Leren in de beroepspraktijk

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Research Based Learning
Advertisements

Ontwikkeltraject Eigentijds Beoordelen in het Onderwijs (EBO)
De Opleidingsschool als leerwerkplek: op zoek naar kwaliteitscriteria.
Didactische ICT-bekwaamheid van docenten
Sanneke Bolhuis Lector Fontys Lerarenopleiding Tilburg
BEROEPSTROTS EN PROFESSIONALS
Wie is zij-instromer? Medisch specialist met huidige BIG-registratie als medisch specialist 1 jaar werkzaam in het werkveld M&G Wil overstappen naar een.
`Onderwijsinnovatie die werkt …`
Stichting RechtenOnline
Meest innovatieve HO-instelling 2009 Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
Recente evoluties inzake zorgzaam omgaan met kinderen Het ganse schoolteam werkt aan een zorgbeleid binnen een schooleigen context Gilbert Van Den Abbeele.
Handelingsgericht werken in het ZBO Workshop VIA Amsterdam.
Allochtonen in het hoger onderwijs
Presentatie Slimmer werken in het voortgezet onderwijs Startbijeenkomst 16 juni 2009 / maatregel 8: zie
Stichting RechtenOnline ICT in het juridisch onderwijs.
het welbevinden en gedrag van leerlingen.
Studielandschap Tilburg PenA Sebastiaan van der Wal 09 november 2006.
Faculteit Sociale Wetenschappen
Nardi Steverink.
Frank Weerman en Peter van de Laan
Partners in de gezondheidszorg
Reformatie: Martin Luther Maerlant-centrum 1 Reformatie Martin Luther F. Truyen - K. Vermeire 1999.
Opleiding sociaal werk Associatie Universiteit Gent.
Kosmische Stralen onderzoek met middelbare scholen
Onderzoek in het onderwijs: opvattingen
RONDE VAN VLAANDEREN – VOLWASSENENONDERWIJS Beleidsdomein Onderwijs en Vorming De (specifieke) lerarenopleiding De (specifieke) lerarenopleiding.
EVC en duurzaam beoordelen Welkom!
Becoming a Teacher Educator: De inductie van beginnende lerarenopleiders Marcel van der Klink, CELSTEC, Open University of the Netherlands
Ontwikkelingsgericht Competentie Onderzoek
Academische lerarenopleiding primair onderwijs
StatIG in de Vrolijke School
HAN Faculteit Educatie.
Casusbank Didiclass Reflectie binnen het voortgezet onderwijs
Een onderzoekende leraar Hanneke Issing (Fontys Pabo Tilburg)
Onderzoek door lerarenopleiders: praktijkgericht en academisch?
De Fontys-minor Innovatief Beroepsonderwijs
Infodag ERASMUS 18 december 2008 Arteveldehogeschool, Gent.
Master Leren & Innoveren Jan Streumer 25 maart 2010 Conferentie Platform Onderwijsarbeidsmarkt Rotterdam.
Maatschappijwetenschappen
Hoe Hans leerde stoppen: Een ambulante behandeling van ADHD.
Taalontwikkelend lesgeven? Taalgericht vakonderwijs?
Update 1 september 2014 Marijke Wilssens opleidingscoördinator
Professie & Hoger Onderwijs 2013 Centraal staat het verder ontwikkelen en uitdragen van projectmanagement als vak Dit doen we door: het stimuleren van.
Duurzaam beoordelen betrokken bij beoordelen. Referaat i. h. k. v
Rook- en alcoholspecifieke opvoeding
Vroege stage en feedback – departement lerarenopleiding Hasselt.
Begeleid werken… werkt werken?
Worldschool. Wat is Worldschool?  Voortgezet onderwijs  Ontwikkelingslanden  Wereldwijde partners  Deskundigen uit verschillende landen  Deskundig.
De Week van de seksuele diversiteit ILS HAN 20 tot 24 april 2015.
Beter Onderwijs Nederland
Op weg naar een Samenlevingsgerichte School De [naam school] wil ………………………
Toetsconferentie 2015 Script Concordance Test Fontys Lerarenopleiding Tilburg – Tom Adams.
LA intro en overzicht van werkwijzen Master Leren en Innoveren 8 september 2015 Bartel Standaar-Dorhout en Hanneke Koopmans.
WELKOM VAKDIACTIEK PEDAGOGIEK 1.1
Lectoraat Eigentijds Beoordelen in het Onderwijs (EBO) Jos Castelijns, Marja Wijnen, Mark Wouters & Willem Heldens Interactum 8 april 2011.
Cursus Curriculumontwerp burgerschap mbo Marjolein Haandrikman 7 november 2012.
DE INVLOED VAN EEN ONDERZOEKSTRAJECT (OP DE WERKPLEK) OP DE ONDERZOEKENDE HOUDING VAN LERAREN IN OPLEIDING Twan van de Wetering - Docent Engels - Lid Kenniskring.
Arial, 38pt/42pt, heading. Tekst Arial, 32 punt Tweede niveau, 28 punt Derde niveau, 24 punt –Vierde niveau, 20 punt »Vijfde niveau, 16 punt Strategische.
Studiereis Finland Maandag 21 oktober tot en met vrijdag 25 oktober 2013.
Friesland,Kop van Overijssel & Noordoostpolder Kwartiermakers po Anke Postma en Jimke Nicolai & Kwartiermaker vo Margriet Buwalda.
Willem Evert Vliegenthart 29 december 1904 Zaandam Nederland.
OSR onderzoek Tevredenheid schoolleiders kwaliteit OSR-opgeleide docenten.
PROFESSIONALISERINGSPALET VOORTGEZET ONDERWIJS PROFESSIONALISERINGSPALET VOORTGEZET ONDERWIJS
Het bevorderen van diep leren in het voortgezet onderwijs Presentatie inspiratie- bijeenkomst NRO Dr. Maaike Koopman Projectnr.:
Tevredenheid schoolleiders kwaliteit OSR-opgeleide docenten
Psychologen in de gezondheidszorg
Hoe brengen opdrachten de beroepscontext het klaslokaal in?
Radboud Kids – Meet the professor
Recente evoluties inzake zorgzaam omgaan met kinderen
We doen het samen Co-teaching.
Transcript van de presentatie:

Leren in de beroepspraktijk Sanneke Blohuis Leren in de beroepspraktijk

Currilium Vitae: Huidige werk en expertise Sanneke Bolhuis is voor 2,5 dag per week verbonden aan de Sectie Onderwijs en Educatie van de Faculteit der Sociale Wetenschappen Voor de andere helft van de week is zij sinds 1 september 2003 als benoemd als lector leerstrategieën voor de lerarenopleiding bij de eerste graads lerarenopleiding van Fontys te Tilburg. Haar expertise ligt op het gebied van leren, in het bijzonder het leren van volwassenen in uiteenlopende contexten van werk en leven. Op het ogenblik houdt zij zich vooral bezig met het (professionele) leren van (aanstaande) beroepsbeoefenaars, met name docenten en artsen, in de beroepssituatie. Zij is geïnteresseerd in de sociaal-culturele aspecten van leren, de interactie tussen individuele en sociale aspecten, het belang van impliciete leerprocessen en leerresultaten enerzijds en kritische reflectie anderzijds, de socialiserende zowel als de innoverende en creatieve functies van leren - en in de vraag hoe in onderwijs en in organisaties het leren van mensen kan worden ondersteund.

Curriculum vitae :2 Na enkele jaren te hebben gewerkt in het basisonderwijs studeerde Sanneke Bolhuis pedagogiek en onderwijskunde te Amsterdam. Vervolgens adviseerde zij van 1977 tot 1991 de rijksoverheid op het terrein van de volwasseneneducatie in diverse functies. Daarnaast was ze van 1986 tot 1992 parttime docente voor het keuzevak volwasseneneducatie bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN). Van 1992 tot 1994 deed ze onderzoek naar de effecten van een nascholingsprogramma (Alle leerlingen bij de les) bij de Vakgroep Onderwijskunde. Van 1995 tot en met 1999 deed ze promotieonderzoek naar de het bevorderen van zelfstandig leren in het voortgezet onderwijs vanuit de vraag ‘wat doen en denken docenten?’. Sinds 2000 werkte ze als onderzoeker gedetacheerd bij de universitaire lerarenopleiding van de KUN (Instituut voor Leraar en School, ILS) en bij het Onderwijsinstituut van het Universitair Medisch Centrum (UMC) St Radboud, afdeling Onderwijsontwikkeling en Onderzoek. Recent onderzoek betreft o.a. duale opleidingen en zij-instromers. Per september 2003 werd ze voor 0.5 benoemd als lector leerstrategieën voor de lerarenopleiding bij Fontys Lerarenopleiding Tilburg (FLOT). Naast deze werkzaamheden vervulde Sanneke Bolhuis allerlei bestuurs- en adviesfuncties, zowel bij lerarenopleidingen als bij instellingen op het terrein van de volwasseneneducatie.

Haar onderzoek Sanneke Bolhuis is als senior onderzoeker verbonden aan de Sectie Onderwijs en Educatie van de Faculteit der Sociale Wetenschappen, waarbij zij voor 2 dagen per week is gedetacheerd naar de universitaire lerarenopleiding (Instituut voor Leraar en School, ILS) en voor 2,5 dag per week naar het Onderwijsinstituut van het Universitair Medisch Centrum (UMC) St Radboud, afdeling Onderwijsontwikkeling en Onderzoek. Haar belangrijkste taken liggen in onderzoek naar het (professionele) leren van (aanstaande) beroepsbeoefenaars, met name docenten en artsen, in de beroepssituatie. Haar expertise ligt op het gebied van leren, in het bijzonder het leren van volwassenen in uiteenlopende contexten van werk en leven. Zij is geïnteresseerd in de sociaal-culturele aspecten van leren, de interactie tussen individuele en sociale aspecten, het belang van impliciete leerprocessen en leerresultaten enerzijds en kritische reflectie anderzijds, de socialiserende zowel als de innoverende en creatieve functies van leren - en in de vraag hoe in onderwijs en in organisaties het leren van mensen kan worden ondersteund.

Bronnen http://www.socsci.kun.nl/ped/owk/medewerkers/bolhuis/onderzoek.html