Martinus Nijhoff en het modernisme.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Redekundig ontleden Over waarom, wat en hoe....
Advertisements

Spreekbeurt Kira Lamers in groep 3 a Pius X school in Bemmel op 23 maart 2012   Ik ben Kira en net als mijn papa zijn wij Nederlanders. Mijn mama is in.
Welkom op TOV! Bekering.
Filosofie Op HAVO en VWO.
De beroemdste persoon die er is …
Hoe verstaat men vandaag: “Jezus, zoon/Zoon van God?”
De Vrouw Toen God de vrouw schiep was hij nog laat bezig op de 6e dag.
Godsdienst.
Ik ga hier in deze publicatie uitleg geven over kunst
Man  vrouw ( een kort verhaal, verteld door een ? )
Door Rosalie Blok. Op 4 mei 2013 heb ik besloten om naar de dodenherdenking te gaan in een dorp in de provincie Zeeland. Dit wordt jaarlijks georganiseerd.
Voor die jongeren die denken alles te weten…
Makkelijk lezen voor volwassenen [Bedrijfsnaam]. Wat doen we?  We maken lezen aantrekkelijk.  We maken volwassenen actief met taal.  Dan wordt lezen.
Vanavond denken we na over het Heilig avondmaal
Jeugddienst 11 januari Thema: Jezus vertrouwen = Feestje bouwen
Met meester Cor en meester detmer
Kunst Gemaakt door mila.
WoW EMEG-LIJST.  Vrienden  Nieuwsgierig  Enthousiast broertje WAAROM?
Jan Elma Emma Loes Kees Corine Gerrit Bidden Zingen Psalm 62 vers 8 Eenmaal sprak God tot mij een woord, Tot tweemaal toe heb ik 't gehoord; Dat 's.
Hoe kun je Geloven? 1.
Waar ben jij heel goed in?
Bestemming God eren ….
Macbeth Door: Mike Testroote.
Godsdienst.
Culturele stromingen Culturele ontwikkeling is een proces van opeenvolging en afzetten tegen. Literatuur is het product van een cultuur: het geeft (indirect.
Super Mario 64 Super Mario 64 noemen sommige mensen ‘het beste spel ter wereld’ Dat is eigenlijk het eerste 3d Mario spel. Super Mario kart is niet echt.
Bij het kolenvuur Johannes
1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1.
Geloven en nu….
Godsdienst.
De aarde.
* ELLA 6A * * powerpoint kunst *
Kunst!!! Ik heb samen met mijn oma een schilderij gemaakt met veel kleuren lees meer over in deze powerpoint.
‘voor de kinderen’.
De onsterfelijke Alexander de Grote 3 Alexander de Mythe Morphing Alexander by Erwin Olaf.
1 Gen 37:3 En Israël (Jacob) had Jozef lief boven al zijn zonen, omdat hij hem een zoon des ouderdoms was; en hij maakte hem een pronkgewaad. 4 Toen zijn.
Genesis 39:6 Daarom vertrouwde hij alles volledig aan Jozef toe; nu Jozef er was, bekommerde hij zich alleen nog om wat hij te eten kreeg.
En inderdaad haar handen werden weer warm.
onze roeping als gemeente
Welkom in de samenkomst
nou, ik ben dus inderdaad naar la defense geweest.
Achttiende en negentiende eeuw
Hoe kan ik mijn leven veranderen? Gen. 32: Geldermalsen
Nederlandse  literatuurvan de  20ste en 21ste eeuw  deel 1.
Een liefdesgeschiedenis
14 november 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 9 19 Want hoewel ik vrij sta tegenover allen, heb ik mij allen dienstbaar gemaakt, om er zoveel mogelijk te winnen;
Gedachtegang van een man....
Nijhoff - een modernist? Nijhoff & de vorm-vent discussie
De doorbraak van de volkstaal Nieuwnederlands in de zestiende eeuw < Jan W. de Vries, Roland Willemyns & Peter Burger, Het verhaal van het Nederlands.
Zondag 2 HC Franeker 13 september 2009
"De jaren zestig" in de Nederlandse literatuur Poëzie en werkelijkheid
Poëzie in het interbellum
GEMAAKT DOOR: Jay,Jeffrey en Thomas
Herhaling. examen hand-outs powerpoints notities referaten andere studenten (geen details) examen.
Welkom in de samenkomst. Matthéüs 3 1. In die dagen kwam Johannes de Doper, predikende in de woestijn van Judéa. 2. En zeggende: bekeert u, want het.
Op heterdaad... Johannes
Martinus Nijhoff en het modernisme.
Hoofdstuk III: Griekenland Les 5: Par 3B, Weten
Tussen ‘hoog’ en ‘laag’
Ervaringen van kinderen in woorden vangen
Een voorbeeld dat navolging verdient
De incoherence turn in de literatuurwetenschap
Thema 2. Met zilver bekleed Avraham de stoffenhandelaar was een goed mens. Hij stond altijd voor iedereen klaar. Totdat de zaken zo goed gingen dat.
Gelukzoekers vya 14 februari Valentijnsdag.
Bella is wanhopig op zoek naar mij. Hierdoor gaat ze gevaarlijke dingen doen, hou jij haar tegen?
Welke betekenis?. Welke betekenis? Welke betekenis heeft vriendschap voor jou en mij? Rechts definitie Wikipedia.
God zei tegen Jona: “Ga naar Ninevé, de mensen daar doen allemaal gemeen.” Maar Jona dacht: ”Ik ga er met de boot vandoor, want Ninevé, daar ga ik mooi.
Verstoppertje spelen Sommige mensen zijn er goed in…
Postmodern proza Verhelst & Mutsaers.
In de Nederlandse Literatuur
Transcript van de presentatie:

Martinus Nijhoff en het modernisme

Overzicht Modernisme Nijhoff vs. PvO Nijhoffs poëzie Vorm vs. vent

1. Modernisme

Modernisme: verschillende definities Moderniteit in de literatuur De historische avant-garde Ontwikkeling literatuur tijdens de jaren twintig en derdtig

Modernisme (I)

Modernisme (II)

Modernisme (III)

Modernistisch proza (III) Twijfel, scepsis en reserve Individu - wereld Taal – werkelijkheid Literatuur geen spiegel van de realiteit Subjectieve beleving van de werkelijkheid Het innerlijke leven van personages Stream of consciousness-techniek Twijfelende personages Thomas Vaessens, Circus, Dubio en Schroom, 1998. Erica van Boven (red.), De literatuur van de moderne tijd.

Modernistische poëzie (III) Twijfel, scepsis en reserve Individu - wereld Taal – werkelijkheid Literatuur geen spiegel van de realiteit Tegen belijdenislyriek: geen directe expressie van persoonlijke emoties De dichter als ijskonijn Kunstwerk = autonoom Thomas Vaessens, Circus, Dubio en Schroom, 1998. Erica van Boven (red.), De literatuur van de moderne tijd.

2. Nijhoff vs. PvO

Nijhoff versus Van Ostaijen Verschillen: Levensloop Nederland versus Vlaanderen Poëtische productie Gelijkenissen: Vergelijkbare poëticale opvattingen Modernistische levensvisie

Poëtica Paul van Ostaijen “Niet de dichter is gewichtig, wel het gedicht.” “Het Ik blijft het hoogste goed, doch niet het Ik van de dichter, maar wel het Ik van het gedicht.” “Poëzie = woordkunst”

Poëtica Nijhoff Kunst is “geen spiegel van het leven maar zelf een organisch leven” Een gedicht moet een “ding” zijn, “gecomprimeerd”, “direct”, “hard”, “objectief”, “exact”, “afgekoeld”, “on-emotioneel” of “onpersoonlijk” De dichter als ijskonijn Het gedicht als “perzisch tapijtje” W.J. van den Akker in Nederlandse literatuur, een geschiedenis

Poëtica Nijhoff "De opvatting van Nijhoff noemde hij (Greshoff) ‘de theorie van de poëzie als zelfstandig object’ of ‘de theorie der Perzische tapijtjes’. Hij vertelt hoe Nijhoff hem op een zomeravond in 1931 een uiteenzetting van zijn ideaal gaf: een Perzisch tapijt is mooi en toch weet je niet wie het gemaakt heeft, weet je niets van diens menselijkheid en levensomstandigheden af. Het is mooi op zichzelf, geheel onafhankelijk van de maker, als een nieuw en ongebonden organisme. En zo hoort ook een gedicht te zijn: de waarde ervan wordt bepaald door zijn autonomie." Paul de Wispelaere, Het Perzische tapijt. De Bezige Bij, Amsterdam / Contact, Antwerpen 1966

3. Nijhoffs poëzie

Nijhoffs poëzie De wandelaar (1916) Vormen (1924) Nieuwe gedichten (1934) "Awater" Groot Nederland (1936) "Het uur U"

Nijhoffs poëzie Vorm: Klassieke versvorm en syntax – traditioneel Groeiende voorkeur voor het gewone woord (parlando) Inhoud: Vernieuwend Meerduidigheid

Nijhoffs poëzie "Zo zag iedereen wat De één dit, de ander dat." (uit: "Het uur u")

"De wolken" Uit de bundel Vormen (1924) Weerman Frank Deboosere lees het gedicht van Nijhoff voor op Gedichtendag 2012 http://www.youtube.com/watch?v=3lDKvBAYu44

"Awater" Uit de bundel Nieuwe gedichten (1934) Proloog vs. de rest "Lees maar, er staat niet wat er staat" "het is gelijk de wereld woest en leeg. Het wil niet, als geheel een vorige eeuw, puinhopen zien en zingen van mooi weer"

4. Vorm vs. vent

Conflict "In de vestibule van de Américain heb ik [Du Perron] hem toen verteld wat ik tegen hem had, maar zoodra ik gekomen was tot de verklaring dat hij eigenlijk behoorde tot de ouweloelen, sprak hij weer van uitknokken en naar buiten gaan, waarop ik hem […] naar buiten ben gevolgd, en we op de kinderachtigste manier, daar bij de stoep van de Américain, elkaar 2 of 3 vuistslagen hebben verkocht." "[Nijhoff] schijnt te krabben als hij vecht, althans ik merkte dat ik bloedde aan mijn bovenlip […]" Geciteerd door W.J. van den Akker in Nederlandse literatuur, een geschiedenis

E. Du Perron (1899-1940) Menno ter Braak (1902-1940)

Vorm of vent Vorm: poëzie is autonoom, een perzisch tapijtje versus Vent: de persoonlijkheid van de dichter is belangrijk en moet naar voren komen in een gedicht