Kanjertraining..

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Pesten is geen spelletje.
Advertisements

Visie op sociaal - emotionele ontwikkeling in de praktijk
SOCIAAL WEERBAAR (v.a. groep 4)
Psycho-educaties voor kinderen met ASS Handleiding voor jezelf Ik ben speciaal Navigeren in de sociale wereld.
Psalm 86 : 6 Leer mij naar Uw wil te hand’len, ‘k Zal dan in Uw waarheid wand’len; Neig mijn hart, en voeg het saam, Tot de vrees van Uwen Naam. Heer’,
Koningin Julianaschool…..
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
Begeleiden in de BPV.
Obs de Werkschuit Informatie avond Groep 1-2a en 1-2 b.
‘Groot ICT project’ Een leerlijn mediawijsheid.
Welkom bij Leefstijl.
Spelend leren, leren spelen Een training in sociale vaardigheden
Identiteit is geen kwestie van kiezen, maar van delen. SOPOW, 31 oktober 2012 Vereniging Openbaar Onderwijs.
LEEFSTIJL vanuit Amerika 1986 voortgezet onderwijs
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
Schoolrijpheid Infoavond 2 februari 2012.
Scolaris... School Met Een Visie. Wij bieden: Verschillende richtingen In een aangenaam klimaat Met aandacht voor de noden van uw kind Individuele begeleiding.
Maandag 3 juni 2013 WELKOM. Waarom het ouderportaal? Leerlingvolg- en administratiesysteem van de school. Openheid naar ouders. Bijdrage leveren aan een.
Een ouderavond over veiligheid en grenzen stellen
Welkom MAS
Welkom op onze thema-avond
SOCIALE COMPETENTIE Jacqueline Blaak-Venneman.
Ouderavond Kindcentrum De Schutsluis 7 februari 2012.
Kanjergroep 4.
Kinderen en hun sociale talenten
Openbare Jenaplanschool de Buizerd
MENSELIJKE ONTWIKKELING OUDER-KIND RELATIE 0 – 3 JAAR
De gezonde school en genotmiddelen
Autismespectrumstoornis
Dr. Albertus Risaeusschool
PAD Mindfulness en Yoga
TRANSVISIE ZORG Gert Bekendam
Aanpak problematisch gedrag
Doelen Het stimuleren van een positieve sfeer in de klas
Jij bent okay! Een competentietraining voor jongeren met LVB en hun ouders met psychische en/of verslavingsproblemen Ivon Riemersma Junior onderzoeker.
LOP SECUNDAIR 7/6/ Betrokken ouder, tevreden ouder.
Basisscho ol Op De Horst Ervaringsgerich t Onderwijs Afstemming.
Basisschool Op De Horst
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
INFORMATIE AVOND GROEP 1/2 Fijn dat u er bent!. -Inloop -Kring -Rekenkring -Zelfstandig werk -Methodelessen -Engels -Kanjertraining -Voorlezen -Auditieve.
NIEUW: Doorlopende leerlijn Klik hier voor de lessen. Doorlopende leerlijn Mediawijsheid voor groep 1 t/m 8 Gratis toegang tot materiaal na aanmelding.
Welkom op onze ouderochtend
Methodiek: Plancyclus
Welkom ik maak me sterk.
Beroepshouding en beroepscode
Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.
Hand-out van de thema-avond 19 maart 2015 voor ouders en leerkrachten Verantwoordelijkheid geven... niet loslaten, maar anders vasthouden…
Ouderbetrokkenheid 3.0© E-book Van informeren naar samenwerken
25 februari 2014 Pesten hoort bij het leven Bij ons wordt niet gepest Wie gepest wordt, lokt het zelf uit.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
Mentorproject/Coachingsproject Fioretti College Veghel.
Welkom op onze thema-avond
ADV Pedagogische en educatieve dienstverlening De blik van de leerkracht kijk, luister, ontdek en zie de talenten! ADV.
Talentontwikkeling “Zoek en vind het talent van ieder kind”
Uitkomsten van de enquête van ouders Februari 2016.
Uitgangspunten van de methode
Hoe volgen wij de ontwikkeling van het jonge kind
Spelend leren. Spelend leren Het belang van spel Emotionele ontwikkeling Cognitieve ontwikkeling sociale ontwikkeling Voorwaarde voor het leren Betere.
ASSERTIVITEIT Je durft voor jezelf op te komen
Deel 2: dicht bij de leerlingen
Zo gaan Roos en Tom met elkaar om
RÜYA Bijeenkomst 2 Meiden.
Medezeggenschap? Ook voor u!
Zo gaan Sarah en Jerom met elkaar om
Spelend leren. Spelend leren Het belang van spel Emotionele ontwikkeling kinderen leren het uitdrukken en herkennen van emoties. kinderen leren zichzelf.
Algemene ouderavond schooljaar
Onze school is een KiVa-school!.
Medezeggenschap? Ook voor u!
ASSERTIVITEIT Je durft voor jezelf op te komen
ASSERTIVITEIT Je durft voor jezelf op te komen
Transcript van de presentatie:

Kanjertraining.

Het ontstaan van kanjertraining. Een verzoek van meerdere ouders in Almere in 1996 is de directe aanleiding tot het ontwikkelen van de training. Deze ouders zaten met de volgende vraag: "We kunnen heel goed praten met de onderwijsgevenden over ons kind zolang het gaat over cognitief functioneren. Maar het gaat mis als wij naar school komen met vragen over het sociaal functioneren van ons kind. Vooral als ons kind zich niet fijn voelt op school.".

Doel kanjertraining Het belangrijkste doel is dat een kind positief over zichzelf en de ander leert denken. • de leerkracht wordt gerespecteerd; • pestproblemen worden opgelost; • leerlingen durven zichzelf te zijn; • leerlingen voelen zich veilig; • leerlingen voelen zich bij elkaar betrokken; • leerlingen kunnen gevoelens onder woorden brengen; • leerlingen krijgen meer zelfvertrouwen.

aanpak De Kanjertraining wordt om de week gegeven in gemiddeld 10 lessen van 1,5 uur (per schooljaar). De methodiek bestaat uit het oefenen van; - sociale vaardigheden - discussiëren over morele dilemma's en sociale cognities - rollenspelen met behulp van vier petten - vertrouwensoefeningen. De petten staan voor vier typen gedrag. Kinderen verwerven inzicht in hun gedrag en dat van anderen en in de keuze die ze hierin hebben.

De petjes Het aapje. Deze probeert contact te krijgen door met de pestvogel mee te doen en overal een grapje van te maken. Het aapje neemt niets en niemand serieus Het konijn. Deze denkt dat hij minder waard is dan anderen, is vaak bang en heeft last van faalangst. De pestvogel. Deze vindt zichzelf geweldig; alle anderen deugen niet en hij bepaalt zelf wel wat hij doet. De tijger. Dit is een Kanjer. Een kind dat assertief maar niet agressief is en zich in allerlei situaties goed weet te handhaven, is een tijger

Kanjertraning. De leerkrachten/docenten krijgen na afronding van de driedaagse Kanjertraining de licentie om op de eigen school de lessen uit de Kanjerboeken te geven aan volledige groepen/klassen. 

de Kernwoorden van kanjertraining zijn : vertrouwen, veiligheid en wederzijds respect. - gespreksvaardigheid - interesse tonen - mening durven geven - stoppen met treiteren - zelfvertrouwen - trots zijn - uit slachtofferrol stappen - heft in eigen hand nemen

materialen - docentenhandleidingen voor het basisonderwijs - voorleesboeken - werkboeken per leerjaar -een leerlingvolg- en adviessysteem voor 4- tot en met 16-jarigen.( Kanvas) - 4 petten - posters met kanjerafspraken.

Lvs kanvas - Kanjerscholen mogen gratis gebruik maken van het KanjerVolg- en Adviessysteem. - Het systeem bestaat uit een online vragenlijst voor zowel leerkrachten als leerlingen - De lijst dient twee keer per jaar ingevuld te worden. - De ingevoerde informatie levert adviezen op waarmee een plan van aanpak kan worden opgesteld. - De resultaten zijn per kind en per groep opvraagbaar.

De praktijk https://www.leraar24.nl/video/615