Politieke partijen en populisme

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
6.1: De macht van de media Planning SE Nakijken Intro HC
Advertisements

Simultaan Tafelrondje
7.1: Van de wieg tot het graf
7.1: Van de wieg tot het graf
Politieke partijen en populisme
Inleveren SO Volgende week responsiecollege, dan doen we de hele stof in vogelvlucht en krijg je je SO terug Niet af?  volgende week op de gang de SO.
4.1: Het parlement is baas boven baas
7.3: Trampolinebed of hangmat? Intro HC Opdracht HW + nakijken.
4. De Wereld na Toch ook echte oorlog.
Introductieles: politiek
2.1 zit er een dokter in de cel?
2.3 De pet past ons allemaal Nakijken Intro HC Opdracht Opdracht bespreken Huiswerk.
1.1: in de naam der wet Nakijken Intro HC Opdracht Opdracht bespreken
De pluriforme samenleving
4.1: Het parlement is baas boven baas
Introles: Opstarten + intro:
7.2: Geschiedenis van de verzorgingsstaat
1.3: Tand om tand of zachte hand
10.2: Geschiedenis van de pluriforme samenleving
6.2: Naar een Verenigde Staten van Europa
10.1: De pluriforme samenleving Intro statistiek HC Test Onderzoekje.
8.1: Eigen schuld, dikke bult? Intro HC Opdracht HW + nakijken.
11.1: Uitsluiting of opsluiting HC Opdracht samenvatten Opdracht discriminatie Nakijken / huiswerk.
10.3: Iedereen hagelslag en karnemelk
Wie heeft het meeste te zeggen? Nakijken Intro HC Opdracht Opdracht bespreken Huiswerk.
8.2 en 8.3: solidariteit en arbeid Intro HC Opdracht HW + nakijken.
Straatsburg werkweek havo september Opdracht Nederlands Wat ga je doen? -In groepjes van negen tot twaalf leerlingen, -bereid je je voor op school.
Les 1: Het Heden Wat weet jij van het kanaal?. Wat weten we? 3 minuten: schrijf zo veel mogelijk waar jij aan denkt bij het Apeldoorns kanaal. 4 minuten:
Kennis-spel meerkeuzevragen.
Goedemiddag. Wie blogt er? En waarom? Een blog is een eigen kanaal om nieuws te brengen.
4.2: De geschiedenis van de NL democratie
1.2: geschiedenis van de rechtsstaat
2.2 Pak de boef dan, als je kan
3.1 Roep om harde rechtsstaat via de media
: kloof tussen burger en politiek
Introles: Wie ben ik en jullie? 15
Introles: Wie ben ik en jullie? 15 Wat is myl 20 Introductievragen 15
Ik zie… Ik zie… wat jij niet ziet
1.2: geschiedenis van de rechtsstaat
8.2 en 8.3: solidariteit en arbeid Nakijken (inleveren) Intro HC HW.
4.1: Het parlement is baas boven baas
Introductieles: politiek
Wie heeft het meeste te zeggen?
1.3 Tand om tand of zachte hand Vergelijking Nakijken Intro HC Opdracht Opdracht bespreken Huiswerk.
4.2: De geschiedenis van de NL democratie Nakijken HC Opdracht vorige les afronden Huiswerk.
2.3 De pet past ons allemaal Nakijken (2.2) Intro HC Opdracht Opdracht bespreken HC: 3.2 kort Huiswerk.
2.1 zit er een dokter in de cel? Nakijken (ook vorige les) Intro HC Opdracht Opdracht bespreken Huiswerk.
7.3: Trampolinebed of hangmat? Bespreken oplossingen armoede HC Opdracht.
Media en creativiteit module 8 Engagement Jaar 2 Les 3.
7.2: Geschiedenis van de verzorgingsstaat
7.3: Trampolinebed of hangmat?
: de media & Europa Nakijken Lang HC Debatspel / begrotingsspel Huiswerk.
4.2: De geschiedenis van de NL democratie
Liefde en relaties.
De start Intro Wie zijn wij ? Programma Alle neuzen..... Lekker blijven plakken De benen strekken Vertaal opdracht In schema.
2b1 Lesson Wat hebben we vorige les gedaan We hebben alle grammatica herhaalt van dit blok: De Present Simple De Past Simple Het werkwoord.
Waar blijft de tijd Sociale media in jouw leven. Waar blijft de tijd Intro Je hoorde het verhaal van Marijke. Reageer eens op haar situatie. Sociale media.
DKA4-model In 4 stappen naar het antwoord.. DKA4-model. Delen, keer antwoord op het 4 e getal. Teken een tabel De getallen die bij elkaar horen, onder.
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
RECLAMEFOLDER Wat moet je doen? Materiaal Doe het zo Klaar?
Spreekbeurt in groep 8 Hoe pak je het aan?.
Wegen van waarden en randvoorwaarden
Acceptatie en Adoptatie 1A_TVB01
Thema 4 : wat voor een type ben jij?
DE AMERIKAANSE PRESIDENTSVERKIEZINGEN
Over onderwerpen uit het thema ‘Vrede en recht’.
Stage zoeken bij Entree-opleiding
E health, Domotica en E-learning
Aantekening van: Wie is de baas
Een gesprek voeren Boek Begeleiden H14 en H15 (t/m par. 15.2)
Transcript van de presentatie:

Politieke partijen en populisme Nakijken Intro HC Opdracht politieke partijen Opdracht standpunten 5 min Begin: Absenten. Wat gaan we doen deze les. 10 nakijken: Wees duidelijk over aantekeningen en controle daarvan! – vraag in dit geval terug over vorige les! 10 intro: goed nabespreken 5: HC VWO: opdracht via kieswijzer en direct debat HAVO: herhaling assenstelsel en mobiel en debat opdr

Nakijken Ik controleer aantekeningen en huiswerk Steekproefsgewijs Als ik rondloop bespreken jullie samen de antwoorden op het huiswerk Als iets niet duidelijk is behandelen we dat samen 4.3: 4, 11 5.1: 2

Intro: wat is populisme? Berlusconi Nigel Farage Populisme is tegen de zittende elite. Tegen zakkenvullers in Den Haag en Brussel verhaal. Weinig inhoudelijke ideeen maar vooral een gevoel oproepen en op het gevoel van mensen inspelen. Zoals bij veiligheid. Niet op de cijfers maar op de angst. Nigel Paul Farage (Farnborough, 3 april 1964) is een Britse politicus en leider van deUnited Kingdom Independence Party (UKIP). Hij is ook lid van het Europees Parlement voor Zuidoost-Engeland. Hij is mede-voorzitter van de eurosceptische fractie Europa van Vrijheid en Democratie in het Europarlement.

populisme De populisten zeggen dat ze namens het ‘gewone’ / ‘hardwerkende’ volk spreken Populisten zetten zich af tegen de gevestigde macht (elite / ‘die zakkenvullers in Den Haag’) Verheerlijking van het eigen volk en de eigen cultuur (‘De’ Nederlander bestaat) Vaak één sterke leider Populisme is tegen de zittende elite. Tegen zakkenvullers in Den Haag en Brussel verhaal. Weinig inhoudelijke ideeen maar vooral een gevoel oproepen en op het gevoel van mensen inspelen. Zoals bij veiligheid. Niet op de cijfers maar op de angst.

Kort de vier begrippen uitleggen Kort de vier begrippen uitleggen. Dan via kieskompas pas met de thema’s spelen. Ik leg vervolgens uit dat progressief/conservatief meer om immateriële zaken gaat en links/recht om sociaaleconomische thema’s. Ik ga naar de website van het kieskompas en laat het assenstelsel zien. Bij het kieskompas is het mogelijk om een thema (thema’s zijn genoemd bij de leerdoelen) niet mee te laten rekenen. Door dat te doen schuiven de partijen. Wanneer Europa niet meetelt is de PVV bijvoorbeeld minder conservatief dan wanneer dit wel meetelt, D66 wordt juist iets conservatiever. Zo laat ik de leerlingen visueel de standpunten van partijen op een thema zien en wordt het assenstelsel langzaam duidelijk. Ik doe hetzelfde met milieu (VVD wordt progressiever) en met werk (VVD wordt linkser en PvdA rechtser). Alleen nu vraag ik de leerlingen te voorspellen wat er gaat gebeuren. Vingers opsteken wie denkt dat de VVD conservatiever wordt en vingers opsteken wie denkt dat ze progressiever worden, zonder milieu.

Opdracht: standpunten Kies één van de onderstaande opdrachten en lever die in Ga op je mobiel naar de website van één van de politieke partijen en zoek daar een standpunt van hun op. Past dit standpunt bij hun positie in het assenstelsel? Leg uit. Voorspel twee concrete standpunten van één partij aan de hand van hun positie in het assenstelsel. De leerlingen moeten op hun mobiel naar de websites van drie politieke partijen gaan en van iedere partij een actueel nieuwsbericht vinden. Vervolgens moeten ze beantwoorden of deze nieuwsberichten passen bij de positie van die partij op het assenstelsel. Vervolgens vraag ik leerlingen een aantal standpunten van de SP en van het CDA te voorspellen aan de hand van hun positie binnen het assenstelsel.

Debat oefening We kiezen twee stellingen. In groepjes van 5 of 6 krijg je één hokje uit het assenstelsel toegewezen Bedenk wat jou hokje van deze stelling vind. Zorg dat je in het debat kan laten zien dat je anders bent dan het blokje onder je en het blokje naast je! Schrijf minimaal 5 argumenten op uit jouw hokje die je gaat gebruiken. Twee personen namens het groepje doen het debat Stellingen: studiefinanciering moet blijven Stelling: strafrecht zou harder moeten