Kaarten op tafel.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Godsdienst.
Advertisements

Romeinen Maar niet allen hebben aan het evangelie gehoor gegeven. Want Jesaja zegt: Here, wie heeft geloofd wat hij van ons hoorde? 17 Zo is dan.
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Trouw God wil dat wij elkaar trouw BELOVEN
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
30 maart 2014 Rotterdam 1. 2 Romeinen 4 17 (...) van die God Voor het aangezicht van die God, in wie hij geloofde, die de doden levend maakt en het niet.
Wat de Bijbel erover te zeggen heeft
Zingen Gedenk, o volk, met heilig beven,
Afscheid groep 8 Kindernevendienst en Bevestiging ambtsdragers 15 juni 2014 Thema:
Zonde, de grootste vijand
De wet van God en de wet van Christus
Les 17 deel 2a Wat betekent het woord “verbond” ?
Zending vandaag Wat gaan we bespreken? Wat is zending?
VERBOND “opdat het u welga !”.
Bestemming God eren ….
Preek: Jaap de Schipper.
Ik ben een Christen HELP.
IS ER MEER? ONTDEK HET ZELF!.
Godsdienst 1.
Zijn de geboden van God moeilijk te volbrengen
Welkom in deze kerkdienst
Eerbied voor een keuze De hel bestaat niet … ?. Genesis 1:28 / 31   En God zegende hen en God zei tegen hen: Wees vruchtbaar, word talrijk, vervul de.
Met de vriend van mijn beste vriend…
Godsdienst 1 1.
Godsdienst.
Echt of nep?.
In de Bijbel komen we belijdenisdoen tegen bij Johannes de Doper In de Bijbel komen we belijdenisdoen tegen bij Johannes de Doper. Hij doopte mensen.
Thema voor vanavond is:
2e gebod: Maak geen beeld van God, maar geloof in zijn beeld
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.
Hoofdstuk 5 Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Emmeloord Amstelland 2 Over het boek Jozua Hoofdstuk 5.
In deze presentatie staan beide.
De kerkvader Augustinus over
God werkt aan draagkracht Blijf op koers, kies op tijd Een cadeau moet je krijgen, niet pakken ontvanger en Gever pakken of krijgen.
Welkom op TOV!.
Een vader naar Gods hart
Zondag 39 HC Franeker 29 maart 2009
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
"Als ogen spreken" Introductie. Wie is Jezus voor jou? En daarbij de vraag: Wie ben ik, jij?
OPENBARING AAN JOHANNES
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
30 november 2014 Zoetermeer. Gezang 1 ('Enige Gezangen') 5 "Gedenkt en viert, met vee en magen, Den Sabbath, na zesdaagse vlijt: God schiep 't heelal.
Jij, God en je kind.
1. tot sieraad om de leer van God, onze Heiland, in alles tot sieraad te strekken. DE GENADE GODS 11 Want DE GENADE GODS is verschenen, heilbrengend.
2 juni 2013 Rotterdam 1. Galaten 4 21 Zegt mij, gij, die onder de wet wilt staan, luistert gij niet naar de wet? 2.
in Nieuw-Testamentisch perspektief
Christen-zijn op je werk: fijn of eng ??
Abraham, volgend jaar rond deze tijd zal Ik bij jou terugkomen en dan zal Sara, je vrouw, een zoon hebben. Op een dag kwamen drie onbekende mannen op bezoek.
1Korinthe 7 32 En ik wilde wel, dat gij zonder zorgen waart. Wie niet getrouwd is, wijdt zijn zorgen aan de zaak des Heren, hoe hij de Here zal behagen.
De doop in de Heilige Geest
Durf te dromen.
De Tien Geboden God boven alles!
DE BERGREDE (4) WELKOM. Psalm 119: 1  Welzalig wie de rechte wegen gaan,  wie in de regels van Gods wijsheid treden.  Zalig wie zijn getuigenis verstaan,
Welkom Voorganger: ds. J. de Kok Ouderling : M. v. d. Velde Organist: J.M. v.d. Berg Schriftlezing: Openb. 12: 1-6.
4G Genade Gratie Genade Gratie Gunst Genade Gratie.
GODS WOORD WORDT WAAR BIJ JEZUS Deel 1: Het Oude Testament laat zien dat Jezus komt.
Shema Yisrael … de ENE God…. Shema' Jisrael, Adonai Eloheinu, Adonai echad.
Kies voor respect | Presentatie Eerbied voor God, respect voor elkaar.
Welkom in deze Pinkster-dienst - een gave(n)dienst koor, voorlezing, zingende kinderen, bijdrage KIKker, preek enz. - een volle dienst laat u/je vullen.
Kerkdienst Zondag 17 januari 2016 De Bron - Alphen.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 725 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN en NN hebben.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over.
4G Geven Gunst Genade Gratie Geven 4G Geven & ontvangen …
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Voorganger:Ds. J. E. de Groot Welkom in deze dienst Schriftlezing:Johannes 16: 1 – 15.
Hartelijk bedankt voor uw inzet let op: Op het parkeerterrein bij de toren zijn er extra paaltjes geplaatst, let hier vooral op tijdens het parkeren en.
1.
Doe je mee !! Datum: zaterdag 24 maart Locatie: Kerk   Tijd: uur
Korte cursus bijbellezen 3e avond
Transcript van de presentatie:

Kaarten op tafel

Welk plaatje past bij jou?

Wat betekent vriendschap voor jou?

Welk plaatje laat iets zien over je ouders?

Eer je vader en je moeder

Wat houdt ‘eert uw vader en uw moeder’ in, denk je?

10 geboden Exodus 20:1-17 Ik ben de HEER, uw God, die u uit Egypte, uit de slavernij, heeft bevrijd. Gij zult geen andere goden voor mijn aangezicht hebben. Gij zult de naam van de HEER, uw God, niet ijdel gebruiken. Gedenk de Sjabbat, dat gij die heiligt. Eer uw vader en uw moeder. Gij zult niet moorden. Gij zult niet echtbreken. Gij zult niet stelen. Gij zult geen valse getuigenis spreken tegen uw naaste. Gij zult niets begeren dat van uw naaste is.

Het gebod in de context De geloofsoverdracht vond plaats van vader op zoon. De boodschap van God werd doorgegeven van de ene generatie op de andere (Psalmen 78:1-8). Je ouders niet eren was in de Bijbelse tijd jezelf afsluiten van het verbond en de beloften van God.

Eren Het Bijbelse ‘eren’ betekent niet dat we onze ouders moeten vereren alsof ze heiligen waren. Zij zijn ook maar mensen, net als wij.

Persoonlijke verantwoordelijkheid De christelijke godsdienst is hierin uniek. Hier geen voorouderverering, geen vergelding die namens de familie of het voorgeslacht uitgevoerd moet worden. Geen ongezonde binding naar het verleden toe. Al in het Oude Testament wordt verwezen op de persoonlijke verantwoordelijkheid (Ezechiël 18). We zijn allemaal wel een ‘product’ van onze opvoeding, maar dragen ons eigen deel.

‘Eren’ is ook niet hetzelfde als gehoorzamen Natuurlijk mogen ouders gehoorzaamheid eisen om hun kinderen te beschermen tegen gevaren die ze zelf nog niet kunnen inschatten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld stellen dat kleuters een hand moeten geven bij het oversteken. Als ouders dit tien jaar later nog steeds eisen, is er echter duidelijk iets mis!

Wat is het verschil? Ouders hebben volgens de bijbel gezag over je. Ze hebben alleen geen macht over je.

Wat hoort bij ouderlijk gezag? Straffen democratisch overleg kinderen vrij laten kinderen dwingen naar de kerk te gaan

kabeed Eren’ is de vertaling van het Hebreeuwse woord ‘kabeed’ dat betekent: ‘gewicht toekennen aan iets’ of ‘iemand zijn volle gewicht geven’. Deze term wordt in de Bijbel vaak gebruikt in verband met God. God ‘eren’ betekent God erkennen als wie Hij wezenlijk is, God erkennen als God. Zo moeten we onze ouders ook erkennen in hun ouder-zijn: zij zijn de twee mensen die ons het leven gaven. 

Wat zou ‘eren’ voor jou kunnen betekenen? In gesprek gaan Ze proberen te begrijpen

Losmaken – een natuurlijk proces waar de Bijbel zelfs al over schrijft! ‘Zo komt het dat een man zich losmaakt van zijn vader en moeder en zich hecht aan zijn vrouw, met wie hij één van lichaam wordt.’ 

Eren en je losmaken Eigenlijk begint het al in je puberteit. Je begint de drang te krijgen om je los te maken. Je eigen weg te gaan, te ontdekken hoe jij in het leven wilt staan. Dit is heel moeilijk voor ouders. Maar je voelt ook de druk en de wensen van je ouders. Je houdt van hen en wilt hen zo min mogelijk pijn doen. Maar je voelt een ‘innerlijk moeten’ om je van hen los te maken.