INCLUSIEF ONDERWIJS, EEN RECHT. STRATEGIE Informatie en communicatiecampagne Verbinden van initiatieven en goede praktijken Strategische procesvoering.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Passend onderwijs.
Advertisements

Workshop: 10 jaar WGBH/CZ
“The Future depends on what we do in the present!”
Funkties moderne verzorgingsstaat; • -zorgen • -verheffen • -verbinden • -verzekeren.
Visie Better Care Network Een gezin voor ieder kind Alinda Bosch, Cordaid.
Leer-Kracht; omgaan met verschillen en gedragsvraagstukken Studieconferentie PO, Lunteren, 26 maart 2014 Marij Bosdriesz, Aat Sliedrecht en Dolf van.
basisinformatie voor ouders en schoolteams mei 2013
Stakeholdersbijeenkomst College voor de Rechten van de Mens Vreemdelingen en mensenrechten Carina van Eck.
Universiteit Antwerpen Karel de Grote-Hogeschool
Hilde de Haan augustus Kaapstad De andere kant van Kaapstad.
Impact van de dienstenrichtlijn op de sector van de sociale economie Hans De Vriese vzw Kleis.
Even voorstellen.... Presentatie PABO-2 september 2009
Gedragsproblemen en emotionele. problemen bij kinderen in Mytyl- en
Zorgtoewijzing van hulpvraag tot nazorg
Samenwerken in burgerschap
Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap.
Leuven Institute for Human Rights and Critical Studies
Vriendschapsrelaties van dove en slechthorende adolescenten
VAN HOUTEN-VAN DEN BOSCH E.J., KUIPERS J., PETERS W.A.M.
Speciaal Jeugdstraf- & en Strafprocesrecht (ART.40) Naam spreker :mr. E.M. Mijnarends Datum : 27 juni 2012.
COLLOQUIUM BUITENSPELEN 13 FEBRUARI 2009 VLAAMS PARLEMENT.
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Overzicht Kanttekeningen bij enkele aanbevelingen
Workshop 3 Gelijke behandeling Door: Kees Aarnouts, ROC Da Vinci en Marieke Weemaes, MBO Raad 1 november 2012.
IVRK Een inleiding Een aanzet tot toepassing Een reflectie-instrument.
Bedenkingen vanuit het hogeronderwijsbeleid. VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap artikel 24 van het VN-verdrag erkent het recht.
Rookvrije school, educatie en rookvrije klassen Werkgroep onderwijs.
Passend onderwijs in de Twinschool Dove, slechthorende en horende leerlingen samen naar school.
1zorg-route.
Workshop: rechten en plichten van student en onderwijsinstelling
Doelen, ambities en werkwijze Passend Onderwijs
Basisschool ‘t Heuvelke
Een kansrijke veilige school!.  Het Stroink is een openbare Daltonschool.  Openbaar betekent dat de school open staat voor iedereen met respect voor.
Inclusief onderwijs Geert Van Hove, Prof.Dr.
Leven en werken uit de KSL Oude en nieuwe solidariteit in de open samenleving Prof dr. Fred van Iersel Universiteit van Tilburg.
Belangrijkste resultaten van de transversale benadering Prof. em. J.-J.Detraux Onderzoeks- en opleidingscentrum rond het buitengewoon onderwijs Université.
De hindernissen die personen met een handicap ervaren bij alle aspecten van het dagelijks leven Voorstelling van de resultaten van de consultatie (transversale.
Workshop Extra Leertijd Conferentie Children’s Zone 6 maart 2014.
Van groep 8 naar klas 1 Paul Koolen muziekdocent
23 september 2014.
Concluding observations – Onderwijs (1) Ontwikkelen van een coherente strategie rond inclusief onderwijs Toekennen van de nodige financiële, materiële.
Betere prestaties op het gebied van LEZEN & MEDIAWIJSHEID Samen sterk met.
binnen Passend Onderwijs
Inclusieve ondersteuning voor ouderen met een beperking Stephanie Warnez 1 BaO 2.
Studiedag Programma Aandacht voor Iedereen
Het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een beperking
Mini- symposium zorg. Passend onderwijs. Expertisecentrum Studentbegeleiding Alle 2 e en 3 e lijns-begeleiding samengebracht in één team Regie, samenhang.
O NDERWIJS VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP VOLGENS ARTIKEL 24 VAN HET VN- V ERDRAG Juridische analyse en toepassing in Vlaanderen -Gauthier de Beco-
Leer kracht Workshop over competenties van
Marion van de Sande De Haagse Hogeschool NOT, 29 januari 2011 Ouderbetrokkenheid: nut of noodzaak?
Creëer een positieve talentspiraal werken met kinderen met autisme spectrum stoornis in de klas.
De zorgzame leraar Schijndel 1 oktober Doel van deze workshop Onderzoek..... Wat maakt een leraar zorgzaam?
CMWW Peuterspeelzaalwerk Voor wie de taal niet beheerst blijft de wereld een gesloten boek Marjo Hoek
Schoolplan Een verdere uitwerking van onze visie op toekomstig leren.
Schoolmaatschappelijk werk. Betekenis Schoolmaatschappelijk werk biedt een goede aanvulling voor vragen die niet direct onderwijs gerelateerd zijn. Schoolmaatschappelijk.
Van segregatie naar inclusie … Tom Vermeulen directeur BuBaO KOCA vzw.
Van object van zorg naar mensenrechten
Studiemiddag donderdag 30 maart 2017
29 november 2017 Dick Houtzager
Een herziene, bestuurlijke visie op passend onderwijs en Plein 013
Extra ondersteuning binnen het voorgezet onderwijs SWV-VO-ZK
VN-verdrag vraagt anders-om-gaan
Mensen met verstandelijke beperkingen in de samenleving
Student en Welzijn, op weg naar inclusie
Vandaag collecteren we voor het zendingswerk van Kerk in Actie
Doepakket "Kinderopvang voor iedereen"
Ratificatie VN-verdrag: 14 juli 2016
Duurzaamheid C en D Hoofdstuk 2 People.
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Transcript van de presentatie:

INCLUSIEF ONDERWIJS, EEN RECHT

STRATEGIE Informatie en communicatiecampagne Verbinden van initiatieven en goede praktijken Strategische procesvoering Realiteit nu thuiszitters Onbekend aantal kinderen, minimaal 3000 vrijgesteld van leerplicht 80% van leerlingen+ in speciaal onderwijs 66% van leerlingen met diagnose gedragsproblemen op speciale school Wetgeving + Non-discriminatiewetgeving onderwijs sinds 2009 (WGBH/Cz) - Recht op inclusief onderwijs is niet wettelijk verankerd -Verplichting tot collectieve maatregelen voor toegankelijkheid ontbreekt 1

Public education is where you build your future … Socialization of all people happens for the biggest part in public education (Mariana Berbec, OSF)

ONDERZOEKEN Juridische analyse van verplichting om inclusief onderwijs uit te voeren volgens internationaal recht Inclusief onderwijs in verklaringen, wetgeving en beleid Recht op inclusief onderwijs in de jurisprudentie Inventarisatie van onderzoek naar praktijken van inclusief onderwijs Inventarisatie van praktijken van inclusief onderwijs in de schoolpraktijk wereldwijd. 1

JURIDISCHE ANALYSE DOEL ONDERWIJS: Volledige ontwikkeling van menselijk potentieel en het gevoel van waardigheid en eigenwaarde en de versterking van de eerbiediging van mensenrechten, vrijheden en diversiteit; de ontwikkeling van de persoonlijkheid, talenten en creativiteit alsmede zijn of haar geestelijke en lichamelijke mogelijkheden… het in staat stellen van personen met een handicap om daadwerkelijk te participeren in een vrije maatschappij. (IVRPH art24) UITSLUITING van een kind van onderwijs is een schending van het internationaal recht. (IVRK art28 en IVSECR) VERBOD OP DISCRIMINATIE legt basis voor gelijkheid alle kinderen (IVRK art 2) STATEN VERPLICHT TOT AANBIEDEN van toegankelijk en inclusief onderwijs op alle niveaus aan ieder kind/volwassene (IVRK art23, IVRPH art24) Toegankelijkheid structureel is verplicht, aanvullend individuele aanpassingen en ondersteuning voor optimale cognitieve en sociale ontwikkeling Individueel leren 2

IMPLEMENTATIE: Wetgeving aannemen Middelen toewijzen Hindernissen verwijderen in fysiek, informatief en sociaal opzicht in gebouwen, curricula en materiaal Training profs inclusief onderwijs IVRPH Comite Bekritiseerd staten voor bieden gesegregeerd speciaal onderwijs Adviseert steun aan gesegregeerd onderwijs te staken Inclusief onderwijs is verder Onderwijs dat inspeelt op behoeftes van alle lerenden. Maatwerk. Gratis. Hulp in de klas, co-teaching. Mogelijkheden biedt om praktische en sociale vaardigheden te leren voor deelname in onderwijs en samenleving, zoals gebarentaal, braille. In inclusief onderwijs en communicatie geschoold personeel, UDL heeft. 2

JURISPRUDENTIE Overzicht en analyse van (inter) nationale jurisprudentie (ook bij Europese instanties) over het recht op inclusief onderwijs volgens IVRK en IVRPH Ruim 200 zaken geïnventariseerd, 166 NL en 40 uit andere landen of Europees Geen sprake van erkenning recht op inclusief onderwijs in jurisprudentie NL Geen NL oordelen waar op basis van verdragen recht op inclusief onderwijs erkend wordt. Veel Procedurele toetsing in NL In buitenland wordt inhoudelijk getoetst, in NL vooral of verplichte procedures gevolgd zijn rondom toelating en verwijdering. Spanning met IVRPH Geschiktheidseis Geen noodzaak pro-actief handelen Geen collectieve maatregelen nodig 3

ONDERZOEK naar Inclusief Onderwijs SUCCESFACTOREN Krachtige schoolleiding die inclusieve waarden uitdraagt en in praktijk brengt Leerkrachten met inclusieve visie, vaardigheden en methoden Wetgeving recht op inclusief onderwijs en implementatie Actieve rol van en samenwerking van ouders en school Diversiteit als uitgangspunt EFFECTEN INCLUSIEF ONDERWIJS 1.Inclusief onderwijs heeft geen negatief effect op schoolprestaties van kinderen zonder beperking (o.a. Ruijs 2015) 2.Kinderen met een beperking presteren beter in inclusief onderwijs 3.Kinderen met verstandelijke beperking betere taalontwikkeling en hogere schoolprestaties (o.a. De Graaf, 2014) 4.Hoe langer een leerling in speciaal onderwijs doorbrengt, hoe slechter prestaties qua spelling en uitslagen intelligentietests (Wocken 2005) 4