OPDRACHT 3 vakdidactiek Mbo

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Generatie Einstein over Herontwerp Rini Weststrate
Advertisements

FLITSBIJEENKOMST PRO Taal en rekenen op (referentie)niveau
Kwaliteit en onderwijstijd
Professional in Beeld Henk Meijer Ontwikkel het jonge talent in het Westland Docenten professionaliseren en leerlingen plukken de vruchten.
De relatie tussen visie doelstellingen toetsing leertrajecten Een “innige band” !
Focus op vakmanschap & Entreeopleidingen
Toekomst van internationalisering op de lerarenopleidingen
Het veranderend landschap in het MBO
Ben jij bekwaam in 2013? Onderzoek van het Ruud de Moor Centrum naar bekwaamheden van de mbo docent. Magda Bruin.
Wat kun je er (niet) mee binnen het onderwijs?
Actieplan MBO – concept concept. Actieplan MBO : basis voor kabinetsbeleid komende periode T.o.v. van eerdere versies hebben wij door lobby nog.
Hoe competentiegericht is uw opleiding?
Actualiteiten MBO 2010 BTG PMLF 15 mei 2009 Jacqueline de Schutter Beleidsadviseur MBO 2010.
T-AfL-Q: 0-meting en actieplan
Inleiding Regionale Stuurgroep
Oplossingsgericht coachen voor Studieloopbaanbegeleiding
VELON Opleiden in de school 9 november 2007
Handout Workshop Opleiden in de school, Velon congres 2008
Entreeopleidingen en herziening kwalificatiedossiers
Workshop Competentie gericht onderwijs in het VMBO en MBO
Waar staan we nu?.
Efficiënt organiseren van competentiegericht beoordelen Workshop 4 Het Groene Leertraject Karin Elferink
Inleiding Landelijk platform
Focus op vakmanschap standaardmodellen in SPBS. Terugdringen VSV Verkorten en intensiveren van opleidingen Nieuwe kwalificatiestructuur Urennorm Focus.
Iedere jongere op de juiste plek. Nieuwe ontwikkelingen Veranderingen in het vmbo o.a. Verscherpen exameneisen invoering passend onderwijs MBO: Focus.
Rob Tuin, sectormanager Aequor Em Vael, senior ontwikkelaar Aequor
Leermeesteravond Autoschadetechniek
Nieuwe opleiding leidsters stelt kinderen centraal
Ervaringen Implementatie in Nederland
Project Focus-Fontys 'Het mes snijdt aan twee kanten'
Competentiegericht leren vmbo
Het Werkplekleren van de Opleidingen Pedagogiek
Focus op Vakmanschap Nieuwe Kwalificatiedossiers VMBO 24 juni 2014
Landelijke ontwikkeling professionalisering MBO Myriam Lieskamp beleidsmedewerker CNV Onderwijs Master HRM Myriam Lieskamp is beleidsmedewerker bij.
Onderwerpen Herziening van de kwalificatiestructuur
PrOmotie digitaal Voor leerlingen van het Praktijkonderwijs.
Inhoud workshop Wat is de bedoeling van het V2- assessment?
Studeren Rotterdam, 28 augustus Studeren Rotterdam, 28 augustus 2008.
MBO PERSPECTIEF 1 Diverse afdelingen met diverse specialisaties/ technische takken MBO ers laten leren vanuit concrete ervaringen Nieuwsgierigheid van.
Help Selina’s eerste les
Mijn opleidingsbeeld.
Project doorstromen in competentiegericht leren en opleiden VMBO MBO
Herziening MBO voor leerbedrijven Versie 1.0 – september 2015.
Thema 2 Bijeenkomst oktober 2015.
Het samenbrengen van taal- en leesvaardigheid en kunst- en cultuureducatie in Noord-Brabant ten behoeve van de omgang met de 21 e eeuwse vaardigheden in.
Praktijkbegeleiders bijeenkomst verkenning van de mogelijkheden voor een samenwerking 18 november 2015 Filmpje..\..\Algemeen\Herziening mbo_ Wat levert.
werkveldoverleg bbl mz 5 november 2013
Van receptuur naar referentie Nieuwe kwalificatiedossiers bieden houvast en ruimte Peter Cras, procesmanager kwalificatiestructuur, mei 2006.
Presentatie Peter Cras, 27 maart 2006, Onderwijscommissie VNO/NCW Kwalificaties voor competentiegericht beroepsonderwijs Essentie in notendop.
WELKOM VAKDIACTIEK PEDAGOGIEK 1.1
3 * C C ompetenties in de C urricula van de C AH.
Onderwijs in herstelondersteunende zorg ‘Herstel in beweging’ 8 september 2011 GGZ Breburg Jos Dröes.
Welkom. Vroeger en nu Ontwikkelingen in vogelvlucht Eindtermgericht onderwijs Veelal projectmatig, onderwijs en examinering richt zich op samenhangend.
Ontwikkelingen in MBO. Focus op vakmanschap start schooljaar 2013/2014 Geen drempelloze instroom in niveau 2 Studenten meer uren Minder kwalificaties.
VAD bijeenkomst 1.2. Inhoud VAD bijeenkomst Welkom 2.Huishoudelijke mededelingen 3.Test kwalificatie dossier 4.Terugblik en bespreken thuisopdrachten.
Leerling- kenmerken Motivatie (2) Thema januari 2016.
Begeleiding beginnende leraren: groep B doorlopende leerlijn initieel→ post- initieel Uitgangspunten bij begeleiding startende leraren Doorlopende leerlijn:
Beroepsgericht onderwijs (BGO)
LOB in het PTA van het VMBO
Intersectoraal (opleiden) in het VMBO
Intersectoraal (opleiden) in het VMBO
Hoe te werken met de oefenopdrachten
Competentie gericht onderwijs
Welkom op het Saenredam College
Welkom op het Saenredam College
werkveldoverleg bbl mz 5 november 2013
Visie op het economieonderwijs
Academie voor Bouw & Infra
Van receptuur naar referentie
Transcript van de presentatie:

OPDRACHT 3 vakdidactiek Mbo Myrthe van den Ende & Jasmijn ter Meulen I.O.V. Mevr. van Kooten

Inhoud * Wat is competentiegericht onderwijs? ( CGO) * Voor en nadelen van het competentiegericht onderwijs * Wat houdt focus op vakmanschap in en wat betekent dit voor het MBO? * Visie op kwalificatiedossier en competentiegericht onderwijs.

Wat is competentiegericht onderwijs? Competentiegericht onderwijs is een onderwijskundig concept waarbij het onderwijs competentiegericht is. De basis van competentiegericht onderwijs is het constructivisme. Dit betekent dat studenten verschillende competenties worden bijgebracht, die aansluiten bij de beroepspraktijk. Dit betekent dat studenten niet alleen getoetst worden op hun kennis en vaardigheden maar ook op hun inzicht en attitude.

Kenmerken van CGO Competenties zijn context gebonden Competenties zijn ondeelbaar ( onderdeel van kennis, vaardigheden, attituden, eigenschappen en inzichten) Competenties zijn veranderlijk in tijd ( novice-proffesional-expert) Competenties zijn verbonden met activiteiten / taken Leer- en ontwikkelingstaken zijn voorwaardelijk voor het verwerven van competenties ( persoonlijke bekwaamheden) Competenties staan in een bepaalde relatie tot elkaar ( voor de verwerving van één bepaalde competentie zijn vaak andere competenties nodig) (VMBO in perspectief , 2009)

CGO en Kwalificatiestructuur Iedere leerling werkt met een eigen kwalificatiedossier In het dossier zijn alle competenties vastgelegd waaraan de leerling moet voldoen De kwalificatiedossiers zijn in samenwerking met het bedrijfsleven opgesteld De kwalificatiestructuur zorgt voor een kader waarbinnen het CGO plaats moet vinden De Onderwijsinspectie gebruikt de dossiers om de kwaliteit van het CGO te beoordelen Structuur wordt getoetst door het coördinatiepunt Kwalificatiestructuur

Voor en nadelen van het competentiegericht onderwijs Voordelen Studenten worden meer toegespitst op de daadwerkelijke situatie in de praktijk. Er is meer ruimte, waardering en aandacht voor al aanwezige kwaliteiten en ervaring van mensen. Sterke relatie met de beroepspraktijk Opleiding bestaat uit zowel theorie als praktijk. Studenten leren samenwerken, zij werken samen aan studietaken. Student heeft zelf meer invloed op het leerproces. Competenties bieden goede aanknopingspunten voor doorstroomprogramma’s . Individueel en meer op maat. Nadelen Rol van de docent wordt steeds meer terughoudend. Docent wordt meer coach, dan kennisoverdrager. Er wordt minder aandacht besteed aan verdieping van kennis, de vakinhoudelijke kant kan onderbelicht raken. Evenwicht tussen kennis, vaardigheden en houding . Beoordeling van competenties is ingewikkeld. ( intersubjectieve beoordeling van tacit knowledge- achtige kenmerken van het gedrag zijn gevoelig voor normatieve interpretaties

Focus op vakmanschap Focus op vakmanschap is gericht op de verhoging van de kwaliteit van het MBO onderwijs. De focus op vakmanschap draait met name om efficiënter lesgeven en het op orde brengen van besturing en de bedrijfsvoering. De focus op vakmanschap bestaat nu nog uit een actieplan maar vanaf 1 augustus 2016 moet de focus op vakmanschap geïntegreerd zijn.

Veranderingen in het MBO door focus op vakmanschap * vermindering van het aantal kwalificaties; * invoering van opleidingsdomeinen; * verhoogde aandacht voor taal en rekenen * meer lesuren ( van 850 naar 1000 lesuren) * niveau 1 wordt entreeopleiding * afschaffing drempelloze instroom niveau 2 * verkorten niveau 4-opleidingen van vier naar drie jaar * verhoogde aandacht voor de professionalisering van docenten.

Voordelen van Focus op vakmanschap Betere algemene kennis Efficiënter onderwijs Opleidingen/ afdelingen worden overzichtelijker  er zullen minder opleidingen aangeboden worden, maar van een betere kwaliteit.

Visie van Jasmijn Ik vind het competentiegericht onderwijs en goed concept. Studenten worden niet alleen beoordeeld op kennis, maar ook op vaardigheden en attitude. De competenties staan centraal ( kennis, vaardigheden en attitude). Door invoering van het CGO onderwijs sluiten de opleidingen beter aan bij de verwachting van werkgevers. Ook vind ik persoonlijk dat het CGO het onderwijs praktischer maakt, de beroepspraktijk staat centraal en de leeromgeving wordt hierdoor krachtiger. Zelf heb ik dit als student als prettig ervaren. Een nadeel van het CGO vind ik dat er minder verdieping van kennis wordt aangeboden aan de student. De kwalificatiedossiers zijn richtlijnen. De dossiers geven aan wat een leerling aan het eind van zijn/haar opleiding moet kennen en kunnen. Ik vind het prettig om te werken met de dossiers. Het biedt handvatten aan docenten, voor het inrichten van de lessen.