Leerlingenraad De Ark.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het bestuur van België Wereldoriëntatie les 3
Advertisements

Leerlingenraad Leerlingenraad Laat je stem horen!!
De MR op Praktijkonderwijs Zeist
voor iedereen die van zijn hond houdt…
De eerste 10 Nederlandse grondrechten (bron: Schooltv)
Democratie en dictatuur
Powerpoint gemaakt door
HOE MOET JE GELDIG STEMMEN?
Deel C: Participatie (p ) Participatie = inspraak = luistert men naar mijn mening?  in het gezin?  op school?  in België?
4.3 Politieke stromingen.
Maatschappijleer 1 Nadya Karim
Paragraaf 7. Zijn voor de Tweede Kamer om de 4 jaar. Dan kiezen we volksvertegenwoordigers. Zij nemen beslissingen namens ons. De leden van Eerste kamer.
Leerlingenraad… eventjes de ouders informeren
Welkom bij de enige onafhanklijke en objectieve nationale kieswijzer
DEMO-EX BELGIE HET DIRECT DEMOCRATISCH EXPERIMENT in BELGIE v
Een spel voor de hele klas Aanwijzingen: Geef elke leerling een kaart met een nummer tussen de 1 en de 8. De leerlingen moeten op hun kaartje bijvoorbeeld.
4.1: Het parlement is baas boven baas
Er zijn vele goede redenen om niet, blanco of ongeldig te stemmen.
Copyright met toestemming gebruikt van Stichting Licentie © 1992 Universal Songs 1/4 LEID MIJ NAAR UW HEILIGDOM (Peter van Essen) 1. Leid mij naar.
De Grote Opdracht Mij is alle macht gegeven in de hemel en op de aarde. Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de.
God zegent je zodat je zult heersen 1.
Parlementaire democratie
DEMO-EX BELGIE HET DIRECT DEMOCRATISCH EXPERIMENT in BELGIE v
Republiek versus Frankrijk
De weg van de rechtvaardigen is stralend als de zon.
Jij hebt ook wat te vertellen!
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Leerlingenraad Wat ging er aan vooraf.
Introles: Wie ben ik en jullie? 15
Introles: Wie ben ik en jullie? 15 Wat is myl 20 Introductievragen 15
Deel 3: Politiek in de Griekse stadstaten
De MedezeggenschapsRaad Inspraak in beleid. Programma Doel MR Taken en verantwoordelijkheden Samenstelling Werkwijze Inspraak: wat betekent dat voor jou?
Leerlingenparticipatie Praktische gevolgen van wijziging BDGO
Staatsinrichting In Nederland.
Skillzz Handleiding voor mentor Powered by. Waarom Skillzz? Jouw school vindt het belangrijk dat: Jullie als klasgenoten nog beter met elkaar omgaan Dat.
Les 9 Wat gaan we doen? 1.Werkblad bespreken. 2.Film over de oude Grieken. 3.Schema bespreken. 4.Afsluiting.
ANDERE TIJDEN Informatieavond CBS De Bron en CBS De Fontein 5 oktober 2015 Eelke Hoekstra Wat betekent dit voor de kinderen, de ouders en de leerkrachten?
De leerlingenraa d Laat je stem horen!.
Module ‘Ouderbetrokkenheid’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 1 Pascal van Schajik
Hoofdstuk 3: Parlementaire democratie
Woordsoorten benoemen
Shake Song Fort van de Verbeelding Bovenbouw Groep 7 en 8 (en soms ook groep 6)
Ik ben 10 jaar Ja ik ga vandaag voor het eerst naar de heksen school. Het is ver lopen maar later kan ik vliegen en hoef ik niet meer te lopen. En later.
Mijn Leefstijl. EVEN VOORSTELLEN… Kan je een inschatting maken van de prijs van een product. Besef je dat reclame invloed heeft op wat je besteedt. Weet.
Onderzoek Generatie 2020 De leerkrachten van Deinze kregen eind vorig schooljaar voor het eerst te horen dat er een groot onderzoek zou zijn in Deinze.
De leerlingenraa d Laat je stem horen!
Mijn gemeente Ons gemeentebestuur Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
§5: Nederland kiest! Eens per 4 jaar stemmen voor politieke organen: -Tweede kamer -Provinciale Staten -Gemeenteraad Eens per 5 jaar stemmen voor: -Europees.
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Staatsinrichting van Nederland (deel 2)
Medezeggenschap bij De Eshoek
Blok 2 Vrijheid in Nederland
Het Parlement Paragraaf 6.
De Medezeggenschapsraad spreekt….
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Knelpunten in de politiek.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Nederland; rechts-staat en democratie De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal.
Waar of niet waar? waar niet waar.
Blok 2 Vrijheid in Nederland
H1 Wat is politiek?.
Film: Nederland is een democratie
Film: Nederland is een democratie
Het parlement Hoofdstuk 6 ‘Politiek.
Medezeggenschap bij De Eshoek
ProDemos schuift aan: Democratie leeft!
Democratie of dictator
Waar of niet waar? waar niet waar.
Wijzer! Actueel voor groep 5 t/m 8
Hier de titel van de presentatie invoegen
Aantekening van: Wie is de baas
OUDE GRIEKEN – JONGE HELDEN Laatste les 
Transcript van de presentatie:

Leerlingenraad De Ark

Wat is een democratie? Democratie is een bestuursvorm Komt voort uit de Griekse woorden dèmos = "volk" krateo = "heersen, regeren" betekent dus letterlijk "volksheerschappij. Het volk is de baas!

Filmpje http://www.scholierenverkiezingen.nl/Je-eigen-verkiezingen/Basisschool/Introductie

Hoe ontstaat een democratisch proces? 1. Initiatiefrecht. Elke deelnemer moet vrij zijn om een initiatief te kunnen nemen en een wetsvoorstel of wetswijziging in te dienen. 2. Recht op spreken. Elke deelnemer moet in gelijke mate de kans hebben de andere deelnemers te informeren en met hen van gedachte te wisselen over het voorstel dat ter tafel ligt. 3. Stemrecht. Elke deelnemer moet de gelegenheid hebben een stem over het voorstel te kunnen uitbrengen. Een overeengekomen meerderheid van de stemmen bepaalt of het voorstel al dan niet aangenomen wordt.

Verkiezingen Wat weten jullie al van verkiezingen? Welke politieke partijen kennen jullie? Welke namen kennen jullie van de politieke partijen?

Medezeggenschap Medezeggenschap betekent dat je inspraak hebt en advies kunt geven! Je mag meepraten en meedenken. Een medezeggenschapsraad is een, al dan niet, bij wet ingesteld zelfstandig orgaan voor inspraak bij een instelling of organisatie. Deze raad is een adviserend orgaan met soms wettelijke bevoegdheden.

Wat gaan we op “De Ark” hieraan doen? Jullie, de leerlingen van de school mogen meepraten en denken over de school, de schoolomgeving, de inrichting van de klas, de……………(vul zelf maar in)

Hoe? Hallo ik ben ………………………………………. van groep ……….   Als je op mij stemt dan zal ik mijn best doen om: (wat vind jij dat we op de Ark kunnen verbeteren) …………………………………………………………………………… Daarom zeg ik: ……………………………………………………………………………(Yell) (bijvoorbeeld: Stem op Hans, dan geef je de leerlingen van de Ark een kans!)