Boer Burger Coöperaties en Ketenverkorting Boer Burger Coöperaties in voedsel, energie en land zijn geweldige innovatie plaatsen voor de groei van biologische.
Carmen Nolten-Laan Secretaresse, Muiter en Pleio-trainer bij de Gemeente Heerhugowaard.
Eigen regie bij diabetes ir. Inge Swen, Projectleider zorg onder eigen regie.
Betrokken waarbij en hoe? Missie/DoelOrganisatie Betrokken OpbrengstenMensen Activiteiten Inzet van: – Tijd – Waarde – Netwerk.
Interview met Leon Bosma Manager Testing bij Ordina en klant van Onbegrensd Talent.
Welkom. Veiligheid Allemaal bril op!!! Waarom zou ik mij houden aan de veiligheidsvoorschriften?
BGT- Cartoons BGT Congres ‘Tour de BGT’ 11 juni 2015 Live tekensessie door Willem van Albeslo.
Tattooshop in Enschede. Een tattooshop vinden en het juiste ontwerp laten maken  hoe pak je dat het beste aan?  -stap 1: Waar op je lichaam wil je de.
Werkplaats Communicatie Optimaal communiceren: Hoe doe je dat ? Uitwerking aspect “communicatie rondom burgerinitiatieven” Presentatie werkplaats communicatie.
Slimme baasjes hebben een hondenverzekering! Alleen een mens zonder hart kan weerstaan aan een paar grote trouwe hondenogen. Als we in al onze kwetsbaarheid.
BGT Cartoons GeoBuzz congres 25 & 26 november 2014 Live tekensessie door Willem van Albeslo.
Voor wie is de Who? En wat moet de bibliotheek er mee?
Open Data PMA 3 december 2015 Om het onderwerp open data wat levendiger te maken willen we een korte presentatie geven, met daarin: een concreet voorbeeld.
Conclusies evaluatie Regieraden
De succesformule van Dienstverlening
Wij willen als gemeente/organisatie X onze klanten centraal stellen
Opleiding: Toegangsinstellingen van de patiënt tot zijn gezondheidsgegevens 22 januari 2019.
Transcript van de presentatie:

Dordrecht Open Data Nu écht aan de slag! Dordrecht, maart 2015

Agenda Wat gebeurt er allemaal? Is het Open Data? Nut en noodzaak Nu de volgende stap…. Hoe? Samen verder…..

1. Wat gebeurt er allemaal? De laatste 2 jaren zijn er steeds meer initiatieven vanuit de organisatie om de buitenwereld te helpen met informatie en toepassingen: Vanuit allerlei hoeken in de organisatie laten we dus zien dat we informatie willen delen en dingen willen maken om transparant en behulpzaam te zijn, maar is dit voldoende? Oftewel…..

2. Is het Open Data? Nee: Open Data is namelijk voor iedereen toegankelijk en in een herbruikbare vorm te vinden. “Open Data ziet toe op hergebruik van de data met een ander doel dan waar zij voor is verzameld” (data.overheid.nl) Open Data gaat om data en niet om de toepassing die ermee gemaakt wordt Maar het lijkt er toch wel op? Klopt: want er is een databestand gedeeld of informatie gegeven. Dat doen we dus al duidelijk meer dan vroeger. Klopt: de data wordt in sommige gevallen gebruikt voor een andere toepassing dan wij gedacht hadden. Waarom is het dan niet voldoende? In de voorbeelden is een enkel bestand gedeeld met een specifieke partij; De data is niet vrij herbruikbaar; Wij controleren wat ermee gebeurt. We weten welke toepassing wordt gemaakt.

3. Nut en noodzaak (1) Nut: In beginsel moet alle openbare overheidsinformatie zo gemakkelijk mogelijk beschikbaar zijn voor burgers en bedrijven. Deze openbare overheidsinformatie kan waarde hebben voor partijen buiten de overheid. Als gemeenten kunnen we echter niet bepalen welke waarde dat is. Op basis van overheidsinformatie kunnen nieuwe producten en diensten met uiteenlopende doeleinden worden ontwikkeld. Wij weten niet welke toepassingen, maar wij kunnen er als gemeentelijke overheid voordeel van hebben.

3. Nut en noodzaak (2) Noodzaak Wet hergebruik van overheidsinformatie (2015): sinds 2003 worden er al (o.b.v. Europese richtlijnen) wettelijke stappen gezet om overheidsinformatie open en herbruikbaar te delen. Bijvoorbeeld door aanpassingen in Wob. Op 18 juli 2015 wordt het verplicht voor overheden om: Een verzoek om hergebruik in te willigen (tenzij sprake is van één van de limitatief omschreven uitzonderingen). De keuzevrijheid om hergebruik al dan niet toe te staan, vervalt! Instellingen kunnen niet langer volstaan met het langs elektronische weg beschikbaar stellen van de informatie. We worden verplicht om de informatie in een open en machine-leesbaar formaat aan te bieden en gebruik te maken van open standaarden. Een .pdf op de site zetten, is dus niet meer voldoende!

4. Nu de volgende stap Echte open data betekent: vrijgeven van beschikbare informatie; het digitaal en technisch bruikbaar maken voor andere mensen; niet weten wat er met de data zal worden gedaan; accepteren dat de buitenwereld zal opmerken dat onze data niet altijd volledig en juist is. Wat moet er dan gebeuren? We moeten de ruimte pakken om data open te stellen; Collega’s moeten weten dat het niet erg is, dat hun data misschien niet volledig juist is; We moeten collega’s een duwtje in de rug geven; We moeten laten zien dat we dit willen; Als we iets nieuws gaan doen, zullen er fouten worden gemaakt. Ook dit moeten we incalculeren en accepteren.

5. Hoe Wij stellen het volgende voor: Geonovum helpt ons met een aanpak om eigen data open te zetten. Ook helpen zij ons met de vraag of wij een eigen portal moeten maken of juist een ’overzichtspagina’ van vindbare datasets en toepassingen moeten gaan beheren. Wij begeleiden enkele studenten van TU Delft in een stageopdracht rondom het vinden van datasets, het openstellen van datasets en het organiseren van een Open Datadag. De studenten krijgen de vrijheid om op korte termijn met collega’s 25 herbruikbare datasets open te stellen. Deze datasets worden gepubliceerd (portal of pagina). Tegen de zomer van 2015 willen wij met lokale bedenkers en vragers een dag organiseren om o.a. de bekendheid van open data in Dordrecht te vergroten en de vraag op gang te brengen naar data. We ontwikkelen een werkwijze om vanaf nu structureel data open te stellen voor collega’s en laten het werken.

chrisbonis 10 dagen geleden 6. Samen verder…. In het laatste anderhalf jaar hebben we geprobeerd om, tussen andere werkzaamheden door, collega’s mee te krijgen in het open stellen van data. Nu worden we ingehaald door de (wettelijke) tijd. We moeten in juli data herbruikbaar beschikbaar stellen. Iedereen heeft het steeds drukker, dus wij willen niet per collega opnieuw in discussie om te kijken of iemand wel tijd heeft of denkt te kunnen maken. Aan u allen de vraag om de geschetste aanpak van Open Data te steunen en uit te dragen onder uw medewerkers. Geef daarbij aan dat ze er ook tijd en ondersteuning in krijgen! Haak je medewerkers aan! chrisbonis 10 dagen geleden @GemDordrecht hallo, gisteren een bon gekregen vanwege onbetaald parkeren terwijl ik me gewoon had aangemeld via mijn pasje... Wat nu? QueenM_27 21 dagen geleden @Politie_Dordt we worden helemaal gek van het asociaal parkeren van auto’s bij ons in de straat @DJ_Grootenboer http://t.co/MX5Gf6wCp6