Op heterdaad... Johannes 81-11.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
Advertisements

1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
Mattheus 12: Toen antwoordden Hem enige der schriftgeleerden en farizeeën en zeiden: Meester, wij zouden wel een teken van U willen zien. Maar Hij.
Jezus en de wet van Mozes.
Woord van Leven Maart 2013.
gekocht maar terzijde gesteld
Xtreme 2011 Get Alive!. Wie laat je binnen,als je Jezus binnenlaat?
ÉÉN GOD, DE VADER 3 nov Rotterdam.
Betuigd door een vuurkolom.. Exodus 3:2 Daar verscheen hem de Engel des HEREN als een vuurvlam midden uit een braamstruik. Hij keek toe, en zie, de braamstruik.
Tussen Pasen en Pinksteren.
Het dak eraf Marcus21-12.
de genezing te Bethesda
1. 12 DAAROM, gelijk door één mens de zonde de wereld is binnengekomen... 2.
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
Genesis 14: 18 En Melchisedek, de koning van Salem, bracht brood en wijn; hij nu was een priester van God, de Allerhoogste. 19 En hij zegende hem en.
Paulus en Israël Romeinen 9-11.
De visie is Jezus One for all.
En nadat Hij dit gesproken had, werd Hij opgenomen, terwijl zij het zagen, en een wolk onttrok Hem aan hun ogen. Handelingen 1.
1 7 nov Rijnsburg 7 nov Rijnsburg. 2 Hebreeën 7 15 En nog veel duidelijker wordt het, als naar het evenbeeld van Melchisedek een andere priester.
1Samuël 21. 1SAMUËL - overzicht 16 - David in Bethlehem tot koning gezalfd 17 - David overwint Goliath 18 & 19 - David vlucht voor aanslagen Saul 20 –
hebben jullie heilige Geest ontvangen?
Welke apostel heeft God uitverkoren om de heidenen bekend te maken met het Evangelie? 2.
De bloedbruidegom Exodus 4.
1. Gereformeerde Synode dr. J.G. Geelkerken 3.
Pasen & Pinksteren op één dag!
de bloeiende staf van Aäron
"Saulus, anders gezegd Paulus" Handelingen
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
1. de vorige keer En de ark des HEREN bleef drie maanden in het huis van de Gatiet Obed-Edom, en de HERE zegende Obed- Edom en zijn gehele huis.
1Korinthe 6 : Korinthe 6 : Alles is mij geoorloofd, maar niet alles is nuttig...
Groot geloof 1.
1 19 dec Rijnsburg 19 dec Rijnsburg. 2 Hebreeën 8 1 De hoofdzaak VAN ONS ONDERWERP is, dat wij zulk een hogepriester hebben, die gezeten is.
8 dec Zoetermeer 1. 1 Hetgeen was van den beginne, hetgeen wij gehoord hebben, hetgeen wij gezien hebben met onze eigen ogen, hetgeen wij aanschouwd.
Efeze Toen nu de zeven dagen nagenoeg om waren, zagen de Joden uit Asia hem (= Paulus) in de tempel, en brachten al het volk in opschudding.
Genesis Genesis Hierna gebeurde het, dat God Abraham op de proef stelde. Hij zeide tot hem: Abraham, en deze zeide: Hier ben ik.
41 En er was ter plaatse, waar Hij gekruisigd was, een hof en in die hof een nieuw graf, waarin nog nooit iemand was bijgezet... Johannes en.
Matteüs TEGEN HET AANBREKEN (lett. op- lichten) van de eerste dag der week... lett. één [dag] van de sabbatten = dag van de eerstelingsgarve!!
1 19 sept 2013 Rijnsburg 19 sept 2013 Rijnsburg. 2 Lezen: Hebreeën 6:1-8 BELANGRIJK voor het verstaan van de Hebreeën-brief  de brief staat (oorspronkelijk)
Zondag 31 maart 2013 Zoetermeer 1. Jozua 5:9 Marcus 16:4 Lucas 24:2 2.
"OOK ONS PASCHA IS GESLACHT".
1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1.
Wie is mijn naaste? Lucas
Marcus Marcus En toen Hij weder uit het gebied van Tyrus vertrokken was En Jezus ging vandaar en trok Zich terug naar de omgeving.
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
1 donderdag 1 november 2012 bespreking vanaf Kolosse 3 1 donderdag 1 november 2012 bespreking vanaf Kolosse 3 1.
Verlangen naar licht.
1 2 oktober 2014 Rijnsburg 2 oktober 2014 Rijnsburg.
1 18 september 2014 Rijnsburg 18 september 2014 Rijnsburg.
1 16 jan Rijnsburg 16 jan Rijnsburg. 2 de vorige keer:  "de hoofdsom van het gezegde" (8:1)  de aankondiging van een nieuw verbond (8:8)
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
Strijd tegen de zonde?.
Handelingen 5: 1 En een zeker man, met name Ananias, met zijn vrouw Saffira, verkocht een eigendom, 2 hield iets van de opbrengst achter, met medeweten.
15 februari 2015 Urk. Marcus 3 7 En Jezus trok Zich met zijn discipelen terug naar de zee. En een talrijke menigte uit Galilea ging mede.
Zondag 2 HC Franeker 13 september 2009
? ! Gods gerechtigheid... 1.
Zoetermeer. Romeinen 5 20 Maar de wet is er bijgekomen, zodat de overtreding toenam; waar evenwel de zonde toenam, is de genade meer dan overvloedig.
10 januari 2013 bijbelstudie nr. 3 Vanaf hoofdstuk 1:19.
2 juni 2013 Rotterdam 1. Galaten 4 21 Zegt mij, gij, die onder de wet wilt staan, luistert gij niet naar de wet? 2.
De nieuwe levenswandel Efeze
27 okt Zoetermeer 1. voorgeschiedenis  Paulus bezoekt de tempel (21:27)  'ontwijding van de heilige plaats' (21:28)  bijna vermoord (21:31) 
15 december 2013 Rotterdam 1. Caesarea – een haven, een poort 2.
"door één overtreding" Genesis 3 (deel II) 1.
1Korinthe 10: Korinthe 10 1 Want ik stel er prijs op, broeders, dat gij weet... Lett. Want ik wil niet dat jullie onbekend zijn, broeders...
30 juni 2013 Zoetermeer 1. 2 Handelingen 14:27 27 En daar aangekomen, riepen zij de gemeente bijeen en gaven verslag van al wat God met hen gedaan had,
"de goede strijd".
De week van Pasen (II) HET PASCHA Leviticus 23 & Exodus 12.
10 april 2016 Zoetermeer. Matteüs Maar Hij antwoordde hun en zeide: Een boos en overspelig geslacht verlangt een teken, maar het zal geen teken.
Het Evangelie naar JOHANNES studie 25 6 april 2017 Bodegraven.
Welkom Voorganger: Ds. H. Torenbeek Ouderling van dienst: Jan Verkerk
Les 12 Wees zuinig op de liefde
Transcript van de presentatie:

op heterdaad... Johannes 81-11

passage staat tussen vierkante haken in de beste drie handschriften ontbreekt passage maar: diverse handschriften* zijn hier beschadigd... gedeelte gehavend vanwege genade-inhoud...? * Codex Alexandrinus & Codex Ephraemi zijn hier beschadigd... Codex Bezae (5-de eeuw), 1ste handschrift dat passage bevat

intern bewijs voor echtheid direct verband met vers 15 ("Gij oordeelt naar het vlees, Ik oordeel niemand...") regel in Johannes: redevoering wordt voorafgegaan door illustratieve geschiedenis passage illustreert perfekt navolgende rede over "het licht der wereld"

17 ... de wet is door Mozes gegeven, de genade en de waarheid zijn door Jezus Christus gekomen. Johannes 1

1 ... maar Jezus begaf Zich naar de Olijfberg.

2 En des morgens vroeg was Hij weder aanwezig in de tempel... lett. kwam Hij wederom (>SV)

2 ... en al het volk kwam tot Hem en Hij zette Zich neder en leerde hen.

3 En de schriftgeleerden en de Farizeeen brachten een vrouw, op overspel betrapt, en zij stelden haar in het midden en zeiden tot Hem:

4 Meester, deze vrouw is op heterdaad betrapt bij het plegen van overspel;

5 en in de wet heeft Mozes ons bevolen zulken te stenigen; Gij dan, wat zegt Gij? meervoud! Deuteronomium 22:24

6 En dit zeiden zij om Hem in verzoeking te brengen, opdat zij iets hadden om Hem aan te klagen.

6 ... Maar Jezus bukte neder en schreef met de vinger op de grond.

En Hij gaf aan Mozes (...) op de berg Sinai, de twee tafelen der getuigenis, tafelen van steen, beschreven door de vinger Gods. Exodus 31:18

En zodra hij (=Mozes) de legerplaats genaderd was en het kalf en de reidansen zag, ontbrandde de toorn van Mozes; hij wierp de tafelen uit zijn hand en verbrijzelde ze aan de voet van de berg. Exodus 32:19

7 Doch toen zij Hem bleven vragen, richtte Hij Zich op en zeide tot hen: Wie van u zonder zonde is, werpe het eerst een steen naar haar.

7 Het EERST zal DE HAND DER GETUIGEN zich tegen hem keren om hem ter dood te brengen, en daarna de hand van het gehele volk. Deuteronomium 17

8 En weer bukte Hij neder en schreef op de grond.

1 Toen zeide de HERE tot mij: Houw u twee stenen tafelen gelijk de eerste ... (...) 2 dan zal Ik op de tafelen de woorden schrijven, die stonden op de eerste tafelen, welke gij verbrijzeld hebt, en GIJ ZULT ZE IN DE ARK LEGGEN. Deuteronomium 10

verzoendeksel of GENADEtroon

9 Maar toen zij dit hoorden, gingen zij één voor één weg, te beginnen bij de oudsten ouderen, en zij lieten Jezus alleen en de vrouw in het midden.

10 En Jezus richtte Zich op en zeide tot haar: Vrouw, waar zijn zij 10 En Jezus richtte Zich op en zeide tot haar: Vrouw, waar zijn zij? Heeft niemand u veroordeeld?

NIET: Ga heen, zondig niet meer en Ik veroordeel u niet... 11 En zij zeide: Niemand, Here. En Jezus zeide: Ook Ik veroordeel u niet. Ga heen, zondig van nu af niet meer! NIET: Ga heen, zondig niet meer en Ik veroordeel u niet...

11 En zij zeide: Niemand, Here 11 En zij zeide: Niemand, Here. En Jezus zeide: Ook Ik veroordeel u niet. Ga heen, zondig van nu af niet meer! NIET: Ook Ik veroordeel u niet. Ga heen, probeer van nu af niet meer te zondigen!

1 Zo is er dan nu GEEN VEROORDELING voor hen, die in Christus Jezus zijn. Romeinen 8