Beeldmeditatie Toon een beeld zonder voorafgaande of begeleidende commentaar Wat zie je? Wat zie je erin? Uitwisseling, geen discussie.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Startbijeenkomst Leren Leren in een professionele oefencultuur
Advertisements

Leefgroepen in de kleuterschool
Voorstelling leerplan godsdienst kleuter- lager en buitengewoononderwijs enkele klemtonen.
Liturgie met kinderen, gave of opgave?
Activeren van ouders met behulp van video-beelden
Jezus vol liefde, U wilt ons leiden. Wij prijzen U als onze Heer
Het Techniek- en MotivatieKompas Leerlingen in hun kracht brengen.
Gelijkenissen.
Gabriëlschool Hoofdlocatie/Het Kristal
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
Samen bouwen aan zelfvertrouwen
….een korte presentatie
Heb het goed hou het goed Corrie Blijdorp De Driehoek
Het Puberbrein Marion Wijnja ´Oog voor Ouders´
Loverboys.
Ontwikkelingstraject kinderen
Denkstof Seizoen 3 aflevering 5
Pastoraal op school.
Geletterdheid….. Wat is dat?
TOPOI Model: Taal Verbale communicatie: Wat zegt de ander precies?
Voorstelling 6de leerjaar
Welkom bij Project Nim Documentaire didactiek
Gesprek in de laatste levensfase: taboes rondom ziekte en dood
Welkom op onze thema-avond
Godsdienst en ASS Buitengewoon secundair onderwijs
Geloven als ‘dankbare rede’ Bert Roebben Theologische Faculteit Tilburg.
TEKST 13 SAMENWERKING IN HET ALGEMEEN
Les 3 Deze les duurt 90 minuten
Pass’t Montessorionderwijs ?
KIJK! voor groep 1-2 Informatie voor ouders.
Luca Knegtering 3dd. Luca Knegtering 3dd Proefjes: Door de proefjes die we hebben gedaan in crosslab ben ik meer te weten gekomen over hoe je zintuigen.
Pasen in de kleuterklas
preek over Deuteronomium 6:20-25
Open de wereld themadag FODOK en JC
Met de bijbel in de klas.
Communicatie met ouders
Jij, God en je kind.
Training Basisvaardigheden voor Mentoren
Waarom? Alle ouders willen dat hun kind de beste kansen krijgt om goed te ontwikkelen in deze samenleving. Een goede ontwikkeling start al van bij de geboorte.
Door te denken, te hopen en te geloven, kom je vaak het grote verdriet te boven. Muziek : Helmut Zacharias – Tanzen Möcht’ Ich.
Aanvaarding en tolerantie
Meer zeggenschap bewoners Wat kan de corporatie doen? Samen op zoek naar de juiste voedingsbodem! Congres Corpovenista, 17 maart 2015, 1931 Congrescentrum.
Motivatie & differentiatie
Met de handen in het haar? Twee projecten voor de prijs van één! - cursus: kleine kinderen helpen groot worden. - Inforeeks: hoe ga je als ouder om met.
Bijbelstudies over de gelijkenissen van Jezus
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Geloofsbeelden Groepsgesprek “geloven is als…”
Activerende literatuurdidactiek in de onderbouw en het vmbo
Pedagogische theorieën
Welkom ik maak me sterk.
Waarom zou ik geloven? Een uitnodiging om na te denken over je geloof Philip Nunn - De Bron Deel #1: 1 nov 2105 Deel #2: 22 nov 2105.
Het belang van voorlezen
Kansen voor kinderen met ASS tot levensbeschouwelijk-godsdienstige ontwikkeling in de godsdienstles IRIGLO 23 mei 2014 Rob Vandueren i.s.m. Els Van Schelvergem.
Dozen als werkvorm in de godsdienstles PAG BuBaO bisdom Hasselt
Tekstcontact samenwerken toekomstperspectief contact samenwerken toekomstperspectief contact samenwerken toekomstperspectief contact samenwerken toekomstperspectief.
Leer-en ontwikkelgroepen voor ouders. “ Ik heb meegedaan met het begeleiden van crea- activiteiten met de kleuters en heb hierdoor ontdekt dat ik eigenlijk.
MOTIVATIE. Dromen en Idealen Jongeren dromen en hebben idealen.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 714 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, De leer over de.
Voorstelling van het vak KATHOLIEKE GODSDIENST. Doel van het vak KATHOLIEKE GODSDIENST Kinderen helpen om te groeien als mens en te bouwen aan een eigen.
Wat is DRAMA??.
Kort doopformulier voor de kinderdoop
Door te denken, te hopen en te geloven, kom je vaak het grote verdriet te boven. Muziek : Helmut Zacharias – Tanzen Möcht’ Ich.
Speltherapie: als er emotionele problemen zijn
Ouderavond De Borgh 11 oktober Ouderavond De Borgh 11 oktober 2017.
Verhage, H. (2005). Coachend opvoeden. Soest: Uitgeverij Nelissen.
BOM-model PV 25/03/2014.
Begeleiden Les 7.
Mogelijke Jezusbeelden
Arline Spierenburg november 2018
Havo lesboek deel 1 ~ Hoofdstuk 1
Transcript van de presentatie:

Beeldmeditatie Toon een beeld zonder voorafgaande of begeleidende commentaar Wat zie je? Wat zie je erin? Uitwisseling, geen discussie

Beelden confronteren Een beeldmeditatie gebeurt meestal met één beeld. Men kan ook werken met twee of meer beelden, waarin opmerkelijke verschillen of gelijkenissen zitten.

Beelden confronteren

Communicatie Woord van God woord woord van de van de leerlingen leerkracht

Een leerproces in 3 stappen Verkennen Aanknopingspunten zoeken, zien, herkennen, stilstaan bij, herkennen, … Verdiepen Het nieuwe laten doordringen, confronteren, interpreteren, gevoelig worden voor het nieuwe, een christelijke duiding inbrengen, … Verwerken Wat betekent dat voor mij? Wat heb ik geleerd? Kan ik dat waarderen? Kan ik er zin in ontdekken, me ermee identificeren?

Gelovig worden zit verweven in de identiteitsopbouw en heeft te maken met…. A. Basisvertrouwen en een positief zelfbeeld B. Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur C.Gevoeligheid voor goed en kwaad D.Kennismaken met christelijke geloofstaal, geloofsverhalen, rituelen, vieringen, symboliek

Gelovig worden…een lang proces De jonge kinderleeftijd is een heel belangrijke leeftijd! Specifiek aan deze leeftijd: 1. Meedoen met grote mensen (participatief geloven) 2. Religieuze rituelen zijn heel belangrijk 3. Ze willen het ‘zelf doen’- verlangen naar autonomie 4. Er is een evolutie in hun godsvoorstelling

1. Mee- beleven met grote gelovige mensen (participatief geloven) Vooral met vertrouwenspersonen Wat valt er voor hen mee te beleven? Waaraan kunnen jonge kinderen merken dat hun ouders, opvoeders gelovig zijn? Wat is er te zien? Wat is er te horen (wie spreekt erover)? Wat is er te doen?

Soms wel eens moeilijk ….maar vooral mogelijkheden! Kinderen zijn op deze leeftijd emotioneel kwetsbaar wanneer hun vertrouwenspersonen tegenstrijdige boodschappen brengen Ze zijn verstandelijk ‘beperkt’ om symboliek en tweede taal te begrijpen Maar ze lossen dit op met fantasie en empathie

Jezusbeelden bij jonge kinderen Kleuters denken ‘in stukjes en brokjes’ Verschillende beelden reiken verschillende aspecten van Jezus aan Verhalen werken daarop verder Een Jezusbeeld is nooit ‘af’

Belang van actieve, communicatieve werkvormen Gesprek Filosoferen, theologiseren Bibliodrama Muzisch verwerken …

Dramatiseren Goed voorbereiden Zich inleven in de personages Een bijbelfiguur doorleven De lege / open stoel(en) Tableau vivant Een ontmoetingsspel