Ketenaanpak Laaggeletterdheid LeerWerkdag 2014

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Startconferentie provincie Groningen 2013
Advertisements

Netwerk informatie managers bijeenkomst, 13 februari 2014.
LOB in de lift - VO volgscholen - PO scholen
VO-CONGRES 2014: KLAAR VOOR DE TOEKOMST 20 maart 2013
Gezondheid, versterkt in eigen hand
Transitie Jeugdzorg Informele raadsbijeenkomst, maandag 10 maart 2014
Ouders en Kinderen Centraal
Methodisch begeleiden
Hoe blijf ik overeind als welzijnsprofessional?
Wie het begrijpt mag het uitgeven
Visie Mensontwikkeling WSD
Personeel – tripartiete overeenkomst Mobiliteit als instrument voor kwaliteit en continuïteit.
Loopbaanplein Achterhoek
SAMEN AAN ZET Opbrengstgericht werken voor docenten.
Nova Vitaal Gezonde school…… Rosa Wassink Arbo coördinator
COMPETENTIEONTWIKKELING
Verandermanagement Hoofdstuk 9 Evaluatie
ROC van Twente Startbijeenkomst LOB d.d. 16 februari 2011
Wat is een communicatieplan?
© Kars cum suis bv Benchmarking publiekszaken Workshop Procesmanagement 7 februari 2007.
Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Historie Operatie Jong: Kind centraal en geen kind tussen het wal en het schip Gideonsgemeenten: Opvoed-
Programma Stappenplan ZMO Individueel Zorgplan. In tien stappen naar een strategie voor zelfmanagementondersteuning Jeanny Engels 6 juni 2010.
Sportbonden en gemeenten samen aan de slag
Workshop MT Opbrengstgericht werken Visie – Opbrengsten – Actie.
Lokaal Makelaarschap en Maatschappelijke Stage = 3 Driebergen, 7 oktober 2008 José Roelands Mieke Erlings.
Zorg nieuwe stijl.
Decentralisaties oftewel: de transformatie van het sociale domein
Kwaliteitscode EVC EVC in het MBO ~ CompetentCity Erik Kaemingk & Cissy Johann.
Workshop co-creatie met gemeenten
De kracht van informatie voor beleidsontwikkeling
Werkzaamheden bovenschools GZ psycholoog i.o Schooljaar Informatieochtend SWV /
Het Westerwoldse zorgmodel
SAmenwerken aan VEiligheid
Online leergang LOB stimulans voor LOB-ontwikkeling
Jeugdhulp Oktober 2014.
Toetsbeleid en digitaal toetsen casus HvA
Jouw partner in de school Leuk, professionele ruimte, maar hoe neem je die? Congres CNV Schoolleiders 6 november 2014.
Eenheid in verscheidenheid Bijeenkomst najaar 2014, Programma Leren en Werken.
NAJAARSVERGADERING NOVEMBER KNSB en haar leden.
Samenwerking Onderwijs en Gemeenten Meer mogelijkheden voor ondersteuning voor leerling, school en thuis
Werkzoekenden bestrijden werkloosheid …over het vergroten van de arbeidsmarkt en koopkracht, het aanjagen van de economie, door het verminderen van de.
Passend Onderwijs en Unicoz Presentatie gmr 10 oktober 2012.
Parallelsessie Duurzame Inzetbaarheid en Happy Library 22 januari 2015
12 maart 2015 Bondgenootschap laaggeletterdheid Nijmegen
Bijeenkomst over pilot functiecreatie Jobbanking via de sociale economie bijeenkomst over pilot functiecreatie Hartelijk welkom! Mary van de Looij & Bert.
Inhoudelijke en procesmatige keuzes declaratieprocessen Eerste werksessie.
Afnemende en toenemende verantwoordelijkheid
Workshop sponsoring Delft voor Elkaar
Naar een duurzame regionale infrastructuur voor scholing van laaggeletterden en laagopgeleiden Symposium ‘Succesfactoren en inspiratiebronnen voor leerprocessen.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Leergang LOB: verdiepingsmodule Blok 1: analyse.
Visie Praktijk Regiobijeenkomst Regiobijeenkomst: Begeleiding.
Gezonde School Centrum Gezond Leven1 Werkplaats Gezonde School Centrum Gezond Leven.
Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling Veilig Thuis in Weststellingwerf Commissie Sociaal Domein 9 december 2014.
Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Wraparound care in de Utrechtse praktijk Marlies Kennis (Gemeente Utrecht) Projgrammamanager jeugd en zorg gemeente.
Hoe wat wie wanneer? Draaiboek maken Boek: Methodisch begeleiden
Niet praten, maar doen De implementatie van een integrale aanpak Matty Crone.
Plan van Aanpak Toptalenten Regionale talentnetwerken po en vo Startbijeenkomst Top Talenten Stimuleren in het Noorden.
ESF Begeleiden en ondersteunen van jongeren Hester Bergmans
Werkbezoek ambtenaren SRE-gemeenten 25 september 2012.
Nieuwe kansen voor groei van de handbalsport Slagkracht verhogen op: individueel niveau clubniveau landelijk niveau.
G e m e e n t e H a r d i n x v e l d - G i e s s e n d a m Bijeenkomst Onderzoek Maatschappelijke Agenda (MAG) 1 juni 2016.
Decentralisatie jeugdzorg: transitie en transformatie Informatiebijeenkomst gemeenteraden en WMO-raden Parkstad 21 en 27 mei 2014.
Startbijeenkomst Monitor BoekStart in de kinderopvang meting 2017
Ambulante Begeleiding
Laaggeletterdheid en de BPV
(Hoog) Begaafdheid In-Zicht
Laaggeletterdheid in Nederland
Welkom bij DAIly NURSE.
Tel mee met Taal: Meer samenwerken voor minder laaggeletterdheid
Versterk de Jobcoach IN de school
Transcript van de presentatie:

Ketenaanpak Laaggeletterdheid LeerWerkdag 2014 Ria Akkersdijk – LeerWerkLoket Fryslân Jolien Klein Wassink – Programmateam Leren en Werken

Programma Welkom Feiten & cijfers laaggeletterdheid Levensloop Situatie in Friesland Beleidsstappen Processen Uitvoering Discussie In deze workshop zullen we eerst even kort stilstaan bij de groep van laaggeletterden. Daarna zullen we inzoomen op de situatie in Friesland. Hoe is het daar opgepakt. In de 2e helft van deze workshop gaan we met elkaar in gesprek hoe we de aanpak succesvol kunnen maken.

Plaatje van Stichting Lezen & Schrijven In de afgelopen jaren is er steeds meer inzicht gekomen in de groep laaggeletterden. 1,3 miljoen Van wie 65% autochtone Nederlanders

Werk & Opleiding Als we nog even verder kijken: 57% werkt. Velen zijn laagopgeleid. Toch heeft 14% van de laaggeletterden een opleiding van MBO 2 of hoger. 2% een hbo of wo studie te hebben gevolgd.

Wonen & Ontwikkeling Voor- en vroegschoolse educatie (vve) heeft als doel onderwijsachterstanden bij jonge kinderen te voorkomen en waar nodig te bestrijden. Het is aan de gemeente om dit samen met ouders, welzijnsorganisaties, peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en scholen wat aan te doen. Het blijkt echter dat 80% van de gemeenten taalarme kleuters niet kunnen bereiken.

De problematiek rond laaggeletterdheid is bekend. Al deze mensen nemen deel aan onze samenleving en gaan naar school, krijgen te maken met gezondszorg, welzijnsorganisaties, dienstverlening van gemeenten, soms van UWV etc. Maar ergens in hun levensloop is er een knip, waardoor deze mensen geen verder educatie meer volgen. Hoe kan het dan toch dat er nog evenveel laaggeletterden zijn als 10 jaar geleden? Is er toch te weinig aandacht voor? Zijn er onvoldoende middelen en is er onvoldoende capaciteit om het aan te pakken? 1 / 2 jaar geleden pakte Ria Akkersdijk de problematiek in Friesland op. Ze zal nu vertellen wat ze aantrof en hoe ze het heeft aangepakt. Is er onvoldoende capaciteit om hier wat aan te doen? In Friesland heeft Ria, als projectleider van het LWL, dit 2 jaar geleden opgepakt. Zij zal vertellen wat ze aantrof en welke stappen er zijn genomen.

Wie wil laaggeletterdheid aanpakken? Een grote brij aan organisaties en instanties, 35 in totaal, willen aan de slag met laaggeletterdheid. Wat doen ze allemaal? Losse initiatieven, niet gecoordineerd Platform Lesbefoardering Fryslân

Wat maken we van deze Friese brij? Ingrediënten 150 gram boekweitgrutjes 1 mespunt zout 1 liter karnemelk boter keukenstroop Benodigdheden pan garde De ingrediënten voor een goede aanpak zijn aanwezig. Wat maken we hiervan? Ontbijt georganiseerd > tot een bondgenootschap gekomen

Beleidsstappen Situatie Strategie Wat houdt laaggeletterdheid in? Wat is de omvang van laaggeletterdheid in de regio? Wat is bestaand beleid rond laaggeletterdheid? Strategie Visie en doelen vertalen naar afspraken Bepalen van doelgroepen, doelen en resultaten Plan van aanpak Budgetten en financiën Toegepast op Friese situatie. Laaggeletterdheid in Friesland 430.000 inwoners/70.000 kunnen onvoldoende lezen en schrijven om effectief te kunnen handelen Leeuwarden wordt kerngemeente voor de aanpak van laaggeletterdheid in Friesland , vanuit een gezamenlijke aanpak waarin taken worden afgestemd in nauwe samenwerking met ROC’s , bibliotheken en welzijnsinstellingen . In samenwerking met gemeenten wordt gekeken om vanuit kengetallen te kijken naar opleidingsniveau en in hoeverre lgglh een rol speelt in gemeenten , gezamenlijk afspreken waar vinden we ze en hoe vinden zij de voorzieningen ( digi-taalhuis) In samenspraak kijken naar ingeschreven werkzoekenden bij het UWV en gemeenten , via St Lezen en schrijven hebben medewerkers training ontvangen in het herkennen van lgglh. Het Leer werk loket coördineert de aanmeldingen naar het ROC toe , daar wordt men getest om te kijken op welk taalniveau men zit Vele schotten waren en zijn er nog aanwezig daar iedere organisatie met zijn /haar eigen prestatie indicatoren werkt Samen met CINOP en Leren en Werken is gewerkt aan een adviesrapport voor gemeenten hoe deze beleidsstappen vorm te gaan geven en in een plan van aanpak worden deze 7 punten uitgewerkt. Friesland heeft Erasmus plus gelden binnen gehaald , daar Leeuwarden in 2018 Culturele hoofdstad is , samen met Valletta de andere culturele hoofdstad willen we komen tot een aanpak om lgglh te bestrijden

Twee processen Herkennen, indiceren en meten van de (mate van) laaggeletterdheid 2. Verbeteren van het taalniveau Waar ligt de regie? Wie voert de activiteiten uit? Proces geanalyseerd herkennen, indiceren en meten Verbeteren van taalniveau Hiervoor zijn eerst beleidsstappen gezet. Daarna bekeken hoe partijen hierin (kunnen) bijdragen en hoe ze elkaar kunnen versterken. Totale van een gelijke provinciale aanpak is niet mogelijk daar niet alle gemeenten bij het bondgenootschap zijn aangesloten en je couleur lokaal i.v.m. infrastructuur die al aanwezig is ook moet honoreren . Wel wordt er inzichtelijk gemaakt wie het formele ( kwalificerend) , informele , non formele leren gaat verzorgen in de diverse regio’s in Friesland . Doelgroep die wordt aangemeld en voor WEB gelden in aanmerking komt daarvan dient hun verhoging van taalniveau te leiden richting opleiding of naar werk . Daar waar het kan worden ook wijkteams ingeschakeld mbt het herkennen van lgglh

Uitvoering – herkennen, indiceren en meten Herkennen en indiceren Meten - taalniveau vaststellen Er is bepaald - welke partijen indiceren > Vindplaatsen wie het taalniveau vaststellen middels een taaltoets. Betere intake > passend onderwijsaanbod. Scheelt ook in de kosten. 1 ROC – Friesland College -die WEB gelden krijgt in de provincie !!

Uitvoering – taalniveau verbeteren Leren met begeleiding vakdocent Leren onder regie vakdocent met hulp vrijwilliger Leren met hulp van vrijwilliger Zelfstandig leren En er is in kaart gebracht - wie taalles kan geven – roc’s, Digitaalhuizen, welzijnsorganisatie, wijkteams Wie kunnen ondersteunen met materialen. Er is een veelheid van materialen. Er wordt gescand welke methodieken goed zijn. Materialen

Succesfactoren Verbinding tussen ‘vindplaats’ en scholingsaanbod Leren en Werken coördineert aanmeldingen vanuit UWV Door betere intake > passend onderwijs Andere organisatie-aanpak; ondanks verminderde WEB-gelden grote groepen laaggeletterden bereikt Digitaalhuizen zijn laagdrempelig Scan op materialen > betere methodieken Versterking samenwerking gemeenten en ROC ook op andere vlakken

Potstro Zo hebben alle ingredienten samen een smakelijk gerecht opgeleverd van hoog niveau. Potstro is een typisch Fries gerecht, een soort stamppot van boekweitmeel. Het wordt gegeten met gesmolten boter en keukenstroop.   En restaurant Elevé in Leeuwarden met een Michelin ster: De Michelinmannen lieten in hun rapport weten vooral getroffen te zijn door de specifieke smaak van ‘Potstro mei Sjerp & Spek’ een van de best lopende boekweitgerechten. ------------ (Het werd in mijn familie ook gegeten als een soort stamppot. We kregen een enorme hoop van dit goedje op ons bord gelegd en dat was als een heus berglandschap voor een kind! Met een sauslepel werd er dan een kuil in gemaakt, een dal dus. In deze kuil werd gesmolten boter gegoten en daarbij werd een flinke eetlepel keukenstroop toegevoegd. De potstro werd gegeten met een vork of een lepel. Je schepte wat uit het berglandschap en dan werd het door het mengsel van boter en stroop gehaald. Heerlijk! Smullen! Als pannenkoeken voor de Brabanders.)

Discussie Huidige situatie > Gewenste situatie Wat zou jouw organisatie kunnen inbrengen om het aantal laaggeletterden omlaag te brengen? Waar kun je bij aansluiten? Wat zijn  volgens jullie de belemmerde factoren waardoor we nu in 2014 nog hetzelfde aantal laaggeletterden hebben als 10 jaar geleden !! Wat zou de  organisatie die je vertegenwoordigt in kunnen brengen om het aantal laaggeletterden enorm te laten verminderen ? Groepjes van 4 / 5 mensen, post-its. 15 minuten.