De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

PAD Mindfulness en Yoga

Verwante presentaties


Presentatie over: "PAD Mindfulness en Yoga"— Transcript van de presentatie:

1 PAD Mindfulness en Yoga

2 PAD Mindfulness en Yoga
PAD (Programma Alternatief Denken) Sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen Zelfbeeld Zelfcontrole Gevoelens leren kennen Problemen oplossen Methoden Schildpadmethode Stoplichtmethode Mindfulness en Yoga

3 Zelfbeeld Zelfbeeld gaat over de manier waarop je over jezelf en anderen nadenkt. We praten met elkaar over complimentjes geven en ontvangen en kiezen steeds een ‘Kanjer van de week’. Dit kind heeft die dag een speciale positie in de groep en krijgt extra veel aandacht.

4 Zelfcontrole Zelfcontrole gaat over hoe je rustig kunt worden als je ergens boos, verdrietig of bang voor bent. Zo leert uw kind eerst na te denken over wat je moet doen voordat je reageert en anderen misschien pijn doet of lastig valt. We werken daarbij met verschillende methoden zoals de Schildpadmethode voor de kleintjes en de Stoplichtmethode voor de wat oudere kinderen. STOP – DENK - DOE

5 Gevoelens Kinderen leren gevoelens te herkennen, te benoemen en te bespreken. Ze leren de woorden voor verschillende emoties en we praten in de klas over hoe zij en anderen zich in verschillende situaties kunnen voelen. De lessen gaan in op hoe gevoelens invloed hebben op je gedrag. Op die manier hopen we de kinderen te leren om over hun gevoelens te praten, in plaats van zomaar ergens op te reageren.

6 Mindfulness “Doe eens rustig”, “Let eens op!”, “Concentreer je nu eens!”, “Aandacht graag? “ Kinderen horen deze opmerkingen vaak genoeg. Maar hoe doe je dat? Wat is concentreren? Wat is aandachtig zijn? Mindfulness bestaat uit oefeningen waarmee de kinderen hun aandacht kunnen trainen en ervaren wat concentreren is. Kinderen leren dat ze hun aandacht kunnen richten op zichzelf, op wat ze voelen en denken.

7 MindfulKids! Training Tijdens de Mindfulness lessen worden praktische oefeningen gedaan die aansluiten bij de leeftijdsgroep. De aandachtsoefeningen worden veelal in stilte gedaan. De kinderen zijn tijdens deze stille momenten opmerkzaam voor de geluiden om hen heen, ze letten op wat ze voelen in hun lichaam en proberen een emotie bij zichzelf te herkennen. De oefeningen zijn gericht op bewustwording en opmerkzaamheid, en het schakelen met de aandacht op een vriendelijke, milde manier. Hierbij werken we met bewustwording van: adem lichaam opmerken van gedachten opmerken van emoties aandachtig luisteren aandachtig bewegen stil zijn Vriendelijke aandacht voor jezelf en voor een ander

8 Aandacht training Adem Lichaam Opmerken van gedachten
Opmerken van emoties Aandachtig luisteren Aandachtig bewegen Stil zijn Vriendelijke aandacht voor jezelf Vriendelijke aandacht voor een ander

9 Aandacht voor de adem Ademhalingsoefeningen

10 Aandacht voor het lichaam
De Bodyscan

11 Opmerken van gedachten
Kijken naar gedachten als wolken aan de hemel

12 Opmerken van emoties Wat voor weer is het binnen in jou?

13 Aandachtig luisteren Aandacht richten naar geluiden en weer terugkeren naar de stilte

14 Stil zijn Aandacht richten op de stilte Meditatie oefeningen

15 Vriendelijke aandacht voor jezelf
Oefenen in zelfcompassie

16 Vriendelijke aandacht voor een ander
Vriendelijke aandacht zonder oordeel

17 Aandachtig bewegen Tijdens yogahoudingen, rekt, strekt en spant het kind allerlei spieren. Ze maken het lichaam sterk en soepel. Daarnaast zorgt yoga voor bewustwording van eigen grenzen, flexibiliteit en veerkracht.

18 Kinder yoga oefeningen

19 Mindful KinderYoga Bij Mindful Kinderyoga ligt de nadruk op de aandacht. Aandacht voor de beweging, de adem, de in- of ontspanning. Er wordt geleerd om bewust te ademen en te bewegen.

20 Meditatie en stiltespel
Ook meditatie en stiltespel zijn methoden. Deze worden bij mindfulkinderyoga toegespitst op de belevingswereld van kinderen.


Download ppt "PAD Mindfulness en Yoga"

Verwante presentaties


Ads door Google